Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2004

Paula Lehtomäki ja kaukaisten maiden murheet

Paula Lehtomäki ja kaukaisten maiden murheet

Julkaistu 13.3.2004

Lue verkossa myös
Lue lehdestä
Profiili

Profiili: Paula Lehtomäki - Vastaus Kainuun korpien huutoon

Matias Möttölä

Kun Paula Lehtomäestä tuli ministeri, sai Kainuun karhunkaatolupien ajaminen vaihtua kaukaisten maiden murheisiin. Keskustalle ministerinsalkku on pitkän jäähyn jälkeen näytön paikka. Mutta onko hallituksen kuopuksesta myös puolueen visionääriksi?

Artikkeli

Puheenvuoro: Totuus on ensimmäinen uhri

Helena Ranta

Ihmisoikeusrikoksia selvittävä asiantuntijaryhmä ei etsi syyllisiä tai leiki tuomaria. Silti sen rooli kansainvälisten selkkausten selvittämisessä voi olla raktaiseva. Helena Rannan johtamat operaatiot kriisialueilla ovat saaneet suurta kansainvälistä arvostusta. Miten Suomi voisi jatkossa tehokkaimmin vaikuttaa osaamisellaan, pohtii parhaillaan Irakissa työskentelevä Ranta.

Artikkeli

Sota legitimiteetistä - kova pala Yhdysvalloille

Robert Kagan

Eurooppa voi kritiikillään heikentää Yhdysvaltojen toiminnan legitimiteettiä. Samalla saattaa heikentyä myös kyky puolustaa demokratiaa ja liberalismia. Sokaistumisen vaaroista varoittaa uuskonservatiivisen ajattelun kärkinimi Robert Kagan.

Artikkeli

Kommentti: Planeetat kohtaavat? Transatlanttisen vuoropuhelun käänteet

Eero Vuohula

Uuskonservatiiviajattelija Robert Kaganin viime vuonna ilmestynyt kirja "Paratiisin vartijat" nostatti runsaasti keskustelua transatlanttisten suhteiden tilasta, "marsilaisen" Amerikan ja "venusmaisen" Euroopan erilaisuudesta. EU-Eurooppa vastasi Kaganin teeseihin Robert Cooperin kirjalla The Breaking of Nations. Irakin sodan jälkipuinnin seurauksena Kagan kirjoitti kirjaansa uuden jälkipuheen. Löytävätkö planeetat vielä yhteisen kiertoradan, pohtii Eero Vuohula.

Artikkeli

UP:n maahanmuuttokysely: Suomi raottaa ovea osaajille

Matias Möttölä ja Unna Lehtipuu

Suomalaiset puolueet haluavat melkein yksimielisesti lisätä Suomeen tulevien maahanmuuttajien määrää. Puolueet uskovat, että Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa selvitäkseen uhkaavan työvoimapulan ja väestön vanhenemisen haasteista, selviää UP-lehden kyselystä. Vain Perussuomaliset epäilee ulkomaisen työvoiman tarvetta.

Artikkeli

Maahanmuutto on piristysruiske taloudelle

Pentti Vesterinen

Kun työssä olevat suuret ikäluokat tulevat lähivuosina eläkeikään, jää moni työ Suomessa vaille tekijäänsä. Siksi ovet on avattava osaavalle ulkomaiselle työvoimalle. Myös talouskasvulle, yrittäjyydelle ja luovuudelle maahanmuutto on tärkeä ehto. Suomi lähtee kovaan kisaan kansainvälisistä osaajista jälkijunassa. Siksi on tulipalokiire luoda toimivat pelisäännöt maahanmuutolle.

Artikkeli

Ruotsin opetukset maahanmuutosta

Ismo Söderling

Vaikka Suomella on ollut vuosikymmeniä aikaa oppia naapurimaan Ruotsin virheistä ja onnistumisista maahanmuuttopolitiikassa, ei arvokasta tietoa ole hyödynnetty hyvin. Ruotsi kelpaa yhä esimerkiksi, muistuttaa Ismo Söderling.

Artikkeli

Kaliningrad pelilaudalla

Pami Aalto

EU, Venäjä ja Liettua ovat vähä vähältä onnistuneet ratkaisemaan vuonna 2002 ilmiliekkeihin leimahtaneen kiistan kauttakulusta Kaliningradin alueelle EU:n laajentumisen jälkeen. Vastoi odotuksia Kaliningrad ei ollut alku uudelle, innovatiiviselle politiikalle. Siitä tuli nappula suurvaltojen strategiapelin avaukseen.

Artikkeli

Terrorismi ja epätavanomaiset aseet

Leena Malkki

Vain kourallisessa terrori-iskuja on käytetty epätavanomaisia aseita. Tuhoisimmat iskut on yhä tehty tavanomaisilla aseilla. Silti huoli biologisten, radiologisten ja kemiallisten aseiden joutumisesta terroristien käsiin on kasvanut. Psykologisina pelotteina niiden vaikutus on jo nyt raju.

Artikkeli

Anoush Ehteshami: Irak on koe Lähi-idän uudistuksille

Heidi Huuhtanen

Yhdysvallat ajaa kovaotteisesti demokratiaa Lähi-itään, ja Irakin poliittisista uudistuksista toivotaan esimerkkiä myös muille arabimaille. Sisäistä muutosvoimaa arabimaissa on, mutta mihin suuntaan ulkopuolisten painostus sitä vie? UP tapasi professori Anoush Ehteshamin, joka Maailman talousfoorumissa Davosissa veti workshopia arabimaiden uudistuksista.

Artikkeli

Euroopan perusteeton jako

Kristi Raik

Vappuna EU saa jäsenikseen kahdeksan entisen itäblokin maata, mitä erityisesti EU:n perustajamaat pitävät uhkana Euroopan unionin yhtenäisyydelle. Aiemman länsi-itä-jaottelun tilalle on nyt tullut luokittelu "uuteen" ja "vanhaan" Eurooppaan. Luokittelu on suurelta osin perusteeton ja johtaa harhaan, väittää tutkija Kristi Raik.

Artikkeli

Salaisen diplomatian aika on ohi

Heikki Patomäki

Pääministeri Paavo Lipponen ja presidentti George W. Bush neuvottelivat Washingtonissa joulukuussa 2002, juuri keväällä 2003 alkaneen Irakin sodan alla. Miksi raportti tästä tapaamisesta oli merkitty salaiseksi? Oikeutta salailuun pohtii Jäätteenmäki-Manninen-tapauksen käräjäistunnossa todistanut professori Heikki Patomäki.

Artikkeli

Mielipide: Marginaalin kautta ytimeen

Christopher S. Browning ja Pertti Joenniemi

Parjattu "marginaalissa vaikuttaminen" EU:ssa ei tarkoita eristäytymistä. Se ei suinkaan supistu aidan takaa huuteluksi, vaan saattaa olla ratkaiseva edellytys ytimeen yltämiselle, kirjoittavat Christopher S. Browning ja Pertti Joenniemi.

Artikkeli

Mielipide: Mikä päästökaupassa epäonnistui?

Eija-Riitta Korhola

Suomi neuvotteli itselleen epäedullisen ja myös ympäristön kannalta huonon päästötavoitteen, kirjoittaa europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.