Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2015

Kielten kamppailu

Kielten kamppailu

Julkaistu 3.12.2015

Lähes puolet maailman puhutuista kielistä voi kadota seuraavan sadan vuoden aikana. Englannin asema vahvistuu vielä, mutta väestönkasvua ja talouden kehitystä ennustavat indikaattorit osoittavat, että useat suuret maailmankielet kilpailevat tällä vuosisadalla keskenään. Kiinan ja arabian rinnalle on kirimässä vanhan mantereen kieli ranska.

Lue verkossa myös
Artikkeli

Syyriaan tarvitaan alueellinen sopimus

Ari Kerkkänen

YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisyys, alueellisten voimavaltioiden sopimus ja paikalliset tulitauot voisivat lopettaa Syyrian sodan. Libanonin sodan päättänyt Taifin sopimus tarjoaa mallin.

 

Kirja

Diginatiivia terrorismia

Janne Hopsu

Isis ei todennäköisesti olisi syntynyt, selviytynyt ja laajentunut ilman digiteknologian suomia mahdollisuuksia, väittää palestiinalaissyntyinen pitkän linjan toimittaja ja kirjailija Abdel Bari Atwan.

Pääkirjoitus

Eurooppa paineen alla

Teija Tiilikainen

Pakolaiskriisin järkevä hoitaminen edellyttää unionimailta sujuvaa yhteistyötä ja ajaa unionia aiempaa tehokkaampaan politiikkaan ulkosuhteissa, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.

Ajassa

Vasemmiston nousu ja uho

Johannes Lehtinen, Teemu Sinkkonen, Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kreikan ja Espanjan radikaalien vasemmistopuolueiden tavoitteet ovat jääneet kansainvälisen talouden ja politiikan jalkoihin.

Profiili

Taistelu sieluista

Joonas Pörsti/UP

Oikeistolainen politiikka on rapauttanut työläisten identiteetin länsimaissa, sanoo professori Mika Ojakangas. Tilalle on tullut radikaali konservatismi, joka on ottanut vihollisikseen tasa-arvon, suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeudet.

Artikkeli

Kielten luova tuho

Joonas Pörsti/UP

Suuret kielet jyräävät tällä vuosisadalla pienet alleen. Englantia puhuu jo puolitoista miljardia ihmistä.

Artikkeli

Suomensukuiset hupenevat

Janne Saarikivi

Venäjän suomensukuinen väestö venäläistyy peräkylissä. Samaan aikaan kaupunkeihin muuttanut sivistyneistö kiinnostuu suomalais-ugrilaisista juuristaan. Suomella on useita hyviä syitä tukea sukukansoja. 

Artikkeli

Kehityspolitiikan uudet ideat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Hallitus asettaa Suomen kehitysyhteistyölle suuria tavoitteita, mutta vähentää määrärahoja kolmanneksen. Millaista kehityspolitiikkaa nyt kannattaisi tehdä?

Artikkeli

Yritysten kehitysvaikutukset jäävät hämärään

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Finnfund sijoittaa verovaroja kehitysmaihin veroparatiisien kautta. Yhtiö aikoo teettää riippumattomia arvioita toimintansa vaikutuksista.

Artikkeli

Yhden miehen taakka

Erik Nyström

Yksi YK:n Syyrian-lähettiläs toisensa jälkeen on lannistunut mahdottoman tehtävän edessä.

Artikkeli

Miten heidät kotoutetaan?

Erik Nyström

Turvapaikanhakijoiden ennätysmäärä koettelee Euroopan maiden vastaanottojärjestelmiä. Miten kotoutusjärjestelmät eri maissa toimivat?

Artikkeli

Moderni orjuus kukoistaa Euroopassa

Jenna Vehviläinen

Välimeren yli tulleet paperittomat odottavat Etelä-Italiassa pääsyä alipalkattuihin töihin maatiloille. Pakkotyön kaltaiset olot hyväksytään, koska vaihtoehtoja ei ole. Juttu on julkaistu Ulkopolitiikassa 4/2015.

Artikkeli

Saksa lisäisi yhteistyötä kyberpuolustuksessa

Anna Saraste

Kyberiskujen taustalla häärivät yhä useammin tiedustelupalvelut. Kansalaisten yksityisyydensuoja on kaventunut, kun länsimaiden salaiset palvelut pyrkivät torjumaan kyberuhkia tiivistämällä yhteistyötään.

Tapasimme

Kansa, jolta ei kysytä

Toivo Martikainen

Kirjailija Viktor Jerofejevin mukaan Venäjän älymystö on menettänyt merkityksensä, kun maa sulkeutuu kuoreensa. Vladimir Putinin seuraajaksi hän povaa tšetšeenisoturia.

Puheenvuoro

Kolumbia kannustaa sissejä avoimuuteen

Mitjo Vaulasvirta

Kolumbian rauhansopimus onnistuu yhdistämään rauhan ja oikeudenmukaisuuden periaatteet, kirjoittaa väitöskirjatutkija Mitjo Vaulasvirta Oxfordin yliopistosta.

Puheenvuoro

Suomen kuvitellut menestystarinat

Osmo Jussila

Suomalaisten ei tulisi tuudittautua siihen, että olemme selvinneet yksin Venäjän naapurissa, kirjoittaa poliittisen historian emeritusprofessori ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen Osmo Jussila.

Kirjavieras

Sokaiseva länsi

Heta Muurinen

Länsimaiden käsite tuottaa eroja, jotka eivät perustu faktoihin, toteaa aiheesta kirjoittanut Karim Maïche.

Kirja

Saksan valta, ongelma vai ratkaisu?

Niklas Helwig

Saksan aktiivisuus Eurooppaa koettelevissa kriiseissä on herättänyt huolta siitä, onko Euroopalla jälleen edessään »Saksan kysymys»: kasvaako Saksan valta niin suureksi, että maa dominoi koko Eurooppaa? Kaksi tuoretta kirjaa tarjoaa kysymykseen toisistaan poikkeavat vastaukset.

Kirja

Länsi ei omista liberaalia demokratiaa

Kristi Raik

Kylmän sodan jälkeinen usko demokratian voittokulkuun on kääntynyt huoleksi siitä, onko demokratialla lainkaan tulevaisuutta maailmassa, jossa autoritaariset valtiot nousevat ja lännen painoarvo kutistuu. Carnegie Europe -ajatushautomon vanhempi tutkija Richard Youngs pureutuu aiheeseen tuoreessa kirjassaan.

Kirja

Tietoa tihkuva matka Sovjetistaniin

Salla Nazarenko

Norjalainen journalisti Erika Fatland onnistuu vangitsemaan vaivaa säästämättä kirjoitettuun reportaasiromaaniinsa paljon olennaista siitä, mitä viisi stan-maata kätkevät sisäänsä.

Kirja

Turkkilaisten matkassa

Toni Alaranta

Turkkilainen elämänmeno ja yksittäisten ihmisten tarinat törmäävät Turkin kansallisvaltion poliittisen historian suuriin muutoksiin toimittaja-tietokirjailija Reeta Paakkisen uudessa kirjassa.

Kirja

Vähemmistöt vs. islam

Hanna Sistek

Lähi-idän monet uskonnolliset vähemmistöt osoittavat, kuinka islam on ollut suvaitsevaisempi uskonto kuin kristinusko, kirjoittaa brittiläinen kirjailija ja entinen diplomaatti Gerard Russell.

Media

Viihdettä venäjäksi

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Moskovan tukema tiedonvälitys hallitsee venäjänkielistä uutisvirtaa. Riippumattoman median pitäisi välittää uutisten lisäksi laadukasta viihdettä, sanovat asiantuntijat.

Media

Maailmanpolitiikan verkkotärpit

Anna-Kaisa Hiltunen/UP & Joonas Pörsti/UP

Mistä löytyvät parhaat analyysit tai Brysselin juorut? Ulkopolitiikka-lehti listasi vinkit maailmanpolitiikan suurkuluttajille.

Matkaopas

Rupla sahaa, mutta Pietari svengaa

Anneli Ahonen

Pietarilaisia vaivaavat huonot uutiset, mutta kaupungin kauneus nostaa arjen yläpuolelle.

Kolumni

Kuka enää pelkää Saksaa?

Matti Pesu

Kansainvälisen politiikan tarkkailijoille ei pitäisi olla epäselvää, missä Euroopan voimakeskus tällä hetkellä sijaitsee. Tietenkin Berliinissä, josta liittokansleri Angela Merkel on nostanut itsensä maanosan vaikutusvaltaisimmaksi johtajaksi, kirjoittaa Matti Pesu Ulkopolitiikka-lehden kolumnissaan.

Artikkeli

Naisvalta nousee etelässä

Juha Mäkinen/UP

Tasa-arvo. Maailman parlamentaarikoista lähes joka neljäs on nainen.

Lue lehdestä