Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2012

Rahan rajoilla

Rahan rajoilla

Julkaistu 5.12.2012

Kansainvälisessä talouskriisissä keskuspankit joutuvat nyt ottamaan entistä laajempaa vastuuta markkinoiden sääntelystä ja velkaisten talouksien rahoittamisesta. Riskinoton suuruus paljastuu vasta ajan kanssa, kun esimerkiksi EKP:n päätökset joutuvat markkinoiden testiin.

Pitkä tie kullasta paperirahaan

Juha Tarkka, kuvitus Antti Valta

1930-luvun lama osoitti, kuinka tärkeää rahapolitiikan joustavuus on. 1970-luku opetti taistelemaan hintojen nousua vastaan. 2000-luvun finanssikriisi merkitsee paluuta perusasioihin, kun pankkien vakavaraisuutta ja rahoitusmarkkinoiden sääntelyä on vahvistettava.

Luvassa myrskyisää

Joonas Pörsti/UP

Levottomuus maailman rahoitusmarkkinoilla voi jatkua vuosikymmeniä. Suunta näyttää ekonomistien mielestä silti selvältä: maailmankaupan laajentuessa isot valuutta-alueet ja yhteiset pelisäännöt tuovat tarvittavaa vakautta. Lue koko juttu UP-lehdestä 4/2012.

Ylös velkakriisistä

Joonas Pörsti/UP

Voisiko Eurooppa oppia Etelä-Amerikan talouksilta?

Euro saa jumalattaren kasvot

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Euroopan keskuspankki esittelee tam­mikuussa uuden viiden euron setelin, joka kuuluu eurojen toisen sukupolven Europa-setelisarjaan.

Mikä kaupunki, mikä valuutta?

Juha Mäkinen/UP

Paikallisvaluutoilla pyritään sitouttamaan ihmiset paikallisiin yrityksiin. Tutkija Josh Ryan-Collins uskoo, että valuuttajärjestelmän järkevin perusalue ei ole kansallisvaltio tai valtioliitto vaan kaupunkiseutu.

 
Lue verkossa myös
Artikkeli

Kyberasekilpa kiihtyy

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvitus Antti Valta

Maailma elää uutta asevarustelun aikaa. Tällä kertaa aseilla ei kuitenkaan pröystäillä sotilasparaateissa eikä tykkejä ja panssareita nähdä sotaharjoituksissa.

Artikkeli

Suomi turvaa kriittistä infrastruktuuria

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Pian valmistuvan kyberturvallisuusstrategian näkökulma on poikkiyhteiskunnallinen, ei puolustuksellinen.

Artikkeli

Putinin lojaali liittolainen

Katri Pynnöniemi, kuva A. Savin/Wikimedia Commons

Venäjän presidentti Vladimir Putin nojautuu kolmannella kaudellaan venäläisten isänmaallisiin tuntoihin. Niitä vaalii työkseen sotateollisuudesta vastaava varapääministeri Dmitri Rogozin.

Maailma palasina

Rokkia ja räjähdyksiä

Juha Mäkinen/UP

Ohjus syöksyy hidastetussa kuvassa alas taivaalta maaliinsa ja katoaa suureen räjähdykseen. Sitten toinen

Kirja

Seikkailuja virtuaalisessa villissä lännessä

Heta Muurinen

Vaikka internet on nykyisin arkea suu­rimmalle osalle suomalaisista, julki­nen keskustelu siitä tuntuu junnaavan paikoillaan. Yleensä keskustellaan mel­ko

Kirja

BRICS-maat putoavat kelkasta

Pasi Nokelainen

Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan kasvun ihasteli­joilta on karannut mopo käsistä, väit­tää Ruchir Sharma kirjassaan Breakout Nations. Niin sanottujen

Pääkirjoitus

Rahan lonkerot

Teija Tiilikainen/UP

Raha ja sen hallinta ovat viime vuosina nousseet kansainvälisen politiikan ytimeen. Ensin puhuttiin kansainvälisten rahoitusjärjestelmien haavoittuvuudesta ja niiden valvonnan heikkouksista. Sitten tarkasteluun nousivat rahoituslaitosten ja julkisten talouksien väliset riippuvuussuhteet ja erityisesti viimeksi mainittujen suojaaminen rahoitusmarkkinoiden epävakauksilta.

Profiili

Sitkeästi euron puolesta

Anna-Liisa Lilius

Sirkka Hämäläinen oli luomassa euroa ja toivoo, että poliitikoilla riittäisi nyt rohkeutta puolustaa yhteistä valuuttaa. Yhteisvastuulla on kuitenkin rajat. Siksi hän unohtaisi ainakin eurobondit vielä pitkäksi aikaa.

Maailma palasina

Sambia palasi markkinoille

Pasi Nokelainen

Sijoittajat halusivat alkusyksystä ostaa eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Sambian joukkovelkakirjalainaa 15 kertaa enemmän kuin oli tarjolla. Samaan aikaan kourallinen euromaita on ulkona kaupallisilta joukkovelkakirjamarkkinoilta. Lue lisää UP-lehdestä 4/2012.

Maailma palasina

Eurooppa ulkoistaa jätteitään

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Vaikka Euroopan talous ontuu, vienti vetää jätebisneksessä. Siinä missä Euroopan unionia on aiemmin syytetty päästöjensä ulkoistamisesta, EU vie nyt myös jätettä enemmän kuin koskaan.

Maailma palasina

Kanadan Kennedy isänsä jalanjäljillä

Juha Mäkinen/UP

Kanadan liberaalipuolue toivoo syöksykierteensä katkeavan ensi vuonna, kun se valitsee itselleen uuden puheenjohtajan. Ennakkosuosikkina kisassa on mies, jonka sukutausta on hänelle sekä siunaus että rasite.

Maailman rajat

Ystävyyttä ja kranaattitulta

Juha Mäkinen/UP

Syyrialla ja Turkilla on yli 800 kilometriä yhteistä rajaa, joka ulottuu Välimereltä aina Kaakkois-Anatolian kukkuloille. Rajalla sijaitsee muun muassa ”Ystävyyden pato".

Tyhmä kysymys

Miten käy rahan, jos verkkopankkijärjestelmät kaatuvat?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Raha on viime vuosina muuttunut seteleistä ja kolikoista yhä enemmän digitaaliseksi. Kuinka digitaalisen rahan käy, jos verkkopankkijärjestelmät kaatuvat?

Kolumni

Ylimaallinen mammona

Simon Critchley

On eriskummallista, että kuluneen vuoden kiivas talouskuohunta ei ole saanut useampia ihmisiä kysymään kaikkein olennaisinta kysymystä, joka koskee koko tämän angstin perimmäisiä syitä: mitä raha on?

Kolumni

Georgian uusi herääminen

Milja Komulainen

Georgian ensimmäinen demokraattinen vallanvaihto tuntuu muuttaneen georgialaisten suhtautumisen politiikkaan. Georgian unelma -koalition voitto tuli yllätyksenä monelle, ja etenkin nuorten keskuudessa se on herätellyt uutta intoa ja päättäväisyyttä.

Artikkeli

Kirjava itänaapurusto

Kristi Raik

Moldova, Georgia ja Armenia ovat ottaneet askeleita EU:n suuntaan. Laajentuminen nousee uudelleen unionin asialistalle mutta on monille vanhoille jäsenmaille kova pala.

Kolumni

Obaman jatkoaika

Jussi Hanhimäki

Gridlock, poliittinen umpikuja, uhkaa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman toista kautta. Vuoden 2012 vaalit olivat esimerkki siitä, miten kahtiajakautunut Yhdysvallat on, kirjoittaa kansainvälisen historian professori Jussi Hanhimäki.

Artikkeli

Yhdessä ennakkoluuloja vastaan

Anna Virkama

Musliminuorten keskuudessa esiintyvä juutalaisviha huolestuttaa tämän päivän Ranskassa, mutta toisen maailmansodan aikana moni juutalaislapsi löysi turvapaikan Pariisin moskeijasta. Marokkolaistaustainen ohjaaja Mohamed Fekrane teki aiheesta elokuvan.

Kirjavieras

Kohti reunaa

Joonas Pörsti/UP

Kapitalismista on siirrytty valtiojohtoiseen velkatalouteen, jolle ekonomisti Richard Duncan antaa korkeintaan 10–20 vuotta elinaikaa. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) pitää varoitusta aiheellisena.

Kirja

Kapitalismin uudet kasvot

Annina Aalto

Kapitalismi on toistaiseksi menestynein järjestelmä taloudellisen ja teknologisen kehityksen edistämiseksi. Mutta kuten talouskriiseissä ennenkin, yleisesti hyväksytty taloudellinen ajattelu on nyt kyseenalaistettu. Markkinatalouden tulevaisuutta käsitellään kahdessa tuoreessa kirjassa erilaisista näkökulmista.

Kirja

Resurssiryntäilyn riskit

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kiina ei ole ilkeä uuskolonialisti, joka alistaa köyhät maat tahtoonsa ja kahmii niiden luonnonvarat kyltymättömään kitaansa, toteaa sambialainen taloustieteilijä Dambisa Moyo uudessa kirjassaan.

Kirja

Valtatyhjiö etsii täyttäjäänsä

Lauri Tähtinen

G20-ryhmään riittää nyt tunkua - mutta jos kaikki haluavat paikan kokouspöydästä vaan eivät suostu ottamaan vastuuta, maailmaa ei tosiasiassa johda kukaan. Elämme ”G-nollan” aikakautta, kirjoittaa poliittisiin riskeihin keskittyvän konsulttiyhtiö Eurasia Groupin Ian Bremmer.

Kirja

Siirtokuntien uhka Israelille

Timo R. Stewart

Israelin siirtokunnat voivat uhata vakavasti Israelin tulevaisuutta juutalaisena ja demokraattisena oikeusvaltiona, kirjoittaa Yhdysvalloista Israeliin muuttanut historioitsija ja toimittaja Gershom Gorenberg.

Kirja

Poliittisesti yksinäinen presidentti

Juha Jokela

Hannu Lehtilän elämäkerrallinen henkilökuva Tarja Halosesta on napakka ja vapautunut puheenvuoro presidentin elämästä, arvoista ja politiikasta.

Sitä kirjaa en unohda

Jotta jokainen kuuluisi joukkoon

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Meriitteihin perustuva järjestelmä voi toimia vain, jos tasa-arvon rakenteet ovat tarpeeksi vahvat, sanoo Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

Puheenvuoro

Tutkimus valaiskoon politiikan tulevaisuutta

Hannu Mäntyvaara

Ulkopolitiikan tutkimuksen tulisi olla tiiviissä vuorovaikutuksessa ulkopolitiikan tekemisen kanssa. Tarve korostuu eurokriisin oloissa, kirojittaa ulkoasiainneuvos Hannu Mäntyvaara.

Kolumni

Moskovan seireenilaulu Ukrainalle

Joonas Pörsti

Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš saattaa allekirjoittaa sopimuksen maansa liittymisestä tulliliittoon Venäjän kanssa. Ukrainan oligarkit saisivat halvempaa kaasua, mutta päätöksellä olisi kielteisiä seurauksia Ukrainan taloudelle, arvioi Carnegien tutkija Olga Shumylo-Tapiola.

Vain netissä

Israelin oikeisto puolustaa asemiaan

Timo R. Stewart

Vuosikymmenen pahimman talvimyrskyn riepottelemassa Israelissa odotellaan tiistaina 22.1. järjestettäviä ennenaikaisia vaaleja. Vaalienalustunnelmaan kuuluvat sekä kiihkeät mielipiteet että aimo annos kyynisyyttä, kirjoittaa Timo R. Stewart.

Vain netissä

Yhden valtion malli

Syksy Räsänen

Palestiinasta ei tarvitse luoda uutta valtiota, jos Israel muuttuu demokraattiseksi, kirjoittaa Syksy Räsänen.

Lue lehdestä