Yliviritetystä presidentinvallasta on tullut ongelma Ranskan demokratialle, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anaïs Marin.
Vuoden 1958 perustuslaki antoi Ranskan presidentille huomattavat valtaoikeudet, joita sen jälkeen virassa olleet presidentit ovat vain lujittaneet noudattamallaan käytännöllä.
Ranskassa valitaan jälleen ensi vuonna tasavallalle presidentti suoralla kansanvaalilla. Samalla tulee kuluneeksi 50 vuotta valtiosääntöuudistuksesta, jolla siirryttiin suoraan vaalitapaan 1962. Uudistus näytti demokraattiselta edistysaskeleelta, mutta se on vuosikymmenien kuluessa lujittanut poliittisen järjestelmän presidenttivaltaisuutta.
Vallan keskittäminen valtionpäämiehelle on noussut poliittisten keskustelujen huolenaiheeksi Ranskassa, mutta kritiikki ei ole uutta. Vallan keskittäminen valtionpäämiehelle on noussut poliittisten keskustelujen huolenaiheeksi Ranskassa, mutta kritiikki ei ole uutta. Vasemmiston ehdokas François Mitterand arvosteli presidentin liiallisia valtaoikeuksia vuonna 1964 julkaisemassaan esseessä Le coup d'État permanent (suom. pysyvä vallankaappaus).
Vuoden 1958 perustuslain kohdan 19 mukaan tietyt presidentin päätökset eivät edellytä hallituksen tai parlamentin hyväksyntää.
Tasavallan presidentti voi perustuslain nojalla esimerkiksi hajottaa parlamentin alahuoneen eli kansalliskokouksen ilman pääministerin suostumusta (19 §), järjestää kansanäänestyksen ilman parlamentin suostumusta (13 §), nimittää pääministerin ilman kansalliskokouksen hyväksyntää (8.1 §), nimittää kolme yhdeksästä perustuslakituomarista (56 §) ja ennen kaikkea keskittää itselleen kaiken vallan tasavaltaa uhkaavassa poikkeustilanteessa (16 §).
Kohtaan 16 on turvauduttu vain kerran, Algerian sodan aikana huhtikuussa 1961, jolloin Charles de Gaulle torjui pykälän avulla kenraalien vallankaappausyrityksen Algeriassa. Nyt useat presidenttiehdokkaat kannattavat vaaliohjelmassaan luopumista koko pykälästä.
Ranskassa presidentin ja hallituksen välinen toimeenpanovallan jako kallistuu selvästi presidentin eduksi, toisin kuin Euroopan pääministerivaltaisissa demokratioissa, joissa mahdollisen päämiehen tehtävät ovat lähinnä edustuksellisia.
Ranskan presidentti on periaatteessa puolueiden yläpuolella mutta käytännössä johtaa vaalit voittanutta poliittista leiriäRanskan presidentti on periaatteessa puolueiden yläpuolella mutta käytännössä johtaa vaalit voittanutta poliittista leiriä., mikä kasaa monien arvostelijoiden mielestä liikaa valtaa presidentinkansliaan.
Ranskan kansalliskokous muodostetaan Britannian ja Yhdysvaltojen tapaan enemmistövaaleilla, joissa jokaisesta vaalipiiristä valitaan yksi ehdokas. Enemmistövaalit vahvistavat osaltaan poliittista kahtiajakoa ja Ranskan tapauksessa presidentin valtaa.
Toisaalta Ranskan järjestelmä ei noudata puhtaasti presidentiaalista mallia. Ranskan presidentillä on toisenlaisia valtaoikeuksia kuin yhdysvaltalaisella virkaveljellään, jolla ei ole oikeutta hajottaa edustajainhuonetta tai vedota kansaan järjestämällä suoraa kansanäänestystä.
Ranskan viidettä tasavaltaa kuvataan puolipresidentiaaliseksi järjestelmäksi. Sen parlamentaariset lähtökohdat tulevat selkeimmin näkyviin silloin, kun vastakkainen poliittinen leiri voittaa vaaleissa enemmistön kansalliskokouksen paikoista. Tässä tilanteessa presidentti ei voi puuttua hallituksen kokoonpanoon tai erottaa pääministeriä, jolla on tuore vaaleissa hankittu mandaatti.
Ranskalaiset ovat äänestäneet presidenttinsä tällaiseen epämukavaan kohabitaatioksi kutsuttuun asetelmaan kolmesti: Mitterandin vuosina 1986–1988 ja 1993–1995 sekä Jacques Chiracin 1997–2002. Mielipidemittausten mukaan äänestäjät pitivät demokraattisena oikeutenaan ohjata tarvittaessa presidentin vallankäyttöä kesken kauden.
Vuoden 2000 perustuslakiuudistus kuitenkin lyhensi presidentin toimikauden seitsemästä viiteen vuoteen, jotta presidentti voitaisiin valita samaan aikaan kansanedustajien kanssa. Uudistuksen tarkoitus oli vähentää päätöksentekoon syntyneitä kupruja ja esteitä, jotka saattavat johtaa institutionaaliseen umpikujaan.
Kansanäänestystä pidetään lähtökohtaisesti demokraattisena instituutiona, mutta Ranskassa käytäntö on vienyt siltä pohjaa. Ranskalaisten enemmistö hylkäsi Euroopan perustuslakisopimuksen kansanäänestyksessä 2005, mutta Jacques Chirac jatkoi presidentinvirassa äänestäjien voimakkaasta mielenilmaisusta huolimatta. Kaksi vuotta myöhemmin Nicolas Sarkozy toi ”yksinkertaistetun” version EU-perustuslaista parlamentin hyväksyttäväksi yksinkertaisella enemmistöllä.
Operaatio inspiroi gaullistien kansanedustajan Nicolas Dupont-Aignanin kirjoittamaan teoksen Le coup d'État simplifié (suom. yksinkertaistettu vallankaappaus), jossa hän luonnehti poliittista manööveriä ”Ranskan demokratian vastaiseksi salamasodaksi”.
Presidenttivaltainen järjestelmä on vahvistunut entisestään sen jälkeen, kun Sarkozy valittiin Elysée-palatsin isännäksi 2007. Hyperaktiivinen Sarkozy on pakottanut lainsäätäjät käsittelemään uusia lakialoitteita ilman työhön tarvittavaa aikaa. Sarkozy esiintyy jatkuvasti tiedotusvälineissä ja ottaa kantaa niin suuriin kysymyksiin kuin toissijaisiin pikkuasioihin. Televisioesiintymisiä seuraavat äänestäjät ovat menettäneet kosketuksen siihen, mikä politiikassa on oleellista.
Hämmennys ja vallan keskittäminen ovat seurausta Sarkozyn ”avoimuuden” strategiasta, joka on heikentänyt oppositiota ja häivyttänyt oikeiston ja vasemmiston välisiä poliittisia eroja. Sarkozy ei ole katsonut tehtäväkseen suojella yhteistä etua tai toimia sovittelijana, vaan hän on päinvastoin tuonut eturistiriidat ja talouspiirien harvainvallan hallintojärjestelmänsä ytimeen. Hän on esimerkiksi ehdottanut amerikkalaisen mallin mukaisen lobbauksen institutionalisoimista osaksi parlamentin työtä.
Sarkozyn arvostelijoiden mukaan presidentillä on liian läheiset yhteydet liike-elämään. Lisäksi häntä moititaan puuttumisesta akateemiseen vapauteen sekä tuomareiden ja tiedotusvälineiden riippumattomuuteen. Pelkona väijyy, että ilman poliittista vastavoimaa valtionpäämies voi valjastaa Ranskan yliviritetyn presidentinvallan eräänlaiselle putinismin tielle Venäjän mallin mukaan. Pelkona väijyy, että ilman poliittista vastavoimaa valtionpäämies voi valjastaa Ranskan yliviritetyn presidentinvallan eräänlaiselle putinismin tielle Venäjän mallin mukaan.
Suuntaus on nyt tuomittu monelta suunnalta. Sarkozyn päähaastajaksi ensi vuoden presidentinvaaleissa noussut sosialistien ehdokas François Hollande voi korostaa ehdokasvalintansa demokraattista luonnetta: sosialistipuolueen järjestämiin esivaaleihin osallistui lokakuussa yli kaksi miljoonaa äänestäjää.
Hollande on vielä maltillinen verrattuna sosialistipuolueen esivaalissa kolmanneksi sijoittuneeseen Arnaud Montebourgiin, joka vaatii poliittisten instituutioiden täydellistä uudistamista ja kuudennen tasavallan perustamista.
Ennen Montebourgia viidennen tasavallan kumoaminen oli lähinnä kansallismielisen Front national -puolueen pitkäaikaisen puheenjohtajan Jean-Marie Le Penin kuningasidea. Le Pen selvisi vuoden 2002 presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle, ja huhtikuun vaaleissa samaa yrittää hänen tyttärensä Marine Le Pen.
Oli Ranskan presidentinvaalien voittaja kuka tahansa, tämän käsissä on niin paljon valtaa, että sillä voi halutessaan keikuttaa demokratiaa.
Kirjoittaja on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.