Maailmanjärjestys on siirtynyt talouskriisin sysäämänä uuteen aikakauteen, sanoo Financial Timesin kolumnisti Gideon Rachman.
Vielä muutama vuosi sitten maailmassa elettiin pitkää yhteistyön aikakautta, jossa kapitalistisen talousjärjestelmän ja globalisaation nähtiin tuottavan yhteisiä etuja maailman mahtivaltioille: nostavan elintasoa, lisäävän hyvinvointia ja syventävän rauhaa.
Vuoden 2008 talouskriisi kuitenkin muutti kansainvälisten suhteiden säännöt, väittää talouslehti Financial Timesin ulkopolitiikkaa seuraava kolumnisti Gideon Rachman esikoisteoksessaan Zero-Sum World.
Nyt kansainvälistä politiikkaa kuvaa paremmin kilpailu kuin yhteispeli. Maailma, jossa yhden hyöty hyödytti myös muita, on vaihtumassa maailmaksi, jossa pelataan nollasummapeliä.
Vaikka esimerkiksi talouskriisin voittaminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen vaativat yhteistyötä, valtiot suhtautuvat haasteisiin omia etujaan varjellen. Globalisaation ei enää katsota ajavan suurvaltojen yhteisiä etuja, vaan yhden pelaajan edun katsotaan olevan toisilta pois.
Rachman tarkastelee kirjassaan kolmen viime vuosikymmenen kehitystä. Hän ajoittaa murroksen alun 1970-luvun loppuun ja nimeää vuodet 1978–1991 suuren muutoksen ajaksi. Neuvostoliiton hajoamisen ja talouskriisin välistä aikaa Rachman pitää suuren optimismin kautena.
Rachmanin tarkastelemana aikana maailmanlaajuista talous- ja poliittista järjestelmää jäsensivät Kiinan avautuminen ja ajautuminen talouskriisiin, Neuvostoliiton hajoaminen, Berliinin muurin murtuminen ja vuoden 2001 terrori-iskut. Aikakautta leimasi kokemus siitä, että maailma oli yhtenäistymässä: se ei enää jakautunut kommunistisiin ja kapitalistisiinmaihin, ja markkinatalous näytti lupaavan paljon myös köyhille maille.
Vuosina 2007–2008 alkanut talouskriisi kuitenkin sai varsinkin Yhdysvallat kyseenalaistamaan ”uuden maailmanjärjestyksen” mielekkyyden. Aasian nousu alkoi näyttää yhdysvaltalaisten työpaikkojen karkaamiselta Kiinaan, ja Kiinan vaikutusvalta alettiin nähdä uhkana. Kiinalaiset puolestaan alkoivat pelätä, että puolustuskannalle joutunut Yhdysvallat voisi jarruttaa Kiinan kehitystä omia etuja ajaakseen.
”Tarkastellessani maailmanpolitiikkaa havaitsin, että päinvastoin kuin monet pyrkivät vakuuttelemaan, nollasumma-logiikka oli valloillaan”, Rachman sanoo Financial Timesin päätoimituksessa Lontoonkeskustassa.
”Huomasin maailman johtajien käyttävän termiä ainoastaan kieltääkseen sen osuvuuden. Kun (Yhdysvaltain presidentti) Barack Obama vieraili Kiinassa puolitoista vuotta sitten, hän vakuutti, että nollasummamaailma on mennyttä, ja samoin teki (Kiinan presidentti) Hu Jintao vieraillessaan Washingtonissa tammikuussa.”
Nyt kansainväliset suhteet ovat saapuneet epävakauden ja syvän muutoksen aikakauteen, johon kuuluvat talous kasvun heikkeneminen, Yhdysvaltojen ja nousevien talouksien välisen kilpailun kiristyminen sekä kansallisten etujen ajaminen entistä selkeämmin. Rachmanin mukaan varsinkin Kiinasta kuullaan vielä paljon.
”Kiinalaisten filosofia rauhallisesta noususta merkitsee, etteivät he halua muodostaa kokonaisvaltaista maailmankäsitystä vaan pohjaavat nousunsa talouskasvulle”, Rachman sanoo.
”Käsitys siitä, että Kiina hyväksyisi vastakin Yhdysvaltojen suunnitteleman maailmanjärjestyksen, on auttamatta väärä. Kiinalaiset haluavat pian määritellä pelisäännöt. Olemme vasta Kiinan nousun alussa.”
Kiinan ja Yhdysvaltain suhde on kirjailija-toimittajan mukaan poikkeuksellinen ja sillä on suuri merkitys maailman tulevaisuudelle. Päävastuu yhteistyökykyisen maailmanjärjestyksen rakentamisessa on lopulta maailman mahtivaltioiden johtajilla.
”Kaikista heikkouksistaan huolimatta Obama ja Hu ovat sitoutuneet yhteistyöhön. He eivät pahenna tilanteita tai hae vastakkainasetteluita.”
Tulevaisuuteen Rachman kuitenkin suhtautuu skeptisesti. ”Seuraava johtajasukupolvi ei välttämättä ole yhtä yhteistyökykyinen. Heillä on valtavat paineet, erityisesti jos taloustilanne heikkenee. Tässä mielessä ensi vuosi on hyvin merkittävä, sillä Yhdysvaltojen, Ranskan, Venäjän ja Kiinan johtajat mahdollisesti vaihtuvat.”
Viime vuosien kehitys, kuten suurten teollisuusmaiden ja nousevien talouksien G20-ryhmän nousu, voisi luoda uusia mahdollisuuksia kansainväliseen politiikkaan, mutta Rachman suhtautuu myös uusiin järjestelyihin varauksellisesti.
”G20 on hyvä idea. Ehkä kyseessä on kuitenkin eurooppalainen illuusio, jossa luomme rakenteita ja luulemme, että ne tuovat ratkaisuja kuin itsestään.” Rachmanin mukaan nollasumma-logiikka toimii G20:ssa samalla tapaa kuin missä tahansa muualla.
”On vaikea kuvitella, että valtiot voisivat sopia oikeista ongelmista kansallisten etujensa ohi. Tämä näkyy entistä enemmän myös G20:ssa, kuten Intian pääministeri Manmohan Singh on todennut. G20 ei kuitenkaan pahenna tilannetta, vaan marginaalisesti parantaa sitä. Se on myös ainoa paikka, joka heijastaa vuoden 2010 eikä vuoden 1945 maailmaa.”
Euroopan unionin mahdollisuudet olla aidosti globaali toimija ovat Rachmanin mukaan heikot. Nollasummalogiikka ei hyödytä sovinnolliseen lähestymistapaan taipuvia, pehmoilevia eurooppalaisia, joten he jäävät globaalissa kilpailussa auttamatta jalkoihin.
Erityisesti Aasialla on nyt merkitystä, mutta Rachmanin mukaan EU:lla ei ole todellista ulkopolitiikkaa suhteessa nouseviin suurvaltoihin.
”Kiina ja Intia ovat paitsi nousevia talouksia myös nousevia suurvaltoja, eikäEU oikein osaa suhtautua niihin, toisin kuin strategisesti ajatteleva Yhdysvallat. EU puhuu moninapaisesta maailmasta, muttei oikein osaa sanoa, mitä se merkitsee.”
Rachman nimeää viime vuosikymmenten merkittävimmille kehityskuluille keulahahmot, jotka kuvaavat ilmiöitä parhaiten. Microsoftin perustaja Bill Gates on teknologian airut. Yhdysvaltalainen filosofi ja liberaalin demokratian puolestapuhuja Francis Fukuyama puolestaan kiteyttää 1990-luvun alun demokratian voittokulun.
Rachmanin vastaus kysymykseen nykyhetken edustajasta on kuitenkin epäröivä.
”On vielä liian aikaista sanoa, keneen henkilöityisi nykyhetken ajatusmaailma, mutta Vladimir Putin edustaa varmasti jotain. Kiinalaisilla ei ole yhtään tunnuskuvallista henkilöä, joka todella antaisi kasvot aikakaudellemme, koska kommunistinen puolue on niin merkittävä. Brasiliassa oli (presidentti) Luiz Inácio Lula da Silva, mutta hänkin juuri vetäytyi. Obama on jossain määrin merkittävä henkilö, mutta myös pienoinen pettymys.”
Tulevaisuuteen Rachman tarjoaa useita skenaarioita. Maailma voi seurata sopimuksiin perustuvaa, ihanteellista Euroopan mallia, jäädä autoritaaristen valtioiden muodostaman akselin jalkoihin – tai jakautua sirpaleiseksi, hallitsemattomaksi yhteisöksi, joka muistuttaisi lähinnä Pakistania.
Ihmeratkaisua tulevaisuuteen Rachmanilla ei ole tarjota. Hän luottaa liberaalin demokratian ja talouden kestävyyteen ja lainaa toisen maailmansodan aikaista englantilaista sanontaa: ”Keep calm and carry on.”
Vastakkainasetteluja on Rachmanin mukaan purettava toimimalla yhdessä sellaisilla aloilla, joilla etenkin Kiinalla ja Yhdysvalloilla edelleen on yhteisiä etuja.
Tässä teknologialla on tärkeä merkitys. ”Jos politiikka onkin nollasummapeliä, teknologia ei sitä ole. Teknologia vie kaikkia eteenpäin, ja ainoastaan sen avulla luonnon asettamat rajat voidaan ylittää.”
Teknologian tuomat kehitysmahdollisuudet ovat Rachmanin mukaan tärkeitä myös politiikalle. Suurvaltojen yhteistyö esimerkiksi konkreettisissa teknologiahankkeissa voisi avata ymmärrystä politiikkaan.
Sitä paitsi: ”Teknologiasta kiinnostuneet ihmiset suhtautuvat kansainväliseen politiikkaan usein muita optimistisemmin.”
Olai Voionmaa
Kirjoittaja on tutkija Pariisin Ecole Normale Supérieuren (ENS) geostrategiantutkimuskeskuksessa.