Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kuninkaasta ei saa puhua

Sirpa Nyberg

Thaimaassa kuningasta pidetään kansan yhdistäjänä, ja hänen arvostelunsa on tabu. Thaimaan tiukan majesteettirikoslain lèse majestén mukaan kuninkaan, kuningattaren ja kruununperijän pilkka voi johtaa 3–15 vuoden vankilatuomioon.

Ulkomaalaiset hämmästyvät Bangkokissa aamu­kahdeksalta ja iltakuudelta, kun ilmajuna-aseman kovaäänisistä alkaa rätistä kuninkaan hymni ja kymmenet bangkokilaiset jähmettyvät minuutiksi paikalleen sitä kunnioittamaan.

Thaimaassa rakastettu kuningas Bhumibol on ennättänyt 83 vuoden ikään. Kuningasta pidetään kansan yhdistäjänä, ja hänen arvostelunsa on tabu. Thaimaan tiukan majesteettirikoslain lèse majestén mukaan kuninkaan, kuningattaren ja kruununperijän pilkka voi johtaa 3–15 vuoden vankilatuomioon.

Koska tapauksista ei lainsäädännön luonteen vuoksi saa jul­kisesti keskustella, on vaikea tietää, missä menevät majesteettiri­koslain rajat. Syytteen on saanut esimerkiksi pörssimeklari, joka selitti Bangkokin osakkeiden arvon laskeneen jyrkästi syksyllä 2009 kuninkaan terveyden heikkenemisen vuoksi. Syytteen sai myös henkilö, joka ei noussut elokuvateatterissa seisomaan en­nen elokuvan alkua soitettavan kuninkaan hymnin aikana.

Eräs kansainvälisestikin esillä ollut oikeusjuttu koskee Chiranuch Premchaipornia, joka ylläpiti hallitusta kritisoinuttaprachatai.com-internetsivua. Sivustolla julkaistiin muiden kirjoittamia kommentteja, jotka saattoivat viranomaisten mukaan loukata kuningashuonetta. Nyt Premchaipornia uhkaa vuosikymmenien tuomio.

Vuoden 2006 vallankaappauksen ja erityisesti kevään 2010 mellakoiden jälkeen thaimaalaisten ilmaisunvapautta on rajoitettu majesteettirikoslain perusteella. Tähän on kiinnittänyt huomiota YK:n ilmaisunvapausraportoija Frank William La Rue, joka katsoo Thaimaan majesteettirikoslain rajoittavan ilmaisunvapautta ”kohtuuttomasti”.

Kansainväliset sananvapausjärjestöt ovat kritisoineet Thai­maan tilannetta. Toimittajat ilman rajoja -järjestön julkaisun­vapausvertailussa Thaimaa putosi viime vuonna 23 pykälää ja sijoittui 153:nneksi. Freedom House -järjestön tämänvuotisessa lehdistönvapauslistauksessa Thaimaa oli 196 maan ja alueen joukossa sijalla 138, kun viime vuonna sijoitus oli 124:s. La­kien tulkinnanvaraisuus synnyttää järjestöjen mukaan pelon ilmapiirin, ja tiedotusvälineet turvautuvat usein itsesensuuriin.

Numerot ja lisääntyneet oikeusjutut kertovat siitä, että kuningashuoneensuojelusta on tullut Thaimaassa järeä poliittinen ase.

Heinäkuuhun saakka istunut hallitus muun muassa sulki kaudellaan kymmeniä tuhansia internetsivuja majesteetti- ja muiden lakien sekä viimevuotisen hätäasetuksen nojalla. Kansalaisjärjestöjen mukaan suuri osa sivuista liittyi hallitusta arvos­telleisiin punapaitoihin, jotka heinäkuun vaaleissa äänestettiin valtaan. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan majesteettirikoslakia on käytetty hiljentämään oppositiota, joka on vaa­tinut uudistuksia valtarakenteisiin. Vain virallinen näkemys monarkiasta sallitaan.

Valvonnasta on järjestön mukaan hyvää vauhtia tulossa normi. Kansalaisia kehotetaan ilmoittamaan viranomaisille internetsivuista, joiden katsotaan rikkoneen majesteettirikoslakia. Ilmoittaa voi soittamalla numeroon 1111 – eli pääministerin kabinettiin. Lisäksi Thaimaahan on perustettu vapaaehtoinen internetpartio ja oma viranomainen valvomaan monarkian imagoa internetissä.

Vallanpitäjät ovat puolustaneet ilmaisunvapauden rajoituksia kansallisella turvallisuudella ja yhteiskunnan luonteella. Vihaan ja väkivaltaan yllyttäminen sekä monarkiaan kohdistuva viha­mielisyys on kielletty.

Sensuuri ja lisääntyneet lèse majesté -syytteet saattavat kui­tenkin jakaa yhteiskuntaa entistä jyrkemmin sen sijaan, että ne suojelisivat kuningashuonetta. Kenties lain soveltaminen on myös viety liian pitkälle. Kriittinen keskustelu on nimittäin heräämässä myös Thaimaassa.

Joukko aktiivisia nettikirjoittajia kampanjoi jo majesteettilain uudistamisen ja avoimen kes­kustelun puolesta. Nettiaktivistien mielestä lèse majesté ei saa tarkoit­taa sitä, ettei kuningashuoneesta saa puhua mitään.

 
Ulkopolitiikka 3/2011

Askel eteenpäin, toinen taakse

Joonas Pörsti/UP

Suomi korostaa Palestiinan kysymyksessä neuvottelutarvetta

Juha Mäkinen/UP

Suomesta puuttuu keskustelukulttuuri

Erkki Pennanen

Epäluulon kierre

Mikael Mattlin

Talouskriisin alta paljastuu uusi maailmanjärjestys

Teija Tiilikainen

Vihreä valta väistyy

Juha Mäkinen/UP

Lähi-idän palapeli etsii kokoajaa

Janne Hopsu

Euroopan rasismi rehottaa

Heta Muurinen

Velka voi tiivistää EU-rivejä

Katarina Sehm-Patomäki

Yhden miehen demokratia

Juha Mäkinen/UP

Leo Riski: Saksa joutuu yhä syvemmälle Eurooppaan

Anna-Kaisa Hiltunen

Kapinaan!

Niina Sarkonen

Kuninkaalliset sotajoukot

Juha Mäkinen

Vallan ja kaupan meri

Lauri Seppälä

Kehitysyhteistyön nousevat tähdet

Joonas Pörsti/UP

Amerikka meni rikki

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Jättiläiset horjuvat

Joonas Pörsti

Intia varustautuu Kiinan pelossa

Janne Halttu

Vaalit vahvistivat Turkin konsensusta

Johanna Nykänen

Armeijalla ratkaisun avaimet Syyriassa

Sanna Olli

Millainen on professorien maailma?

Anna-Kaisa Hiltunen

Maailmannäyttämön ammattilaiset

Anna-Kaisa Hiltunen

Hyökkäävää energiapeliä

Pami Aalto

Kuninkaasta ei saa puhua

Sirpa Nyberg

Palestiina yhdistää voimiaan

Tuomas Mustikainen, Jorma Palovaara

Puola valaa Eurooppaan tulevaisuudenuskoa

Pilvikki Kause

Klaanit hallitsevat Venäjää

Joonas Pörsti

Verkostojen valtio

Vadim Kononenko

Turkki miehittää kolmasosaa Kyproksesta

Filippos Kritiotis

Tosipohjainen jännäri varjotaloudesta

Pasi Nokelainen

Ruhtinas rauhaa rakentamassa

Jyrki Ruohomäki

Rauhanvälityksen opas ruotsalaisittain

Raimo Väyrynen

Demokratiaa voidellaan valheilla

Hiski Haukkala

Tanssia käärmeiden päällä

Janne Hopsu

Tuppisuisuus on väistynyt

Juha Mäkinen

Maailman laidalle ja takaisin

Anna-Kaisa Hiltunen

Leo Riski

Anna-Kaisa Hiltunen

Neljä tulevaisuudenkuvaa

Joonas Pörsti

Daniel Hamilton

Joonas Pörsti

Maailmanpolitiikan kartanlukija

Anna-Kaisa Hiltunen

Vallan runollinen kriitikko

Anna-Kaisa Hiltunen

Eurooppalainen rakenneteoreetikko

Anna-Kaisa Hiltunen

Aktivistiprofessorit vs. uusliberalismi

Anna-Kaisa Hiltunen

Käytännönläheinen akateemikko

Anna-Kaisa Hiltunen