Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2007

Bushin hankala perintö

Bushin hankala perintö

Julkaistu 5.12.2007

Professori Jussi Hanhimäen mukaan Bushin ulkopolitiikka on itse asiassa linjassa Yhdysvaltojen pitkän linjan politiikan kanssa. USA on aina toiminut unilateraalisti, jos tarve on sitä vaatinut. Ja sotilaallisia interventioita muihin maihin on perusteltu demokratian puolustamisella.

Lue verkossa myös
Artikkeli

Pääkirjoitus: Suuria odotuksia

Tapani Vaahtoranta

Yhdysvaltojen tuleviin presidentinvaaleihin on ladattu suuria odotuksia, koska George W. Bushin kausi on ilmeisen epäonnistunut. Suunnan toivotaan muuttuvan, kun Valkoiseen taloon tulee uusi isäntä tai emäntä.

Artikkeli

Pekka Puska: Pandemian uhka ei ole väistynyt

Niina Sarkonen

Vaikka maailma on nyt terveempi kuin koskaan ja monet tartuntataudit selätetty, uusia uhkia on ilmassa. Pandemian leviäminen on edelleen mahdollista, ja epäterveellisestä kulutuksesta johtuvat sairaudet lisääntyvät ennennäkemätöntä vauhtia myös kehitysmaissa.

Artikkeli

Lääkkeiden vaikea tie kehitysmaihin

Kukka-Maaria Kuisma

Viimeisten 20 vuoden aikana lääketeollisuus on tuonut markkinoille yli 30 lääkettä, joiden ansiosta hiv-infektiosta on tullut tappavan taudin sijasta hallittava sairaus. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kuitenkin vain 15 prosenttia kehitysmaiden hiv-potilaista saa tarvitsemaansa lääkitystä. Esteet lääkkeiden tiellä niitä tarvitseville ovat moninaiset, mutta syytettyjen penkillä on ennen kaikkea lääketeollisuus.

Artikkeli

John C. Green: "Kilpailu uskonnollisten ryhmien äänistä kovenee"

Lauri Tähtinen

Yhdysvaltojen tulevissa vaaleissa uskonto on vähintään yhtä keskeinen teema kuin edellisissä vaaleissa. Demokraatit yrittävät nyt tosissaan viedä ääniä republikaanien tukijoukoista eli houkutella valkoisia evankelisia kristittyjä puolelleen.

Artikkeli

Silminnäkijä: Cornwallissa kuohuu

Katarina Boijer

Cornwallilainen nationalismi on kuplinut pinnan alla jo kauan, mutta kesällä 2007 kreivikunnassa todistettiin ennennäkemätöntä nationalismin nousua.

Artikkeli

Kasvavat päästöt vaikeuttavat Venäjän sitoutumista Kioton jatkoon

Anna Korppoo

Venäjä ei pidä ilmastonmuutoksen torjumista poliittisesti tärkeänä asiana, mutta kansainvälinen painostus tuotti lopulta tulosta Kioton ilmastosopimuksen ratifioinnissa. Tulevaisuuden ilmastopolitiikka on kuitenkin vaarassa jäädä talouskasvun jalkoihin.

Artikkeli

Viro haluaa kaasuputken ilman venäläisiä

Jarmo Virmavirta

Kaasuputken mahdollinen rakentaminen Itämeren halki Venäjältä Saksaan kuohuttaa Viroa. Keskustelua hallitsee todistelu hankkeen turvallisuuspoliittisesta vaarallisuudesta, mutta mukana on myös aimo annos sisäpoliittista peliä, sanoo professori Jarmo Virmavirta.

Artikkeli

Ympäristöyhteistyö Venäjällä onnistuu sattumalta

Nina Tynkkynen

Kansainvälisillä rahoittajilla on ollut merkittävä rooli Pietarin jätevesihuollon tehostamisessa, mutta muuten ympäristöyhteistyö Venäjän kanssa on ontunut pahasti. Hankkeiden onnistuminen Venäjällä edellyttää vahvoja ja asiaan sitoutuneita paikallistason kumppaneita.

Artikkeli

Kiinassa talouskasvu on oopiumia kansalle

Markus Lahtinen ja Petri Mäki-Fränti

Kiinan tie kansainvälisen talousjärjestelmän huipulle on vaikea, jos maa jatkaa harvainvaltaisena järjestelmänä. Kasvu on pitänyt ihmiset tyytyväisinä tähän asti, mutta se voi jopa pysähtyä, jos yhteiskunnan rakenteita ei muuteta vapaammiksi, ennustavat professori Markus Lahtinen ja ekonomisti Petri Mäki-Fränti.

Artikkeli

Mallioppilas Slovenia EU:n puheenjohtajaksi - maineessa on säröjäkin

Yrjö Lautela

Slovenian kommunistien viimeisen puoluekokouksen tunnus vuonna 1989 oli "Eurooppa nyt". Silloisen Euroopan talousyhteisön vetovoima oli yksi syy Jugoslavian hajoamiseen. Mallioppilaaksi mainittu Slovenia aloittaa unionin puheenjohtajana tammikuussa.

Artikkeli

Silminnäkijä: Silta erottaa kaksi Kosovoa

Matti Remes

Matkaa voisi jatkaa joen yli siltaa pitkin, mutta Pristinasta lähtenyt taksikuski heittää U-käännöksen poliisin ja YK:n tarkastuspisteellä.

Artikkeli

Kirjavieras David Armitage: "USA:n itsenäisyysjulistuksen periaatteet on unohdettu"

Lauri Tähtinen

Harvardin yliopiston historian professori David Armitage pitää Bushin isolationismia Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen hengen vastaisena ja huomauttaa, että ihmisoikeudet ovat ristiriidassa valtioiden itsemääräämisoikeuden kanssa.

Kirja

Kirjatutka: Pieni kirja, suuria tulkintoja

Lauri Tähtinen

David Armitagen uusimman teoksen otsikosta ei heti uskoisi, miten pitkälle pieni, kahvipöydälle sopiva kirja voi kuljettaa. Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen muutaman lauseen taustoitus kantaa maailman ääriin – tai ainakin kaikkiin itsensä itsenäisiksi julistaneisiin kansakuntiin.

Kirja

Kirjatutka: Puhaltaako yhdentyvässä Aasiassa pasaati vai taifuuni?

Teemu Naarajärvi

Itä- ja Kaakkois-Aasian merkityksen kasvu on viime aikoina huomioitu myös Suomessa. Pääsyynä tähän on tietenkin ollut Kiinan nousu Japanin rinnalle, mutta Kiina ei ole ainoa aiemmin “Kaukoitänä” tunnetun alueen kasvavista mahdeista.

Kirja

Kirjatutka: Sisällissodan haamut heräävät henkiin

Tuomas Forsberg

Tampereen yliopiston journalistiikan emeritusprofessorin Esko Salmisen kirja vuoden 1918 sisällissodan jälkipuinnista ja sen vaikutuksesta Suomen historiaan sai heti ilmestyessään aikaan tavallista enemmän keskustelua. Helsingin Sanomat (16.10.2007) uutisoi näyttävästi teoksen julkaisutilaisuuden ja nosti kärkeen Salmisen väitteen, jonka mukaan ”nykyistä kuvaa vuoden 1918 tapahtumista hallitsee suomettunut ’punainen totuus’, joka ymmärtää enemmän punakapinallisia kuin kapina...

Kirja

Kirjatutka: YK:n operaatiot paikallisten silmin

Ulla Anttila

Béatrice Pouligny on ottanut itselleen haastavan urakan kirjoittaessaan kirjan YK:n rauhanoperaatioista. Hän on tehnyt perusteellista työtä tutustuessaan operaatioihin useilla konfliktialueilla. Kirjan antama kuva ei ole ruusuinen – mutta kritiikki on välttämätöntä, jotta rauhanoperaatioita ja jälleenrakentamista voitaisiin edelleen kehittää.

Kirja

Kirjatutka: Minne menet Intia?

Tapio Tamminen

Intian talouden nousua on hehkutettu parin viimeisen vuoden ajan. Maalle on povattu jo maailman palveluiden tuotannon keskuksen roolia. Kirjat Muuttuva Intia ja We Are Poor but So Many valottavat maan nykyhetkeä kahdesta kiehtovan erilaisesta näkökulmasta.

Kirja

Kirjatutka: Matka lapsisotilaaksi ja takaisin

Tiina Pasanen

Leikin loppu pureutuu kauhistuttavaan ilmiöön, joka nousi päivänvaloon viime vuosisadan loppupuolella: lapsi- ja teini-ikäisiin tappajiin. Aiemmin tänä vuonna suomennettu Uzodinma Iwealan Ei kenenkään lapset kertoo samasta ongelmasta, mutta Ishmael Beahin esikoisteos on ensimmäinen julkaistu lapsisotilaan itsensä kirjoittama elämäkerta. Se kertoo suorasanaisesti ja vaikuttavasti paitsi lapsisotilaista niin myös (sisällis)sodan vaikutuksista sen uhreihin ja koko kansaan.

Kirja

Kirjatutka: Eurooppa, valtio jota kukaan ei halua

Eero Vuohula

Kaksi kautta (1995–2005) Euroopan komission jäsenenä toiminut ja laajalti arvostettu Franz Fischler on tiivistänyt 200 sivuun unionin ongelmat ja tulevaisuuden haasteet.

Kirja

Kirjatutka: Historiaa saavuttaen

Juha Mononen

Ryszard Kapuścińskin ura legendaarisena journalistina alkoi lähes vahingossa. Nuoren miehen halu ylittää kaikenlai­sia rajoja johdatti Kapuścińskin paikkoihin, joista hän ei tiennyt entuudestaan mitään. Kielitaidottoman toimittajan ensimmäiset komennukset suuntautuivat puolalaisen uutistoimiston palveluksessa Intiaan ja Kiinaan. Ainoana matka­oppaana hänellä oli Herodotuksen klassinen teos Historia.

Lue lehdestä