Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2004

Matti Vanhanen: "Kansallinen etu kuuluu sanavarastooni"

Matti Vanhanen:

Julkaistu 5.6.2004

Lue verkossa myös
Lue lehdestä
Artikkeli

Jalat maassa yhtenäisessä ja tehokkaassa Euroopan unionissa

Matti Vanhanen

Unionin on muuttunut. Tärkeintä on nyt kehittää sitä yhtenäisenä ja ehyenä kokonaisuutena. Jäsenmaiden jaottelu rapauttaisi unionin sisällä solidarisuutta ja tasavertaisuutta sekä olisi omiaan heikentämään unionia, kirjoittaa pääministeri Matti Vanhanen.

Artikkeli

Suomi hankalassa tienhaarassa

Sirkka Hämäläinen

Kansainvälisen kilpailun koveneminen on yllättänyt monet EU-maat, koska EU:n sisäinen integraatio on vienyt lähes kaiken huomion. Kilpailukyky edellyttää nyt Euroopan yhdentymisen vauhdittamista ja syventämistä sekä yrittäjyyden lisäämistä niin lainsäädännön kuin koulutuksenkin keinoin. Mutta löytyykö siihen riittävästi yhteistä tahtoa Suomessa, kysyy Sirkka Hämäläinen.

Artikkeli

Kiina ja pieni ilmiö

Antti Blåfield ja Linda Jakobson

Yli kaksikymmentä vuotta on puhuttu visiosta, jonka mukaan Kiina mullistaa maailman nopealla talouskasvullaan. Se visio on nyt totta. Kiinan kyky jatkaa menestystarinaansa riippuu johdon tahdosta toteuttaa poliittisia uudistuksia sekä kyvystä hallita kiistaa Taiwanin asemasta. Kiinan talouden haaste panee Suomen sopeutumiskyvyn koetukselle. Kun työpaikat siirtyvät nopeasti kehittyviin maihin, on Suomen kyettävä käyttämään hyväkseen vaurastuvan Kiinan tarjoamat mahdollisuudet.

Artikkeli

Israel - maailman juutalainen?

Hannu Juusola

Pieni uutinen Israelista kasvaa helposti isoksi Euroopan medioissa. Ilmiötä selittää uuden antisemitismin, juutalaisvastaisuuden ja Israel-vastaisuuden, nousu Länsi-Euroopassa viime vuosina. Mutta onko kritiikki Israelia kohtaan jo kohtuutonta?

Artikkeli

Jugoslavian partisaanimyytti esti menneisyyden käsittelyn

Pilvi Torsti

Titon Jugoslavian pahimpia virheitä oli jättää toisen maailmansodan kaameudet käsittelemättä. Partisaanimyytti peitti alleen kaiken. Se mahdollisti, että 1990-luvulla karmeudet kaivettiin esiin ja valjastettiin nationalismin käyttövoimaksi. Nyt tilit on tehtävä selväksi menneen kanssa.

Artikkeli

USA ja itsetehdyt uhkakuvat

Kalevi Holsti

Yhdysvalloilla on taipumus nähdä ympärillään kuviteltuja uhkia. Irak on tästä tuorein esimerkki. Aiemmin uhkiksi on määritelty Japani, Kolumbian huumekartellit, Kiina ja "roistovaltiot". Näin toimien Yhdysvallat luo itselleen todellisia uhkia ja lisää kansainvälisen politiikan hobbesilaisuutta, kirjoittaa kanadalaisprofessori Kalevi Holsti.

Artikkeli

EU väsyy Venäjään

Reino Paasilinna

Paljon puheta, vähän tuloksia. EU on nyt väsynyt Venäjän venkoiluun ja asettaa entistä tiukemmat ehdot ja rajat yhteistyölle. EU:n tiukentunut linja lisää Suomen mahdollisuuksia tehdä kahdenkeskistä yhteistyötä Venäjän kanssa. Mutta hukkaako Suomi tilaisuutensa?

Artikkeli

Sotaan Churchillin saappailla

Mikko Majander

New Yorkin pormestari Rudolf Giuliani samastui vahvasti Churchillin rohkaisevaan esimerkkiin, kun hän syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen loi kaupunkilaisiin uutta uskoa tulevaisuuteen. Myös presidentti George W. Bush haki oikeutusta Irakin sotaretkelle Churchillin maineesta maalatessaan Saddam Husseinista kauhukuvaa "uutena Hitlerinä". Mutta historiallisten analogioiden käyttöön sisältyy myös riskejä. Esiin voi nousta kiusallisia, jopa asialle tuhoisia ajatuskulkuja.

Artikkeli

Belgia - Tintti ulkopolitiikassa

Pasi Saukkonen

Belgia on esiintynyt maailmalla moraalisena sormenheristäjänä ja Yhdysvaltain arvostelijana. Onko Belgia "vanhan Euroopan" oikutteleva sydän vai uuden maailmanjärjestyksen airut?

Artikkeli

EU on vihdoin politiikkaa

Heidi Hautala

Euroopan parlamentilla on paljon valtaa Suomen ja suomalaisten asioihin, mitä on alettu ymmärtää vasta äskettäin. Siksi myös EU-parlamenttivaalit on entistä vakavampi asia. EU:sta on vihdoin tulossa politiikkaa. Euroopan parlamentin entinen jäsen Heidi Hautala raottaa ovea vallan kamareihin ja takahuoneisiin.

Artikkeli

Kuka on kansalle pätevä?

Unna Lehtipuu

Muodollisesti pätevä. Persoonallisesti pätevä. Poliittisesti pätevä. Julkisuudessa pätevöitynyt. Kesäkuun vaaliuurnilla äänestäjä mittaa ehdokkaiden pätevyyttä monilla mittareilla, käy ilmi tuoreista haastattelututkimuksista.