Julkaistu 13.3.2007
Kulttuurinen käänne on muuttamassa uskonnon ja politiikan suhdetta ja Jumala tekee paluuta politiikkaan myös Euroopassa. Muutos on nähtävä ennen kaikkea myönteisenä, sillä uskonnoton yhteiskunta voi helposti ruokkia fundamentalistisia ääriaineksia, kirjoittavat professori Eila Helander ja yliopistonlehtori Antti Räsänen.
Maailma on muuttunut. Etenkin vuoden 2004 turvallisuuspoliittisen selonteon hyväksymisen jälkeen meitä on muistutettu tästä tosiasiasta. Globalisaatio yhdistää
EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on saanut maailmalla kokea onnistumisen hurmaa, mutta lisääkö se riskiä sortua vauhtisokeuteen ja toimeksiantojen ylisyöntiin? Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan ei. EU on realisti, jolla on suhteellisuudentajua, hän sanoo.
Eila Helander ja Antti Räsänen
Jumala tekee paluuta politiikkaan myös Euroopassa. Muutos on nähtävä ennen kaikkea myönteisenä, sillä uskonnoton yhteiskunta voi helposti ruokkia fundamentalistisia ääriaineksia, kirjoittavat professori Eila Helander ja yliopistonlehtori Antti Räsänen.
EU:n jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa ovat ravistelleet sinnikästä uskomusta Euroopan sekularisoitumisesta.
Suomessa kristillisdemokraatit ovat kirjanneet vaalisloganikseen ”tiukkapipoisuuden”. Tukeeko vaalimatematiikka nyt sitä, että perinteisiin ja jopa uskonnollisiin arvoihin kannattaa vedota aiempaa enemmän?
Hengellisyyden kasvu on eräs tärkeimmistä nousevista trendeistä sekä Suomessa että Euroopassa, uskoo yhteiskunnallisten arvojen liikettä pitkään seurannut Ilkka Halava.
Kansainväliseen diplomatiaan pettynyt Carne Ross käänsi kaksi vuotta sitten kelkkansa, jätti huippudiplomaatin uransa ja ryhtyi auttamaan järjestelmän syrjimiä valtioita ja poliittisia ryhmiä. Brittiläinen Ross suomii kovin sanoin YK:n toimintaa ja väittää, että diplomatia syrjii juuri niitä ihmisiä, joihin se eniten vaikuttaa. Artikkeli pohjautuu Rossin juuri ilmestyneeseen kirjaan Independent Diplomat.
Iranin ydinasepolitiikka on osa maan laajempaa suunnitelmaa lisätä vaikutusvaltaansa ja heikentää Yhdysvaltojen roolia Lähi-idässä, arvioi Iran-tutkija Shahram Chubin uudessa teoksessaan Iran’s Nuclear Ambitions. Maan tilannetta kartoittaa tutkija Mari Luomi.
Toscanan maaseudulla nautittu ateria monine ruokalajeineen ei hevin unohdu. Pöydän ääressä istutaan pitkään Silvio Berlusconinkin ylistämien herkkujen äärellä.
Internet on terroristien tärkein turvasatama, väittää Yhdysvaltain ulkoministeriön vuosittain kongressille laatima raportti Country Reports on Terrorism 2006. Fyysisten turvasatamien kuten hajoavien valtioiden ja vaikeasti hallittavien rajaseutujen rinnalla virtuaalivalkamat – internet, kansainväliset rahoitusmarkkinat ja globaali media – ovat raportin mukaan ”erittäin liikkuvia, vaikeasti seurattavia ja hallittavia”.
Yhdysvallat varautuu bioterrorismin uhkaan ennennäkemättömällä panostuksella. Biopuolustusohjelmaan osallistuvat tiedemiehet vetoavat salaisen tutkimuksen tarpeellisuuteen kansallisen turvallisuuden takaamiseksi, kriitikot väittävät tutkimuksen saaneen laittomia piirteitä.
Maailmanhistorian pitkiä kaaria rakennelleet historioitsijat ovat vasta aivan viime aikoina tempautuneet mukaan keskustelemaan globalisaation olemuksesta ja
USA:n armeijalla on edelleen suuria ongelmia maassa, jota se on miehittänyt vuodesta 2003. Ymmärrystä tarjoaa Ahmed Hashim: amerikkalainen ja arabi, strategian professori USA:n merisotakoulussa, sekä Irakin sodan veteraani.
Ilmastonmuutoksella on suora yhteys vesikysymykseen, mutta ainakin toistaiseksi vettä riittää kaikille – periaatteessa. Käytännössä
Gerhard Schröderin poliittiset muistelmat ilmestyivät jo vuosi sen jälkeen, kun hän oli väistynyt Saksan liittokanslerin tehtävistä. Tiukka kirjoitusaikataulu
Brittiläinen Carne Ross on energisin tapaamani diplomaatti – täryjyrä, jonka tehokkuus perustuu enemmän
Suomessa on ilmestynyt kymmeniä EU:ta käsitteleviä kirjoja, joita ei moni ole lukenut, vaikka toki niitä kuuluu olla pölyttymässä valistuneiden kansalaisten hyllyssä. Useimmat kirjoista ovatkin kapulakielisiä ja tuntuvat etäisiltä siitä syystä, että vain harvoilla kirjoittajista on omakohtaista tuntumaa ja kokemusta Brysselistä.
Princetonin raportin sitoutuminen monenkeskisyyteen syrjäyttää uuskonservatiivien linjauksen,
Konfliktien määrä on laskenut kylmän sodanjälkeen. Tämä tieto saattaa hätkähdyttäämonia, sillä mielikuvat Balkanin sodastatai Ruandan kansanmurhasta herättäväthyvin toisenlaisia ajatuksia. UusimmanHuman Security Reportin mukaan eräs selitys on tuoreimpienkonfliktien näkyvyys mediassa. Äskettäin julkaistiinverkossa raporttia täydentävä Human Security Brief. Senmukaan konfliktit ovat edelleen vähentyneet, etenkin Saharaneteläpuolisessa Afrikassa.Sodissa kuolleiden määrä ...
Pitkän ja komean uran diplomaattina sekä akateemisessa maailmassa tehneen Klaus Törnuddin uusin kirja tarkastelee Suomen
Rauhanomaisissa oloissa jo pitkään eläneessä Suomessa ei useinkaan ilmesty sotilasjohdon muistelmia. Viime syksynä
Helsingin Sanomien pitkäaikainen ulkomaantoimittaja ja kolumnisti Olli Kivinen tunnetaan yhtenä maamme
Arvovaltaisen Europe- Asia Studies -aikakauskirjan vastikään uusittu graafinen ilme herättää hämmennystä.