Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2015

Energian uusi aika

Energian uusi aika

Julkaistu 28.5.2015

Kiinan hiilenkulutus näyttää kääntyneen laskuun, ja maa sijoittaa uusiutuvaan energiaan. Maailman suurimmalla saastuttajalla on käsissään globaalin ilmastokriisin ratkaisun avaimet, mutta ilman merkittäviä uusia päästövähennyksiä nekään eivät välttämättä riitä. Eurooppa puolestaan yrittää vieroittua riippuvuudestaan venäläiseen kaasuun. Tätä varten on tarkoitus pystyttää energiaunioni ja tuoda kaasua muun muassa Azerbaidžanista.

Suuri mahdollisuus

Teksti: Toivo Martikainen

Suuri mahdollisuusKiinasta kuuluu ilmaston kannalta historiallisen hyviä uutisia, mutta nekään eivät välttämättä riitä.

Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Teksti: Antti Kivimäki

ENERGIA. Ukrainan sota on havahduttanut EU:n tajuamaan, kuinka suuri osa sen käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä. Kriisi on vauhdittanut yhteisen energiapolitiikan hankkeita, jotka komissio keksi nimetä energiaunioniksi.

Venäläinen ydin

Teksti: Toivo Martikainen

ENERGIA. Venäjä hallitsee valtaosaa Itä-Euroopan ydinvoimasta. Vaikutus on ensisijaisesti taloudellista, mutta siihen sisältyy myös poliittinen ulottuvuus.

Pilvilinnain herra

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Ilmastonmuutosta ei pysäytetä hallitustenvälisillä sopimuksilla, sanoo professori Markku Kulmala. Hän tietää, mistä ihmiskunta voisi saada lisäaikaa päästöjensä vähentämiseen.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Energiaa vai politiikkaa?

Teija Tiilikainen

Valtioiden välisen kilpailun ja voimapolitiikan korostuessa maapallon yhteinen agenda uhkaa jäädä jalkoihin, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.

Puheenvuoro

Kolmiodraamaa Euroopan putkipolitiikassa

Antto Vihma

GEOEKONOMIA. Kreml, EU ja unionin jäsenmaat käyvät energiapolitiikan pelisäännöistä kamppailua, joka osoittaa, että Venäjän energiamahti ei ehkä olekaan niin voimissaan kuin on kuviteltu.

Artikkeli

Uudistuksilla Boko Haramia vastaan

Teksti: Henrik Angerbrandt & Mats Utas

TERRORISMI. Vaikka Nigerian uusi presidentti on taustaltaan kenraali, hän ei voi nujertaa maassa toimivaa terroristijärjestöä sotilaallisesti vaan vain luomalla tulevaisuudennäkymiä Nigerian köyhään pohjoisosaan.

Kirja

Valmiina tappamaan Isisin puolesta

Yrjö Lautela

Mitä vähemmän nuori muslimi tuntee islaminuskon sisältöä, sitä todennäköisemmin hän antaa jonkun ulkopuolisen määritellä paikkansa uskonnon sisällä.

Kirja

Silmät sidottuina suurvallan johdossa

Veera Laine

Hiljattain suomeksi ilmestynyt Mihail Gorbatšovin muistelmateos on kielellisestä kankeudestaan huolimatta valaisevaa luettavaa. Kirjasta kuvastuu kuinka vähäisen tiedon varassa neuvostopoliitikot aikanaan asioista päättivät.

Artikkeli

Upseeri saa ottaa kantaa

Joonas Pörsti/UP

SANANVAPAUS. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella palveleva James Mashiri on raivannut upseereille tilaa keskustella turvallisuuspolitiikasta sosiaalisessa mediassa. 

Artikkeli

Kaspian kaasupalapeli

Felix Siivonen

KAUPPA. EU:n ja Azerbaidžanin tiivistyvässä energiakumppanuudessa on rahan lisäksi kyse myös toisesta elintärkeästä asiasta: turvallisuudesta.

Puheenvuoro

Ukraina pyrkii eroon Rosatom-riippuvuudesta

Katri Pynnöniemi

Ukraina tiivistää yhteistyötään amerikkalaisen ydinpolttoainetta valmistavan Westinghousen kanssa, ilmoitti Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk viime vuoden lopussa.

Puheenvuoro

Persianlahti tarvitsee uuden turvallisuusmekanismin

Wolfgang Mühlberger

ÖLJY. Vaikka Saudi-Arabian ja Yhdysvaltain keskinäisriippuvuus vähenee, öljykauppa, geopolitiikka ja turvallisuus kietoutuvat edelleen toisiinsa. 

Artikkeli

Kaupunkien kääntöpuoli

Annu Kekäläinen

AFRIKKA. Kaupungistumisen toisessa aallossa slummeista on tullut epävirallisia kaupunkeja suunniteltujen kaupunkien sisään, ja keskiluokka linnoittautuu vartioiduille saarekkeilleen. Turvattomuutta voitaisiin helpottaa slummien elinoloja kohentamalla, mutta siihen tarvittaisiin viisasta kaupunkipolitiikkaa.

Artikkeli

Väkivallan noidankehä

Erik Nyström

TERRORISMI. Lähes kaikki, mitä Kenian hallitus tekee terrorijärjestö al-Shabaabin torjumiseksi, pelaa järjestön pussiin, sanovat asiantuntijat.

Artikkeli

Maailmaan syntyy lapsia enemmän kuin toivotaan

Heta Muurinen

VÄESTÖ. Monen globaalin ongelman syynä pidetään väestönkasvua. Kuluva vuosisata ratkaisee, mahtuuko maapallolle yli kymmenen miljardia ihmistä. 

Kirjavieras

Kuka purkaisi aikapommin?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

TULEVAISUUS. Professori Markku Wileniuksen mukaan maailma on siirtymässä kehitysvaiheeseen, jossa kasvumallimme, globaalihallinnan instituutiomme ja demokratiamme joutuvat kyseenalaisiksi. 

Kirja

Älkää uhriuttako musliminaisia!

Liina Mustonen

Lila Abu-Lughold kysyy uudessa kirjassaan, tuleeko musliminaiset pelastaa (Do Muslim Women Need Saving).

Kirja

Diplomatian moniottelija osaa nauraa itselleen

Kai Sauer

En koskaan törmännyt yhdysvaltalaiseen suurlähettilääseen Christopher R. Hilliin, vaikka työskentelimme samoihin aikoihin Länsi-Balkanilla. Hill toimi myyttisiin mittoihin kohottamansa Richard Holbrooken aisaparina Bosnian ja Kosovon kriisidiplomatian melskeissä 1990-luvulla.

Kirja

Kohtelias alueliitos

Toivo Martikainen/UP

Toimittaja Kalle Kniivilä ei jäänyt laakereilleen lepäämään pokattuaan viime vuoden Kanava-palkinnon. 

Kirja

Euroopan unohdus

Heta Muurinen

Saksa pakotettiin maksamaan mittavia sotakorvauksia, kun maa oli hävinnyt ensimmäisen maailmansodan. Seuraukset ovat tuttuja historiasta. Toisen maailmansodan jälkeen voittajavaltiot mitätöivät osan Saksan sotaa edeltäneistä sotakorvausveloista. 

Puheenvuoro

Ukrainaan mallia Daytonin sopimuksesta

Martti J. Kari

RAUHA. Ukrainassa pitäisi saada aikaan sopimus, joka ottaa mukaan kansainvälisiä toimijoita ja huomioi paluumuuton. 

Puheenvuoro

Valtiota tarvitaan innovaatiotalouteen

Antti Alaja

ELINKEINOPOLITIIKKA. Yhdysvaltain esimerkki osoittaa, että valtion vahva rooli on ollut tärkeää teknologiselle kehitykselle. Myös Suomen valtion tulee osallistua innovaatiotalouteen.

Matkaopas

Matoken ja Musevenin kaupunki

Liselott Lindström

UGANDA. Kampalassa kampanjoidaan jo, sillä ensi vuonna äänestetään presidentistä. 

Kolumni

Cameronin heikko kapina

Eeva Lennon

Kansanäänestys ei välttämättä merkitse brittien lähtöä EU:sta, kirjoittaa Eeva Lennon.

Artikkeli

Oikaisu

Silminnäkijä

Perhosia vatsassa Kyproksella

Reeta Paakkinen

Kyproksella neuvotellaan jälleen saaren yhdistämisestä. Hallinnollisista seikoista ja vallanjaosta on jo päästy sopuun, ja ensi vuodesta näyttää tulevan ratkaisujen vuosi, kirjoittaa Reeta Paakkinen.

Artikkeli

Viron tyytyväiset venäläiset

Anna-Kaisa Hiltunen

MAANMIESPOLITIIKKA. Viron venäjänkielinen väestö ei usko etnistenryhmien välisiin kahnauksiin.

 

 

Lue lehdestä