Julkaistu 3.12.2015
Lähes puolet maailman puhutuista kielistä voi kadota seuraavan sadan vuoden aikana. Englannin asema vahvistuu vielä, mutta väestönkasvua ja talouden kehitystä ennustavat indikaattorit osoittavat, että useat suuret maailmankielet kilpailevat tällä vuosisadalla keskenään. Kiinan ja arabian rinnalle on kirimässä vanhan mantereen kieli ranska.
YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisyys, alueellisten voimavaltioiden sopimus ja paikalliset tulitauot voisivat lopettaa Syyrian sodan. Libanonin sodan päättänyt Taifin sopimus tarjoaa mallin.
Pakolaiskriisin järkevä hoitaminen edellyttää unionimailta sujuvaa yhteistyötä ja ajaa unionia aiempaa tehokkaampaan politiikkaan ulkosuhteissa, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.
Johannes Lehtinen, Teemu Sinkkonen, Anna-Kaisa Hiltunen/UP
Kreikan ja Espanjan radikaalien vasemmistopuolueiden tavoitteet ovat jääneet kansainvälisen talouden ja politiikan jalkoihin.
Suuret kielet jyräävät tällä vuosisadalla pienet alleen. Englantia puhuu jo puolitoista miljardia ihmistä.
Turvapaikanhakijoiden ennätysmäärä koettelee Euroopan maiden vastaanottojärjestelmiä. Miten kotoutusjärjestelmät eri maissa toimivat?
Kyberiskujen taustalla häärivät yhä useammin tiedustelupalvelut. Kansalaisten yksityisyydensuoja on kaventunut, kun länsimaiden salaiset palvelut pyrkivät torjumaan kyberuhkia tiivistämällä yhteistyötään.
Saksan aktiivisuus Eurooppaa koettelevissa kriiseissä on herättänyt huolta siitä, onko Euroopalla jälleen edessään »Saksan kysymys»: kasvaako Saksan valta niin suureksi, että maa dominoi koko Eurooppaa? Kaksi tuoretta kirjaa tarjoaa kysymykseen toisistaan poikkeavat vastaukset.
Kylmän sodan jälkeinen usko demokratian voittokulkuun on kääntynyt huoleksi siitä, onko demokratialla lainkaan tulevaisuutta maailmassa, jossa autoritaariset valtiot nousevat ja lännen painoarvo kutistuu. Carnegie Europe -ajatushautomon vanhempi tutkija Richard Youngs pureutuu aiheeseen tuoreessa kirjassaan.
Norjalainen journalisti Erika Fatland onnistuu vangitsemaan vaivaa säästämättä kirjoitettuun reportaasiromaaniinsa paljon olennaista siitä, mitä viisi stan-maata kätkevät sisäänsä.
Turkkilainen elämänmeno ja yksittäisten ihmisten tarinat törmäävät Turkin kansallisvaltion poliittisen historian suuriin muutoksiin toimittaja-tietokirjailija Reeta Paakkisen uudessa kirjassa.
Lähi-idän monet uskonnolliset vähemmistöt osoittavat, kuinka islam on ollut suvaitsevaisempi uskonto kuin kristinusko, kirjoittaa brittiläinen kirjailija ja entinen diplomaatti Gerard Russell.
Moskovan tukema tiedonvälitys hallitsee venäjänkielistä uutisvirtaa. Riippumattoman median pitäisi välittää uutisten lisäksi laadukasta viihdettä, sanovat asiantuntijat.
Anna-Kaisa Hiltunen/UP & Joonas Pörsti/UP
Pietarilaisia vaivaavat huonot uutiset, mutta kaupungin kauneus nostaa arjen yläpuolelle.
Kansainvälisen politiikan tarkkailijoille ei pitäisi olla epäselvää, missä Euroopan voimakeskus tällä hetkellä sijaitsee. Tietenkin Berliinissä, josta liittokansleri Angela Merkel on nostanut itsensä maanosan vaikutusvaltaisimmaksi johtajaksi, kirjoittaa Matti Pesu Ulkopolitiikka-lehden kolumnissaan.
Tasa-arvo. Maailman parlamentaarikoista lähes joka neljäs on nainen.