Ajatukset sisältyvät Robert Mundellin valuuttaunioniteoriaan vuodelta 1961. Eurokriisin yhteydessä ne on taas nostettu esille.
Mundellin teoria antoi aikanaan talousteoreettisen sisällön yhtenäistä Eurooppaa luoneelle poliittiselle projektille. Mundellin mukaan markkinavoimien näkymätön käsi kompensoisi valuuttaunionin ulkopuolisen šokin unionin sisäisillä resurssisiirroilla eli finanssipolitiikan avulla.
Euroalueella ei kuitenkaan ole yhtenäistä talouspolitiikkaa. Siksi euro on ollut syntymästään lähtien puolivalmis projekti.
Puutteelliset työkalut
Europrojekti on todistanut, että EU:n jäsenvaltiot eivät ole noudattaneet unionin niille asettamia velkaantumisrajoja. Itsesääntelyn epäonnistuminen ei kuitenkaan johdu vain huonosti käyttäytyvistä jäsenmaista vaan myös europrojektin rakenteesta: valtioilta on otettu pois kaksi keskeistä talouspolitiikan työkalua, ohjauskorot ja vaihtokurssit.
Toisaalta John Maynard Keynes varoitti jo 1940-luvulla, melkein 20 vuotta ennen Mundellin artikkelia, että sopeuttamisen taakka on maailmantaloudessa jätetty velallisten maiden kannettavaksi. Siksi alijäämämaiden vaihtotaseet heikkenevät entisestään, aivan kuten kävi kehittyvien maiden ulkomaankaupan vaihtosuhteille 2000-luvulle asti.
Nyt maailmantalouden keskukset – ja alijäämät – siirtyvät. Euroalueella tämä näkyy jäsenten jakautumisena ali- ja ylijäämämaihin.
Europrojektissa siis yhdistyvät Mundellin teorian puutteellinen toteutus ja skenaariot, joista Keynes varoitti. Siksi euroalueen tulevaisuutta ei ratkaista pelkästään järjestämällä alijäämämaiden velkoja uudelleen. Velkataakkaa on myös vähennettävä.
Ketkä lähtevät?
Kysymys ei kuitenkaan ole vain euroalueen yhtenäisen talouspolitiikan puutteesta. Kriisit ovat osoituksia myös siitä, kuinka maailmanlaajuinen velkaantuminen siirtyy kehitysmaista kehittyneisiin maihin. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa, että vuoteen 2014 mennessä rikkaiden maiden velat nousevat 100 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Edessämme on siis kaksi vaihtoehtoa: entistä syvempi talouspoliittinen integraatio tai euroalueen hajoaminen.
Koska europrojektin tulevaisuus nykymuodossaan näyttää heikolta mutta poliittinen integraatiohalu edelleen on vahva, tämänhetkinen turbulenssi voi raivata tietä entistä syvemmälle integraatiolle, kohti yhtenäistä talouspolitiikkaa.
Toisaalta voi käydä niin, että euroalueen kokoonpano muuttuu lähitulevaisuudessa. Eurosta irtaantuva tai irrotettava jäsenmaa voi olla joko alijäämämaa, jota muut jäsenmaat eivät halua tukea, tai ylijäämämaa, joka ei halua maksaa muiden alijäämistä.
Yksittäisen maan jäsenyyden katkaisemisella ei välttämättä olisi merkitystä koko euroalueen tulevaisuuden kannalta – eiväthän EU-järjestelmän turbulenssit 1990-luvun alussakaan tukahduttaneet integraatiopyrkimyksiä, päinvastoin. Yksittäiselle jäsenmaalle eurosta irtaantumisen merkitys sen sijaan olisi suuri.
Kun euroalueen tulevaisuutta hahmotellaan, päällimmäiseksi nousee talouspoliittinen koordinaatio. Tämän rinnalla pitää kehittää tapoja hoitaa valtioiden konkurssitilanteita – ellemme sitten halua jättäytyä Mundellin oletukseen varaan, jonka mukaan näkymätön käsi kompensoi valuuttaunionin ulkopuoliset šokit.
Kirjoittaja tutkii valtioiden velkaantumista RMIT Universityssa Melbournessa.
Tuomas Mustikainen, Jorma Palovaara