Monet Pohjois-Afrikan vallankumouksiin vaikuttaneista yhteiskunnallisista tekijöistä ovat voimissaan myös Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa.
Maailman 55:stä autoritaarisesti hallitusta valtiosta 18 sijaitsee arabimaissa, osa Pohjois-Afrikassa. Saharan eteläpuolisen Afrikan maista autoritaarisia on yli 20, kertoo The Economist -lehden demokratiaindeksi.
Demokratiatilaston perää pitävät arabimaista Libya, Syyria ja Saudi-Arabia. Niiden tilastonaapureina ovat muun muassa sellaiset Saharan eteläpuolisen Afrikan maat kuin Päiväntasaajan Guinea, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta ja Zimbabwe.
Myös köyhyys, taloudellisten mahdollisuuksien puute ja laaja nuorisotyöttömyys ovat ongelmia sekä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa että arabimaissa.
Saharan eteläpuolisen Afrikan henkeä kohti laskettu bruttokansantulo vuonna 2009 oli Maailmanpankin mukaan noin 1 100 dollaria. AfricanEconomicOutlook.org-sivuston mukaan alueennuorista keskimäärin joka viides on vailla työtä. Useat työllisistäkin tekevät huonopalkkaisia ja turvattomia harmaan talouden töitä.
Miksi Pohjois-Afrikasta alkanut kansannousuaalto ei silti ole levinnyt Saharan eteläpuolelle?
”Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yhteiskunnallinen tilanne ei yksinkertaisesti ole ollut aivan yhtä synkkä kuin arabimaissa”, vastaa tutkija Jarik Turjanskyi Etelä-Afrikan ulkopoliittisesta instituutista (South African Institute of International Affairs).
”Tämä pätee kuitenkin vain Zimbabwea lukuun ottamatta. Jos kansalaisten mieliala muuttuu otolliseksi ja esiin nousee jokin laukaiseva tekijä esimerkiksi ennen vaaleja, Zimbabwe voi olla Afrikan seuraava vallankumouskandidaatti.”
Zimbabwe on yksi lukuisista Afrikan maista, joissa on määrä järjestää presidentin- ja parlamenttivaalit tänä vuonna. Toukokuussa maan poliitikot tosin puhuivat vaalien siirtämisestä ensi tai jopa sitä seuraavaan vuoteen, jotta uusi perustuslaki saataisiin voimaan ennen äänestystä.
Zimbabwe voi olla Afrikan seuraava vallankumouskandidaattiZimbabwe on myös yksi maista, joita on monien arabimaiden tapaan jo vuosikymmeniä hallinnut väkivaltainen diktaattori. Turjanskyin mukaan Zimbabwessa on nyt toiveita siitä, että maata vuodesta 1980 hallinnut 87-vuotias Robert Mugabe väistyisi. Samankaltaisia toiveita vanhojen ja sairaiden diktaattorien lähdöstä oli ennen vallankumousta myös Tunisiassa ja Egyptissä, mikä todennäköisesti nosti kansan vallankumousmielialaa.
Sitä paitsi zimbabwelaiset ovat, monen arabimaan kansalaisten tapaan, saaneet tarpeekseen hallintonsa väkivallasta, Turjanskyi sanoo.
Vallankumouksen voisi laukaista esimerkiksi se, että väkivalta yltyisi vaalien alla tavallista vakavammaksi. Jo nyt zimbabwelaiset ihmisoikeusjärjestöt raportoivat, että hallintokoneisto on kiihdyttänyt väkivaltaansa varsinkin oppositiota kohtaan. Ja vaikka Mugaben diktatuuri loppuisi esimerkiksi sairauden vuoksi jo ennen vaaleja, Zimbabwe olisi silti vallankumousaltis. Valtatyhjiö odottaisi täyttäjiään.
Mugabe on pönkittänyt asemaansa poliittisella väkivallalla koko hallintokautensa ajan. Viimeksi väkivalta kiihtyi presidentin- ja parlamenttivaalien aikana 2008. Tuolloin Mugabe myönsi jääneensä toiseksi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella mutta pelasi itselleen toisen kierroksen väittämällä, ettei oppositioehdokas Morgan Tsvangirai ollut saanut äänten enemmistöä. Mugaben joukot terrorisoivat maata poliittisella väkivallalla, kunnes Tsvangirai vetäytyi toiselta kierrokselta.
Arabimaissa niin sanottu nuorisopullistuma ja korkea nuorisotyöttömyys ovat olleet vahvoja vallankumouksellisia voimia.
Yhdysvaltain väestönlaskentaviranomaisten mukaan Pohjois-Afrikassa alle 25-vuotiaiden osuus väestöstä on noin puolet. Juuri tästä joukosta ovat tulleet arabimaiden demokratia-aallon etujoukot: suuri osa vallankumouksellisista on ollut korkeasti koulutettuja mutta työttömäksi jääneitä nuoria miehiä, jotka ovat vaatineet parempaa.
Zimbabwessa ja muualla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa nuorten osuus väestöstä on vähintään yhtä suuri.
Zimbabwen 12-miljoonaisesta väestöstä alle 25-vuotiaita on noin 64 prosenttia, koko Afrikan väestöstä noin 60 prosenttia. Zimbabwelaisnuorten työttömyysprosenttia on mahdoton arvioida, sillä suuri osa nuorista, kuten muustakin väestöstä, saa elantonsa harmaasta taloudesta.
Saharan eteläpuolella nuorten joukko on kuitenkin Pohjois-Afrikan nuorisoa jakautuneempi, sanoo Oslon rauhantutkimusinstituutin (Peace Research Institute Oslo) ja Harvardin yliopiston tutkija Henrik Urdal. Läheskään kaikilla ei ole korkeakoulutusta, ja monissa maissa nuoriso jakautuu kilpaileviin etnisiin ryhmiin.
Siksi näköalattomien nuorten on vaikea yhdistyä yhteisen tavoitteen taakse. Sen sijaan heitä on helpompi rekrytoida pienempiin aseellisiin kapinavoimiin – tai valtiolliseen väkivaltakoneistoon diktaattorin tueksi, kuten Zimbabwessa.
Anna-Kaisa Hiltunen/UP