Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Silminnäkijä: Cornwallissa kuohuu

Katarina Boijer


Cornwallilainen nationalismi on kuplinut pinnan alla jo kauan, mutta kesällä 2007 kreivikunnassa todistettiin ennennäkemätöntä nationalismin nousua.

Vuosisatoja sitten Cornwallia pidettiin omana, hiukan villinä ja vaarallisena maana. Kreivikunnan kelttiperinne yhdistää sen Irlantiin, Skotlantiin, Walesiin ja Bretagneen, ei suinkaan Englantiin. Cornwallilla on oma mustavalkoinen St Piran lippu ja kernewekin kieli, jota puhuu sujuvasti enää viitisensataa ihmistä. Kieltä yritetään kuitenkin elvyttää.

Harva paikallinen vetää Englannin punavalkoisen St George -lipun salkoon edes jalkapallon MM-kisojenaikana. Cornwallissa lippu tunnetaankin ”teurastajan esiliinana”.

***

Nationalististen tunteiden roihahdus sai alkunsa cornwallilaisten turhautumisesta ulkopaikkakuntalaisten hamuamiin asuntoihin, huonoihin palkkoihin sekä Westminsterin kuristusotteeseen. Cornwall on koko Euroopan köyhimpiä alueita, missä keskipalkka on vain noin 1400 euroa (1000 puntaa) kuussa.

Pahiten paikallisten luonnolle käy rikkaiden rynniminen asuntomarkkinoille, mikä on nostanut jo entuudestaan huikean kalliit asunnot (kaksion keskihinta on euroissa noin 300 000) paikallisten saavuttamattomiin. Cornwalliinon syntynyt aavekyliä muistuttavia paikkoja, joissa 11 kuukautta vuodesta tyhjillään seisovia asuntoja on koko asuntokannasta jopa 75 prosenttia.

Suurta närää on aiheuttanut muun muassa kokkikuuluisuus Rick Steinin tulo pieneen Padstownin kalastajakylään. Stein perusti kuuluisan kalaravintolansa muutama vuosi sitten ja on siitä lähtien laajentanut toimintaansa siihen malliin, että Padstowia kutsuutan nykyään Padsteiniksi. Entinen kyläyhteisö on muuttunut Lontoon jetsetin leikkikentäksi, missä pienetkin asunnot voivat saada kylkeensä puolen miljoonan punnan hintalapun.

Mystinen, maanalainen järjestö CNLA (Cornish National Liberation Army) on ottanut vastuun sähköposteista, joissa Steinin yritykset uhattiin polttaa maan tasalle. Kun Stein avasi ravintolansa pikkukaupungissa, hän hehkutti, että Padstown kylpee nyt ”ruusunpunaisessa julkisuuden hohteessa”. CNLA ilmoitti lakonisesti, että Steinin yritykset saavat kyllä ruusunpunaisen hehkun, mutta tulipalon muodossa. Paloja ei ole vielä syttynyt, mutta Steinin ikkunoita on kylläkin sotkettu.

Paikkakunnan toinenkaan julkkiskokki, Jamie Oliver, ei ole säästynyt CNLA:n syytöksiltä. Hänen uusi ravintolansa on saanut uhkaussoittoja ja vihamielisiä sähköposteja. CNLA on vastuussa myös monia seiniä koristavista ”Englantilaiset ulos!” ja ”Polttakaa lomakodit!” -graffiteista.Järjestö jakaa cornwallilaisten mielipiteet jyrkästi kahtia. Toisten mielestä CNLA on terroristijärjestö, toiset ajattelevat, että se on paikallisten asuntopulasta kumpuava hätähuuto.

***

Vaikka CNLA:n käytös onkin dramaattista, paikallisilla ei ole juuri muita mahdollisuuksia kuin suora toiminta. Järjestö on onnistunut tuomaan Cornwallin ongelmat ryminällä maanlaajuiseen tietoisuuteen, ja hallituksen on reagoitava ennen kuin jännittynyt tilanne räjähtää käsiin.

Ihmiset tarvitsevat kohtuuhintaisia asuntoja itselleen, ei rikkaiden lomapesiksi. Yksi vaihtoehto on lätkäistä kakkoskotien omistajille huikea vero, millä voitaisiin rahoittaa paikallisille rakennettavia asuntoja.