Julkaistu 28.5.2015
Kiinan hiilenkulutus näyttää kääntyneen laskuun, ja maa sijoittaa uusiutuvaan energiaan. Maailman suurimmalla saastuttajalla on käsissään globaalin ilmastokriisin ratkaisun avaimet, mutta ilman merkittäviä uusia päästövähennyksiä nekään eivät välttämättä riitä. Eurooppa puolestaan yrittää vieroittua riippuvuudestaan venäläiseen kaasuun. Tätä varten on tarkoitus pystyttää energiaunioni ja tuoda kaasua muun muassa Azerbaidžanista.
Kiinasta kuuluu ilmaston kannalta historiallisen hyviä uutisia, mutta nekään eivät välttämättä riitä.
ENERGIA. Venäjä hallitsee valtaosaa Itä-Euroopan ydinvoimasta. Vaikutus on ensisijaisesti taloudellista, mutta siihen sisältyy myös poliittinen ulottuvuus.
Valtioiden välisen kilpailun ja voimapolitiikan korostuessa maapallon yhteinen agenda uhkaa jäädä jalkoihin, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.
Teksti: Henrik Angerbrandt & Mats Utas
TERRORISMI. Vaikka Nigerian uusi presidentti on taustaltaan kenraali, hän ei voi nujertaa maassa toimivaa terroristijärjestöä sotilaallisesti vaan vain luomalla tulevaisuudennäkymiä Nigerian köyhään pohjoisosaan.
Mitä vähemmän nuori muslimi tuntee islaminuskon sisältöä, sitä todennäköisemmin hän antaa jonkun ulkopuolisen määritellä paikkansa uskonnon sisällä.
Hiljattain suomeksi ilmestynyt Mihail Gorbatšovin muistelmateos on kielellisestä kankeudestaan huolimatta valaisevaa luettavaa. Kirjasta kuvastuu kuinka vähäisen tiedon varassa neuvostopoliitikot aikanaan asioista päättivät.
Ukraina tiivistää yhteistyötään amerikkalaisen ydinpolttoainetta valmistavan Westinghousen kanssa, ilmoitti Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk viime vuoden lopussa.
TULEVAISUUS. Professori Markku Wileniuksen mukaan maailma on siirtymässä kehitysvaiheeseen, jossa kasvumallimme, globaalihallinnan instituutiomme ja demokratiamme joutuvat kyseenalaisiksi.
Lila Abu-Lughold kysyy uudessa kirjassaan, tuleeko musliminaiset pelastaa (Do Muslim Women Need Saving).
En koskaan törmännyt yhdysvaltalaiseen suurlähettilääseen Christopher R. Hilliin, vaikka työskentelimme samoihin aikoihin Länsi-Balkanilla. Hill toimi myyttisiin mittoihin kohottamansa Richard Holbrooken aisaparina Bosnian ja Kosovon kriisidiplomatian melskeissä 1990-luvulla.
RAUHA. Ukrainassa pitäisi saada aikaan sopimus, joka ottaa mukaan kansainvälisiä toimijoita ja huomioi paluumuuton.
Kyproksella neuvotellaan jälleen saaren yhdistämisestä. Hallinnollisista seikoista ja vallanjaosta on jo päästy sopuun, ja ensi vuodesta näyttää tulevan ratkaisujen vuosi, kirjoittaa Reeta Paakkinen.
MAANMIESPOLITIIKKA. Viron
venäjänkielinen väestö ei usko etnistenryhmien välisiin kahnauksiin.