Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2005

Aikamme taloudelliset mahdollisuudet

Aikamme taloudelliset mahdollisuudet

Julkaistu 5.6.2005

Taloustieteilijä, YK:n pääsihteeri Kofi Annanin erityisneuvonantaja Jeffrey Sachsin mukaan äärimmäinen köyhyys on mahdollista poistaa maailmasta 20 vuodessa.

Lue verkossa myös
Lue lehdestä
Artikkeli

Uutta kumppanuutta etsimässä

Timo J. Anttila

Presidentti George W. Bushin Euroopan matkan jälkeen Suomessa on korostettu USA-suhteen lujittamisen tärkeyttä ennennäkemättömän pontevasti. Mutta mitä suomalaisvaikuttajat "hyvillä suhteilla" tarkoittavat? Ministeri Aatos Erkon mielestä Suomen tulisi vaikuttaa vahvemmin USA-suhteisiin EU:n kautta. Sen sijaan Natolle hän sanoo ei ja pitää Bushin Euroopan-matkaa hämäyksenä. Entä miten suhteita parantaisivat komissaari Olli Rehn, puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ja päällikkö Pauli Järvenpää puolustusministeriöstä?

Artikkeli

Köyhyyden loppu? - Aikamme taloudelliset mahdollisuudet

Anne Mikkola

Ajankohtaisessa ja kiistellyssä kirjassaan The End of Poverty taloustieteilijä Jeffrey Sachs esittää suunnitelman, kuinka äärimmäisen köyhyyden voi poistaa maailmasta 20 vuodessa. Tarvittava summa hankkeeseen kertyisi, jos rikkaammat maat pitäisivät kiinni lupauksistaan lahjoittaa 0,7 prosenttia BKT:staan. Jo vähempikin riittäisi, väittää Sachs.

Artikkeli

Köyhyys on liian iso pala haukattavaksi

Unna Lehtipuu ja Emilia Hinkkanen

Sachsin suunnitelma köyhyyden poistamisesta saa kansainvälisiltä huippuasiantuntijoilta sekä ruusuja että risuja: ruusuja köyhyyden ongelman oivaltavasta analysoinnista ja risuja liian ison palan haukkaamisesta. UP-lehden haastattelussa Sachsia ruotivat International Crisis Groupin johtaja Gareth Evans, taloustieteen ja Afrikan-tutkimuksen professori William Easterly ja kehitysmaatutkimuksen professori Juhani Koponen.

Artikkeli

Napit vastakkain: Erkki Tuomioja - Steve Tsang

Ulkopolitiikka

Pitäisikö EU:n kumota asevientokielto Kiinaan? Entä mitä seurauksia sen kumoamisesta tai ennalleen jättämisestä olisi? Kysymyksiin UP-lehti haastoi vastaamaan ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Steve Tsangin, joka on vanhempi tutkija ja Taiwan Studies -ohjelman johtaja St. Antony's Collegessa Oxfordin yliopistossa.

Artikkeli

Auschwitzin ja Hiroshiman katkerat kalkit

Markku Jokisipilä

Saksan ja Japanin tavat käsitellä historiallista syyllisyyttään ovat hyvin erilaiset. Kun Auschwitz on saksalaisille kipeä muistutus natsijärjestelmän mielipuolisuudesta ja omasta syyllisyydestä, käyttävät japanilaiset Hiroshimaa oikeutuksena jättää omat julmuudet käsittelemättä.

Artikkeli

Anteeksi on Venäjälle yhä vaikea sana

Timo Vihavainen

Venäjälle toinen maailmansota oli "suuri isänmaallinen sota", josta se maksoi kovan hinnan. Siksi kysymykset sodanaikaisista julmuuksista ja Baltian maiden miehityksestä ovat yhä hyvin kiusallisia maan johdolle ja historioitsijoille. -- Sodan tulkintaan liittyy niin suuria tunteita Venäjällä, että anteeksipyytely saattaisi vakavasti syödä valtaapitävien suosiota, muistuttaa professori Timo Vihavainen.

Artikkeli

Isoveljen ote heltiää

Arkady Moshes

Viktor Jushtshenkon nousu valtaan Ukrainassa, Valko-Venäjän johdon taipumattomuus Venäjän kaasusaarron alla ja Moldovan kallistuminen länteen ovat isoja haasteita Venäjälle. Kovasta yrityksestä huolimatta Venäjä on jatkuvasti menettänyt otettaan EU:n laajentumisesta syntyneessä Väli-Euroopassa. Isoveli-Venäjän porkkanoita ei enää arvosteta eikä keppejä pelätä, kirjoittaa tutkija Arkady Moshes.

Artikkeli

Bryssel isolla B:llä

Antti Turunen

EU on viime vuosina rivakasti kasvattanut ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintakykyään. Venäjä, USA ja Japani seuraavat silmä kovana, mitä muutoksia uuden suurvallan ilmestyminen globaalille pelikentälle tuo tullessaan. Suomelle tärkeää on nyt vahvistaa unionia ja pitää verkostot toimivina Helsingin ja Brysselin välillä.

Artikkeli

George Frost Kennan - USA:n ulkopolitiikan realistinen omatu

Jussi M. Hanhimäki

Maaliskuussa kuollut George Kennan oli Yhdysvaltain ulkopolitiikan omatunt0. Kylmän sodan patoamispolitiikan isänä parhaiten tunnettu Kennan oli myös Pulitzer-palkinnon kahdesti voittanut historiantutkija, jonka kritiikki USA:n ulkopolitiikkaa kohtaan osui usein oikeaan. Irakin sotaa vastustanut Kennan todennäköisesti varoittaisi nytkin, että USA:n johto on viemässä vaaralliseen suuntaan.

Artikkeli

Mielipide: Kekkosen aikana viisautta oli olla vaiti

Jutta Zilliacus

"Ulkopoliittista keskustelua vältettiin Kekkosen aikana erittäin tarkkaan. Silloin uloslyödyksi tuleminen oli erittäin helppoa", kirjoittaa Jutta Zilliacus.

Artikkeli

Mielipide: Pohjoista ulottuvuutta vaikea kehittää eteenpäin

Hiski Haukkala

"Suomen on hyvä pitää kiinni pohjoisesta ulottuvuudesta ainakin kahdesta syystä. Ensiksi aloitteen alkuperäinen peruste ei ole kadonnut minnekään. Toiseksi Suomen EU-politiikan uskottavuus vaatii aloitteen jatkamista", muistuttaa tutkija Hiski Haukkala.