Sosiaalinen media on muuttanut ulkopolitiikan toimintaympäristön entistä avoimemmaksi ja keskustelevammaksi. Ketterät ja mukautumiskykyiset ei-valtiolliset toimijat ovat vahvistuneet, ja myös hierarkkisen valtionhallinnon on mukauduttava uuteen avoimuuden aikaan.
Uusi media on vahvistanut ei-valtiollisten toimijoiden – ennen kaikkea kansainvälisiin asioihin keskittyvien kansalaisjärjestöjen – asemaa kansainvälisellä kentällä. Siksi myös hierarkkisesti järjestäytyneet valtiolliset instituutiot ja toimijat joutuvat totuttelemaan nopeisiin ja keskusteleviin käytäntöihin ja työympäristöihin.
Pienilläkin resursseilla voidaan saada paljon aikaan, jos viestintästrategia toimii ketterästi ja tehokkaasti. Vastaavasti isoilla valtion resursseilla voidaan epäonnistua, jos strategia ontuu.
Esimerkiksi Greenpeace on jo vuosia hyödyntänyt sosiaalista mediaa kampanjoinnissaan ja haastanut onnistuneesti monikansallisia yritysjättejä. Viime vuonna Greenpeace käynnisti Nestlén palmuöljyn käyttöä vastustavan kampanjan. Viruksen lailla sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla Nestlén valmistama KitKat-suklaapatukka kaataa Indonesian sademetsiä ja teloittaa suloisia orangutangeja. Nestlén kärsimä imagotappio kasvoi entisestään, kun myös perinteinen media kiinnostui sosiaalista mediaa ravistelevasta aiheesta.
Perinteisten valtiotoimijoiden ase man haastavat vaatimukset viestinnän tasa-arvoistumisesta sekä vuoropuhelusta ja interaktiivisuudesta. Valtioeliitit joutuvat totuttelemaan siihen, että kansainvälinen politiikka täytyy myydä entistä monipuolisemmalle yleisölle. Niin kutsuttu julkinen diplomatia ja kommunikaatiostrategiat ovat nousseet yhä keskeisempään asemaan kansainvälisessä politiikassa.
Esimerkiksi julkiseen diplomatiaan paljon panostanut Venäjä palkkasi suuren amerikkalaisen PR-toimiston Ketchumin huolehtimaan Venäjän G8-puheenjohtajuuden viestinnästä vuonna 2006. Ketchum koulutti venäläiset vaikuttajat kertomaan ”Venäjän tarinan” oikealla tavalla, paransi ministereiden ja median välistä viestintää sekä opasti venäläisiä uuden median hyödyntämisessä.
Yhteistyö oli tuloksellista: Ketchumin mukaan Venäjän puheenjohtajuudesta julkaistujen myönteisten uutisten osuus länsimediassa kaksinkertaistui ja negatiivisten osuus puolittui.
Myös Suomen ulkoministeriön haasteena on sovittaa hierarkkinen hallinto horisontaaliseen uuteen mediaan. Perinteisesti mediassa on esiintynyt lähettilästason tai viestintäosaston edustajia, ja nuorempia diplomaatteja on neuvottu pidättäytymään julkisista kommenteista. Tällainen strategia ei enää toimi uuden median aikakaudella. Niinpä ulkoministeriö on rohkaissut nuorempia virkamiehiään esiintymään sosiaalisessa mediassa ja osallistumaan julkiseen keskusteluun.
Sosiaalinen media antaa yksityisille ihmisille mahdollisuuden tuottaa sellaista tietoa, jonka tuotanto oli ennen viranomaisten ja perinteisen median toimittajien yksinoikeus. Esimerkiksi kelpaavat niin sanotut mashup-sovellutukset, joilla voidaan tuottaa yleiskuvia vaikkapa konfliktien etenemisestä.
Karttapalvelun ja sosiaalisen median päivityksiä yhdistelevillä sovellutuksilla saattoi keväällä koota esimerkiksi karttoja Libyan kapinallisten ja Muammar Gaddafin joukkojen etenemisestä ja jakaa niitä netissä tutuille kommentoitaviksi. Asialle omistautuneiden marginaaliryhmien harrastuksesta on asteittain tulossa valtavirtaa.
Tiedon horisontaalinen tuottaminen, muokkaaminen ja levittäminen ruohonjuuritasolla mahdollistaa myös sen, ettämaailman myllerrykset koskettavat kansainvälistä yleisöä läheisemmin ja henkilökohtaisemmin kuin ennen. Kansainvälisen politiikan tapahtumia on mahdollista seurata niiden keskellä olevien ihmisten näkökulmasta, vaikka asuisi toisella puolella maailmaa.
Esimerkiksi Japanin maanjäristyksen aikaan ne, joilla on ystäviä Japanissa, tarkistivat ensimmäiseksi ystäviensä statuspäivitykset Facebookista ja Twitteristä. Tokion järkyttyneet tunnelmat välittyivät elävästi erilaisista nettimuistiinpanoista ja videopätkistä. Suodattamaton kokemus konflikteista tulee lähelle sosiaalisen median kautta.
Avoimuuden lisääntyminen ja varsinkin viimevuotinen Wikileaks-vuoto ovat herättäneetpelkoa siitä, että diplomatian perinteinen luottamuksellisuus on lopullisesti kadonnut.
Salaisia asiakirjoja on toki vuodettu aiemminkin, mutta tällä kertaa asiakirjojen sisältö levisi ennennäkemättömän nopeasti ja laajasti. Lisäksi nykyisin on käytännössä mahdotonta tukkia tietovuotoa tai rajoittaa tiedon leviämistä sen jälkeen, kun tiedosta on kerran tullut julkista. Vuodettu tieto saattaa jopa kiinnostaa sitä enemmän ja levitä sitä nopeammin, mitä enemmän viranomaiset yrittävät tiedon leviämistä estää.
Lähes ainoa keino yrittää kontrolloida tai rajoittaa tiedon leviämistä on sulkea sosiaaliset online-sovellutukset tai katkaista netti- ja puhelinyhteydet – jotka tosin harvoissa tapauksissa ovat vain yhden valtion viranomaisten hallussa. Tällaiset toimet eivät estä kaiken tiedon leviämistä ja saattavat johtaa yhä pahempiin ongelmiin: rajoitukset vaikeuttavat myös epäpoliittisten toimijoiden, kuten liikemiesten ja netin viihdekäyttäjien toimintaa. Heidänkin tyytymättömyytensä saattaa silloin kasvaa ja muuttua poliittiseksi.
Siksi kenties kestävin tapa suojata kansainvälisen politiikan ja diplomatian luottamuksellisuutta on tiukentaa salassapitosääntöjä ja kouluttaa virkamiehistöä sosiaalisen median käyttöön.
Amerikkalaiset sotilaat lähtivät viimeisimpään Irakin sotaan digi- ja kännykkäkamerat mukanaan ja jakoivat henkilökohtaiseksi tarkoitettua kuvamateriaalia netissä. Pian koko maailma tiesi sotilaiden kieroutuneista kidutushuveista Abu Ghraibin vankilassa. Yhdysvaltojen armeija on sittemmin lisännyt koulutusta ja ohjeistusta tallenteiden jakamisesta. Ei ole sattumaa, että nykyisin sotilaiden henkilökohtaista kuvamateriaalia ei netistä juuri löydy.
Informaation uusi avoimuus haastaa myös perinteiset sotilasstrategiat. Sotilaallisen toiminnan perusajatus on, että vastustajalta pimitetään sitä hyödyttävä tieto. Sama periaate koskee myös sotilaalliseen ylivoimaan perustuvaa kansainvälistä kriisinhallintaa, kuten YK:n mandaatilla toimivaa Gaddafin vastaista operaatiota. Nyt, kun vihollisen liikkeistä saadaan yhä enemmän tietoa yhä nopeammin, sotien tuhovoima saattaa kasvaa entisestään.
Toisaalta tiedon avoimuus voi tehdä sodankäynnistä entistä vastuullisempaa. Julkisen paljastumisen pelossa sotilaat saattavat pidättäytyä väärinkäytöksistä: esimerkiksi Israelin asevoimat kuvaavat sotilaalliset operaationsa voidaksensa myöhemmin todistaa, että iskuissa on mahdollisuuksien rajoissa pyritty suojelemaan siviilejä.
Valtioiden on muistettava, että sodat voidaan hävitä myös kotona ja että sosiaalisen median vaikutus yleiseen mielipiteeseen on ratkaiseva. Yhdysvallat joutui jo perinteisen median kaudella vetäytymään 1980-luvulla Libanonista ja 1990-luvulla Somaliasta yllättävien tappioiden iskettyä amerikkalaisten tietoisuuteen.
Vielä Persianlahden sodan aikana alkuvuodesta 1991 länsiyleisön tavoittanut kuvamateriaali tuli lähes yksinomaan amerikkalaissotilaiden mukana kulkeneilta länsitoimittajilta. Voimme vain kuvitella, miten länsiyleisöön olisi tuolloin vaikuttanut kuvamateriaali, jonka olisivat kuvanneet tavalliset, sodan keskellä eläneet irakilaiset.
Sodankäyntiin on perinteisesti liittynyt virheellisen tiedon levittäminen. Monet muistavat, kuinka eräs ”lastensairaalan hoitaja” kertoi Persianlahden sodan aikana televisiossa, että Saddamin sotilaat olivat julmasti jättäneet keskososaston pienet potilaat kuolemaan. Tarina paljastui myöhemmin Yhdysvaltojen hallituksen palkkaaman PR-toimiston huijaukseksi ja nainen Kuwaitin suurlähettilään tyttäreksi.
Myös sosiaalisessa mediassa liikkuu valtava määrä huijaustarinoita, mutta uuden median horisontaalisen luonteen ja avoimuuden vuoksi tarinoiden kyseenalaistaminen on entistä helpompaa. Valheet voi paljastaa helposti, kun kuka tahansa pääsee kommentoimaan ja korjaamaan esitettyjä mielipiteitä ja tarinoita.
Informaation avoimuus on herättänyt pelkoja populismin noususta. Esimerkiksi TV2:n A-studion maaliskuisen netti-illan studiovieraista monet ilmaisivat pelkonsa siitä, että netti antaa yksinkertaistaville, populistisille näkemyksille pelottavan tehokkaan kanavan. Osallistumiskynnys on matala ja vihankylvö helppoa, kun keskusteluun ei tarvitse osallistua omalla nimellä.
Pelko näyttää kuuluvan demokratian perusluonteeseen: yhtäältä valtaapitävät peräänkuuluttavat kansalta aktiivista osallistumista politiikkaan, toisaalta pelkäävät tavallisen kansan valtaa. Samalla logiikalla on vastustettu aikanaan esimerkiksi äänioikeuden antamista talonpoikaistolle ja naisille.
Uutta mediaa on kuitenkin turha pelätä, sillä ilmiössä ei – toisin kuin esimerkiksi naisten äänioikeudessa – ole kyse poliittisesta päätöksestä. Sosiaalinen media on jo täällä, ja sen kanssa on elettävä, oltiin siitä mitä mieltä tahansa.
Uhkien lisäksi sosiaalinen media luo perinteisille valtiotoimijoille uusia mahdollisuuksia. Sosiaalinen media tavoittaa suuren määrän ihmisiä uudella tavalla, ja sen avulla mitä erilaisimmat ihmiset voivat viestiä mielipiteitään ja arvojaan. Vaikka globaali viestiminen ei johtaisi poliittiseen toimintaan, sillä on merkitystä: sosiaalinen media lisää perinteisten valtiotoimijoiden mahdollisuuksia saada tietoa eri lähteistä, lisätä ymmärrystään paikallisista asioista, tekijöistä ja tunnelmista, hakea uudenlaisia yhteistyökumppaneita, tavoittaa ihmisiä ja tulla siten itsekin kuulluksi.
Ulkopolitiikka ja hallinto ovat muutoksessa. Kysymys ei ole vain teknisen tiedon hallitsemisesta tai poliittisten eliittien esiintymisestä uusilla areenoilla. Kyse on perustavanlaatuisemmasta pyrkimyksestä avoimuuteen ja keskusteluun, mikä edellyttää uudenlaista asennoitumista.
Rajoituksien ja salailun sijasta valtiotoimijoiden tulee hyväksyä se, ettei virallinen totuus enää ole ainoa. Perinteinen politiikka ja diplomatia eivät katoa tai murru, mutta niitä täydentää entistä moniäänisempi globaali keskustelu.
Diplomatia on pysyvästi muuttunut ajoista, jolloin Suomen Rooman-suurlähettiläs Herman Gummerus pystyi tarinan mukaan kuittaamaan Benito Mussolinin valtaannousun vuotuisella yhden rivin raportillaan ”Italiassa ei mainittavia muutoksia”. Nyt viranomaiset joutuvat selittämään toimintaansa ja keskustelemaan tekemisistään mitä erilaisimpien ihmisten kanssa – onneksi.
Sinikukka Saari
Kirjoittaja on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.
Arto Nokkala
Kirjoittaja on vapaa tutkija.