Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2008

Loppuvatko valtioiden väliset sodat?

Loppuvatko valtioiden väliset sodat?

Julkaistu 8.12.2008

Sotien määrä on vähentynyt maailmassa olennaisesti kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Nykyaikaisessa sodassa ylivertainen teollinen voima ei riitä, kuten Yhdysvaltojen johtamien
liittoumien vaikeudet Irakissa ja Afganistanissa ovat osoittaneet.

Millaisia sotia 2000-luvulla käydään?

Venäjä asetti rajat Ukrainan länsimielisyydelle

Joonas Pörsti

Voisiko Venäjä turvautua sotilaalliseen voimankäyttöön Krimin niemimaalla? Moskovan ja Kiovan välit ovat olleet hyvin jännitteiset vuoden 2004 oranssin vallankumouksen jälkeen, jolloin uudistusmielinen oppositiojohtaja Viktor Juštšenko nousi valtaan Ukrainassa. Presidenttinä Juštšenko on pyrkinyt viemään maata osaksi länttä, Euroopan unionia ja Natoa.

 
Lue verkossa myös
Artikkeli

Pääkirjoitus: Mihin Obama pystyy?

Tapani Vaahtoranta

Monet amerikkalaiset varoittivat pitkin syksyä meitäeurooppalaisia odottamasta liikoja, vaikka Barack Obama valittaisiinkin presidentiksi. Uusi presidentti ei voi aloittaa puhtaalta pöydältä, vaan joutuu ratkomaan ongelmia, jotka hän Bushin hallinnolta perii.

Profiili

Eva Biaudet: "Ihmiskauppa on Euroopan häpeäpilkku"

Niina Sarkonen

Eurooppa on yksi maailmanlaajuisen ihmiskaupan keskuksista. Ihmiskaupan tunnistaminen on hankalaa, sillä ihmisiä on helpompi kuljettaa huomaamatta yli rajojen kuin esimerkiksi huumeita, sanoo Eva Biaudet, Etyjin erityisedustaja ihmiskauppaa vastaan.

Artikkeli

Merirosvot kukkarollasi

Kristian Kurki

Somalian edustalla liikkuvat merirosvot eivät ole uhka ainoastaan hyökkäysten kohteiksi joutuville yksittäisille laivoille, vaan myös koko idästä länteen suuntaavalle rahtiliikenteelle, huomauttaa arvostetun tutkimuslaitos Chatham Housen tutkija Roger Middleton raportissaan.

Maailma palasina

Iskeekö Keniaan Obama-krapula?

Kristian Kurki

Yhdysvaltain presidentinvaaleja seurattiin tarkkaan ulkomailla, mutta tuskin missään yhtä innokkaasti kuin Keniassa. Kenialaistaustaisesta Barack Obamasta on tullut kansallissankari isänsä synnyinmaassa.

Artikkeli

Jääkö valtioiden välinen sodankäynti historiaan?

Raimo Väyrynen

Sotien määrä on vähentynyt maailmassa olennaisesti kylmän sodan päättymisen jälkeen. Nykyaikaisessa sodassa ylivertainen teollinen voima ei riitä, kuten Yhdysvaltojen johtamien liittoumien vaikeudet Irakissa ja Afganistanissa ovat osoittaneet.

Vain netissä

Obaman ulkopoliittinen työlista

Jussi Hanhimäki

Uuden presidentin huomiosta kilpailevat lukuisat ulkopoliittiset haasteet – työlistalla ovat ainakin Irak, Afganistan, tulehtuneet transatlanttiset suhteet ja ilmastonmuutos. Odotukset USA:ssa ja ympäri maailmaa ovat suuret, ehkä liiankin suuret. Barack Obama ei ole supermies, joka pystyy yksin pelastamaan maailman laman kourista tai rakentamaan rauhaa konfliktien repimässä Lähi-idässä.

Artikkeli

Ulkopolitiikan Dream Team

Jussi Hanhimäki

Obaman tekemät tärkeimmät ulkopoliittiset nimitykset ovat osoitus uuden presidentin pragmaattisesta otteesta. Suuria yllätyksiä ei tullut.

Artikkeli

Värisokea presidentti

Jussi Hanhimäki

Obaman valinta oli merkittävä tapaus ennen kaikkea Yhdysvaltain oman historian kannalta. Rotukysymykset ovat aina värittäneet vaaleja, ja vielä pari vuotta

Artikkeli

Ukrainan juuret keskiajalla

Joonas Pörsti

Ukraina on ollut historiansa kuluessa yhtenäinen valtio vain lyhyitä jaksoja ennen Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1991. Ukrainalaisella kansallistunteella on kuitenkin juuret syvällä maan viljavassa mullassa. Ukraina oli 900- ja 1000-luvuilla Euroopan voimakkaimman valtion, itäslaavien Kiovan Rus -valtakunnan keskus.

Artikkeli

Energia virtasi Georgian sodan aikana

Mikko Palonkorpi

Venäjä jätti Georgian sodassa käyttämättä yhden tärkeimmistä painostuskeinoistaan: se ei sulkenut sähkö- ja kaasulinjoja vihollismaahan.

Artikkeli

Kolumni: Kiinan globaali strategia seuraa vanhoja oppeja

Matti Nojonen

Talouskriisi kasvattaa edelleen Kiinan strategista painoarvoa maailmassa, kun Yhdysvaltain laskut kuitataan todennäköisimmin Kiinan yuaneilla. Yhdysvalloissa onkin syntynyt kiivas tarve analysoida Kiinan strategista ajattelua ja toimintaa.

Artikkeli

Alexander Stubb: "EU tarvitsee kaksi idänpolitiikkaa"

Niina Sarkonen

Ulkoministeri Alexander Stubb haluaisi jo unohtaa ajatuksen, jonka mukaan Suomella on erityisasema Venäjään nähden. Ulkopoliittista päätöksentekoa hän rukkaisi parlamentaarisempaan suuntaan, kun sen aika on.

Artikkeli

Suomettuminen uusiokäytössä

Niina Sarkonen

Suomettumisen käsite näki päivänvalon 1960-luvun lopulla Saksan liittotasavallassa (saks. Finnlandisierung). Suomea pidettiin varoittavana esimerkkinä suurvallan puuttumisesta pienen maan sisäisiin asioihin. Ilmiö näkyi paitsi Suomen sisä- ja ulkopolitiikassa, niin myös liike-elämässä ja mediassa itsesensuurin muodossa.

Artikkeli

Maallistunut maailmanpolitiikka saa uskonnot kukoistamaan

Lauri Tähtinen

Huntingtonin kiistanalaiset teesit sivilisaatioiden välisestä yhteentörmäyksestä elävät yhä, vaikka niiden todistusvoima jäikin heikoksi. Huntingtonin ansioksi voi kuitenkin laskea uskonnon nostamisen maailmanpolitiikasta käytävän keskustelun ytimeen, missä sen paikka on yhä – maallistumisesta huolimatta.

Kirja

Kirjatutka: Kulttuurien kamppailu ennen ja jälkeen uskonnon

Lauri Tähtinen

Alkuvuodesta julkaistu kalifornialaisen UCLA-yliopiston professorin Anthony Pagdenin teos Worlds at War: The 2,500-year Struggle between East and West (suom. Maailmat sodassa: 2500 vuotta kamppailuja idän ja lännen välillä) on eräänlainen Huntingtonin teesin esihistoria. Pagden sijoittaa idän ja lännen välisen konfliktin alkupisteen kauas historiaan viidennelle vuosisadalle eKr., antiikin kreikkalaisten ja persialaisten välisiin sotiin.

Artikkeli

Japani tavoittelee nationalismilla yhtenäisyyttä

Kristian Kurki

Japanin kansallismielisyyden nousu kuohuttaa tunteita maan kansalliskiihkosta aiemmin kärsineissä naapurimaissa. Japanilaispoliitikoiden mielestä isänmaallisuus on kuitenkin edellytys maan vakaudelle. Siksi naapurimaidenkin tulisi suvaita Japanin maltillista isänmaallisuutta.

Artikkeli

Miten Japanista tuli lännen liittolainen

Kristian Kurki

Antauduttuaan Yhdysvalloille elokuussa 1945 Japani miehitettiin ja sen koko sotakoneisto ajettiin alas. Amerikkalaisten aloitteesta sille laadittiin syksyllä 1946 perustuslaki, joka kielsi oikeuden sotimiseen ja sotavoimien ylläpitoon. Se oli vailla puolustusvoimia vuoteen 1950 asti, jolloin Korean sodan takia perustettiin armeijan tehtävää täyttävä kansallispoliisireservi.

Kirja

Kirjatutka: Kankeasti uudistuva YK

Pekka Vahvanen

Kansainvälisesti tunnetuin suomalainen historioitsija Jussi Hanhimäki epäilee uudessa teoksessaan The United Nations – A Very Short Introduction Yhdistyneiden kansakuntien kykyä uudistua.

Kirja

Kirjatutka: Murhatun sovintoesitys

Vesa-Matti Lahti

Benazir Bhutto viimeisteli Sovinto-kirjaansa niiden kahden kuukauden aikana, jotka hän ehti viettää Pakistanissa ennen kuolemaansa. Avustajansa mukaan Bhutto teki viimeiset korjaukset käsikirjoitukseen kuolinpäivänsä aamuna 27.12.2007. Kirjan avaa Bhutton hurja omakohtainen kuvaus siitä, mitä tapahtui kun hän palasi maanpaosta Pakistaniin lokakuussa 2007.

Artikkeli

Bhuttojen suvun kirous

Vesa-Matti Lahti

Benazir Bhutto oli ensimmäinen naispuolinen pääministeri islaminuskoisessa maassa. Hän oli Pakistanin pääministeri kahdesti (1988–90 ja 1993–96). Kumpikin kerta päättyi sekavissa olosuhteissa erottamiseen ja syytöksiin korruptiosta.

Kirja

Kirjatutka: Järki ja mielikuvitus eetikkojen aseina

Lauri Paavola

Kun taloustieteilijä Amartya Senille myönnettiin kymmenen vuotta sitten taloustieteen Nobel-palkinto, hän julkaisi esseen akateemisesta urastaan. Siinä Sen kertoi millaista mieletöntä väkivaltaa hän oli lapsena, Intian itsenäistymisen aikaan, joutunut seuraamaan.

Kirja

Kirjatutka: Ihmisten turvallisuus valtioiden edelle

Ulla Anttila

Inhimillisen turvallisuuden käsite nousi kansainväliseen keskusteluun vuonna 1994, jolloin YK:n kehitysohjelman (UNDP) vuosiraportti käsitteli aihetta laajasti. Kylmän sodan päättymisen jälkeen huomiota saivat kansainvälisen yhteisön epäonnistuneet yritykset estää humanitaarisia katastrofeja esimerkiksi Srebrenicassa ja Ruandassa. Siviileihin kohdistuneet julmuudet sodissa ovat herättäneet polttavan kysymyksen, miten voisimme estää epäinhimillisyyksien toistumisen.

Kirja

Kirjatutka: Siirtokunnat uhkaavat Israelin demokratiaa

Olli Ruohomäki

Satunnainen vierailija ei voi Länsirannalla olla huomaamatta kukkuloiden huipulla sijaitsevia piikkilanka-aitojen ja vartiotornien ympäröimiä punatiilikattoisia taloja. Ne kuuluvat juutalaisten asuttamiin siirtokuntiin, joita on rakennettu Länsirannalle vuodesta 1967. Siirtokuntalaisia oli vuonna 2007 noin 460 000.

Kirja

Kirjatutka: Egypti aallonpohjassa

Janne Hopsu

Egypti houkuttelee vuosittain miljoonia turisteja. Samaan aikaan miljoonat egyptiläiset haluavat jättää Egyptin. ”Haluan lähteä. Ei väliä minne. Mikä tahansa maa on tätä parempi”, eräs Abbas sanoo tuohtuneena John R. Bradleyn kirjassa Inside Egypt – The Land of the Pharaos on the Brink of a Revolution. Bradleyn mukaan sekä köyhillä että varakkailla egyptiläisillä on pakkomielle emigroitua.Egypti on menettänyt asemaansa arabimaailman kulttuurisena ja poliittisena keskukse...

Kirja

Kirjatutka: Jäähyväiset idealismille

Olai Voionmaa

Amerikkalaisen Robert Kaganin keväällä julkaistu The Return of History and the End of Dreams ei ole saanut yhtä valtaisaa huomiota kuin hänen vuoden 2003 pamflettinsa Of Paradise and Power. Neokonservatiivien johtohahmon uudet teesit ovat synnyttäneet keskustelua kansainvälisen järjestyksen tulevaisuudesta.

Kirja

Kirjatutka: Bushin ulkopolitiikan vakuuttava puolustus

Markku Ruotsila

Eurooppalaiseen keskusteluun on iskostunut loppupäätelmä George W. Bushin kaudesta Yhdysvaltain pimeyden vuosina, joiden aikana maa hairahtui pahasti omista perinteistään ja arvoistaan. Mantraa Bushin ulkopolitiikan pahuudesta toistetaan joka suunnalta itsestäänselvyytenä.

Kirja

Kirjatutka: Lopunaikojen politiikkaa

Joonas Pörsti

Yhdysvaltain kristillinen oikeisto vaikutti ratkaisevasti hartaana evankelisena tunnetun George W. Bushin valintaan vuosien 2000 ja 2004 presidentinvaaleissa. Liikkeen vaikutus on jäänyt lopulta melko vähäiseksi maan sisäpolitiikassa, mutta kansainvälisellä areenalla konservatiivikristityt ovat lietsoneet ohjelmallaan voimakkaita jännitteitä erityisesti suhteissa islamilaiseen maailmaan. Samalla Yhdysvallat on ottanut etäisyyttä monenkeskisiin instituutioihin ja vähentänyt rahoitust...

Kirja

Kirjatutka: Nationalismin monet kasvot

Pekka Wahlstedt

1990-luvulta lähtien on julistettu, että suljetuista kansallisvaltioista on siirrytty rajattomaan globaaliin maailmaan. Kuitenkin julkisuudessa yhä puhutaan globalisaatiosta ”uutena haasteenamme”, jossa ”me” viittaa juuri kansalliseen kokonaisuuteen. Eikö nationalismin aika olekaan ohi?

Kirja

Kirjatutka: Energiaa helvetistä ja taivaasta

Tapani Vaahtoranta

Kun New York Timesin kolumnisti Thomas Friedman kirjoitti kolme vuotta sitten kirjan globalisaatiosta, häntä arvosteltiin talouskasvun ympäristövaikutusten unohtamisesta. Nyt kritiikiltä on leikattu siivet.

Kirja

Kirjatutka: Energiapolitiikan kartta

Lauri Muranen

The Global Politics of Energy on kokoelma yhdysvaltalaisvaikuttajien esseitä energian ja (ulko-)politiikan tiivistyneestä suhteesta. Kirjan taustalla oleva Aspen Strategy Group on poliitikkojen, tutkijoiden, journalistien ja liike-elämän johtajien keskustelufoorumi.

Artikkeli

Painajaisia Libanonin sodasta

Niina Sarkonen

Israelilainen animaatiodokumentti Waltz with Bashir pysäyttää sekä kauheudessaan että kauneudessaan. Helmikuussa Suomeen teatterilevitykseen saapuva dokumentti kysyy, miten on mahdollista säilyä ihmisenä sodan keskellä – ja sen jälkeen.

Vain netissä

Venäjällä valta jaetaan tuttaville

Mia Hemming

Venäläisen yhteiskunnan pyörät pyörivät henkilösuhteiden avulla. Tuttavien kautta voi saada vaikutusvaltaa ja rahaa, mutta samaan aikaan verkostokulttuuri estää Venäjän oikeusvaltion kehitystä.

Artikkeli

Miten Islanti ja Afrikka selviävät talouskriisistä?

Tuuli Mäkelä

Islanti sai kylmää kyytiä Islannin talous on noussut koko maailman puheenaiheeksi viime kuukausien aikana – pienestä maasta on tullut varoittava esimerkki sääntelemättömien markkinoiden riskeistä. Maan kansainvälinen asema on muuttunut kertarysäyksellä.

Artikkeli

Unohdettuja konflikteja

Tuuli Mäkelä

Intian maolaisen kommunistipuolueen naksaliitti-kapinalliset ovat taistelleet maan hallitusta vastaan Länsi-Intian Andhra Pradeshin osavaltion alueella vuodesta 1990. Taustalla ovat maaseudun ahdinko ja kapinointi Intian kastijärjestelmää vastaan. Koillis-Intiassa hallituksen joukot sotivat Assamin osavaltion vapautusrintamaa vastaan.

Lue lehdestä