Julkaistu 12.9.2013
Rakennemuutoksessa tarpovan Suomen kannattaisi unohtaa unelmat kaivoksista tai pelialasta talouden pelastajana, ja yritysten tulisi miettiä, kuinka hyötyä arvoketjuista parhaiten. Nuorten poliittisten vaikuttajien mielestä Suomi menestyy kansainvälisessä politiikassa asettamalla kansanvaltaisuuden ykköseksi.
Jos haluamme menestyä tulevaisuuden globaalissa kilvassa, koko talouden järjestys on ajateltava uudelleen. Toimialoista viis!
Nouseva Keski-Aasia kiinnostaa kauppakumppanina Suomea. Alueen maiden ihmisoikeustilanne ja demokratiakehitys ovat kuitenkin hälyttävän huonolla tolalla.
Tiedolliset ja sivistykselliset erot muodostavat uuden jakolinjan menestyvien ja putoajien väliin, ennustavat Ulkopolitiikka-lehden paneelin nuoret vaikuttajat. Kansainvälisessä politiikassa verkkoyhteyksien rajoittaminen voi kylvää uusien konfliktien siemeniä.
Kansainvälisessä talousjärjestelmässä tapahtuu kummia, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.
Anna Virkama, kuva Fields of View/Flickr
Talouskriisin vuoksi monet maahanmuuttajat palaavat nyt kotimaahansa tai etsivät parempaa toimeentuloa perinteisten teollisuusmaiden sijasta kehittyvistä talouksista.
Erik Nyström, kuva Cpl Mark Webster/Defenceimagery.mod.uk
Miehittämättömistä lennokeista on tulossa yhä suositumpi sodankäynnin väline, ja lennokit ovat kaikkien valtioiden saatavilla. Iskut voivat kuitenkin rikkoa sodankäynnin sääntöjä.
Nykypäivän diktatuureja ei voi ylläpitää pelkästään väkivallalla ja propagandalla. Silmittömän sortopolitiikan tilalle on tullut mustamaalaus ja pelottelu, joilla oppositio ajetaan itsesensuuriin.
Saksan liittokansleri on tuskin koskaan ollut niin tärkeässä ulkopoliittisessa osassa kuin Angela Merkel nyt. Mistä Merkelin ulkopolitiikassa on kyse?
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kartta Kauko Kyöstiö
Maailman maa-alasta yli 80 miljoonaa hehtaaria on ulkomaisessa hallinnassa. Pohjoismaisista sijoittajista eniten maata ovat haalineet ruotsalaiset ja norjalaiset. Heillä on hallussaan yli 1,2 miljoonaa hehtaaria ulkomaista maata.
Joonas Pörsti/UP, kuva Jaakko Kilpiäinen
Syyrian siviilejä ei voida suojella rankaisuiskulla, sanoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen.
Kiina on kahden viime vuosikymmenen aikana onnistunut vähentämään aliravittujen määrää 100 miljoonalla, vaikka maan väestö on samaan aikaan kasvanut lähes 200 miljoonan ihmisen verran.
Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole tunnettu uudistusmielisyydestään, mutta toisinaan hänkin yllättää.
Norjan puolustusvoimat kehuu laivastonsa olevan Euroopan uudenaikaisin. Huippumodernien fregattien käytössä on kuitenkin ilmennyt ongelma: norjalaisupseerit karkaavat yksityiselle sektorille parempien palkkojen perässä.
Lähi-idän konflikti läikkyy myös musiikin ja viihteen supertähtien maailmaan. Asetelma on valitettavan tuttu: joko olet puolellamme tai meitä vastaan.
Taloustieteen perusoletuksiin kuuluu, että ihmiset ovat rationaalisia toimijoita, jotka pyrkivät maksimoimaan oman etunsa. Jostain syystä tämä perusoletus ei ole toistaiseksi lyönyt läpi kehitysyhteistyöajattelussa.
Ne, jotka suunnittelevat matkustamista Amerikan mantereen halki pohjois–eteläsuunnassa, kohtaavat visaisen pulman Panaman ja Kolumbian rajalla.
Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän päätöksentekokykyä on tämän ja edellisen kongressin kaudella moitittu halvaantuneeksi, eikä syyttä. Vuoden alusta toiminut kongressi oli kesään mennessä säätänyt 31 lakia. Avoimia lakiesityksiä oli yli 5 200. Miksi Yhdysvaltain poliittinen koneisto ei kykene päättämään, kongressin valtaoikeuksista väitellyt tutkija Anna Kronlund Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksesta?
IMF tunnettiin etenkin 1980-luvulla trickle-down-taloustieteen mekkana. Oppisuunnan ytimen muodostivat tiukka budjettikuri ja julkisten investointien leikkaukset, kaupan vapauttaminen, yritysverojen alentaminen ja kulutusverojen kiristäminen, yksityistäminen sekä talouden sääntelyn purku. IMF:n tämänvuotisessa kevätkokouksessa perinteiset äänenpainot olivat kuitenkin jääneet kauas historiaan.
EU:n ja Yhdysvaltojen tavoittelema kauppa- ja investointikumppanuus on nostanut vapaakaupan parrasvaloihin. Lännen kauppaneuvotteluista voi syntyä yhteisiä normeja, joita muut maat seuraavat.
Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean pyrkii vuoteen 2020 mennessä muodostamaan asteittain yhteismarkkina-alueen (AEC), jossa tuotteet, palvelut, pääomat ja työvoima liikkuvat vapaasti.
EU-maiden kilpajuoksu vientimarkkinoille murentaa entisestään unionin yhtenäisyyttä ja kykyä yhteisen ulkopolitiikan määrittelyyn.
Serbia on onnistunut purkamaan EU-jäsenyysneuvotteluiden suurimmat esteet, mutta nationalismi, rikollisuus ja epäluulo länttä kohtaan ovat juurtuneet syvälle.
Öljyteollisuuden uusimmat porauslisenssit ovat Barentsinmerellä lähes Huippuvuorten tasalla. Ympäristöarvot jäävät Norjan politiikassa toistuvasti toiseksi.
Saudi-Arabiassa viriää yhteiskunnallista liikehdintää, jossa aloite on rohkeilla kansalaisvaikuttajilla. He vaativat työpaikkoja, parempia asuinoloja ja poliittisia oikeuksia kasvavalle väestölle.
Kun Maailmanpankin asiakasmaiden kirjo kasvaa, maailman suurin kehitysrahoittaja joutuu räätälöimään toimintaansa entistä tarkemmin, sanoo Maailmanpankin johtokunnan jäsen Satu Santala.
Suomi ja muut Naton kumppanimaat joutuvat etsimään paikkaansa, kun Isaf-operaatio Afganistanissa päättyy ensi vuonna.
Maailman väestöstä noin miljardi on aliravittuja ja puolitoista miljardia ylipainoisia. Ruokaa on riittävästi, mutta se jakautuu epätasaisesti, koska sijoittajat ja suuryhtiöt käyttävät niin suurta valtaa ruoan tuotannossa ja jakelussa.
Kun Intia ja Pakistan seuraavan kerran ajautuvat todella vakavaan kriisiin, on odotettavissa korkeiden panosten näytelmä, jonka seuraukset voivat olla arvaamattomat.
Robert Gilpinin realistinen tapa kuvata kansainvälistä politiikkaa ja taloutta teki vaikutuksen nuoreen Olli Rehniin.
Valtiollinen valta rapautuu, koska sen keskeinen perusta ei ole enää entisellään, kirjoittaa Mosés Naím.
Arabikevään seuraukset ja Syyrian sota ovat osoittaneet Turkin ulkopolitiikan pohjan heikkouden. Samaan aikaan maa on kesän mielenosoitusten jäljiltä sisäisesti polarisoituneempi kuin aikoihin. Se voi kuitenkin olla hallitsevalle AK-puolueelle jopa hyväksi, kun se valmistautuu tuleviin vaaleihin.
Yhdysvaltojen poliittinen kriisi kyseenalaistaa suurvallan rakentaman kansainvälisen järjestelmän mielekkyyden.