Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2008

Energiapelin sudenkuopat

Energiapelin sudenkuopat

Julkaistu 18.9.2008

Euroopan unioni on rakentanut energiaturvallisuutensa suurelta osin Venäjän öljyn ja maakaasun varaan. Onko energiansaanti taattu? Mitkä ovat vaihtoehdot?

Kaksi väitettä energiaturvallisuudesta

Joonas Pörsti ja Kristian Kurki

Ympäristönsuojelun tulisi olla myös Suomen energiaturvallisuuden kulmakiviä. Fortumin strategiajohtaja Maria Paatero-Kaarnakari ja professori Jane Dawson vastaavat kahteen väitteeseen.

 
Lue verkossa myös
Artikkeli

Pääkirjoitus: (Energia-) turvallisuuden uusi dilemma

Tapani Vaahtoranta

Heti Venäjän hyökättyä Georgiaan Stratfor-tutkimuslaitoksen edustaja totesi, että kaikki maat, jotka ovat aiemmin hakeneet lännestä turvaa Venäjää vastaan joutuvat nyt tarkoin punnitsemaan, mitä juuri on tapahtunut. Tätä tekstiä kirjoitettaessa Venäjä on myös ehtinyt kaivautua Etelä-Ossetian edustalle perustamalleen ”turvallisuusvyöhykkeelle” ja tunnustanut Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden. Myös Suomella ja Euroopan unionilla on tarkan mietinnän paikka...

Artikkeli

Antti Pentikäinen: "Suomi myötäilee Yhdysvaltoja Afganistanin kiistassa"

Niina Sarkonen

Runsaat neljä vuotta Suomen suurinta kehitysyhteistyöjärjestöä, Kirkon Ulkomaanapua johtanut Antti Pentikäinen haluaa tuoda järjestön palettiin mukaan rauhanvälityksen ja ihmisoikeustyön. Suomen ulkopolitiikasta puuttuu hänen mielestään yhteen hiileen puhaltamisen henki.

Artikkeli

KUA luottaa paikallisten työpanokseen

Niina Sarkonen

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) saa tuloistaan kolmasosan seurakunnilta, reilut 40 prosenttia ulkoministeriöltä ja EU:lta, yksityislahjoituksista kertyy noin viidesosa. Budjetti oli viime vuonna 23,8 miljoonaa euroa. Järjestö toimii noin 50 maassa.

Artikkeli

Maolaisuus nupullaan Nepalissa

Kristian Kurki

Nepalin toukokuun eduskuntavaalien ylivoimainen voittaja oli maolainen kommunistipuolue CPN. Se puhuu nyt mahtipontisesti uuden Nepalin rakentamisesta ja köyhyyden kitkemisestä.

Artikkeli

Se märempi Lahti

Kristian Kurki

Ikään kuin persialaisten ja arabimaiden kansoittaman Iranin välillä ei olisi kitkaa riittämiin, on 1960-luvulta lähtien hiljalleen kytenyt kiista kiihtymässä. Riidan aiheena on Persianlahden, tai Arabianlahden, oikeaoppinen nimi.

Artikkeli

Miksi Venäjä vähensi öljytoimituksia?

Kristian Kurki

Venäjän öljytoimitukset Tšekkiin laskivat heinäkuussa puoleen kesäkuun tasosta. Toimituksista vastaava Venäjän valtion omistama Transneft-yhtiö kertoi leikkausten johtuvan raakaöljyn huonontuneesta saatavuudesta. Yhtiö korosti, että päätös johtui puhtaasti taloudellisista syistä ja kielsi poliittisten seikkojen vaikuttaneen öljyhanojen kiristämiseen.

Artikkeli

Eurooppa hajauttaa energiapeliään

Joonas Pörsti

Energian hinnannousu hidastaa kansantalouksien kasvua. Öljy- ja maakaasuvaroista ennustetaan kovaa kilpailua. Energiaturvallisuudesta on tullut hallitusten tärkeimpiä huolenaiheita kaikkialla maailmassa. EU on tukeutunut Venäjän maakaasun tuontiin, mutta onko ratkaisu kestävä? Uusiutuvat energianlähteet ovat nousemassa aiempaa keskeisempään asemaan EU:n energiapaletissa, ja myös ydinvoima tekee paluuta.

Artikkeli

Millä Suomi lämpiää kriisitilanteessa?

Joonas Pörsti

Kansainvälinen energiajärjestö IEA kiinnitti viime vuonna ilmestyneessä raportissaan huomiota tuontienergian suureen osuuteen energiaturvallisuuden näkökulmasta. Suomi ostaa kaiken kaasunsa Venäjältä, eikä maakaasun varmuusvarastoja ole käytössä.

Artikkeli

Silminnäkijä: Kurdistanilaisen kahvilan nurkkapöydässä

Husein Muhammed

Istumme yhdessä 19 vuotta sitten viimeksi näkemäni synnyinkaupunkini Zakhon lukuisista konditorioista seuraamassa tv-uutisia Turkin iskuista Irakin Kurdistaniin.

Artikkeli

Öljymonarkiat pyrkivät eroon öljytaloudesta

Mari Luomi

Persianlahden pienissä monarkioissa öljy on avannut viime vuosikymmeninä ovet huimalle kehitykselle. Öljytulojen vuoksi maiden taloudet ovat kuitenkin haavoittuvaisia, ja öljy ylläpitää hallitsijoiden ja kansalaisten välistä hallitsemiskauppaa, jossa demokraattiset vaatimukset vaihdetaan valtion takaamaan hyvinvointiin. Maiden tulevaisuus riippuu siitä, miten ne pystyvät irtautumaan öljytuloihin perustuvasta talousmallista.

Artikkeli

Jäämeren alueella taloushyödyt ohittavat luonnonsuojelun

Lotta Numminen

Ilmastonmuutos avaa Jäämerelle meriteitä, ja alueen hyödyntämättömät luonnonvarat kiinnostavat kaikkia ympäröiviä valtioita. Vaikka uusiin taloudellisiin mahdollisuuksiin liittyvät aluekiistat tulevat näkymään alueen kehityksessä, varsinainen uhka liittyy taloudellisten toimien haitallisiin vaikutuksiin arktiselle luonnolle.

Artikkeli

Nuorten ryhmä tuulettaisi ulkopolitiikkaa

Joonas Pörsti, Kristian Kurki

Vanha järjestys, jossa presidentti paaluttaa Suomen turvallisuuspoliittisen kannan, joutaa nuorten ulkopoliittisen ryhmän jäsenten mielestä historiaan. Turvallisuuspolitiikan horisontti on siirtynyt kansallisvaltion puolustuksesta kansainvälisiin kriiseihin ja köyhyyteen, arvioivat Mikko Hieta, Johan Ekman ja Rina Kuusipalo.

Artikkeli

Turvallisuus siirtyy yksityisyritysten käsiin

Charly Salonius-Pasternak

Valtion asema sotilaallisen voiman ainoana käyttäjänä on uhattu, kun sotilaallisia palveluja tarjoava teollisuus kasvaa. Nykyajan valtiot pitävät yksityisyrityksiä välttämättömänä voimavarana, mutta kansalaisjärjestöt pelkäävät voimankäytön siirtyvän demokraattisen kontrollin ulottumattomiin.

Artikkeli

Mielipide: "Virmavirran väitteet Suomen ja Viron suhteista huteralla pohjalla"

Merle Pajula

Havaitessani Ulkopolitiikka-lehden numerossa 2/2008 Jarmo Virmavirran artikkelin ”Viron Suomi-kuvaa hallitsevat vanhat asenteet” olin yllättynyt, mutta toiveikas. Uskoin, että kunnianarvoisa toimittaja on todella työstänyt Suomen näkyvintä ulkopolitiikkaa analysoivaa foorumia varten Postimees-lehdessä 16. huhtikuuta 2008 julkaistua mielipidettään ja vaihtanut siinä esitettyjä mielivaltaisia väitteitään asiallisiin päätelmiin. Valitettavasti toiveeni ei toteutunut &nda...

Kirja

Kirjatutka: Afganistanin kaaoksen syytelista

Ville Varjola

Ahmed Rashid on Pakistanin kenties tunnetuin journalisti. Hän nousi maailmanmaineeseen kirjallaan Taliban, joka on niittänyt kunniaa muun muassa Tony Blairin mielikirjana.

Kirja

Kirjatutka: Ovela ja naiivi Ahmadinejad

Janne Hopsu

Sorron alla elävät yhteiskunnat synnyttävät purevimmat vitsit. Iranin presidentistä Mahmud Ahmadinejadista irvaillaan, että hänen hiuksensakin ovat jakauksella, jotta koiras- ja naaraspuoliset täit voivat elää erillään.

Kirja

Kirjatutka: Tuntemattomat sotilaat

Kristian Kurki

Jo kansitekstistä käynee selväksi, ettei The Circuit -kirjasta löydy lähdeluetteloa: An ex-SAS soldier’s true account of one of the most powerful and secretive industries spawned by the War on Terror.

Kirja

Kirjatutka: Miljardi pysyvästi köyhää maailmassa?

Raimo Väyrynen

Paul Collier kuuluu niihin näkyviin kansainvälisiin taloustieteilijöihin, jotka ovat viime vuosina ottaneet kehityskysymykset ja globalisaation vakavasti myös poliittiselta kannalta. Samaan ryhmään voidaan sijoittaa Jeffrey Sachs, Amartya Sen ja Joseph Stiglitz. Collierin varsinainen työpaikka on Oxfordin yliopisto, mutta hän on toiminut useita vuosia myös Maailmanpankin tutkimusosaston johtajana.

Kirja

Kirjatutka: Teoria turvallisuudesta

Juha Mononen

Aberystwythin yliopistossa Walesissa professorina toimivan Ken Boothin uusin kirja muokkaa maailmanpolitiikan alalajina kehittyneen kriittisen turvallisuustutkimuksen yhtenäiseksi teoriaksi ja toimintasuunnitelmaksi.

Kirja

Kirjatutka: Japanin menestyksen avaimet

Sanna Kantola

Pauli Opas, pitkän linjan diplomaatti ja talousasiantuntija, tarkastelee ennakkoluulottomasti Japanin talouden viimeaikaista kehitystä kirjassaan Japani – Aasian todellinen talousmahti.

Kirja

Kirjatutka: Kriisinhallinta kuin saumaton asu

Kai Sauer

Lordi Ashdownin ura muistuttaa toimintaromaania. Erikoisjoukkojen upseeri hyppäsi politiikkaan edeten liberaalidemokraattisen puolueen johtoon sekä edelleen kansainvälisen kriisinhallinnan huipulle. Hän toimi muun muassa Kansainvälisen yhteisön korkeana edustajana Bosnia-Hertsegovinassa2002–2006. Presidentti Karzai kieltäytyi siunaamasta Ashdownin nimitystä Afganistanin YK-lähettilääksi, koska ilmeisesti ennakoi hänestä liian vahvaa toimijaa omalle hiekkalaatikolleen.

Silminnäkijä

Silminnäkijä: Vaalivuosi Absurdistanissa

Salla Nazarenko

Gary Shteyngartin hittikirja Absurdistan kertoo amerikkalaistuneen venäjänjuutalaisen Misha Vainbergin hurjasta matkasta nyky-Pietarista jonnekin Kaukasukselle, Absurdistan-nimiseen etnisen konfliktin repimään pikkuvaltioon. Öljyrikkaudet ja tolkuton korruptio yhdistettynä täysin järjettömään selkkaukseen maan kahden etnisen ryhmän välillä ajavat maan sisällissotaan, jota upporikas Vainberg pakoilee pääkaupunki Svani Cityn Hyatt-hotellissa.

Lue lehdestä