Syyrian hallinto on vajonnut sotaan kansalaisiaan vastaan. Syyrialainen tutkija huomauttaa, että loikkaukset kertovat armeijan epävarmuudesta.
Islamilaisena paastokuukautena ramadanina jokainen ilta on kuin perjantai. Silloin muslimit kokoontuvat moskeijoihin suurin joukoin rukoilemaan yhdessä. Perjantai on myös päivä, joka on kautta islamin historian osoittautunut kohtalokkaaksi epäsuosiossa oleville hallinnoille.
Syyrian hallinto valmistautui ramadaniin loppukesästä koventamalla otteitaanmielenosoittajista, jotka ovat kevään ja kesän ajan nousseet Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.
Hallinnon joukot saartoivat kaupunkeja ja katkoivat vesiä, sähköjä ja tietoliikenneyhteyksiä yhä useammilta. Parin viikon aikana tuli satoja kuolonuhreja. Humanitaarinen tilanne ja yhteiskunnallinen infrastruktuuri kärsivät.
Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat elokuun lopussa, että Syyrian turvallisuusjoukot olivat tappaneet yli 2 200 ihmistä sitten mielenosoitusten alun. Pidätettyjä on 10 000–20 000, ja noin 3 000 ihmistä on kadonnut.
Hallinto hyökkäsi esimerkiksi Haman kaupunkiin kranaatein ja panssarivaunuin. Kaupungista oli vaikea saada tietoa, koska se oli saarrettu ja tietoliikenneyhteydet olivat poikki.
”Pelkään pahoin, mitä sieltä vielä löydämme, kun yhteydet taas aukeavat”, Washingtonissa vaikuttava syyrialainen politiikan tutkija Radwan Ziadeh sanoo.
Ziadeh toimii vierailevana tutkijana George Washingtonin yliopistossa ja seuraa Syyrian tilannetta aktiivisesti maan ulkopuolella. Hänen mukaansa armeija saattaa vielä nousta ratkaisevaksi tekijäksi Syyrian konfliktissa.
Nykyisen presidentin Bashar al-Assadin suku on hallinnut Syyriaa rautaisin ottein kahdessa sukupolvessa yhteensä neljä vuosikymmentä. Vaihtoehtoisen hallinnon syntyminen on järjestelmällisesti estetty. Esimerkiksi lähes kaikenlainen kokoontuminen on kriminalisoitu.
Syyrian oppositiovoimat koostuvat enimmäkseen yksittäisistä ihmisistä ja yhteiskunnallisista liikkeistä, jotka ajavat al-Assadin hallinnon eroa. Aktiivisimpia ovat ihmisoikeusrikoksia dokumentoivat ryhmät.
Ainoastaan Muslimiveljeskunnalla ja kurdeilla on laajoja poliittisia pyrkimyksiä. Muita puolueita, siinä mielessä kuin ne länsimaissa mielletään, ei opposition riveissä ole.
Oppositio on kuitenkin yksimielinen pyrkimyksissään kohti demokraattista Syyriaa.
”Oppositio haluaa nykyisen hallinnon eroa ja vaatii Syyrialle demokraattista tulevaisuutta, jossa yksi ryhmä ei määrää koko politiikkaa. Oppositio on kuitenkin tähän saakka torjunut ulkopuolisen aseellisen väliintulon.”
Opposition edustajat ovat tavanneet viime aikoina useasti Turkissa, mutta eivät ole asettaneet siirtymäkauden johtoryhmää. He ovat katsoneet, että johtoryhmän perustaminen asettaisi kokoukseen osallistujat Syyriassa välittömään hengenvaaraan.
”Vaikka syyrialaiset ovat torjuneet ajatuksen aseellisesta väliintulosta, he ovat pyytäneet kansainvälisen yhteisön poliittista painostusta. Se on tärkeää henkisen paineen luomisessa Syyrian armeijalle”, Ziadeh sanoo.
Siirtymäkauden hallinto uskottiin esimerkiksi Egyptin kansannousussa armeijan käsiin. Syyrian ei tule kopioida Egyptin mallia suoraan, Ziadeh sanoo. Hänen mukaansa armeija on silti myös Syyriassa ainoa kansallinen organisaatio, joka pystyy turvaamaan yhteiskunnallisen rauhan, jos nykyinen hallinto väistyy.
Armeijan rinnalla al-Assadit ovat onnistuneet säilyttämään hyvin aseistetut turvallisuusjoukot, jotka ovat läheisessä yhteydessä hallintoon. Historiallisesti suurin osa Syyrian väkivaltaisuuksista on eri turvallisuusjoukkojen käsialaa.
Armeijassa sen sijaan palvelee monia korkea-arvoisiakin henkilöitä, joilla ei ole yhteyksiä hallintoon.
”Armeijan joukoissa on jo epävarmuutta, josta kertovat useat loikkaamiset”, Ziadeh sanoo. Esimerkiksi seitsemän loikannutta upseeria ilmoitti kesällä syyrialaisen vapaan armeijan perustamisesta.
Paine armeijaa kohtaan kasvaa muutenkin. Loppukesästä syyrialainen hakkereista koostuva aktivistiryhmä onnistui kaappaamaan Syyrian puolustusministeriön sivut, jotka se korvasi viestillä armeijalle. Ryhmä kehotti armeijaa tarkkailemaan al-Assadin toimia ja suojelemaan kansaansa.
Samoihin aikoihin al-Assad vaihtoi puolustusministerinsä, jota pidettiin hallinnon mahdollisena edustajana, jos Syyria alkaisi neuvotella ulkovaltojen kanssa.
”Kun nämä (loikanneet) henkilöt järjestäytyvät, he kykenevät tarjoamaan tilapäisen vaihtoehdon nykyhallinnolle ja painostamaan sen pois vallasta”, Ziadeh toteaa.
Hän ei tosin näe tämän tapahtuvan nopeasti – saati verta vuodattamatta.
Sekä YK että Arabiliitto ovat tuominneet al-Assadin hallinnon voimatoimet kansalaisiaan kohtaan, samoin Syyrian pitkään vaitonaisena pysynyt naapurimaa Turkki. Useat Persianlahden maat ovat vetäneet lähettiläänsä pois maasta.
Kansainvälisen yhteisön mahdollisuuksia ja halua varsinaiseen aseelliseen väliintuloon rajaavat kuitenkin sekä opposition torjuva asenne että Syyrian alueellisten suhteiden herkkyys.
Syyria on tarjonnut maayhteyden Iranin ja Libanonin Hizbollahin väliselle šiialiitolle, mikä on hermostuttanut Israelia ja Saudi-Arabiaa. Lisäksi Syyria on ollut sunnimuslimien Hamas-järjestön tilapäinen kotimaa.
Kansainvälisen yhteisön väliintuloa on vaikeuttanut myös se, että Syyrialta puuttuvat ulkosuhteet esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi Egyptissä Yhdysvaltojen suhde maan armeijaan tarjosi suurvallalle yhteyden maahan mielenosoitusten aikanakin.
Toisaalta Arabiliiton oli helpompaa tuomita Libyan tilanne, koska liiton jäsenillä oli vähemmän poliittisia yhteyksiä Libyaan kuin Syyriaan.
”Myös al-Assadin hallinnon retoriikka poikkeaa Gaddafin retoriikasta. Syyria ei ole uhkaava länsimaita kohtaan, ja se on ylläpitänyt uutisointia uudistuksista, joita länsimaat ovat toivoneet”, Ziadeh sanoo.
Esimerkiksi elokuun alussa al-Assad ilmoitti, että Syyrian yksipuoluejärjestelmä puretaan.
Ziadeh ei kuitenkaan usko, että al-Assad käytännössä toteuttaisi lupaamiaan uudistuksia.
Kirjoittaja on asunut Syyriassa ja kirjoittaa opinnäytetyötään maan kansalaisyhteiskunnasta.
Tuomas Mustikainen, Jorma Palovaara