Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2012

Johtajuus kateissa

Johtajuus kateissa

Julkaistu 12.9.2012

Yhdysvallat jää kilpailijoistaan jälkeen useilla strategisilla alueilla, ja Washingtonissa maan päättäjät heittävät lokaa ja kampittavat toisiaan syvien ideologisten rajalinjojen takaa. Kiina puolestaan kokoaa rivejään jättimäiseen johtajapeliin, jonka tuloksena valtion ylimmät johtajat vaihtuvat tänä syksynä. Eurooppa kamppailee omien talousongelmiensa kanssa. Maailmanpolitiikan johtajuus on uusjaossa.

Johtaja kadotti suunnan

Joonas Pörsti/UP

Yhdysvalloilla on maailman merillä 11 lentotukialusta, ja maan avaruushallinto päivittää langattomasti Marsin pinnalla kulkevan mönkijän ohjelmistoa. Mutta amerikkalainen unelma voi huonosti: kilpailijat ovat ajamassa Yhdysvaltojen ohi strategisilla aloilla, ja sisäpuolelta maata heikentää syvä poliittinen jako. Lue koko juttu UP-lehdestä 3/2012.

Mustan ja mormonin kamppailu

Joonas Pörsti/UP

Amerikkalaiset valitsevat presi­dentin seuraavalle nelivuotis­kaudelle 6. marraskuuta. Ero presidentti Barack Obaman ja republikaanien ehdokkaan Mitt Romneyn kannatuksessa on kaventunut syksyn aikana.

Yhdysvallat vuonna 1832

Joonas Pörsti/UP

Yhdysvaltojen itärannikolle saapui keväällä 1831 nuori ranskalainen aatelismies ja juristi Alexis de Tocqueville, joka tutustui maahan vuoden ajan. "Sikäläiset ovat tasavertaisempia kuin ihmiset missään muualla tai minään muuna historian tuntemana ajanjaksona”, Tocqueville kirjoitti kolme vuotta myöhemmin ilmestyneessä, klassikoksi nousseessa teoksessaan Demokratia Amerikassa.

Poliittisen johtajuuden muodoista

Henri Vogt

Poliittisen johtajuuden muodoistaSuuret valtiot ja niiden johtajat voivat ammentaa mo­nista eri johtajuuden lähteistä. Kyky yhdistää tehok­kaasti näitä lähteitä takaa usein johtajan menestyksen, kirjoittaa kansainvälisen politiikan professori Henri Vogt.

Kompassi Kiinan johtajapeliin

Mikael Mattlin

Kiinan valtion ylimmistä johtajista vaihtuu ensi kevääseen mennessä jopa kaksi kolmesta. Uusien vallanpitäjien tulisi kyetä muuttamaan Kiinan talouskasvun mallia. Johtajien nimiä veikkaillaan jo, mutta heidän todellinen toimintavapautensa on vielä arvoitus.

Saksan ja Ranskan eripura on EU:lle hyväksi

Jonas Cullberg

EU:n kahden suurimman talouden Saksan ja Ranskan voimatasapaino on järkkynyt, kun taloudellisesti vahva Saksa on astunut kriisissä tarpovan Euroopan johtoon. Unionin kannalta on hyvä, että Ranska ja Saksa eivät kulje liian lähekkäin, sanoo maiden suhteisiin erikoistunut tutkija Ulrike Guérot. Lue lisää UP-lehdestä 3/2012.

Maailma kuulee heistä vielä

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kehittyvän maailman johtajistossa on monia, jotka eivät yllä päivittäisiin uutisiimme mutta jotka vaikuttavat maailmanpolitiikkaan otsikoiden takana. Ulkopolitiikka esittelee heistä kuusi. Lue lisää UP-lehdestä 3/2012.

Virallinen totuus johtajavalinnoista

Mikael Mattlin

Yksinkertaistetusti Kiinan johtajat valitaan virallisen totuuden mukaan alhaalta ylös eräänlaista puolueen sisäistä ”demokraattista” kaavaa noudattaen.

 
Lue verkossa myös
Artikkeli

Voimanainen Venäjän valtaa vastaan

Teksti ja kuvat Veera Laine

Venäjän kuuluisin ympäristöaktivisti, Himkin metsäliikkeen johtaja Jevgenia Tširikova pitää tiivistä yhteyttä maansa muihin oppositiojohtajiin. Puoluetoiminta ei silti houkuttele häntä Venäjällä.

Artikkeli

Rahakas tieprojekti jyrää Himkin metsässä

Veera Laine

Jevgenia Tširikova kypsyi ympä­ristöaktivistiksi lähes yhdessä päivässä kesällä 2007, kun hän huomasi punaiset merkinnät lähei­sen vanhan

Kolumni

Ukrainan valinnan hetki

Olga Shumylo-Tapiola

Presidentti Viktor Janukovytš tavoittelee parlamenttivaaleissa määräenemmistöä, jonka avulla hän voisi sanella perustuslain ja varmistaa uudelleenvalintansa vuonna 2015.

Sitä kirjaa en unohda

Planeetta kuuluu lapsillemme

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Kortteinen/UP

Afganistanilaisten leijapoikien tarina muistutti presidentti Tarja Haloselle, että vallanpitäjien pitäisi pysähtyä kuuntelemaan, mitä sanottavaa varttuvilla sukupolvilla on.

Kirja

Hauras valtio ei hyödy interventiosta

Olli Ruohomäki

Valtaosa nykyajan väkivaltaisista konflikteista on valtioiden sisäisiä: kylmän sodan päättymisen jälkeen 128 aseellisesta

Kirja

EU:ta voi auttaa vain demokratia

Yrjö Lautela

”Euroopan unionia voidaan pitää ratkaisevana askeleena tiellä kohti poliittista maailmanyhteisöä.” Jürgen Habermas,

Pääkirjoitus

Uuden ajan johtajuus

Teija Tiilikainen

Valtiollisiin johtajiin kiinnitetään edelleen huomio­ta nimenomaan ulkopoliittisina johtajina, vaikka maailmanpolitiikan valtarakenteet on jo aikaa sitten todettu muuttuneiksi ja valtioiden vallan katsottu kärsineen konkurssin. Kuluva vuosi on tässä suhteessa juhlavuosi: valtakaudet ovat katkolla yhtä hyvin Yhdysvalloissa kuin Kiinassa. Ranskassa presidentinvalta ehti jo keväällä vaihtua, samoin kuin Venäjällä ja Suomessa. Mikä on hyvää johtajuutta nykyisessä maailmanpolitiikassa? Mitä ulkopoliittisilta johta­jilta odotetaan ja toisaalta mitkä avut nostavat poliitikot ulko­poliittisten mahtimiesten tai -naisten sarjaan?

Profiili

Arjen oikeuksien puolustaja

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Ihmisoikeuksien toteutuminen alkaa perustarpeiden tyydyttämisestä. Siksi siviilikriisinhallintaa pitäisi kehittää kehitysyhteistyön suuntaan, katsoo Suomen uuden ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio.

Maailma palasina

Vaarallinen avioliitto

Joonas Pörsti/UP

Kiina on ratkaissut historiansa aikana useita konflikteja ulkomaiden kanssa lähettämällä kaunottariaan vieraiden kansojen keskuuteen. Vanha Sun Tzun suosittelema taktiikka näyttää nyt olevan käytössä Taiwanin saarella.

Maailma palasina

15-vuotiaana valtaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Palestiinalainen Bašaer Othman, 15, rikkoi kuluneena kesänä lasikaton niin että rytisi. Nuori palestiinalainen työskenteli Länsirannalla sijaitsevan kotikaupunkinsa Allarin pormestarina – ensimmäisenä naisena.

Maailman rajat

Silta yli kapean rajan

Juha Mäkinen/UP

Botswanan ja Sambian välinen lauttamatka Sambesijoen yli on sikäli poikkeuksellinen, että jos lautta harhautuisi satakin metriä ylä- tai alajuoksun suuntaan, jouduttaisiin jo Namibian tai Zimbabwen alueelle. Botswana ja Sambia hipaisevat toisiaan vajaan parinsadan metrin matkalla. Kyseessä on yksi maailman lyhimmistä valtiorajoista.

Artikkeli

Skotlanti haaveilee itsenäisyydestä

Tim Judah

Britannian talous selviäisi todennäköisesti kohtuullisin vaurioin Skotlannin itsenäistymisestä. Saarivaltion kansainväliselle asemalle kolaus voisi olla paljon kovempi. Juttu on julkaistu alun perin UP-lehdessä 3/2012.

Artikkeli

Aarteesta kiroukseksi

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Itä-Afrikan viimeaikaiset öljy- ja kaasulöydöt voivat nostaa alueen maat maailman suurimpien energiantuottajien joukkoon. Tavalliselle kansalaiselle luonnonvarat eivät välttämättä lupaa hyvää.

Artikkeli

Turkki vangitsee toimittajiaan

Saana-Maria Jokinen

Pääministeri Recep Taayip Erdoğanin valtakauden aikana Turkki on vahvistanut asemaansa Lähi-idässä ja saanut EU:lta kiitosta armeijan vallan rajoittamisesta. Maan riippumattomat tiedotusvälineet ovat sen sijaan joutuneet vallanpitäjien hampaisiin.

Artikkeli

Kuka tuo rauhan Syyriaan?

Marko Lehti

Syyriassa vuonna 2011 alkaneessa konfliktissa on kuollut jo yli 20 000 ihmistä. Humanitaarisen kriisin syvetessä tarve verenvuodatuksen lopettamiseen kasvaa, mutta uudet rauhanaloitteet ja ennen kaikkea toimijat ovat vähissä.

Artikkeli

Politiikan paradokseja

Igor Torbakov

Ukrainaan on vaikea pystyttää autoritaarista valtajärjestelmää, koska maa on alueellisesti ja kulttuurisesti niin jakautunut. Samat tekijät vaikeuttavat demokratian kehittymistä. Lue lisää UP-lehdestä 3/2012.

Puheenvuoro

Väkivallatonta mainetta kannattaa suojella

Häly Laasme

Maailma tarvitsee edelleen Suomen kaltaisia maita osoittamaan väkivallattoman strategian mahdollisuudet. Nato on looginen valinta Virolle muttei Suomelle, kirjoittaa puolustuspolitiikan tutkija Häly Laasme.

Kirjavieras

Kulttuuri ohjaa kasvua

Lauri Tähtinen

Kansalaisten osallistuminen politiikkaan on avain kansakuntien menestykseen, katsovat uuden menestysteoksen kirjoittajat. Historioitsija Luca Molàn mielestä he unohtavat kulttuurin ja aatteiden merkityksen.

Kirja

Viattomuuden loppu

Niina Oisalo

George W. Bushin hallinnon aloittaman ”terrorismin vastaisen sodan” aikana humanitaaristen järjestöjen asema on heikentynyt ja työ vaikeutunut. Pahimmillaan humanitaarista apua tarjoavia järjestöjä (NGO) käytetään kriisitilanteissa pelinappuloina. Siksi apujärjestöjen on ollut ajoittain pakko valita kriiseissä poliittisesti puolensa.

Kirja

Yksinäisten susien ulvontaa

Teemu Sinkkonen

Kun järjestäytynyt terrorismi on länsimaissa useiden tilastojen mukaan vähentynyt, terrorismin vastaisessa työssä on alettu yhä enemmän keskityttyä yksinäisiin toimijoihin. Uhka-arvioihin on varmasti vaikuttanut viimekesäinen Norjan terrori-isku. Sen jälkeen esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama arvioi, että nämä niin kutsut yksinäiset sudet ovat suurempi uhka Yhdysvalloille kuin järjestäytynyt terrorismi.

Kirja

Määränpäänä kaupunki

Janne Hopsu

Kun tulevaisuus on näköalaton, muuttovirta vie kehittyvissä maissa maalta kaupunkiin: Afrikan, Aasian ja Lähi-idän kaupunkien väkiluku kasvaa yhteensä viisi miljoonaa joka kuukausi. Vuonna 2050 kaupungeissa asuu 6,4 miljardia ihmistä eli 3,1 miljardia enemmän kuin nyt. Seitsemän kymmenestä maapallon asukkaasta on tuolloin kaupunkilaisia.

Kirja

Kekkosen ilosanomasta avoimeen Eurooppaan

Jarmo Virmavirta

Ulkopoliittisen instituutin perustehtäviä ovat kansallinen, tutkimukseen perustuva keskustelu ulkopolitiikasta sekä yhteyksien ylläpitäminen kansainvälisiin tutkimuslaitoksiin ja kansainväliseen keskusteluun. Osmo Apusen historiikin valossa UPI on onnistunut tehtävissään ainakin kohtuullisesti, myöhemmin jopa hyvin.

Vain netissä

Syyrian aseetonta vastarintaa rahoitetaan Saksasta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Saksalaisjärjestö kerää yksityisiltä rahaa syyrialaisille mielenosoittajille. Käteinen kulkee rajan yli Turkista, koska EU-saarto kieltää pankkiyhteydet.

Vain netissä

Yhdysvallat katsoo Aasiaan ja Tyynellemerelle

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhdysvaltain ulkopolitiikka jatkunee Barack Obaman toisella presidenttikaudella melko muuttumattomana, arvioivat asiantuntijat Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta. Sisäpolitiikkaa painavat maan kahtiajako ja velka.

Vain netissä

Verkosta ääni vaiennetuille

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat Lens Politica

Kansalaisten ja valtion välinen ero nousee yhdeksi tämänvuotisen Lens Politica -elokuvafestivaalin teemaksi. Katsojat pääsevät muun muassa seuraamaan kiinalaisia bloggareita ja pohtimaan Syyrian kansannousun syitä ja seurauksia.

Lue lehdestä