Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2007

Kilpailu työvoimasta kiihtyy

Kilpailu työvoimasta kiihtyy

Julkaistu 5.6.2007

EU:n laajeneminen ei sysännyt liikkeelle suuria muuttoliikkeitä unionin sisällä. Pahenevaan työvoimapulaan on etsittävä lievitystä Euroopan ulkopuolelta, sillä väestö ikääntyy vauhdilla myös uusissa jäsenmaissa, sanoo Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä.

Lue verkossa myös
Artikkeli

Päätoimittajalta: Linjanvetäjä ulkoministerinä

Tapani Vaahtoranta

Pian ulkoministeriksi tulonsa jälkeen Ilkka Kanerva antoi haastattelun, jossa hän kiirehti lisää rahaa puolustusvoimille. Kanervan mukaan pikaisia päätöksiä tarvitaan, jotta pahimmat puutteet saadaan korjattua. Ulkoministerin näkemä jälkeenjääneisyys puolustusvoimien materiaalihankinnoissa ei mitenkään voi olla nykyhallituksen aikaansaama. Sen sijaan Kanervan edeltäjä on voinut vaikuttaa asiantilaan.

Artikkeli

Antti Herlin: "Nousut ja laskut jyrkkenevät"

Matti Remes

Koneen pääomistaja Antti Herlin kehottaa varautumaan maailmantaloudessa entistä jyrkempiin ylä- ja alamäkiin. Politiikassa hän pelkää polarisoitumista, joka voi johtaa protektionismiin ja kauppasotiin.

Artikkeli

Vain väliaikaista vetoapua - Uudet jäsenmaat eivät pelasta EU:ta työvoimapulalta

Elli Heikkilä

EU:n laajeneminen ei sysännyt liikkeelle suuria muuttoliikkeitä unionin sisällä. Pahenevaan työvoimapulaan on etsittävä lievitystä Euroopan ulkopuolelta, sillä väestö ikääntyy vauhdilla myös uusissa jäsenmaissa, muistuttaa Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä.

Artikkeli

Suomi hakee uutta suuntaa maahanmuuttopolitiikalle

Tommi Turunen

”Tärkeintä on huomioida maahanmuuttopolitiikan kokonaisuus, sillä yksi asia vaikuttaa aina toiseen”, linjaa uusi maahanmuuttoja eurooppaministeri Astrid Thors (r).

Artikkeli

Mistä tulevaisuuden tekijät?

Tommi Turunen

Suomen väestö ikääntyy ja eläköityy Euroopan ennätysvauhtia. SAK:n Matti Viialainen ja EK:n Riitta Wärn pohtivat tarjoaako ulkomainen työvoima ratkaisun ikääntymisen haasteeseen. Ihmisoikeusaktivisti Aysu Shakir puolestaan ruotii työllistymistä maahanmuuttajan näkökulmasta.

Artikkeli

Anja Dalgaard-Nielsen: "Jälleenrakennus vaatii pitkäjänteisyyttä"

Niina Sarkonen

Tanskan joukkojen jälleenrakennustyöhön osallistunut tutkija Anja Dalgaard-Nielsen näkee puutteita hankkeiden toteutuksessa. Käytännön työn suunnittelu on retuperällä, ja projektit jäävät usein lyhytjänteisiksi. Hän sitouttaisi toimintaan myös enemmän paikallisia voimia.

Artikkeli

Oopiumi syyllinen Afganistanin kriisiin

Jouni Laari

Sotilaallisesti tarkasteltuna ongelmallisin kysymys Afganistanissa on länsimaiden kannalta ollut kansainvälisten joukkojen rooli huumeiden vastaisessa taistelussa. Unikkoviljelmien tuhoamisen on syystäkin pelätty kääntävän viljelijäväestön YK:n mandaatilla toimivaa, NATO-johtoista ISAF-rauhanturvaoperaatiota (International Security Assistance Force) vastaan.

Artikkeli

Aasian jätit ystävystyvät

Matti Remes

Intian ja Kiinan mielipiteet tulee ottaa tosissaan, jos ilmastonmuutoksen kaltaiset globaalit ongelmat halutaan ratkaista. Tätä mieltä on rauhantutkija Ramesh Thakur, jonka mukaan Intialla on ratkaiseva rooli lähialueidensa konfliktien selvittämisessä.

Artikkeli

Kuilu USA:n ja Latinalaisen Amerikan vasemmistojohtajien välillä kasvaa

Milla Mäkinen

Vasemmistolaisten presidenttien nousun jälkimainingeissa Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan maiden välille on aukeamassa poliittinen railo, jota jotkut vertaavat jo kylmän sodan aikaiseen vastakkainasetteluun idän ja lännen välillä.

Artikkeli

Anthony Giddens: "Euroopan sosiaalista mallia on uudistettava heti"

Johanna Juselius

Pitkän ja maineikkaan uran sosiologina tehnyt Anthony Giddens on tottunut antamaan ohjeita myös poliitikoille. Hänet on jo julistettu Tony Blairin suosikiksi, ja nyt Giddens tarjoaa apuaan Britannian todennäköisimmälle uudelle pääministerille Gordon Brownille.

Kirja

Kirjatutka: Sinun vuorosi, Gordon

Johanna Juselius

Anthony Giddens, joka kirjoitti ”työväenpuolueen raamatuksikin” kutsutun The Third Way -opuksen, tekee

Kirja

Kirjatutka: Elefantin jäljillä

Charly Salonius-Pasternak

Yhdysvallat on supervalta, jonka veroista ei ole imperiumien historiassa ennen nähty. Kylmän sodan loppumisen jälkeen maata ei ole uhannut mikään, ja ilman sen osallisuutta ei voida ratkaista yhtäkään suurta kansainvälistä ongelmaa, etenkään turvallisuuden alalla. Yhdysvallat on maailman keskeisin toimija globaalin turvallisuuden saralla.

Kirja

Kirjatutka: Eurooppa kuin elohopea

Janne Hopsu

Toisen maailmansodan raunioilla ajatus demokraattisesta yleiseurooppalaisesta instituutiosta, joka ratkoisi maanosan valtioiden rajat ylittäviä ongelmia neuvottelupöydässä, olisi vielä leimattu harhaisen mielen tuotokseksi.

Kirja

Kirjatutka: USA:n kehitettävä Kiinan-suhteitaan

Kimmo Hämäläinen

Kiinan ja Yhdysvaltain nykysuhteiden perusta luotiin jo 35 vuotta sitten Richard Nixonin historiallisen vierailun yhteydessä. Valitettavaa on, ettei uusia avauksia ole sittemmin juurikaan tehty.

Kirja

Kirjatutka: Keltaisesta vaarasta nöyräksi geishaksi

Sanna Kantola

Historian apulaisprofessorina Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa työskentelevä Naoko Shibusawa paneutuu kirjassaan America's Geisha Ally – Reimagining the Japanese Enemy Japania ja japanilaisia koskevaan julkisen mielipiteen muokkaukseen Yhdysvalloissa toisen maailmansodan jälkeen.

Kirja

Kirjatutka: Vangitseva vapaus

Sinikukka Saari

Tunnetun venäläisen toimittajan Valeri Panjuškinin kirja Mihail Hodorkovski – hiljaisuuden vanki tihkuu liberaalien hämmennystä ja neuvottomuutta nyky-Venäjällä. Kirjoittajan mukaan hänen kirjansa tulisi lukea tarinana siitä, miten ihminen Venäjällä muuttuu vapaaksi – ja mitä siitä hänelle koituu.

Kirja

Kirjatutka: Matka konfliktien sydämeen

Lauri Tähtinen

Jo Afganistanin halki kulkiessaan Stewart kiinnitti huomiota maasta toiseen siirtyvien ihmisoikeus-,

Kirja

Kirjatutka: Ilves toivoo Itämeren yhteistyötä

Jarmo Virmavirta

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilveson syntynyt Ruotsissa ja käynyt koulunsa Yhdysvalloissa. Koulutukseltaan hän on psykologi, ammattitaustaltaan lähinnä journalisti. Ilveksen ja Viron tiet yhtyivät, kun

Kirja

Kirjatutka: Edistyksen historiaa

Jarmo Virmavirta

Professori Seikko Eskola, kulttuuriporvari ja Kanavan pitkäaikainen päätoimittaja piirtää

Lue lehdestä