Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2010

Ulkopolitiikan konsensus

Ulkopolitiikan konsensus

Julkaistu 3.6.2010

Suomen ulkopolitiikka perustuu edelleen laajan, puoluerajat ylittävän yksimielisyyden tavoitteluun ja ristiriitojen välttämiseen suurissa kysymyksissä. Tämä on Ulkopolitiikka-lehden vaikuttajakyselyn ilmiselvä tulos. Konsensuspolitiikan tärkeä työväline on hallituksen selonteko, mistä keväällä hyväksytty Afganistanin joukkojen lisäys on malliesimerkki.

Lehden teemakokonaisuus käsittelee Suomen ulkopolitiikkaa 2000-luvulla. Konsensuksen lisäksi artikkeleissa tarkastellaan Afganistan-selonteon syntymistä, ulkopolitiikan taustavaikuttajia sekä ulkoministeriön muutospaineita.

Lue lisää tuoreimmasta UP-lehdestä.
Julkaistu 3.6.2010.

Yksituumainen maa

Susan Villa

Yksituumainen maaSuomen ulkopolitiikka perustuu yhä 2010-luvulla ristiriitojen välttämiseen kansallisesti tärkeissä kysymyksissä. Konsensuksen työkaluna palvelevat hallituksen selonteot, joista hiotaan viimeistään eduskunnassa särmät pois.

Näin syntyy päätös

Susan Villa

Afganistanin joukkojen lisäämisestä keskusteltiin eduskunnassa kiivaasti huhtikuussa. Kysymys lisäjoukoista oli osa Afganistan-selontekoa, jonka valmisteluun osallistui mittava joukko eri tahoja. Lue lisää UP-lehdestä 2/2010.

Valtakunnan kuiskaajat

Susan Villa

Mistä päättäjä saa ja hakee tietoa ulkopoliittisista kysymyksistä? Kenen ääntä kuunnellaan?

Ulkoministeriö etsii ydintehtäväänsä

Susan Villa

Voimakas presidentti ja vaikutusvaltaiset virkamiehet ovat muovanneet ulkoministeriön toimintaa vuosikymmenten saatossa rajustikin. Nykyisin globalisaatio, tehostamisvaatimukset ja EU:n tuleva ulkoasiainhallinto asettavat muutospaineita ulkoapäin. Lue lisää UP-lehdestä 2/2010.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Ulkopolitiikan mennyt mystiikka

Teija Tiilikainen

Poikkeaako ulkopolitiikka luonteeltaan muista politiikan aloista vai onko se mekanismeiltaan ja valmistelutavoiltaan rinnastettavissa niihin?

Artikkeli

EU-suurlähettiläs Jan Store odottaa unionilta ryhtiliikettä

Joonas Pörsti

EU:n uuden ulkoasiainhallinnon rakentaminen alkoi keväällä myrskyisissä merkeissä. Suomen EU-suurlähettiläs Jan Store luottaa siihen, että unionin asema maailmalla vahvistuu lähivuosina Lady Ashtonin, Herman van Rompuyn ja José Manuel Barroson johdolla.

Artikkeli

Taivaallista viihdettä

Martina Ahola

Vuoden ajan toiminut 4Shbab TV on uusimpia tulokkaita islamilaisten satelliittikanavien nopeasti kasvavassa verkostossa. 4Shbab (”nuorille”) lähettää Kairosta käsin musiikkia ja viihdettä ympäri vuorokauden. Se onkin saanut kansainvälisessä mediassa lisänimen ”islamilainen MTV”.

Artikkeli

Karzailla heikko ote Pohjois-Afganistanissa

Oskari Eronen

Suomi lähettää lisää sotilaita, siviiliasiantuntijoita ja kehitysapua Afganistaniin. Turvallisuustilanteen ohella on syytä kiinnittää huomiota valtionrakentamisen monisyisiin ongelmiin, kirjoittaa Oskari Eronen ulkoministeriöstä.

Artikkeli

Iranin oppositio kerää voimiaan

Liisa Liimatainen

Vuosi sitten yhdistynyt Iranin oppositioliike ei tavoittele uutta vallankumousta. Muutoksia yritetään saada aikaan rauhanomaisesti ja askel kerrallaan.

Artikkeli

G20 ravistelee vanhoja rakenteita

Juha Jokela

G20-ryhmän nousu heijastelee valtioiden ja suurvaltapolitiikan paluuta maailmanpolitiikkaan, mutta se avaa myös mahdollisuuksia uudistaa globaalihallintaa. Lue lisää UP-lehdestä 2/2010.

Artikkeli

Suuryritykset lobbavat kattavaa ilmastopolitiikkaa

Johanna Kentala-Lehtonen

Monikansalliset yritykset haluavat ilmastopolitiikkaan mahdollisimman yhtenäiset kansainväliset pelisäännöt. Yritysten etujärjestön WBCSD:n mukaan valtiotason ilmastopolitiikka on epäonnistunut, koska markkinamekanismeja on hyödynnetty liian vähän.

Artikkeli

Venäjä 2010 – ja mitä se kertoo Venäjästä 2020?

Hiski Haukkala

Kahden Venäjän-tuntijan lähes kaksikymmentä vuotta sitten kirjoittama kirja ennusti oikein putinismin nousun. Daniel Yergin ja Thane Gustafson kirjoittivat Venäjä 2010 -kirjansa vuonna 1993. Toteutuneista visioista voi lukea vahvoja trendejä, jotka vaikuttavat pitkälle Venäjän tulevaisuuteen.

Artikkeli

Pitkät jäähyväiset siirtomaille

Charlotte Bärlund

Sarkozy on ajanut muutosta Ranskan politiikkaan Afrikassa. Sotilastukikohdista ja läheisistä suhteista Afrikan vallanpitäjiin on kuitenkin vaikea luopua.

Artikkeli

Veljeilevät kilpailijat

Kristian Kurki

Monet Euroopan valtiot arvostelevat Afrikkaan voimakkaasti investoinutta Kiinaa luonnonvarojen kahmimisesta. Britannian hallinnossa on kuitenkin alettu nähdä yhteistyön etuja: tavoitteena on lisätä vaikutusvaltaa sekä Afrikassa että Kiinassa. Lue lisää UP-lehdestä 2/2010.

Artikkeli

Korean nuoret unohtivat pohjoisen

Olli-Matti Nykänen

Etelä-Korean nuoren sukupolven mielestä niemimaan yhdistymistä ei kannata ajaa hinnalla millä hyvänsä pohjoisen diktatuurin kanssa.

Artikkeli

Kirjavieras: Kapitalismi kuoppaa demokratian

Martina Ahola

Nopeasti leviävä Singaporen autoritaarinen kapitalismi haastaa läntiset demokratianormit, väittää brittitoimittaja John Kampfner. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan Singaporen malli voi olla kehittyville talouksille fiksu tapa toimia.

Kirja

Kirjatutka: Vaaralliset vaalit

Martina Ahola/UP

”Kauhea katastrofi on tuhoa­massa koko maailman. Vain kaksi saarivaltiota, Haiti ja Kuuba säästyvät. Sinun on valittava, kum­paan perheesi muuttaa.” Tämä ajatusleikki on lähtöasetelmana brittitoimittaja Humphrey Hawks­leyn kirjassa Democracy Kills. Luki­jalle käy pian selväksi, että Hawks­ley odottaa vastauksen olevan Kuuba. Sillä vaikka valtion arvoste­lusta rangaistaan, peruskoulutus ja terveydenhuolto ovat siellä turvat­tuja.

Kirja

Kirjatutka: Saksan peili vääristää

Timo Behr

Saksan ulkopolitiikka on ollut kylmän sodan päättymisestä lähtien puun ja kuoren välissä. Saksa ei voi enää jatkaa oma-aloitteista maanpakoaan maail­manpolitiikan marginaalissa, muttei myöskään ole valmis kehittämään omaa, ennakoivampaa politiikkaa. Maalla on siksi ollut vaikeuksia kasvaa uuteen kansainväliseen rooliinsa.

Kirja

Kirjatutka: Joukkopuolueiden syksy

Yrjö Lautela

Viime syksyn vaalit olivat näkyvä osoitus Saksan poliittisen kartan mullistuksesta. Kahden suuren äänimäärä romahti parlamenttivaaleissa, ja politiikassa vaikuttaa nyt viisi merkittävää puoluetta. Liberaalien ohella uusi vasemmisto ja vihreät haalivat kumpikin yli kymmenen prosenttia äänistä. Vuonna 1976, aikana ennen vihreitä, kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit saivat liittopäivävaaleissa yhteensä yli 90 prosenttia äänistä.Franz Walter on Saksan kokeneimpia politi...

Kirja

Kirjatutka: Pieni suuri sota

Tuomas Forsberg

Venäjän ja Georgian välisestä Etelä-Ossetian sodasta on vierähtänyt pian kaksi vuotta. Kun väliin ovat tulleet globaalit finanssikriisit, tulivuorenpurkauk­set ja Kreikan konkurssi, Georgiassa käydyn sodan ja päivämäärän 08.08.08 merkitys historialle on jo monilta ehtinyt unohtua.

Kirja

Kirjatutka: Gazan valtiaat

Sanna Negus

”Entinen aikakausi on päättynyt eikä palaa. Oikeuden ja islamilaisen hal­linnon aikakausi on saapunut.” Näin sanoi kirjoittajien haastattelema Hamas-johtaja muutama päivä islamistiliikkeen aseellisen vallankaappauksen jälkeen Gazassa kesäkuussa 2007. Uusi aikakau­si oli tosin alkanut jo aiemmin, Hamasin yllättävän vaalivoiton jälkeen vuoden 2006 alussa, jolloin Gaza heräsi ”krapu­laan ilman alkoholia”.

Kirja

Kirjatutka: Avoliitto naapuruston kanssa

Tuula Yrjölä

Ulkopolitiikan tutkija Fabrizio Tassi­nari haastaa EU:n pohtimaan, pel­kääkö se naapureitaan. Lähtökohtana on sodanjälkeisen Euroopan pyrkimys taata turvallisuutensa laajentamalla vakauden ja hyvinvoinnin aluetta. Hän myös ky­seenalaistaa unionin naapuruuspolitii­kan tehokkuuden verrattuna laajentumi­seen, kun niitä tarkastellaan keinoina sitouttaa uudet jäsenvaltiot EU:n arvoi­hin ja päämääriin.

Kirja

Kirjatutka: Zhaon postuumi puolustuspuhe demokratialle

Kari Kahiluoto

Kiinan entisen puoluesihteerin Zhao Ziyangin muistelmat avaavat kieh­tovan ja dramaattisen ikkunan Kiinan ylimmän johdon sisäiseen valtataisteluun ja arvomaailmojen yhteentörmäykseen kesän 1989 alla. Tiananmenin aukion verilöylyn aikaan puoluejohtajana toimi­neen Ziyangin postuumit, editoidut muistelmat kuvaavat tragediaan johta­nutta kehitystä Kiinan johdossa. Itse tapahtumista ja niiden taustasta teos antaa yllättävän vähän uutta tietoa.

Kirja

Kirjatutka: Köyhyyden arkkitehdit

Kirsti ja Raimo Lintonen

Köyhyys on iso ongelma Etelä-Afri­kassa, jonka mustan enemmistön vitsauksia ovat kasvava työttömyys ja eriarvoisuus sekä laskeva elinajanodote.

Kirja

Kirjatutka: Muslimi ja porvari

Janne Hopsu

Missä halutaan käydä kauppaa, siellä on taipumus pyrkiä maltillisuuteen ja järjestykseen. Tämä pätee myös isla­milaisessa maailmassa. Näin uskoo Vali Nasr, iranilais-amerikkalainen Tuftsin yliopiston kansainvälisen politiikan pro­fessori.

Kirja

Kirjatutka: Venäjän oppositio ahtaalla

Ville Ropponen

Venäjän oppositioliikettä ei ole liikaa käsitelty Suomen mediassa. Toimittajan ja tietokirjailijan Valeri Panjuškinin Erimieliset on ensimmäinen aiheesta suomeksi ilmestynyt kirja. Oppositio järjestäytyi heinäkuussa 2006 Toinen Venäjä -liikkeeksi ja saman vuoden joulukuussa pidettiin ensimmäinen Erimielisten marssi, yhdistyneen opposition mielenosoitus.Toinen Venäjä on poliittisesti hajanainen ja riitainenkin, mikä on merkki demokratiasta. Erimielisten joukkoon mahtuu monenlaista ...

Kirja

Kirjatutka: Väärä maa, väärä vieras

Johanna Nykänen

Ryssänä Suomessa kertoo Inna Latiševan vuosista maassa, jossa russofobia kukoistaa ja masennus on vallalla. Mittavat vastoinkäymiset, kuten avioliitto-ongelmat, alkoholismi, avio­miehen työttömyys ja työpaikan mene­tys, jäävät lähinnä sivujuonteeksi paina­jaismaisen Suomi-kokemuksen rinnalla. Edes menestyksekäs ura kansainvälisessä vientiyrityksessä ei auta sopeutumisessa väärään maahan.

Kirja

Kirjatutka: Suomen hauskin

Matti Wiberg

Pitkän diplomaattisen uran tehnyt ja uutterana historioitsijana sekä omal­la nimellään että nimimerkeillä valtavas­ti julkaissut Juhani Suomi kommentoi kirjassa Vorraaja viimeisen palkkatyö­vuotensa päiviä. Hän valottaa elämänsä avainkohtia hyvin henkilökohtaisesti. Kirjan nimi tulee Kainuun murteessa murehtijaa tarkoittavasta sanasta. Tar­kastelu kohoaa kuitenkin yksilöperspek­tiivistä kattamaan välillä koko maan ja maailmankin. Huomiot ovat sumeile­mat...

Lue lehdestä