Thaimaassa kuningasta pidetään kansan yhdistäjänä, ja hänen arvostelunsa on tabu. Thaimaan tiukan majesteettirikoslain lèse majestén mukaan kuninkaan, kuningattaren ja kruununperijän pilkka voi johtaa 3–15 vuoden vankilatuomioon.
Ulkomaalaiset hämmästyvät Bangkokissa aamukahdeksalta ja iltakuudelta, kun ilmajuna-aseman kovaäänisistä alkaa rätistä kuninkaan hymni ja kymmenet bangkokilaiset jähmettyvät minuutiksi paikalleen sitä kunnioittamaan.
Thaimaassa rakastettu kuningas Bhumibol on ennättänyt 83 vuoden ikään. Kuningasta pidetään kansan yhdistäjänä, ja hänen arvostelunsa on tabu. Thaimaan tiukan majesteettirikoslain lèse majestén mukaan kuninkaan, kuningattaren ja kruununperijän pilkka voi johtaa 3–15 vuoden vankilatuomioon.
Koska tapauksista ei lainsäädännön luonteen vuoksi saa julkisesti keskustella, on vaikea tietää, missä menevät majesteettirikoslain rajat. Syytteen on saanut esimerkiksi pörssimeklari, joka selitti Bangkokin osakkeiden arvon laskeneen jyrkästi syksyllä 2009 kuninkaan terveyden heikkenemisen vuoksi. Syytteen sai myös henkilö, joka ei noussut elokuvateatterissa seisomaan ennen elokuvan alkua soitettavan kuninkaan hymnin aikana.
Eräs kansainvälisestikin esillä ollut oikeusjuttu koskee Chiranuch Premchaipornia, joka ylläpiti hallitusta kritisoinuttaprachatai.com-internetsivua. Sivustolla julkaistiin muiden kirjoittamia kommentteja, jotka saattoivat viranomaisten mukaan loukata kuningashuonetta. Nyt Premchaipornia uhkaa vuosikymmenien tuomio.
Vuoden 2006 vallankaappauksen ja erityisesti kevään 2010 mellakoiden jälkeen thaimaalaisten ilmaisunvapautta on rajoitettu majesteettirikoslain perusteella. Tähän on kiinnittänyt huomiota YK:n ilmaisunvapausraportoija Frank William La Rue, joka katsoo Thaimaan majesteettirikoslain rajoittavan ilmaisunvapautta ”kohtuuttomasti”.
Kansainväliset sananvapausjärjestöt ovat kritisoineet Thaimaan tilannetta. Toimittajat ilman rajoja -järjestön julkaisunvapausvertailussa Thaimaa putosi viime vuonna 23 pykälää ja sijoittui 153:nneksi. Freedom House -järjestön tämänvuotisessa lehdistönvapauslistauksessa Thaimaa oli 196 maan ja alueen joukossa sijalla 138, kun viime vuonna sijoitus oli 124:s. Lakien tulkinnanvaraisuus synnyttää järjestöjen mukaan pelon ilmapiirin, ja tiedotusvälineet turvautuvat usein itsesensuuriin.
Numerot ja lisääntyneet oikeusjutut kertovat siitä, että kuningashuoneensuojelusta on tullut Thaimaassa järeä poliittinen ase.
Heinäkuuhun saakka istunut hallitus muun muassa sulki kaudellaan kymmeniä tuhansia internetsivuja majesteetti- ja muiden lakien sekä viimevuotisen hätäasetuksen nojalla. Kansalaisjärjestöjen mukaan suuri osa sivuista liittyi hallitusta arvostelleisiin punapaitoihin, jotka heinäkuun vaaleissa äänestettiin valtaan. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan majesteettirikoslakia on käytetty hiljentämään oppositiota, joka on vaatinut uudistuksia valtarakenteisiin. Vain virallinen näkemys monarkiasta sallitaan.
Valvonnasta on järjestön mukaan hyvää vauhtia tulossa normi. Kansalaisia kehotetaan ilmoittamaan viranomaisille internetsivuista, joiden katsotaan rikkoneen majesteettirikoslakia. Ilmoittaa voi soittamalla numeroon 1111 – eli pääministerin kabinettiin. Lisäksi Thaimaahan on perustettu vapaaehtoinen internetpartio ja oma viranomainen valvomaan monarkian imagoa internetissä.
Vallanpitäjät ovat puolustaneet ilmaisunvapauden rajoituksia kansallisella turvallisuudella ja yhteiskunnan luonteella. Vihaan ja väkivaltaan yllyttäminen sekä monarkiaan kohdistuva vihamielisyys on kielletty.
Sensuuri ja lisääntyneet lèse majesté -syytteet saattavat kuitenkin jakaa yhteiskuntaa entistä jyrkemmin sen sijaan, että ne suojelisivat kuningashuonetta. Kenties lain soveltaminen on myös viety liian pitkälle. Kriittinen keskustelu on nimittäin heräämässä myös Thaimaassa.
Joukko aktiivisia nettikirjoittajia kampanjoi jo majesteettilain uudistamisen ja avoimen keskustelun puolesta. Nettiaktivistien mielestä lèse majesté ei saa tarkoittaa sitä, ettei kuningashuoneesta saa puhua mitään.
Tuomas Mustikainen, Jorma Palovaara