Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2004

USA ja imperialismin viimeiset kiusaukset

USA ja imperialismin viimeiset kiusaukset

Julkaistu 5.12.2004

Lue verkossa myös
Lue lehdestä
Profiili

Profiilissa Olli Rehn: Suurmiesten vakava perillinen

Matias Möttölä

Komissaari Olli Rehn ei kaihda suuria sanoja eikä peittele kunnioitustaan Urho Kekkosta kohtaan. Komissaarina hän saattaa katsoa ilolla, miten hallitus jatkaa hänen viitoittamansa globalisaatiostrategian läpivientiä. Mutta toinen projekti Rehniltä jäi viemättä läpi: Keskusta kääntäminen Nato-jäsenyyden kannalle.

Artikkeli

Sivilisaatiot törmäyskurssilla

Unna Lehtipuu ja Sirpa Hämäläinen

Elokuvaohjaajan murha Hollannissa, uskonnollisten symbolien käyttökielto Ranskan kouluissa ja etniset kahakat ovat kuohuttaneet ympäri Eurooppaa. Myös Suomessa valtioneuvoston laatima turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko toi esiin huolen kulttuurien välisten konfliktien uhasta ja kärjistymisestä. Tapahtumat ovat nostaneet Samuel P. Huntingtonin vuonna 1993 kirjoittaman vision sivilisaatioiden törmäyksestä jälleen ajankohtaiseksi.

Artikkeli

Yleistyksissä piilee rasismin riski

Unna Lehtipuu ja Sirpä Hämäläinen

Uskonnon, heimon ja kulttuuristen erojen vaikutus maailmanpolitiikkaan on selvästi lisääntynyt kylmän sodan jälkeen. Mutta kuinka paljon kulttuurieroja voi syyttää nykyisistä konflikteista? UP-lehti haastoi huippuasiantuntijat John L. Espositon ja Richard Bullietin arvioimaan Huntingtonin vision selitysvoimaa.

Artikkeli

USA ja imperialismin viimeiset kiusaukset

Jussi M. Hanhimäki

Kohua kirjoillaan herättänyt brittihistorioitsija Niall Ferguson on vaatinut USA:ta toimimaan selvemmin maailman napana, imperiumina. Siihen sitä velvoittavat sekä historia että maan sotilaallinen ja taloudellinen ylivoima. Mutta Yhdysvaltojen ulkopolitiikka on ollut menestyksellisintä silloin, kun sen perustana ei ole ollut sotilaallinen voima ja poliittinen kontrolli, vaan aatteet ja talousapu. Ehkäpä USA on menestynyt juuri imperialismin kiusauksia välttämällä, arvioi Jussi M. Hanhimäki.

Artikkeli

Mielipide: Suomen ulkopolitiikka muuttui vaikuttamisesta jarruttamiseksi

Alexander Stubb

Suomen ulkopolitiikan kymmenvuotinen kultakausi päättyi vuonna 1999. Aiemmin aktiivisesta EU-vaikuttajasta on sukeutunut nyt suoranainen kehityksen jarruttaja. Nykyinen ulkopolitiikan linja on sekoitus impivaaralaisuutta ja globaalia idealismia, kirjoittaa europarlamentaarikko Alexander Stubb.

Artikkeli

Intia - savijaloilla seisova jättiläinen

Tapio Tamminen

Intiaa on pidetty kansainvälisille sijoittajille lupaavana maana, Kiina-ilmiön perijänä. Talouskasvun hedelmiä nakertavat kuitenkin valtava väestönkasvu, isot sosiaaliset erot ja etniset konfliktit. Jollei Intia pian investoi sosiaaliseen kehitykseen, jää se vain savijaloilla horjuvaksi jättiläiseksi, talouskasvun tähdenlennoksi.

Artikkeli

Eroon lapsiorjuudesta

Jyrki Saarikoski ja Unna Lehtipuu

Vaikka lapsikauppa ja lapsityövoiman käyttö ovat monissa kehitysmaissa virallisesti laittomia, ovat ne edelleen hyvin yleisiä. Epävirallisten arvioiden mukaan taloudellisesti aktiivisia lapsia on jo 352 miljoonaa -- moninkertaisesti yli ILO:n virallisten lukujen. Ulkopuolisten keinot lopettaa lapsikauppa voivat osua harhaan, jos paikallista kulttuuria ei riittävästi tunneta. Reportterimatkallaan Maliin toimittaja Jyrki Saarikoski oppi, että ihmisen hinta on 50 euroa. Senkin lapsiorja on isännälleen "velkaa".

Artikkeli

Historia opettaa Viroa kovalla kädellä

Kristi Raik

Avoin ja kriittinen keskustelu menneisyyden tapahtumista on alkanut Virossa vasta viime vuosina. Sitä ovat vauhdittaneet virolaisen Magnus Ilmjärvin ja suomalaisen Martti Turtolan tutkimukset Viron historian synkimmistä vuosista 1939-40. Tutkija Kristi Raikin mukaan historia opettaa, että Ulkopoliittisten valintojen täytyy perustua kriittiseen keskusteluun.

Artikkeli

Kiinalaisella siveltimellä maalattu talousjärjestys

Mikael Mattlin ja Matti Nojonen

Vaikka ulkomainen sijoittaja voi Kiinassa toimia pitkälti markkinatalouden ehdoilla, kytee pinnan alla vahvasti suunnitelmatalouden ja puolueen vaikutus. Talous on myös hyvin altis plagioinnille, korruptiolle ja vääristyneille yllykkeille. Moni suomalaisyritys on jo maksanut kalliit oppirahat siitä, ettei tunne Kiinan talouden monia kasvoja.

Artikkeli

Mielipide: EU:n ja Venäjän muuttuva raja on Suomelle jatkuva haaste

Vadim Kononenko

Vaikka poliitikot ja diplomaatit ylistävät raja-alueen vakautta, EU:n viimeisin laajentuminen, taloudellinen kehitys Luoteis-Venäjällä ja EU-Venäjä-suhteiden kehittyminen aiheuttavat rajalla jatkuvia muutoksia. Nämä muutokset Suomen on otettava huomioon, kun se muotoilee omia rajaan liittyviä tavoitteitaan, kirjoittaa tutkija Vadim Kononenko.

Artikkeli

Mielipide: Itä on arvioitava uudelleen

Arkady Moshes

Pohjoisten jäsenmaiden tulisi asettaa Euroopan uusi itä selkeästi poliittiselle kartalleen ja johtaa EU:n politiikkaa uusia naapureita kohtaan, kirjoittaa tutkija Arkady Moshes. Tässä olisi paljon voitettavaa.