Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Yhden miehen demokratia

Lawrence Martin: Harperland. The Politics of Control. Viking Canada 2010, 320 s. Christian Nadeau: Rogue in Power. Why Stephen Harper is Remaking Canada by Stealth. Lorimer 2011, 160 s.

Juha Mäkinen/UP

Kanada pääsee suomalaismediassa esiin useimmiten jääkiekon yhteydessä. Vaahteranlehtimaan politiikka jää meillä Yhdysvaltain varjoon.

Kanada pääsee suomalaismediassa esiin useimmiten jääkiekon yhteydessä. Vaahteranlehtimaan politiikka jää meillä Yhdysvaltain varjoon.

Kanadan pääministerinä helmikuusta 2006 lähtien toiminut Stephen Harper on mullistanut maan. Liberaalipuolueen pitkään dominoima Kanada on Harperin otteessa kääntänyt kurssiaan rajusti oikealle.

Vielä 2000-luvun alussa liberaalien valta-asema näytti raudanlujalta: liberaalit olivat voittaneet kolmet vaalit peräkkäin ja konservatiivit olivat hajonneet kahteen eri puolueeseen. Pinnan alla vaikutti kuitenkin useita seikkoja, jotka pelasivat konservatiivien pussiin.

Ikärakenteen muutos ja vuoden 2001 terrori-iskut ovat muokanneet yleistä asenneilmastoa kovemmaksi. Vuonna 2003 synnytetyssä uudessa konservatiivipuolueessa jyrkän linjan uuskonservatiivit pääsivät niskan päälle. Harper on johtanut puoluetta alusta asti.

Tärkeä taustatekijä on myös Kanadan maantieteellinen jakautuminen. Läntiset provinssit kokivat vuosikymmenien ajan tulleensa liberaalien ylenkatsomiksi, mikä nostatti lännen konservatiiveissa syvän katkeruuden. Harperin vahvinta tukialuetta on öljyvaroilla vaurastunut Alberta, joka on Kanadan oikeistolaisinta seutua.

Montrealin yliopistossa filosofian professorina toimiva Christian Nadeau tarkastelee Harperin toimia poliittisen filosofian näkökulmasta. Nadeaun mukaan Harperilla on hobbesilainen näkemys politiikasta: läpinäkyvyys, moniarvoisuus ja keskustelu ovat lähinnä ikäviä esteitä vallankäytölle.

Harperille politiikka on kuin sotaa, ja siksi kaikki keinot ovat sallittuja. Harper ei ole juuri osoittanut halukkuutta rauhanneuvotteluihin vaan lähinnä vihollistensa murskaamiseen. Kanadan johtavan laatulehden Globe and Mailin toimittaja Lawrence Martin katsoo taisteluhalukkuuden olevan syvällä pääministerin luonteessa. ”Nähdessään vyön Harper haluaa iskeä sen alle”, Martin kirjoittaa.

Harper tuntuu uskovan, että hyökkäys on paras puolustus. Jos oppositio tai media on pitänyt meteliä esiin nousseista kidutustapauksista Afganistanissa – josta Kanada veti sotilaansa pois tänä kesänä – Harper on vedonnut isänmaallisuuteen ja sättinyt kriitikoita siitä, etteivät nämä tue kanadalaisjoukkoja.

Martin kutsuu Harperin johtamistapaa ”yhden miehen demokratiaksi”. Pääministeri haluaa pitää kaikki langat käsissään eikä hyväksy alaisiltaan minkäänlaista sooloilua. Vastahankaan asettuneet virkamiehet ovat saaneet lähteä yksi toisensa jälkeen.

Journalistina Martin suhtautuu erityisen kriittisesti Harperin pyrkimyksiin hallita julkisuutta. Harper voitti vuoden 2006 vaalit kampanjoimalla avoimuuden ja vallankäytön läpinäkyvyyden puolesta, mutta koko valtakautensa ajan hän on turvautunut salailuun ja tiedon pimittämiseen. Mediaan Harperilla on suorastaan vihamielinen suhde, joka on saanut tragikoomisia piirteitä, kun pääministerin avustajat ovat paenneet toimittajia hotellin hätäuloskäyntien kautta.

Poliittisen järjestelmän uskottavuuden kannalta kyseenalaisia ovat myös parlamentin istuntokauden keskeytykset, joita Harper on käyttänyt jo kahdesti kiemurrellakseen ulos tukalasta tilanteesta.

Harper ehti toimia reilun viiden vuoden ajan kahden vähemmistöhallituksen pääministerinä, kunnes sai kevään 2011 vaaleissa tavoittelemansa enemmistön. Harperin vihaamat liberaalit kärsivät murskatappion historiansa huonoimmalla tuloksella. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi liberaaleista vasemmalle sijoittuva New Democratic Party, joka vastaa lähinnä meikäläisiä sosiaalidemokraatteja.

Enemmistön turvin Harperilla on ainakin seuraavat neljä vuotta aikaa jatkaa ”Harperlandin” rakentamista. Nähtäväksi jää, onko vanhasta Kanadasta silloin enää mitään jäljellä.

 
Ulkopolitiikka 3/2011

Askel eteenpäin, toinen taakse

Joonas Pörsti/UP

Suomi korostaa Palestiinan kysymyksessä neuvottelutarvetta

Juha Mäkinen/UP

Suomesta puuttuu keskustelukulttuuri

Erkki Pennanen

Epäluulon kierre

Mikael Mattlin

Talouskriisin alta paljastuu uusi maailmanjärjestys

Teija Tiilikainen

Vihreä valta väistyy

Juha Mäkinen/UP

Lähi-idän palapeli etsii kokoajaa

Janne Hopsu

Euroopan rasismi rehottaa

Heta Muurinen

Velka voi tiivistää EU-rivejä

Katarina Sehm-Patomäki

Yhden miehen demokratia

Juha Mäkinen/UP

Leo Riski: Saksa joutuu yhä syvemmälle Eurooppaan

Anna-Kaisa Hiltunen

Kapinaan!

Niina Sarkonen

Kuninkaalliset sotajoukot

Juha Mäkinen

Vallan ja kaupan meri

Lauri Seppälä

Kehitysyhteistyön nousevat tähdet

Joonas Pörsti/UP

Amerikka meni rikki

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Jättiläiset horjuvat

Joonas Pörsti

Intia varustautuu Kiinan pelossa

Janne Halttu

Vaalit vahvistivat Turkin konsensusta

Johanna Nykänen

Armeijalla ratkaisun avaimet Syyriassa

Sanna Olli

Millainen on professorien maailma?

Anna-Kaisa Hiltunen

Maailmannäyttämön ammattilaiset

Anna-Kaisa Hiltunen

Hyökkäävää energiapeliä

Pami Aalto

Kuninkaasta ei saa puhua

Sirpa Nyberg

Palestiina yhdistää voimiaan

Tuomas Mustikainen, Jorma Palovaara

Puola valaa Eurooppaan tulevaisuudenuskoa

Pilvikki Kause

Klaanit hallitsevat Venäjää

Joonas Pörsti

Verkostojen valtio

Vadim Kononenko

Turkki miehittää kolmasosaa Kyproksesta

Filippos Kritiotis

Tosipohjainen jännäri varjotaloudesta

Pasi Nokelainen

Ruhtinas rauhaa rakentamassa

Jyrki Ruohomäki

Rauhanvälityksen opas ruotsalaisittain

Raimo Väyrynen

Demokratiaa voidellaan valheilla

Hiski Haukkala

Tanssia käärmeiden päällä

Janne Hopsu

Tuppisuisuus on väistynyt

Juha Mäkinen

Maailman laidalle ja takaisin

Anna-Kaisa Hiltunen

Leo Riski

Anna-Kaisa Hiltunen

Neljä tulevaisuudenkuvaa

Joonas Pörsti

Daniel Hamilton

Joonas Pörsti

Maailmanpolitiikan kartanlukija

Anna-Kaisa Hiltunen

Vallan runollinen kriitikko

Anna-Kaisa Hiltunen

Eurooppalainen rakenneteoreetikko

Anna-Kaisa Hiltunen

Aktivistiprofessorit vs. uusliberalismi

Anna-Kaisa Hiltunen

Käytännönläheinen akateemikko

Anna-Kaisa Hiltunen