Isak Svensson & Peter Wallensteen: The Go-Between. Jan Eliasson and the Styles of Mediation. The United States Institute of Peace 2010, 169 s.
Ruotsalaistutkijat Isak Svensson ja Peter Wallensteen ovat kirjoittaneet ruotsalaisen rauhanvälittäjän Jan Eliassonin kokemusten perusteella kirjan siitä, kuinka rauhanvälityksessä (epä)onnistutaan.
Rauhanvälitys
on viime aikoina noussut muotiteemaksi: Pohjoismaiden neuvostossa ehdotettiin
äskettäin rauhanvälitysinstituutin perustamisesta, ja Suomea on kaavailtu
rauhanvälityksen suurvallaksi.
Välittäjiksi ei pienistä maista kuitenkaan kutsuta hallituksia vaan kokeneita yksilöitä, kuten Elisabeth Rehn äskettäin totesi. Siksi suurvallan käsite ontuu, vaikka kansallisilla toimilla voidaankin vahvistaa menestyksekkään rauhanvälittämisen edellytyksiä.
Lukuisat pohjoismaalaiset ovat ansioituneet kansainvälisessä rauhanvälittämisessä. Martti Ahtisaari on tässä joukossa eturivissä, mutta luetteloon voidaan lisätä myös esimerkiksi ruotsalainen Olof Palme, joka välitti neuvotteluja Irakin ja Iranin sodan aikaan 1980-luvun alussa, norjalainen Johan Jörgen Holst, joka oli mukana Lähi-idän kriisin Oslon sopimuksen neuvotteluissa, ja jo mainittu Elisabeth Rehn, joka on hoitanut lukuisia tehtäviä muun muassa Liberiassa ja entisessä Jugoslaviassa.
RuotsalaisdiplomaattiJan Eliasson kuuluu tähän rauhanvälittäjien ryhmään. Hän on tehnyt merkittävän uran Ruotsin ulkoministeriön valtiosihteerinä, ulkoministerinä, YK:n humanitaaristen asioiden alipääsihteerinä ja YK:n yleiskokouksen puheenjohtajana.
Ansioituneet ruotsalaistutkijat Isak Svensson ja Peter Wallensteen ovat amerikkalaisella rahoituksella kirjoittaneet Eliassonin kokemusten perusteella kirjan siitä, kuinka rauhanvälityksessä (epä)-onnistutaan. Tekijät toimivat Uppsalan yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksessa, missä Eliasson on jo pari vuosikymmentä luennoinut rauhanvälityksestä ja konfliktinratkaisusta.
Kirja pohjautuu Eliassonin toimintaan kuudessa eri kriisissä. Vuosina 1980–86 hän toimi Olof Palmen avustajana Iranin ja Irakin sodan ratkaisuyrityksissä ja vuosina 1988–91 YK:n pääsihteerin erityisedustajana samaisessa konfliktissa. YK:n humanitaaristen asioiden alipääsihteerinä 1990-luvun alussa Eliasson oli mukana ratkaisemassa Bangladeshin ja Burman pakolaisongelmaa ja varmistamassa Etelä-Sudaniin suunnatun avun perillemenoa.
Eliasson palasi Sudaniin vuosina 2007–2008 toimiessaan YK:n pääsihteerin erityisedustajana Darfurissa. Lisäksi hän toimi 1990-luvun puolivälissä Etyjin puolesta puheenjohtajana Minskin ryhmässä, joka etsi ratkaisua Vuoristo- Karabahin konfliktiin.
Vaikka tapaukset ovat luonteeltaan ja mittasuhteiltaan erilaisia, kirjoittajat etsivät yleispäteviä vastauksia muutaman analyyttisen linssin avulla. He tarkastelevat, kuinka rauhanvälittäjä saa tehtävän ja mandaatin, kuinka konfliktin luonne diagnosoidaan, mitä instrumentteja välitystoiminnassa käytetään ja missä laajemmassa poliittisessa kontekstissa rauhaa välitetään.
Kirjoittajat esittävät kymmenen suositusta siitä, kuinka rauhaa voidaan välittää onnistuneesti. Heidän mukaansa välittäjän tulee ensinnäkin päästä vaikuttamaan neuvottelumandaattinsa laatimiseen. Toiseksi välitystoiminnalla täytyy olla toimeksiantajan ja muiden osallistujien tuki, ja neuvottelujen osallistujien määrä tulee pitää niin rajallisena, että suoran dialogin mahdollisuus säilyy.
Välittäjän täytyy ottaa huomioon myös, että neuvotteluosapuolet ovat harvoin yhtenäisiä. Hänen on puhuttava myös osapuolten sisäisten ryhmien kanssa. Lopulta välittäjän tulee olla valmis hyväksymään erilaisia lopputuloksia, jos osapuolet pääsevät niistä yhteisymmärrykseen.
Tekijät tuntevat perusteellisesti alan tieteellisen kirjallisuuden. Vaikka Eliassonin toimintaa eritelläänkin myötäsukaisesti, analyyttinen ote nostaa kirjan perinteisen ystäväkirjan yläpuolelle. Eliassonin rauhanvälitystyötä peilataan laajempaan rauhanvälitystä koskevaan kontekstiin.
Tuomas Mustikainen, Jorma Palovaara