Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2014

Vauraiden aika

Vauraiden aika

Julkaistu 4.12.2014

Kun rikkaat rikastuvat ja köyhille jää yhä vähemmän, myös poliittinen osallistuminen vähenee, osoittavat tutkimukset Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Eriarvoisuus on myös maiden välinen ilmiö; siihen pitäisi pystyä vastaamaan globaalisti, sillä nousevat vallat haluavat päästä vaikuttamaan uuteen maailmanjärjestykseen.

Vauraat & valitut

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kun rikkaus keskittyy, poliittinen eriarvoisuus lisääntyy. Onko länsimainen demokratia uhattuna?

Näin pelastetaan maailma

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

YK. Maailmanlaajuisista kestävän kehityksen tavoitteista on määrä sopia ensi syksynä. Uutta niissä on se, että ne velvoittavat myös rikkaita maita muuttumaan.

Tasa-arvo ≠ demokratia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

HYVINVOINTI. Globaalisti demokratian ja tulonjaon yhteys näyttää monimutkaiselta.

Realismin paluu

Joonas Pörsti/UP

MAAILMANJÄRJESTYS. Suurvallat perustivat toisen maailmansodan jälkeen YK:n maailmanrauhan takeeksi ja kansainvälisiä rahoituslaitoksia vakauttamaan talouskehitystä. Sama temppu pitäisi uusia nyt paljon suuremman ja eripuraisemman maajoukon kesken.

Kiina lähettää rauhanturvaajia

Joonas Pörsti/UP

MAAILMANJÄRJESTYS. Kiina osallistuu Etelä-Sudanin rauhanturvaoperaatioon, koska maassa on huomattavia kiinalaisia öljykenttiä. 

Kasvu ja johtajuus karkasivat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

MAAILMANJÄRJESTYS. Brics-kerhon pienin peluri Etelä-Afrikka kompastelee liian suurissa saappaissa. 

Brasilia vaatii kehityspolitiikkaa

Joonas Pörsti/UP

MAAILMANJÄRJESTYS. Kansainvälinen politiikka keskittyy Etelä-Amerikan jättiläisen mukaan liikaa sotilaallisiin ratkaisuihin.

Suurvallat törmäyskurssilla

Sergei Karaganov

MAAILMANJÄRJESTYS. "Rauha voidaan palauttaa Eurooppaan sopimuksella, jossa Ukrainan alue jaetaan. Vielä parempi vaihtoehto olisi tehdä Ukrainasta maa, jonka kehitykseen Venäjä ja länsimaat voivat osallistua yhtälailla", kirjoittaa Sergei Karaganov. Ulkopolitiikka julkaisee Russia in Global Affairs -lehdessä syyskuussa julkaistun venäläisen artikkelin lyhennettynä.

Miksi nuoriso hylkäsi vasemmiston?

Tommi Uschanov

EUROOPPA. Vasemmistopuolueet menettivät otteensa vallasta, koska epäröivät käyttää sitä. Oikeudenmukaisuudesta ei vallitse niin yleistä yhteisymmärrystä kuin vasemmisto on tuudittautunut uskomaan, kirjoittaa tietokirjailija Tommi Uschanov.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Unohtunut oikeudenmukaisuus

Teija Tiilikainen

YK-järjestelmä on polvillaan inhimillistä hätää levittävien konfliktien edessä niin Lähi-idässä kuin Ukrainassa, ja huolen globaalista hyvinvoinnista on monella taholla korvannut huoli oman alueen tai kansalaisten turvallisuudesta. Keskustelu globaalista oikeudenmukaisuudesta on saanut epämukavan sivujuonen myös läntisessä maailmassa.

Ajassa

Vieläkö OECD:lle on käyttöä, Mari Kiviniemi?

Juha Mäkinen/UP

MAAILMANTALOUS. OECD:n apulaispääsihteeriksi heinäkuussa valittu entinen pääministeri muistuttaa, että talouskasvun ohella on tavoiteltava tasaisempaa tulonjakoa.

Profiili

Professori tasa-arvo

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Voittaminen ja häviäminen eivät ole kaukana toisistaan, tietää sosiaalipolitiikan professori, judoka Heikki Hiilamo.

Kommentti

Venäjän ulkopolitiikan veteraani

Katri Pynnöniemi

Sergei Karaganov kuuluu Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikan tunnetuimpiin keskustelijoihin. Hän edustaa Venäjän keskustelussa "keskitietä": hän lainaa ideoita ja aloitteita ideologisilta äärilaidoilta ja kierrättää niitä tilanteeseen ja tarpeeseen sopivasti, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi kommentissaan Sergei Karaganovin artikkeliin. 

Artikkeli

Rahan toisinajattelijat

Tuomas Koukkunen

TALOUSTIEDE. Jälkikeynesiläinen koulukunta ratkaisisi Euroopan talouskriisin rahoittamalla valtion menot suoraan keskuspankista. Uusklassisen taloustieteen mallit ja Maastrichtin sopimus pitäisi kuitenkin ensin heittää romukoppaan.

Artikkeli

Normaali on päättynyt

Antti Alaja

TALOUSPOLITIIKKA. Hyvän elämän edellytyksiä suojelevista instituutioista tulisi pitää kiinni myös huonoina aikoina, korostaa taloustieteen jälkikeynesiläistä koulukuntaa edustava James K. Galbraith.

Artikkeli

Kiihkotonta keskustelua Natosta

Erik Nyström

NATO-SELVITYS. Vuosien mittaan puolustusliiitosta on tehtailtu katsauksia kuin liukuhihnalta. UP-lehti luki ja tiivisti selvitykset puolestasi.

Reportaasi

Paluu Moskovan valtapiiriin

Toivo Martikainen

KESKI-AASIA. Venäjä tavoittelee entisten neuvostotasavaltojen palauttamista hallintaansa. Kirgisian lainsäädäntöä venäläistetään paraikaa, ja seuraavaksi vuorossa saattaa olla Tadžikistan.

Artikkeli

Diktaattorin perheriita

Toivo Martikainen

Uzbekistanin rautainen yksinvaltias Islam Karimov täyttää tammikuussa 77 vuotta. Seuraajan nimi on kaikkea muuta kuin selvillä, sillä isänsä seuraajaksi kaavaillun tyttären talousskandaalit ovat sotkeneet suunnitelmia.

Artikkeli

Kiinan pelko ohjaa Japania

Bart Gaens

PUOLUSTUS. Japanilaisten mieli­kuvat kiinalaisista ovat ennätyksellisen kielteisiä. Länsi­naapurin pelko on johtanut isänmaallisuuden vaalimiseen ja puolustus­voimien vahvistamiseen.

Tapasimme

Knesset syrjii arabeja

Anne Ignatius

ISRAEL. Parlamentti pyrkii eroon arabipuolueista ääni­kynnystä nostamalla, sanoo kansanedustaja Jamal Zahalka. 

Kirjavieras

Salaisten tunneleiden tietoverkko

Heta Muurinen

INTERNET. Kouluissa olisi tärkeää opettaa, miten verkkoliikenteen voi salata, sanoo toimittaja Mikael Brunila.

Kirja

Vakoojana al-Qaidan leivissä

Janne Hopsu

Morten Storm, Paul Cruickshank & Tim Lister: Agent Storm. My Life Inside Al Qaeda and the CIA. Atlantic Monthly Press 2014, 403 s.

Kirja

Suomen EU-politiikan arkkitehti

Juha Jokela

Jan Store: Euroopan ytimessä. Otava 2014, 381 s.

Kirja

Uuden Euroopan suunnitelma

Eero Vuohula

Valéry Giscard d’Estaing: Europa. La dernière chance de l’Europé. XO 2014, 188 s.

Kirja

Kansainoikeutta kaikille

Kirsti ja Raimo Lintonen

Lauri Hannikainen: Kansainvälisen oikeuden­ käsikirja. Tietosanoma 2014, 272 s.

Kirja

Avartavampaa matkailua

Juha Mäkinen/UP

Rauli Virtanen: Reissukirja. Matkalla kaikissa maailman maissa. WSOY 2014, 404 s.

Kirja

Oligarkki vankileirillä

Joonas Pörsti/UP

Mihail Hodor­kovski: Uusia muistelmia kuolleesta talosta. Sammakko 2014, 113 s.

Kirja

Yksinvaltiaiden asialla

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

William Easterly: The Tyranny of Experts. Economists, dictators and the forgotten rights of the poor. Basic Books 2013, 394 s.

Puheenvuoro

Sopisivatko Naton ydinaseet Suomelle?

Tytti Erästö

PELOTE. Naton turva­takuut perustuvat tavan­omaisen ase­voiman lisäksi ydinasepelotteeseen. Se on ristiriidassa Suomen kantojen kanssa.

Puheenvuoro

Naapuruuspolitiikan illuusio särkyi

Kristi Raik

EU. Ukrainaa ja muita lähen­tymisestä kiinnostuneita naapurimaita tulee edelleen tukea voimakkaasti, vaikka unionin naapu­ruus­politiikka on monin osin epäonnistunut. 

Urasiirto

Lisää avoimuutta, vähemmän kyberuhkia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Suomi sai ensimmäisen kybersuurlähettiläänsä viime syksynä, kun tehtävään nimitettiin ulkoasiainneuvos Marja Rislakki. Hän edustaa Suomea kansainvälisillä foorumeilla ja koordinoi eri ministeriöiden kybertoimintaympäristöön liittyvää kansainvälistä työtä.

Artikkeli

Terrorismi on sukua fasismille

Joonas Pörsti

Islamisteja ohjaavat samat mekanismit kuin Saksan natseja toisen maailmansodan alla, sanoo ranskalainen neuropsykiatri Boris Cyrulnik.

Lue lehdestä