Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2007

Jumala palaa politiikkaan

Jumala palaa politiikkaan

Julkaistu 13.3.2007

Kulttuurinen käänne on muuttamassa uskonnon ja politiikan suhdetta ja Jumala tekee paluuta politiikkaan myös Euroopassa. Muutos on nähtävä ennen kaikkea myönteisenä, sillä uskonnoton yhteiskunta voi helposti ruokkia fundamentalistisia ääriaineksia, kirjoittavat professori Eila Helander ja yliopistonlehtori Antti Räsänen.

Lue verkossa myös
Artikkeli

Pääkirjoitus: Pää pensaassa

Tapani Vaahtoranta

Maailma on muuttunut. Etenkin vuoden 2004 turvallisuuspoliittisen selonteon hyväksymisen jälkeen meitä on muistutettu tästä tosiasiasta. Globalisaatio yhdistää

Artikkeli

Seppo Kääriäinen: Siviileille kysyntää EU:n puolustuspolitiikassa

Unna Lehtipuu

EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on saanut maailmalla kokea onnistumisen hurmaa, mutta lisääkö se riskiä sortua vauhtisokeuteen ja toimeksiantojen ylisyöntiin? Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan ei. EU on realisti, jolla on suhteellisuudentajua, hän sanoo.

Artikkeli

Jumala palaa politiikkaan

Eila Helander ja Antti Räsänen

Jumala tekee paluuta politiikkaan myös Euroopassa. Muutos on nähtävä ennen kaikkea myönteisenä, sillä uskonnoton yhteiskunta voi helposti ruokkia fundamentalistisia ääriaineksia, kirjoittavat professori Eila Helander ja yliopistonlehtori Antti Räsänen.

Artikkeli

Teija Tiilikainen: "Jumalan paluuta eurooppalaiseen politiikkaan ei voi kiistää"

Unna Lehtipuu

EU:n jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa ovat ravistelleet sinnikästä uskomusta Euroopan sekularisoitumisesta.

Artikkeli

Sami Borg: "Suomalaisessa politiikassa uskonto on vasta ovella, ei vielä sisällä"

Unna Lehtipuu

Suomessa kristillisdemokraatit ovat kirjanneet vaalisloganikseen ”tiukkapipoisuuden”. Tukeeko vaalimatematiikka nyt sitä, että perinteisiin ja jopa uskonnollisiin arvoihin kannattaa vedota aiempaa enemmän?

Artikkeli

Ilkka Halava: "Uskonnollisuus on vastareaktio materialismille"

Niina Sarkonen

Hengellisyyden kasvu on eräs tärkeimmistä nousevista trendeistä sekä Suomessa että Euroopassa, uskoo yhteiskunnallisten arvojen liikettä pitkään seurannut Ilkka Halava.

Artikkeli

Diplomatian järjestelmä on mätä

Carne Ross

Kansainväliseen diplomatiaan pettynyt Carne Ross käänsi kaksi vuotta sitten kelkkansa, jätti huippudiplomaatin uransa ja ryhtyi auttamaan järjestelmän syrjimiä valtioita ja poliittisia ryhmiä. Brittiläinen Ross suomii kovin sanoin YK:n toimintaa ja väittää, että diplomatia syrjii juuri niitä ihmisiä, joihin se eniten vaikuttaa. Artikkeli pohjautuu Rossin juuri ilmestyneeseen kirjaan Independent Diplomat.

Artikkeli

Ydinohjelma on osa Iranin alueellista politiikkaa

Mari Luomi

Iranin ydinasepolitiikka on osa maan laajempaa suunnitelmaa lisätä vaikutusvaltaansa ja heikentää Yhdysvaltojen roolia Lähi-idässä, arvioi Iran-tutkija Shahram Chubin uudessa teoksessaan Iran’s Nuclear Ambitions. Maan tilannetta kartoittaa tutkija Mari Luomi.

Artikkeli

Silminnäkijä: Maahanmuuttajan italialainen illallinen

Marja Vesala

Toscanan maaseudulla nautittu ateria monine ruokalajeineen ei hevin unohdu. Pöydän ääressä istutaan pitkään Silvio Berlusconinkin ylistämien herkkujen äärellä.

Artikkeli

Verkkoon tarttuneet: Terroristien turvasatama

Juha Mononen

Internet on terroristien tärkein turvasatama, väittää Yhdysvaltain ulkoministeriön vuosittain kongressille laatima raportti Country Reports on Terrorism 2006. Fyysisten turvasatamien kuten hajoavien valtioiden ja vaikeasti hallittavien rajaseutujen rinnalla virtuaalivalkamat – internet, kansainväliset rahoitusmarkkinat ja globaali media – ovat raportin mukaan ”erittäin liikkuvia, vaikeasti seurattavia ja hallittavia”.

Artikkeli

Puolustusta, bisnestä vai politiikkaa - Yhdysvaltain biopuolustuksen kritiikki

Tiina Tarvainen

Yhdysvallat varautuu bioterrorismin uhkaan ennennäkemättömällä panostuksella. Biopuolustusohjelmaan osallistuvat tiedemiehet vetoavat salaisen tutkimuksen tarpeellisuuteen kansallisen turvallisuuden takaamiseksi, kriitikot väittävät tutkimuksen saaneen laittomia piirteitä.

Kirja

Kirjatutka: Globalisaation juurilla

Juhana Aunesluoma

Maailmanhistorian pitkiä kaaria rakennelleet historioitsijat ovat vasta aivan viime aikoina tempautuneet mukaan keskustelemaan globalisaation olemuksesta ja

Kirja

Kirjatutka: Irakin joukkomurhien pohjamudissa

Toby Archer

USA:n armeijalla on edelleen suuria ongelmia maassa, jota se on miehittänyt vuodesta 2003. Ymmärrystä tarjoaa Ahmed Hashim: amerikkalainen ja arabi, strategian professori USA:n merisotakoulussa, sekä Irakin sodan veteraani.

Kirja

Kirjatutka: Vettä kaikille - mutta miten?

Janne Hopsu

Ilmastonmuutoksella on suora yhteys vesikysymykseen, mutta ainakin toistaiseksi vettä riittää kaikille – periaatteessa. Käytännössä

Kirja

Kirjatutka: Schröderin sisäsiisti selonteko

Tuomas Forsberg

Gerhard Schröderin poliittiset muistelmat ilmestyivät jo vuosi sen jälkeen, kun hän oli väistynyt Saksan liittokanslerin tehtävistä. Tiukka kirjoitusaikataulu

Kirja

Kirjatutka: Täryjyrän sapekas pamfletti

Kai Sauer

Brittiläinen Carne Ross on energisin tapaamani diplomaatti – täryjyrä, jonka tehokkuus perustuu enemmän

Kirja

Kirjatutka: Vihdoinkin elävää EU-asiaa

Eero Vuohula

Suomessa on ilmestynyt kymmeniä EU:ta käsitteleviä kirjoja, joita ei moni ole lukenut, vaikka toki niitä kuuluu olla pölyttymässä valistuneiden kansalaisten hyllyssä. Useimmat kirjoista ovatkin kapulakielisiä ja tuntuvat etäisiltä siitä syystä, että vain harvoilla kirjoittajista on omakohtaista tuntumaa ja kokemusta Brysselistä.

Kirja

Kirjatutka: USA:n on aika muuttaa kurssia

Kari Möttölä

Princetonin raportin sitoutuminen monenkeskisyyteen syrjäyttää uuskonservatiivien linjauksen,

Kirja

Kirjatutka: Uudet konfliktit tilastojen karikoissa

Ulla Anttila

Konfliktien määrä on laskenut kylmän sodanjälkeen. Tämä tieto saattaa hätkähdyttäämonia, sillä mielikuvat Balkanin sodastatai Ruandan kansanmurhasta herättäväthyvin toisenlaisia ajatuksia. UusimmanHuman Security Reportin mukaan eräs selitys on tuoreimpienkonfliktien näkyvyys mediassa. Äskettäin julkaistiinverkossa raporttia täydentävä Human Security Brief. Senmukaan konfliktit ovat edelleen vähentyneet, etenkin Saharaneteläpuolisessa Afrikassa.Sodissa kuolleiden määrä ...

Kirja

Kirjatutka: Ajan vaatimukset puntarissa

Raimo Lintonen

Pitkän ja komean uran diplomaattina sekä akateemisessa maailmassa tehneen Klaus Törnuddin uusin kirja tarkastelee Suomen

Kirja

Kirjatutka: Kenraalin muistelmat

Pekka Visuri

Rauhanomaisissa oloissa jo pitkään eläneessä Suomessa ei useinkaan ilmesty sotilasjohdon muistelmia. Viime syksynä

Kirja

Kirjatutka: Tunteitta tunteilua Natosta

Erkki Laatikainen

Helsingin Sanomien pitkäaikainen ulkomaantoimittaja ja kolumnisti Olli Kivinen tunnetaan yhtenä maamme

Artikkeli

Suomi jälleen rajamaana?

Hiski Haukkala

Arvovaltaisen Europe- Asia Studies -aikakauskirjan vastikään uusittu graafinen ilme herättää hämmennystä.

Lue lehdestä