Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maita vaivaavat yhteiskuntien sisäinen pirstaleisuus ja kansanosien välinen epäluulo. Egypti on tästä hyvä esimerkki. Jos länsi ei muuta kuohuntaan tarjoamaansa perinteistä reseptiä, alue saattaa ottaa lännestä entistä enemmän henkistä etäisyyttä.
Pohjois-Afrikan diktaattoreista Egyptin Hosni Mubarak ja Tunisian Zine el-Abidine Ben Ali ovat kaatuneet, Libya on sisällissodassa, Syyria on luisunut väkivallan tielle ja koko Lähi-itä on jonkin uuden kynnyksellä. Lännessä vallankumousaallosta puhutaan samoissa lauseissa ihmisoikeuksien, demokratian ja hyvän hallinnon kanssa, mutta esimerkiksi Egyptin yhteiskunnan sisältä katsottuna murros näyttää erilaiselta.
Muutoksen taustalla vaikuttavat Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueen sisäiset tekijät voidaan jakaa kolmeen: arvokkuuspulaan, kestämättömään taloudelliseen tilanteeseen ja vaatimukseen siitä, että poliitikot kantavat vastuunsa ja kuuntelevat kansaa.
Varsinkin Kairon 18-päiväisten mielenosoitusten aikana helmikuussa egyptiläisissä blogeissa kirjoitettiin yhteiskunnallisesta ja yksilön arvokkuudesta. Omanarvontuntoinen politiikka, itsemääräämisoikeus ja näitä ilmentävät kansalaisten poliittiset vaikutusmahdollisuudet nousivat keskustelun pääteemoiksi, ja syystä.
Mielipidekontrolli, tukahduttaminen ja rankaiseminen ovat monissa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maissa johtaneet siihen, että ihmiset eivät ole voineet edes yrittää tuoda poliittisia näkemyksiään tai pyrkimyksiään julki. Ne on täytynyt naamioida uskonnollisten näkemysten osiksi tai sekaan.
Esimerkiksi Kairossa turvallisimpia ja usein ainoita tilaisuuksia vaihtaa mielipiteitä ovat jo pitkään olleet perjantain puolipäivän rukoushetket – ne ovat ainoita kansankokouksia, joille ei tarvitse anoa lupia. Perjantain rukousten jälkeen on myös järjestetty suurimmat mielenosoitukset.
Lisäksi Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keski- ja yläluokat ovat kokeneet, että kolonialismin purkaminen on jäänyt puolitiehen. Kansalaiset tuntevat jääneensä kansainvälisten energia- ja strategisten intressien sekä omien diktaattoriensa pelinappuloiksi.
Korkeakoulutetuille vaatimus itsemääräämisoikeudesta on merkinnyt kansalaisten oikeutta oman poliittisen kohtalonsa muovaamiseen. Vähemmän koulutetuille ryhmille arvokkuus ja itsemääräämisoikeus ovat tarkoittaneet enemmänkin vaatimusta siitä, että ulkovaltojen vaikutusta Egyptin politiikkaan ja yhteiskuntaan rajoitetaan: monet vaativat lisää läpinäkyvyyttä ja rajoja siihen, kuinka entiset siirtomaavallat, kuten Italia, Ranska ja Britannia mutta myös Belgia, Saksa, Hollanti ja Yhdysvallat, hyötyvät Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän luonnonvaroista.
Myös Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän talous on jo pitkään ollut kestämättömällä pohjalla.
Esimerkiksi Egyptissä nälkävyö kiristyi erittäin tiukalle 2000-luvulle tultaessa. Väkiluku oli vajaassa 30 vuodessa kaksinkertaistunut, mutta ruokaa, asuntoja tai muita peruspalveluita ei ollut tarjolla vastaavasti.
Valtiontalouden alijäämäisyys kasvoi maailmanmarkkinoiden heilahdellessa ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla myös laman vuoksi. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin rakennemuutosohjelmia alettiin toteuttaa, ja keinotekoisesti ylimitoitettua julkista sektoria karsittiin nopeasti. Diktatuurioloissa paineiden jakamisesta ei kuitenkaan huolehdittu. Voitot ovat rikastuttaneet vallanpitäjien etupiiriä, kun taas alimmat tuloluokat ovat kurjistuneet.
Esimerkiksi Hosni Mubarakin nuorempi poika Gamal on huhujen mukaan kerännyt miljardiomaisuutensa juuri viimevuosikymmenen valtio-omaisuuden yksityistämisissä. Ryöstöhallinto leimaa myös Libyaa ja monia muita alueen maita.
Varsinainen taloudellinen katkeamispiste koettiin Egyptissä kuitenkin vasta, kun alle yhdellä dollarilla päivässä elävien eli äärimmäisen köyhien reilun kymmenen miljoonan ihmisen lisäksi myös alemman keskiluokan ja siihen pyrkivien olot kurjistuivat äärimmilleen. Nyt yli puolet väestöstä elää tilanteessa, jossa lapset eivät voi käydä säännöllisesti koulua, nuoriso ei löydä työtä eikä voi muuttaa omilleen. Monilla ei ole varaa lääkäriin tai sairaalahoitoon, ja leivästä ja bensiinistä joudutaan maksamaan aiempaan nähden kymmenkertaista hintaa.
Poliitikkojen vastuunalaisuuden vaatimus kumpuaa varsinkin Egyptissä siitä, että diktatuuri on ollut yhteiskunnallisesti pirstaleinen. Kansa on jakautunut useisiin ryhmiin, diktaattorin rooli on muuttunut yleisön mukaan, eikä hallitsija ole ollut vastuussa kenellekään.
Varsinkin Yhdysvaltain, Israelin ja Italian johtajille Hosni Mubarak esiintyi hyvänä ystävänä. Italian pääministeri Silvio Berlusconi kutsui Mubarakia ”erääksi viisaimmista tuntemistaan miehistä” vielä kaksi viikkoa ennen tämän lähtöä.
Puolustusvoimilleen Mubarak näyttäytyi menestyjänä, joka nousi ilmavoimien johtoon ja raivasi tiensä maan kolmannen presidentin ja Egyptin uudistajana pidetyn Anwar Sadatin lähimpään piiriin.
Tavalliselle kansalle Mubarak oli vakoilijoineen joka puolella läsnä oleva diktaattori, joka tervehti kansaa maanteiden varsien, rakennusten seinien ja patsaiden jättiläiskuvista mustat lasit silmillään.
Egyptiläinen aristokratia puolestaan pilaili joskus Mubarakin kustannuksella kutsumalla presidenttiä nimellä la vache qui rit, naurava lehmä, ja vertaamalla tätä samannimisen ranskalaisen juustomerkin logossa virnistelevään piirroslehmään.
Mubarakin monikasvoisuus heijastaa Egyptin yhteiskunnallista pirstaloitumista. Se taas on seurausta siitä, että lukuisat hallintojärjestelmien uudistukset ovat jääneet sadan viime vuoden aikana rempalleen.
Siirtomaahallinnon aikana päätöksiä tehtiin paikallisia oloja tuntematta. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kartoissa ja yhteiskunnissa näkyvät kolonialistien jättämät jäljet: Pohjois-Afrikkaan viivoittimella vedetyt rajaviivat, Saharan jako ja esimerkiksi Mauritanian ja Marokon välejä edelleen kiristävä kiista nomadiheimojen maista.
Kolonialismin purkauduttua egoististen intressien motivoimat riistohallinnot ovat seuranneet alueella toisiaan. Esimerkiksi Egyptiä on 50 viime vuotta hallittu poikkeustilalain turvin. Päätöksenteko on ollut läpinäkymätöntä, korruptoitunutta ja mielivaltaista.
Maata on hallittu lähinnä pelolla ja kahden miljoonan vahvuisilla turvallisuusjoukoilla sekä pahalla ja perusvapauksista piittaamattomalla poliisilla. Puhelinkuuntelu on ollut arkipäivää, samoin yliopistoluennoitsijoiden, imaamien ja journalistien seuranta sekä mielivaltaiset pidätykset.
Siksi siirtomaa-ajan jälkeinen Egypti on monikerroksinen ja moniluokkainen kaleidoskooppiyhteiskunta, jota on erittäin vaikea hallita – myös ja ennen kaikkea Mubarakin kaataneen vallankumouksen jälkeen.
Yhden kerroksen Egyptin kaleidoskooppiyhteiskunnasta muodostavat kuningaskunnan aikaisen aristokratian edustajat, joiden maaomistukset heijastavat feodalismin perinteitä.
Egyptin maanjako uudistettiin vuonna 1952, mutta uudistus onnistui vain puolittain: Superrikkaat etäomistajat omistavat yhä laajoja viljelysmaita, jotka elättävät kymmeniä vuokraviljelijöitä. Tarpeen tullen aristokratia myy feddaneja eli noin aarin kokoisia maapaloja, ja uudesta omistajasta riippuu, saavatko vuokraviljelijät jatkaa viljelyä.
Osa siniveriseksi itsensä tuntevasta eliitistä on verkottunut globaaliin diasporaan. Useimmilla eliitin jäsenillä on kaksoiskansalaisuus ja lännessä asuvia sukulaisia, ja monet suvut ovat kouluttaneet jälkikasvuaan länsimaiden korkeakouluissa useissa polvissa. Tästä joukosta tulivat myös ne johtavat facebookkaajat ja twiittaajat, jotka kutsuivat muita tieto- ja viestintätekniikkaa käyttäneitä kansanosia Tahrir-aukiolle.
Toisaalla yhteiskunnassa on puolustusvoimain 60-vuotisen hallinnon piiristä noussut uuseliitti, jolla on hallussaan paljon taloudellista ja yhteiskunnallista valtaa. Se omistaa muun muassa yksityistettyjen valtionyritysten ja alueella toimivien läntisten energiayritysten osakkeita, kiinteistöjä ja maaomaisuutta esimerkiksi Punaisenmeren turistikohteissa.
Kolmanneksi on tavallinen kansa, joka koostuu erilaisista varallisuus-, etnisistäja uskonnollisista ryhmistä: on 10 miljoonaa äärimmäisen köyhää ja 40 miljoonaa köyhyysrajalla elävää egyptiläistä, sorretut kopti-kristityt, sunnienemmistö ja vähemmistössä ole-vat šiiat, sufit, baha’it ja miljoonat pakolaiset erilaisine taustoineen. He kaikki jakaantuvat maaseutu- ja kaupunkiväestöön, joiden välinen kuilu on huomattava.
Tavallisen kansan keskellä vaikuttaa korruptoitunut poliisi. Se suojelee harmaata taloutta pyörittäviä mafialiigoja ja ylläpitää omanlaistaan, lain ulkopuolella toimivaa kurijärjestelmää. Harmaan talouden osuus on Egyptissä eri arvioiden mukaan 65–75 prosenttia koko taloudesta.
Egyptin hallinto on lyönyt kiiloja eri kansanryhmien väliin. Se on käyttänyt hajota ja hallitse -taktiikkaa ja tukahduttanut poliittista keskustelua ja yhteistoimintaa luomalla vastakkainasetteluja ja kylvämällä epäluottamusta.
Hajottamalla ja hallitsemalla on luotu tilanne, jossa lähes kaikki pitävät toisiaan pettureina. Poliisi pitää kansalaisia ja kansalaisuutta vailla olevia potentiaalisina pettureina, ja poliisi tunnetaan kidutuksista ja katoamisten järjestämisestä. Vanha aristokratia näkee nousukkaat omaisuutensa varastajina; nousukkaat pitävät diasporaan sulautuvaa aristokratiaa kansallismielisyyden ja isänmaan pettureina; kansa katsoo, että yläluokat ovat pettäneet tavalliset ihmiset.
Lisäksi uskonnolliset ryhmät vääntävät kättä keskenään. Koptien ja muiden vähemmistöjen asemassa on parantamisen varaa, ja nähtäväksi jää, kiristääkö murros šiiojen ja sunnien kahtiajakoa tai paikallisen ja eurooppalaistyyppisen islamin kilpailua. Mahdollista on myös, että lahkoperustaisen politiikan jännitteet kiristyvät ja ryhmät hajoavat lukuisiksi kiistakumppaneiksi. Niin on tapahtunut esimerkiksi Libanonissa ja Irakissa.
Tahririn mielenosoituksissa eripuraiset kansanryhmät eivät siis yhdistyneet kaataakseen Mubarakin. He tulivat Tahrirille hyvin erilaisista syistä – vaikka valtavirtamediassa ympäri maailmaa juhlittiinkin ”Tahririn henkeä”.
Kairon 25-miljoonaisesta väestöstä parhaimmillaankin vain miljoona osallistui Tahririn massojen vallankumoukseen. Suurin osa kairolaisista jäi passiivisiksi, ei siksi, että he olisivat olleet kameleilla ratsastavien ja Mubarakin tukijoita näyttelevien riehujien puolella, vaan nimenomaan siksi, että Egyptin yhteiskunta on niin pirstaloitunut.
Paikan päällä Tahririlla ryhmien jännitteet kiristyivät mielenosoitusten aikana äärimmilleen. Esimerkiksi New York Timesille bloggaava professori Amr Shalakany kertoi, kuinka Kairon keskustan apteekkarit ja ruokakauppiaat solvasivat nuoria intellektuelleja, jotka kantoivat loukkaantuneille lääkintätarpeita ja ruokaa.
Shalakanyn mukaan iltaisin kotiin palaavia vallankumouksen tukijoita ja Tahrirille majoittuneita mielenosoittajia heiteltiin kivillä ja haukuttiin pettureiksi. Samaan aikaan rikolliset tyhjensivät myymälöitä ympäri kaupungin lähiöitä.
Mitä länsi sitten voisi tilanteesta oppia, ja millaisia vastauksia se voisi tarjota Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän tulevaisuuden kysymyksiin?
Toistaiseksi lännen arabikuohuntaan tarjoama poliittinen resepti koostuu ilmaisun- ja yhdistymisvapaudesta, vaalidemokratiasta ja perustuslaista. Taloudellinen resepti on yhtä kuin vapaakauppa, ulkomaiset investoinnit, yksityistäminen ynnä julkisten menojen leikkaus.
Länsi siis kertoo arabikumouksista tarinaa, joka on yksinkertainen kopio omasta historiastamme: Diktaattorit sortavat köyhiä kansoja, kunnes kansat yhteisvoimin, ilmaisuvapauteen vedoten, pakottavat diktaattorit eroamaan ja valitsevat vaaleissa edustajat, jotka laativat perustuslain. Demokraattinen oikeusvaltio syntyy.
Suurin osa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kuohunnan ja vallankumousten syistä jää kuitenkin tämän tarinan ulkopuolelle, eikä niihin välttämättä pystytä vastaamaan länsimaisten ihmisoikeuksien, vaalidemokratian tai rakennemuutostyökalujen avulla lainkaan. Kaatunut diktaattori on vain järjestelmänsä jäävuoren huippu, ja hänen alapuoleltaan löytyy se vuori, joka on pitänyt hänet pinnalla.
Maailma ei myöskään ole sama kuin se oli länsimaissa silloin, kun täällä demokratisoiduttiin valistuksen herätteleminä. Siksi läntistä historiaa mukailevat vastaukset Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän tulevaisuuden kysymyksiin ovat riittämättömiä ja vieraannuttavia.
Jos länsi ei ota Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän sisäisen dynamiikan merkitystä huomioon politiikassaan, alue todennäköisesti ottaa lännestä entistä enemmän henkistä etäisyyttä – tai päättää suhtautua länsimaihin tyystin kielteisesti. Sitä ei korvattaisi millään kehitysapumiljardeilla.
Outi Korhonen
Kirjoittaja on oikeustieteen apulaisprofessori Kairon amerikkalaisessa yliopistossa.