Pohjois-Afrikan tapahtumat käynnistivät kriisin Ranskan ulkoasiainhallinnossa. Ulkoministeri joutui lähtemään, ja diplomaattien tyytymättömyys purkautui mielipidekirjoituksena presidentti Nicolas Sarkozyn omavaltaista ulkopolitiikkaa kohtaan. Lue lisää UP-lehdestä 2/2011.
Helmikuun lopulla ryhmä anonyymejä ranskalaisia diplomaatteja julkaisi Le Monde -lehdessä poikkeuksellisen suorasanaisen ja kriittisen kannanoton maansa ulkopolitiikasta. ”Marlyn ryhmä” oli ottanut nimensä tapaamispaikkana toimineelta Louvren taidemuseon ravintolalta.
Nimettömän mielipidekirjoituksen kärki oli suunnattu presidentti Nicolas Sarkozyn politiikkaan. Kirjoittajat väittivät, että presidentti halveksii hallintoa ja diplomaatteja eikä osaa käyttää oikein virkakoneiston tuottamaa tietoa. Tämän ulkopolitiikan seuraukset ovat kirjoittajien mukaan heikentäneet entisestään Ranskan asemaa maailmassa:
”Vastoin kolme vuotta sitten annettuja näyttäviä julistuksia Eurooppa on voimaton, olemme menettämässä Afrikan, Välimeren maat mököttävät Ranskalle, Kiina on ottanut ohjat käsiinsä ja Yhdysvallat viis veisaa meistä. Samaan aikaan ranskalaiset Rafale-hävittäjät ja ydinvoimatekniikka, joista piti tulla menestystarinoita, ovat jääneet kokoonpanosaleihin. Vielä vakavampaa on, että Ranskan ääni on hävinnyt maailmasta. Yhdysvaltojen sokea seuraaminen on karkottanut monia liittolaisiamme.”
Ryhmä kuvaili kirjoituksessaan presidentin ja hänen avustajiensa toimintaa amatöörimäiseksi ja epäjohdonmukaiseksi. Esimerkkinä Sarkozyn politiikan impulsiivisuudesta ryhmä mainitsi huonosti valmistellun aloitteen Välimeren unionista, joka ei ole edennyt lähtökuopistaan.
Marlyn ryhmän vaatimukset voi nähdä diplomaattikunnan puolustusrefleksinä tai nostalgiana Charles de Gaullen kauden (1958–1969) politiikkaa kohtaan. Mutta taustalla on enemmänkin aitoa huolta Ranskan kyvyttömyydestä ajaa maan kansallista etua. Ranskan poliittiset tavoitteet ovat jääneet ryhmän mukaan määrittelemättä monilla tärkeillä alueilla, kuten arabimaailmassa, Afganistanissa, Venäjällä, Afrikassa ja Euroopan unionin laajenemisessa. Allekirjoittajat painottivat erityisesti, että Ranskan ulkopoliittisen johdon tulisi arvostaa enemmän diplomaattien työtä ja heidän kykyään tuottaa tietoa maan ulkopolitiikkaa varten.
Ristiriidat ovat kyteneet Ranskan ulkoasiainhallinnossa jo pitkään. Viime heinäkuussa kilpailevia poliittisia leirejä edustavat entiset ulkoministerit Alain Juppé ja Hubert Védrine toivat niin ikään Le Mondessa julkaistussa yhteisessä kirjoituksessaan julki huolensa Ranskan diplomaattikoneiston kriisistä. He varoittivat ministeriön pitkään jatkuneista budjettileikkauksista, joiden vuoksi Ranska olisi pian kyvytön hoitamaan ulkosuhteitaan.
Ulkoministerin lähtö
Marlyn ryhmän kirjoitus tuli julkisuuteen keskellä Ranskan ulkoasiainhallinnon kuohuntaa, joka alkoi Tunisian ja Egyptin kansannousujen jälkeen. Ulkoministeri Michèle Alliot-Marie oli ankaran kritiikin kohteena epäonnistuttuaan täydellisesti Tunisian tapahtumien arvioinnissa. Alliot-Marie oli julkisesti luvannut Tunisialle tammikuussa Ranskan apua mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Ranskan lehdistö penkoi hänen vanhempiensa liikesuhteita Tunisian presidentin Zine El Abidine Ben Alin klaaniin, ja Alliot Marie joutui lopulta eroamaan ministerin tehtävistä.
Arvostelijoiden mielestä Ranskan suhteet ovat viime vuosikymmeninä ylittäneet kohtuuden rajat useiden arabidiktatuurien ja erityisesti Tunisian, Syyrian ja Libyan johtajien kanssa. Ranska on muiden maiden tavoin joutunut sopeutumaan yhteistyöhön autoritääristen hallitusten kanssa, jotka ovat olleet tärkeitä kumppaneita kaupankäynnin ja Ranskan etujen kannalta Välimerellä. Tämän alueen politiikassa ei ole viime aikoina punnittu vaihtoehtoja tai valmistauduttu mahdollisiin muutoksiin.
Ranskan poliittinen johto piti esimerkiksi Ben Alia Tunisian talouskasvun ja ääri-islamistien pysäyttämisen takuumiehenä Pohjois-Afrikassa. Alueen hallintojen nähtiin suojelevan Ranskaa myös Saharan eteläpuolelta tulevalta muuttoliikkeeltä. Näiden valintojen vuoksi ranskalaisten poliitikkojen, liikemiesten ja ajattelijoiden suhteet ovat Jacques Chiracin presidenttikaudelta (1995–2007) alkaen muodostuneet vastenmielisen läheisiksi pohjoisafrikkalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
Sarkozy sooloilee
Toisaalta kriisi liittyy presidentti Sarkozyn persoonaan. Heti virkakautensa aluksi vuonna 2007 Sarkozy nosti pitkälti sisäpoliittisista syistä ulkoministeriksi yllätysnimen, Lääkärit ilman rajoja -järjestön johtajan Bernard Kouchnerin. Kouchner ei nauttinut diplomaattien arvostusta eikä osannut hyödyntää diplomaattikoneistoa työssään. Ranskan poliittiselle järjestelmälle on ominaista, että päätöksenteko keskittyy presidentinkansliaan, vaikka myös vahva ministeri voi saada paljon aikaan. Nyt presidenttikeskeinen suuntaus saavutti lakipisteensä.
Sarkozy ja hänen neuvonantajansa ottivat tavaksi ohittaa päätöksillään Kouchnerin ja ulkoministeriön henkilökunnan. Tämä sopi äkkinäisiin käänteisiin taipuvaiselle presidentille, joka viihtyy kahdenvälisissä neuvotteluissa ulkovaltojen johtajien kanssa. Sarkozy osoitti pian halveksivansa diplomaattikunnan muodollisuutta ja hienovaraisia toimintatapoja.
Presidentille tuli myös tavaksi töksäytellä ikävästi valtiota palveleville diplomaateille ja sotilaille, jotka vaalivat tunnetun tarkasti perinteidensä ja etuoikeuksiensa kunnioittamista. Sarkozyn omasta koulutuksesta ja toimintatyylistä ei näyttänyt olevan apua näiden ammattikuntien ymmärtämisessä. Loppuvuodesta 2010 ulkoministeriksi vaihdettu Alliot-Marie ei parantanut tilannetta, sillä hänkään ei nauttinut diplomaattien arvostusta.
Diplomaatit pimennossa
Marlyn ryhmänä esiintyneet diplomaatit puolustivat siis kirjoituksellaan oman ammattiryhmänsä ylpeyttä. Samalla he varoittivat, että Ranskan ulkopoliittinen johto on tullut sokeaksi Ranskan kannalta tärkeille tapahtumille. Tämän sokeuden vuoksi jäi näkemättä, kuinka huteralla pohjalla Pohjois-Afrikan hallinnot seisoivat, mitä yhteiskuntien syvillä tasoilla tapahtui ja mitä Ranska olisi voinut tehdä yhteiskunnallisen muutoksen tukemiseksi.
Useat tutkijat ja diplomatiaan ja strategiaan perehtyneet ajattelijat ovat samalla linjalla. Esimerkiksi politiikan tutkijat Olivier Roy ja Gilles Kepel sekä geopolitiikan tuntija Dominique Moïsi katsovat, että ulkopoliittinen sokeutuminen johtuu päättäjien haluttomuudesta käyttää ranskalaisten diplomaattien asiantuntemusta.
Sopeutuminen odottamattomaan on aina vaikeaa, eikä kukaan kriitikoista edellytä, että Ranskan vallanpitäjien olisi pitänyt osata ennustaa arabivallankumoukset. Mutta se, mitä Moïsi kutsuu ”sokeaksi diplomatiaksi”, on varmasti ollut osasyynä Ranskan ulkopoliittisessa kompuroinnissa. Presidentin ympärille keskittyneessä päätöksenteossa on jätetty kokonaan huomiotta diplomaattien syvällinen maatuntemus, jota ammattikunta pitää vahvimpana osaamisalueenaan.
Järjestelmässä on sivuutettu myös tutkimuslaitosten ja yliopistojen sekä tiedotusvälineiden asiantuntijoiden monipuolinen tietämys. Nämä tahot olisivat voineet auttaa Ranskan ulkopoliittista johtoa näkemään heti Tunisian ensimmäisten tapahtumien jälkeen, kuinka laajaa kannatusta protestiliikkeillä oli ja mitä uusia vaikuttamisen muotoja poliittinen islam oli omaksunut arabimaissa.
Ulkoministeri Michel Jobertin suojeluksessa vuonna 1973 luotu ulkoministeriön analyysi- ja ennustuskeskus (Centre d’Analyse et de Prévision) on paras esimerkki ministeriön sisäisestä elimestä, joka on osoittanut kykenevänsä tuottamaan tietoa arabimaiden tilanteesta. Mutta senkin selonteot jäivät useimmiten varjoon, kun Ranskan virallinen linja keskittyi Pohjois-Afrikan hallitusten tukemiseen.
Useiden lähteiden mukaan Tunisiaan lähetettyjä ranskalaisdiplomaatteja ohjeistettiin rajoittamaan kontaktejaan Tunisiassaja keskittymään yhteydenpitoon vallanpitäjien kanssa. Samaan aikaan amerikkalaiset diplomaatit ylläpitivät kontakteja myös eräisiin oppositioryhmiin.
Kun liikehdintä Tunisiassa käynnistyi, Sarkozy moitti Lähi-idän tiedonsaannin kannalta tärkeää Ankaran-suurlähettilästään siitä, ettei presidentinkansliaa ollut pidetty ajan tasalla, ja julkisti osan tämän lähettämistä raporteista. Yksinvaltaisesti ulkopolitiikkaa hallinnut Sarkozy ryhtyi ongelmatilanteessa arvostelemaan diplomaattejaan kankeasta toiminnasta.
Seuraavaksi presidentti korvasi Ranskan Tunisian-suurlähettilään luottomiehellään Boris Boillonilla. Uusi suurlähettiläs oli ollut asemapaikallaan vain pari viikkoa, kun tunisialaiset ryhtyivät osoittamaan mieltään hänen erottamisekseen. Boillon oli esiintynyt töykeästi tunisialaisia toimittajia kohtaan, ja video levisi nopeasti Youtubessa.
Menetetty suurvalta
Ranskalla on ollut vaikeuksia sovittaa yhteen heikkenevää kansainvälistä asemaansa sekä entisen suurvallan puhetapaa, taloudellisia ja strategisia tavoitteita ja kunnianhimoa. Sarkozy on tavallaan antanut kasvot ja äänen maan ulkopoliittiselle epävarmuudelle.
Ranskan poliittiset johtajat ovat jo pitkään tehneet surutyötä suurvalta-aseman menetyksen vuoksi. Heidän linjavalinnoissaan painottuvat toisinaan näkyvät yksittäiset siirrot, toisinaan eurooppalainen yhteistyö, ja Sarkozyn tapauksessa uupumaton aktivismi.
Tässä kontekstissa Ranskan kansallisen edun määrittäminen on aina ollut julkisten keskustelujen aiheena. Keskusteluissa on kuultu toisinaan entiseen loistoon kohdistuvaa nostalgiaa ja halua puuttua tiettyjen alueiden asioihin Ranskan taloudellisten tai strategisten etujen puolustamiseksi, toisinaan taas pilkahdus todellisuudentajua ja ymmärrystä siitä, mihin Ranskan niukat resurssit riittävät.
Ranskan suhteet Natoon ja Yhdysvaltoihin, maailman ainoaan supervaltaan, ovat erityisen moniselitteiset. Puheissa otetaan etäisyyttä Yhdysvaltoihin ja korostetaan Ranskan politiikan itsenäisyyttä, mutta yhteistyö sekä Yhdysvaltojen että Naton kanssa on välttämätöntä.
Paradoksaalista kyllä Sarkozyn politiikka ei poikkea sisällöllisesti edeltäjien politiikasta. Euroopan unioni on pysynyt Ranskan ulkopolitiikan keskiössä: se tarjoaa tukea ja keinoja Ranskan tavoitteiden ajamiseen maailmassa.
Marlyn ryhmän esiintulo ilmentää Ranskassa yleistä huolta maan asemasta. Nykyisen presidentin pelätään riistävän viimeisetkin rippeet Ranskan kansainvälisestä erityislaadusta. Toisaalta monet ranskalaiset diplomaatit ovat tietoisia Ranskan uudesta asemasta maailmassa ja olisivat valmiita entistä vaatimattomampaan ulkopolitiikkaan. Muutokset vain näyttävät diplomaattien näkökulmasta tapahtuvan liian nopeasti ja linjattomasti.
Nyt Ranska valmistautuu ensi vuonna käytäviin presidentin- ja kansalliskokouksen vaaleihin. Kun sisäpoliittiset kysymykset valtaavat kampanjavuoden asialistan, ulkoministeriksi palanneen Alain Juppén harteille jää huolehtia Quai d’Orsayn ulkoasiainhallinnon virkamiesten työhyvinvoinnista.
Louis Clerc
Kirjoittaja on poliittisen historian yliopistonlehtoriTurun yliopistossa.