Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2010

Suuntana pohjoinen

Suuntana pohjoinen

Julkaistu 9.12.2010

Ilmastonmuutos on nostamassa arktisen alueen maailmanpolitiikan raskaaseen sarjaan. Huolestuneet arviot vaarallisesta kilpajuoksusta pohjoisessa onvat jäämässä taka-alalle. Useimpien arktisen politiikan tutkijoiden mukaan alueella noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia.

Lehden teemakokonaisuus pureutuu Artiksen lisäksi energiatulevaisuuden kysymyksiin. Maailman maakaasumarkkinoilla on alkanut vallankumous, joka saattaa muuttaa energiapolitiikan asetelmia. Liuskekaasun kaltaiset uudet energiavarat voivat heikentää Venäjän otetta Euroopasta.

Lue lisää tuoreimmasta UP-lehdestä.

Tulkinnat ohjaavat arktista geopolitiikkaa

Sami Moisio

Voimapoliittisen tulkinnan kannattajat näkevät, että arktisella alueella on käynnistynyt ilmastonmuutoksen seurauksena valtioiden välinen vaarallinen kilpajuoksu. Suomen näkökulmasta kansainväliset sopimukset tarjoavat tukevan pohjan vakaudelle. Sitä ei tulisi horjuttaa voimapoliittisella tulkinnalla.

Arktinen alue politisoitui uudelleen

Justiina Dahl

Jäämeren viisi rantavaltiota pyrkivät johtavaan asemaan pohjoisten napa-alueiden hallinnoinnissa.

Suomi tukeutuu Arktiseen neuvostoon

Martina Ahola

Jäämeren rantavaltioiden keskinäiset tapaamiset eivät uhkaa neuvoston asemaa, sanoo Suomen arktinen suurlähettiläs Hannu Halinen.

Venäjä tarvitsee merenalaista kaasua

Tiina Kirkas

Venäjän tärkeimmät kumppanit Barentsinmerellä ovat Norja ja Suomi, sanoo Pietarin valtionyliopiston professori Nikita Lomagin.

Norja katsoo pohjoiseen

Joonas Pörsti

Norjan ja Venäjän yhteistyö voi lisääntyä Barentsinmerellä, sanoo Norjan turvallisuuspolitiikan tutkimuslaitoksen IFS : n tutkija Kristine Offerdal.

Liuskekaasu sekoitti energiapelin

Antti Kivimäki

Yhdysvallat ponnisteli liuskekaasun turvin kaasuomavaraiseksi. Puola yrittää nyt samaa. Monet analyytikot näkevät uusien, epätavanomaisten kaasuvarojen heikentävän perinteisen kaasujätin Venäjän kuristusotetta Euroopasta.

Ilmastonmuutoksen torjuja vai kiihdyttäjä?

Antti Kivimäki

Liuskekaasua pidetään suhteellisen ekologisena energialähteenä. Liuskekaasu on maakaasua, ja maakaasu palaa huomattavasti energiatehokkaammin kuin kivihiili.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Pääministerin EU-politiikka

Teija Tiilikainen

Suomen pääministerin asema EU-politiikan johtajana on vahva. Hänen sormiensa läpi käyvät kaikki tärkeimmät ja monet vähemmän tärkeät unioniasiat. Pääministerin valta on kasvanut presidentinvallan kaventuessa.

Artikkeli

"Suomi otti paikkansa EU:n ytimessä"

Matti Remes

Suurten maiden sooloilusta huolimatta EU on osoittanut päättäväisyyttä talouskriisin jälkihoidossa. Sen sijaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa EU uhkaa jäädä Yhdysvaltain ja Kiinan varjoon, pääministeri Mari Kiviniemi sanoo.

Kirja

Kirjatutka: Vastuun harmaalla vyöhykkeellä

Teija Tiilikainen

EU:lla on paljon valtaa, mutta minkälaista vastuuta sen toimielimet kantavat tekemisistään? Ja kenelle ylikansalliset elimet, kuten Euroopan komissio tai toimeenpanovaltaa käyttävät unionin virastot esimerkiksi Suomessa sijaitseva kemikaalivirasto ylipäätään vastaavat toimistaan?

Artikkeli

Rakkaudesta metsään

Joonas Pörsti

Moskovan lähistöllä sijaitsevan Himkin metsän suojelusta on kasvanut Venäjän tärkein kansanliike vuosikausiin. Tuhannen hehtaarin tammi- ja koivumetsän läpi oli tarkoitus rakentaa 12-kaistainen moottoritie Pietariin, mutta metsän suojelusta innostuneet viereisen Himkin kaupungin asukkaat onnistuivat pysäyttämään kesällä tien rakentamisen.

Artikkeli

Pikatie Kiinaan

Martina Ahola

Atlantilta Jäämeren kautta Beringinsalmeen ja Tyynelle valtamerelle kulkeva reitti eli Koillisväylä on avautumassa merikuljetuksille ilmaston lämpenemisen seurauksena. Suezin kanava saa silloin vakavasti otettavan kilpailijan.

Artikkeli

Kielipeliä Alpeilla

Martina Ahola

Sveitsiläinen Bivion kylä ei anna kielierojen häiritä kanssakäymistä. Vajaan kahdensadan asukkaan kylässä on käytössä kolme eri kieltä sekä useita murteita. Neljännes biviolaisista puhuu alueen virallista kieltä italiaa, ja vajaa viidennes retoromaania. Loput puhuvat jotain saksan lukuisista variaatioista.

Artikkeli

Afganistan on jaettu maa

Joonas Pörsti

Länsimaat voivat joutua korjaamaan mustavalkoisia viholliskuviaan, ennen kuin neuvottelut etenevät Afganistanissa.

Artikkeli

Politiikan trendikäs Pohjola

Kaisa Korhonen

Pohjoismaisesta yhteistyöstä on tullut pitkän hiljaiselon jälkeen suosittu selvitysten ja raporttien aihe. Keskustelua poliittisesta yhteistyöstä käydään kuitenkin aina tarkoin määrätyissä rajoissa.

Artikkeli

Valtionrakennusta tyhjän päällä

Salla Nazarenko

Venäjä on tunnustanut Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden, mutta valtaosalla niiden asukkaista on Venäjän passi. Georgiasta irtautuneet minivaltiot rakentavat maataan heikoin eväin maailmanpolitiikan katvealueella.

Artikkeli

Lohikäärmeen kolme neulansilmää

Ralf Lillbacka

Kiinasta povataan seuraavaa johtavaa maailmanvaltaa, mutta matkan voivat vielä katkaista maan taloudellinen tai ekologinen romahdus. Lisäksi vahvat naapurimaat rajoittavat Kiinan valtapyrkimyksiä.

Artikkeli

Kansalaistoimintaa vihrein tunnuksin

Ari Ihander

Kiinan keskushallinto sallii ympäristöjärjestöt, koska paikallistasolla tarvitaan valvovia silmiä. Samaan aikaan hallinto pelkää yleisen tyytymättömyyden kanavoituvan järjestöjen kautta.

Artikkeli

Ydinaseiden valvonta kaipaa isoa remonttia

Martina Ahola

Olli Heinonen valvoi ydinlaitoksia työkseen lähes 30 vuoden ajan. Nyt hän tutkii, miten valvontaa tulisi uudistaa. Ilman muutoksia IAEA häviää kamppailun ydinaseita havittelevia valtioita vastaan.

Puheenvuoro

Kohti Yhdysvaltain vai Ranskan mallia?

Teija Tiilikainen

EU:n poliittinen järjestelmä rakennettiin aikoinaan liittovaltion mallin mukaan. Lissabonin sopimus on vienyt järjestelmää semipresidentiaaliseen suuntaan.

Artikkeli

EU: n ulkosuhde-uudistus voi jäädä hampaattomaksi

Anna-Karin Friis

Catherine Ashton johtaa joulukuusta alkaen Euroopan ulkosuhdehallinnon 7000 hengen vahvuista diplomaattikuntaa. Uudistusten jälkeenkin komissio hallinnoi monia ulkopolitiikan osa-alueita. Pystyykö unioni esiintymään edelleenkään yhtenäisesti maailmalla?

Artikkeli

Afrikan aika on edessä

Olai Voionmaa ja Lauri Tähtinen

Väestönkasvu on Afrikan suurin vahvuus, uskovat ranskalaisen uutuuskirjan kirjoittajat. Eurooppalaisten kannattaisi etsiä jatkossa kumppaneikseen maanosan nousevan nuoren sukupolven edustajia. Lue lisää UP-lehdestä 4/2010.

Artikkeli

Islamistirap aseena uskonsodassa

Ilmari Käihkö

Somalialainen taistelujärjestö Al-Shabaab rekrytoi uusia uskonsotureita rapin ja musiikkivideoiden avulla. Myös amerikkalaissotilaat ovat kokeilleet siipiään musiikkivalistuksen saralla.

Kolumni

Ratkaisu Niilillä

Timo Behr

Egyptissä on ollut ilmassa muutoksen tuulia, kun maa valmistautuu kaksiin tärkeisiin vaaleihin. Marraskuun lopun parlamenttivaalit määrittävät, missä merkeissä ensi syksyn kohtalokkaat presidentinvaalit käydään.

Artikkeli

Afganistanin sodan pojankasvot

Noora Kotilainen

Dokumenttielokuvat näyttävät Afganistanin sodan todellisuuden ja sille luodun julkisuuskuvan välisen suuren eron.

Artikkeli

Kirjavieras: Irrallaan yhteiskunnasta

Martina Ahola

Monet eurooppalaiset muslimit tukeutuvat uskontoon, koska heitä ei hyväksytä tasavertaisiksi kansalaisiksi, väittää John Gest kirjassaan. Muxlim.com-verkkopalvelun perustajan Mohamed El-Fatatryn mielestä muslimit niputetaan liian helposti yhdeksi ryhmäksi.

Kirja

Kirjatutka: Pelko on kuin halla

Niina Sarkonen

Muualta maailmasta Suomeen tulleet ihmiset ovat herättäneet monet tavallisesti viileän virkamiesmäisesti kes­kustelevat suomalaispoliitikot ennennä­kemättömiin intohimon liekkeihin. Tä­mä loppupäätelmä syntyy Jussi Förbo­min tuoreesta pamfletista Hallan vaara, jossa käydään läpi maahanmuuttoa kos­keneita eduskuntakeskusteluja vuodesta 1998 vuoteen 2010.

Kirja

Kirjatutka: Oikeistopopulismin yliote

Kaisa Korhonen

Ruotsalainen kolumnisti ja toimittaja Lena Sundström matkusti keväällä 2009 naapurimaa Tanskaan elääkseen joitakin kuukausia mahdollisessa tulevaisuuden Ruotsissa. Tanskan oikeistopopulistinen ja maahanmuuttokriittinen eduskuntapuolue Dansk Folkeparti oli jo tuolloin maan kolmanneksi suurin. Vaa’ankieliasemassa puolue oli onnistunut radikalisoimaan ulkomaalaiskysymyksissä koko Tanskan poliittisen kentän.

Kirja

Kirjatutka: Islamistien oppi-isä

Janne Hopsu

Egyptiläinen Sayyid Qutb (1906–1966) oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltai­simpia islamistisia ajattelijoita. Kun lattia aukesi hirttoköysi kaulassa seisovan Qut­bin alta kairolaisessa vankilassa elokuus­sa 1966, teloituksen symbolinen ilmavir­ta aiheutti monen nuoren ideologisen heräämisen. Heidän joukossaan olivat niin Gulbuddin Hekmatyar, joka on ny­kyisin Yhdysvaltojen terroristilistalla ole­va afganistanilainen sotapäällikkö, kuin al-Qaidan nykyjohtajiin kuulu...

Kirja

Kirjatutka: Niukkuuden ulkopolitiikkaa

Jyrki Ruohomäki

Yhdysvaltain ulkopolitiikan resurssit pienenevät väistämättä, etupäässä sosiaalimenojen kasvun vuoksi. Lisäksi maan johtoasemaa kansainvälisessä jär­jestelmässä uhkaa sen politiikkaa ohjaa­vien ajatus- ja toimintamallien vanhen­tuneisuus. Näin päättelevät professorit Michael Mandelbaum Johns Hopkins -yliopistosta ja Andrew J. Basevich Bos­tonin yliopistosta tänä vuonna ilmesty­neissä kirjoissaan.

Kirja

Kirjatutka: Huumesotaa ja uppoavia eskimokyliä

Jani Saxell

Mika Mäkeläinen työskenteli Washingtonissa Yleisradion pääkirjeenvaih­tajana dramaattisena aikana vuosina 2006–2009. Irakin ja Afganistanin sodat rapautuivat päämäärättömiksi raharei’iksi. Epäonnistunut huumesota teki Meksi­kon Juárezista ”maailman vaarallisim­man kaupungin”.

Kirja

Kirjatutka: Valtionyhtiöt politiikan välineinä

Lauri Tähtinen

S yyskuun lopulla Brasiliassa järjestet­tiin maailman kaikkien aikojen suu­rin osakeanti. Valtionyhtiö Petrobras keräsi lähes 60 miljardia euroa annissa, jossa valtion osuus öljy-yhtiöstä kasvoi entisestään. Petrobras löi laudalta aiem­paa listautumisennätystä nimissään pitä­neen Kiinan maatalouspankin. Molem­missa anneissa on enemmän kuin häi­vähdys valtiokapitalismia.

Silminnäkijä

Kenraalien terassilla

Lauri Voionmaa

Mieli lepää Nigerian maaseudulla, Nigerin osavaltion syvän vihreällä, silmänkantamattomiin kumpuilevalla savannilla. Kenraali Abdulsalami Alhaji Abubakarin (evp) maaseutuhuvilan terassilta avautuva näkymä on huikea.

Kirja

Kirjatutka: Salaliittoteoria muovaa historiaa

Vadim Kononenko

Törmäsin tähän kirjaan osallistuttuani yhteiskuntatieteilijöi­den konferenssiin, jossa yksi paneelikeskustelu oli omistettu lännen ja Venäjän välisille salaliittoteorioille. Saimme seurata varttuneiden professoreiden tulistuvan väitteistä, että tietyt historian tapahtumat, kuten kylmän sodan päättyminen tai Ukrainan oranssi vallankumous, olisivat vain monisyisiä sala­liittoja.

Kolumni

Wikileaks herätti nukkuvan leijonan

Vilho Harle

Wikileaksin vuodot eivät pääse lähellekään Pentagonin papereiden tasoa. Vastarinnasta kiinnostuneiden tutkijoiden huomion pitäisi kohdistua ensisijaisesti Wikileaks-skandaalin paljastamiin valtarakenteisiin.

Artikkeli

Kiinassa kymmeniä miljoonia ympäristöpakolaisia

Ralf Lillbacka

Kiinan ympäristöongelmat uhkaavat maan nousua supervallaksi. Kasvava vedenkulutus verottaa jo entuudestaan huvenneita vesivaroja. Kiinan kaupungeista kaksi kolmasosaa kärsii vedenpuutteesta, joka voi muutaman vuoden sisällä johtaa vakaviin seurauksiin Koillis-Kiinassa. Vesistöjen saastuttaminen on huolestuttavan laajamittaista.

Lue lehdestä