Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2013

Aasian iso peli

Aasian iso peli

Julkaistu 30.5.2013

Monissa Kaakkois-Aasian maissa kasvaa epäluulo Kiinaa kohtaan. Keskustan valtakunta solmiikin uusia kumppanuuksia Keski-Aasiassa, jossa sillä ei ole vaaraa joutua törmäyskurssille ainakaan Yhdysvaltain laivaston kanssa.

Intian on valittava Aasian valtapelissä linjansa. Yli miljardin asukkaan valtiolla olisi varaa toimia nykyistä itsenäisemmin ja nousta vaikuttamaan maanosan tulevaisuuteen.

Afganistan ansaitsee paremman kertomuksen

Juha-Matti Seppänen & Oskari Eronen

Kansainvälinen sotilasoperaatio päättyy Afganistanissa nykyisessä muodossaan ensi vuoden lopussa. Mitä Afganistanille sen jälkeen tapahtuu?

Kiinan kosiskelu jakaa naapurustoa

Mikael Mattlin, kuvitus Antti Valta

Kiinan liittolaiset ovat harvassa. Aasian jättiläinen vietti 2000-luvun alkupuolella kuherruskuukautta monien Itä- ja Kaakkois-Aasian maiden kanssa. Nyt suhteita luonnehtii pikemminkin epäluulo Kiinan tavoitteita kohtaan.

Talouseliitti kaappasi Intian

Niina Oisalo

Princetonin yliopiston professorin Atul Kohlin mielestä Intian talousongelmien syy ei ole maailmantalouden ongelmissa vaan maan poliittisen johdon ja talouseliitin tiiviissä ja lyhytnäköisiin intresseihin perustuvassa yhteistyössä. Se ei jaa talouskasvun hedelmiä maan enemmistölle eli köyhille.

Myanmarin nuorallatanssi

Bart Gaens, kuva Asia Society/Flickr

Myanmar avautuu länteen mutta koettaa pitää suhteensa Kiinan vahvana. Demokratiajohtaja ja kansansuosikki Aung San Suu Kyi joutuu tasapainoilemaan kansalaisten odotusten ja hallituksen vaatimusten välissä.

Intian on lakattava epäröimästä

Raja Mohan

Intia tasapainoilee kahden kilpailevan valtakeskuksen välissä: maa laajentaa sotilasyhteistyötään Yhdysvaltain kanssa ja lähentää poliittisia suhteitaan Kiinaan. Intia pysyy kokoaan pienempänä, ellei lakkaa epäröimästä ja ala rakentaa kumppanuuksia entistä itsenäisemmin.

Kiina vahvistaa jalansijaansa Keski-Aasiassa

Teemu Naarajärvi

Keski-Aasian pienet reunavaltiot Kirgisia ja Tadžikistan tarvitsevat kipeästi investointeja, mutta pelkäävät jäävänsä sivustakatsojiksi, kun Kiina tuo energiaa vauraammista naapurimaista.

 
Lue verkossa myös
Profiili

Maailma houkuttelee

Juha Mäkinen/UP, kuva Eeva Anundi

Kaksi vuotta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana on suunnannut Timo Soinin mielenkiintoa aiempaa enemmän kansainvälisiin kysymyksiin. Oppositiojohtajalla on edessään vaikea valinta: tehdäkö politiikkaa kotimaassa vai Euroopassa?

Kolumni

Arktinen hysteria

Juha Mäkinen/UP

Suomen tuntuu vallanneen arktinen hysteria – tai kenties suorastaan kiima. Arktis ei ole enää kylmää periferiaa, vaan kuumaa rautaa, ja halukkaita takojia riittää, kirjoittaa Juha Mäkinen.

Artikkeli

Saksan valta punnitaan syyskuussa

Veera Laine, kuva European Parliament/Flickr

Eurokriisistä huolimatta saksalaiset tukevat sekä yhteisvaluuttaa että kahdeksan vuotta hallinnutta kansleriaan, eikä syyskuisista vaaleista odoteta mullistuksia. Toisaalta pienetkin muutokset saattavat horjuttaa nykyistä valtatasapainoa.

Kirja

Maakaappareita oomme kaikki

Henri Purje

Kuten kaikki talouden alueet, myös globaali maakauppa on viime aikoina kytkeytynyt yhä tiiviimmin osaksi rahoitusmarkkinoita. Brittiläisen tiedetoimittajan Fred Pearcen mukaan lähes jokainen meistä on nykyään maakaappari vähintään eläkeyhtiönsä kautta.

Kirja

Länsi sallii laittoman asekaupan

Janne Hopsu

Laiton asekauppa on miljardibisnes, jonka länsi sallii kaksinaismoralismillaan, toteaa eteläafrikkalainen toimittaja ja entinen poliitikko Andrew Feinstein.

Pääkirjoitus

Neljä kuvaa tulevaisuudesta

Teija Tiilikainen/UP

Minkälainen on 2030-luvun maailmanjärjestys? Yhdysvaltalaista tiedustelujärjestelmää palveleva National Intelligence Council (NIC) visioi globaaleja trendejä koskevassa uusimmassa raportissaan maailmanpolitiikalle neljä mahdollista kehityssuuntaa. Kuvaavaa on, ettei Eurooppa ole pääosassa – tai edes kovin näkyvässä sivuosassa – yhdessäkään arvovaltaisen yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen tulevaisuudenvisioista, kirjoittaa UP:n päätoimittaja Teija Tiilikainen.

Maailma palasina

Kuolema rauhansankarille?

Juha Mäkinen/UP

Isänmaanpetturi vai sankari? Yhdysvaltain armeijan ja hallituksen asiakirjoja vuotosivusto Wikileaksille toimittanut korpraali Bradley Manning jakaa mielipiteet.

Maailma palasina

Kenia vaatii veronsa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kenia on haastanut maailman suurimman leikkoruusujen tuottajan Karuturi Globalin oikeuteen veronkierrosta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Afrikan maa on onnistunut haastamaan monikansallisen yrityksen oikeuteen maksamatta jätettyjen verojen vuoksi.

Maailma palasina

Saudit siirtävät viikonloppuaan

Juha Mäkinen/UP

Saudi-Arabia harkitsee siirtävänsä viikonloppua päivän eteenpäin. Tähän asti työviikko on kestänyt lauantaista keskiviikkoon, ja torstai ja perjantai ovat olleet vapaapäiviä.

Maailman rajat

Jännitteitä jättiläisten välillä

Juha Mäkinen/UP

Maailman kahden runsasväkisimmän valtion Kiinan ja Intian välinen raja on monimutkainen tapaus. Ensinnäkin suurvaltojen väliin jäävät Nepal ja Bhutan pilkkovat rajan kolmeen erilliseen osaan. Toiseksi maiden rajanaapuruus perustuu lähes kokonaan Tiibetin alueeseen, jonka Kiina miehitti 1950-luvulla. Kolmanneksi maat eivät ole koskaan päässeet sopuun rajalinjauksesta.

Tyhmä kysymys

Miten osallistuminen Afganistanin kriisinhallintaan on parantanut Suomen puolustuskykyä?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Poliitikot ja viranomaiset ovat perustelleet Suomen osallistumista Afganistanin kriisinhallintaoperaatioon muun muassa sillä, että operaatiossa saatua kokemusta voidaan hyödyntää Suomen oman puolustuskyvyn kehittämisessä. Kuinka osallistuminen Afganistanin operaatioon on kehittänyt puolustuskykyä, puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkö Esa Pulkkinen?

Artikkeli

Eurooppa lämpenee liuskekaasulle

Antto Vihma

Liuskekaasu myllertää globaaleja energiavirtoja. Myös EU:lla saattaa olla mahdollisuus parantaa liuskekaasubuumin avulla omavaraisuuttaan ja kilpailukykyään, määrätietoisesta ilmastopolitiikasta tinkimättä.

Kolumni

Pohjois-Irlannin kuuma kesä

Jyrki Ruohomäki

Pohjois-Irlannin rauhansopimus tyynnytti viisitoista vuotta sitten pitkään jatkuneen konfliktin alueen protestanttisen ja katolisen väestön kesken. Nyt brittimielisten unionistien ja Irlantiin liittymistä kannattavien tasavaltalaisten väliset jännitteet ovat kuitenkin kiristymässä, kun protestanteille tärkeä kesän marssikausi lähestyy.

Artikkeli

Venäjän uusvanha ulkopolitiikka

Sean Roberts

Uusi ulkopoliittinen konsepti jatkaa Venäjän 2000-luvulla vakiintunutta linjaa. Maa tekee kansainvälistä yhteistyötä valikoivasti eikä ole halukas omaksumaan länsimaista demokratiakäsitystä.

Artikkeli

Ystävyyttä yli rajojen

Olli Turtiainen

Venäjä haluaa herättää henkiin Neuvostoliiton ajalta tutut kansainväliset nuorisofestivaalit. Seuraava festivaali on Kommersant-lehden mukaan määrä järjestää vuonna 2017 Moskovassa.

Silminnäkijä

Luottamus itää Kurdistanissa

Saana-Maria Jokinen

Ensisilmäyksellä Diyarbakır näyttää melko tyypilliseltä turkkilaiskaupungilta. Taivaan halki tuon tuosta jyristävät F16-hävittäjät kuitenkin muistuttavat, ettei nyt olla Istanbulissa.

Artikkeli

Hukkaan valunut vallankumous

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, Joonas Pörsti/UP

Arabikevät jäi puolitiehen Pohjois-Afrikassa. Nuorten aikuisten pitäisi pystyä murtamaan pysähtynyt valtiokeskeinen talousmalli, jotta heillä olisi toiveita työpaikoista ja mahdollisuusvaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen.

Artikkeli

Köyhyydestä pakkotyöhön

Eliisa Mäkelä

Moni etiopialaisnainen raataa Lähi-idässä kotiapulaisena kuin orja. Pakkotyön lopettaminen edellyttäisi arabimailta työlakien uudistamista. Se kutistaisi miljardibisnestä, josta liian moni hyötyy.

Artikkeli

Pakkotyö on miljardibisnes

Eliisa Mäkelä, Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan globaalisti jopa 21 miljoonaa ihmistä työskentelee orjuuden kaltaisissa oloissa. Heistä yhdeksän kymmenestä työskentelee yritysten tai yksityisten ihmisten pakottamina, yksi kymmenestä valtioiden teettämässä pakkotyössä.

Artikkeli

Tuaregien kapina

Morten Bøås & Mats Utas

Pohjois-Malissa on edelleen aseistautuneita salafistijoukkoja, mutta maa ei ole vielä toinen Afganistan, kuten usein väitetään. Konfliktin juuret ovat erilaiset, ja Malissa tulisi välttää terrorisminvastaisen sodan retoriikkaa ja menetelmiä.

Kirjavieras

Uuden kylmän sodan ovella

Kimmo Mäkilä

Länsimaiden ydinasestrategia on vanhentunut, syyttää Yalen yliopiston professori Paul Bracken. Europarlamentaarikko Tarja Cronberg pitää analyysia terävänä, mutta kannattaa ydinaseiden hallinnoinnin sijasta niistä luopumista.

Sitä kirjaa en unohda

Niiden puolesta joiden ääni ei kuulu

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Teologi Kaija Junkkarin teos Nainen Jumalan kuvana järisytti maata vuonna 1984. Ensimmäinen suomenkielinen feministiteologinen teos julisti, että kristityn kirkon historia on miesten kirjoittamaa historiaa miehistä. Junkkari tulkitsi Raama­tun tarinoita naisten näkökulmasta, piti Jumalaa isän sijaan myös äitinä ja kysyi, oliko Jeesus feministi.

Kirja

Läpileikkaus Putinin Venäjästä

Katri Pynnöniemi

Maalaustaiteessa kultaisella leikkauksella tarkoitetaan vuosisatojen aikana vakiintunutta käsitystä kuvan eri osien tasapainoisesta suhteesta kokonaisuuteen. Eräänlaisen kultaisen leikkauksen Venäjän 2000-luvun tapahtumista tarjoavat kolme äskettäin julkaistua kirjaa: henkilökuva presidentti Vladimir Putinista, teos Venäjän öljyteollisuudesta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ja vankilassa istuvan öljypohatan Mihail Hodorkovskin elämäkerta.

Kirja

Maailman tolkuttomin työ

Kirsti ja Raimo Lintonen

YK:n pääsihteerin virka kuuluu maailman mahdottomimpiin: Pääsihteeri on maailmanjärjestön hallinnollinen johtaja, jolla on myös poliittinen mandaatti. Hän toimii moottorina järjestössä, johon kuuluvat kaikki maailman maat ja jonka tehtävänä on edistää rauhaa ja turvallisuutta, valtioiden välisiä suhteita ja globaalia kehitystä.

Artikkeli

Onnea vuosikerran ja kirjalahjakortin voittajille!

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kiitos kaikille UP-lehden tietokilpailuun Maailma kylässä -festivaaleilla osallistuneille. Voittajat on nyt arvottu.

Vain netissä

Tietoisuuden sanansaattaja

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Tikkanen/UP

Kongolaismuusikko Jupiter Bokondji haluaa nuorten afrikkalaisten tietävän, että heidän käsissään on maanosan tulevaisuus.

Lue lehdestä