Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2006

Venäjän vaikeat testit

Venäjän vaikeat testit

Julkaistu 5.12.2006

”Seuraavat kolme vuotta on kriittinen aika testata Venäjän talouden kykyä vastata haasteisiin. Venäjän kansan enemmistön on vain lakattava olemasta pelkkiä passiivisia tarkkailijoita ja yhdistyttävä luovaksi joukkueeksi, joka selvittää Venäjän talouden ja yhteiskunnan vaikeat testit”, haastaa Venäjän talouspolitiikan merkittävin nuori vaikuttaja Arkady Dvorkovich.

Lue verkossa myös
Artikkeli

Pääkirjoitus: Väistämätön ilmastonmuutos

Tapani Vaahtoranta

Talouselämä-lehti julkaisi alkusyksystä artikkelin, jossa Suomi otsikoitiin yhdeksi ilmastonmuutoksen voittajista. Lehden mukaan lämpeneminen mahdollistaa

Artikkeli

Pankinjohtaja Sinikka Salo: "Talouskasvu vaatii rohkeutta päästää vanhasta irti"

Unna Lehtipuu

Pärjätäkseen kilpailussa ja säilyttääkseen eurooppalaisen elämänmuodon Euroopan on uskallettava päästää terveesti vanhasta irti. Avainasemassa on Lissabonin strategian mukaisten rakenneuudistusten toteuttaminen jäsenmaissa. ”Globalisaatio ei ole nollasummapeliä, kuten Suomessa pelätään, vaan koituu lopulta kaikkien hyödyksi”, luotaa pankinjohtaja Sinikka Salo Suomen Pankista.

Artikkeli

Venäjä metsästää kadonnutta ideaansa

Katri Pynnöniemi ja Vadim Kononenko

Neuvostoliitto romahti 15 vuotta sitten. Sen jälkeen venäläiset ovat ensimmäisen kerran historiassaan eläneet vapaina ilman ylhäältä saneltua pakkoideologiaa. Tahto löytää yhteinen, kansallinen idea hajautuneelle kansalle on silti yhä elossa. Mutta kuka uuden Venäjän idean luo – ja mistä aineksista?

Artikkeli

Pohjoismaiset kansankodit hyötyvät globalisaatiosta

Niina Sarkonen

Pohjoismainen malli on saanut viime aikoina ennennäkemätöntä suitsutusta eurooppalaisilta päättäjiltä. Suomi ja muut Pohjoismaat ovatkin loistaneet kansainvälisissä vertailuissa listojen kärjessä, oli sitten kyse kilpailukyvystä, hyvinvoinnista tai globalisaatiossa pärjäämisestä. Silti Suomessa on jo 1980-luvulta lähtien puhuttu hyvinvointivaltion kriisistä.

Artikkeli

Pulp Fiction - tarinoita sellutehtaasta

Jussi Pakkasvirta

Suomalaisen Metsä-Botnian sellutehdashanke Uruguayn ja Argentiinan välisellä rajalla synnytti kansainvälisen konfliktin, jonka seurauksena Argentiinaan perustettiin ympäristöministeriö. Metsäyhtiön tarinan sankariksi nousikin yllättäen eteläamerikkalainen ympäristöliike.

Artikkeli

UP-raati: "Konfliktit korostuvat lukion historian oppikirjoissa"

Niina Sarkonen

Millaista maailmankuvaa Suomen nuorisolle tarjotaan historiankirjoissa? UP:n kokoama raati selvitti, miten satunnainen otos lukion historianoppikirjoja onnistuu ruotiessaan kansainvälisen politiikan ydinkysymyksiä.

Artikkeli

Niall Ferguson: "Imperiumit edistivät suvaitsevaisuutta"

Lauri Tähtinen

”Merkityksellistä ei ole, mitkä pahat miehet antavat pahoja käskyjä, vaan miksi tavalliset ihmiset tottelevat niitä.” Brittiläinen historioitsija Niall Ferguson yrittää ymmärtää 1900-luvun kauhuja ja tarjoaa imperiumeja pakotieksi etniseltä vihalta.

Artikkeli

Mielipide: Israelin kansalaisyhteiskunta on ratkaisevassa asemassa Lähi-idän kriisissä

Olli Ruohomäki

Israelin pääministerin Ehud Ohlmertin nk. vetäytymissuunnitelma palestiinalaisalueilta näytteli vielä

Artikkeli

Mielipide: Viisi väittämää Turkin EU-jäsenyydestä

Jarmo Sunnari

Näinä päivinä törmää monenlaisiin mielipiteisiin Turkin EU-jäsenyydestä. Merkittävien yhteiskunnallisten päätösten ympärillä

Kirja

Kirjatutka: Puutteellinen parlamentti

Jussi M. Hanhimäki

Onko YK elintärkeä osa kansainvälistä yhteisöä vai turhantärkeiden huippudiplomaattien kahvila? USA:n politiikan väline vai

Kirja

Kirjatutka: Yhden miehen sota

Jarmo Mäkelä

Komissaari Olli Rehn on kyllästynyt puheisiin EU:n ”laajentumisväsymyksestä”. Hän haluaa pelastaa laajentumisen suurten jäsenmaiden johtajien lyhytnäköiseltä

Kirja

Kirjatutka: Kansalaisyhteiskunnan juurilla

Janne Hopsu

Berliinin muurin murtuminen vuonna 1989 vapautti kansalaisyhteiskunnan paitsi Itä-Euroopassa, myös lännessä. Kylmän

Kirja

Kirjatutka: Transatlanttisten suhteiden remonttisuunnitelma

Pertti Joenniemi

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ”kohtalon kolmio” muodostui pitkään Berliinistä, Moskovasta sekä Tukholmasta. Tämän perinteisen

Kirja

Kirjatutka: Suomen historian vaihtoehtoja

Raimo Väyrynen

Vaihtoehtoinen historia on nauttinut viime vuosina kansainvälisestä suosiosta, ja siitä on ilmestynyt useita kokoomateoksia. Nyt nuorempi tutkijapolvi on tarttunut teemaan Suomessakin ja tuottanut kaksi toimitettua kirjaa, joissa on tosin mukana myös varttuneempia kirjoit­tajia. Teema ei ole meilläkään uusi, sillä jo 1970-luvulla Kari Palonen kirjoitti kirjasen mahdollisen historiasta ja lähestymistapa heijastuu metodologisella tasolla muun muassa Osmo Jussilan ja Heikki Ylikankaan ...

Kirja

Kirjatutka: Siirtolaisuus ei ratkea YK:ssa

Janne Hopsu

YK ei ole koskaan järjestänyt kansainvälistä konferenssia yhdestä aikamme suurista kysymyksistä, muuttoliikkeestä. Siirtolaisuuden hallinnan kysymyksiä ei kuitenkaan rat­kaista suurella YK-tyylisellä organisaatiolla. Työkaluksi sopii tiukasti rajatulla asialistalla toimiva kansainvälinen järjestö. Näin toteaa tutkimuksessaan muuttoliikekysymyk­siin erikoistunut Ulkomaalaisviraston tutkija, tohtori Arno Tanner.

Kirja

Kirjatutka: Globalisaation lapset heitteillä

Maarika Toivonen

Kun yhtiöt siirtävät tuotantonsa maihin, joissa työnte­kijän suoja on heikko ja sosiaaliturva olematon, lapset kärsivät. Ympäri maailmaa pienet lapset viettävät yksin lukkojen takana tai toisten lasten ”hoidossa” ne pitkät tunnit, jotka vanhemmat ovat työssä. Myytit hoivaavista sukulaisverkoista kuuluvat menneeseen maailmaan. Heit­teille jääneiden lasten terveys ja kasvu kärsii. Hoitajalasten koulunkäynti keskeytyy. Tulevaisuuden eväät jäävät lai­hoiksi.

Lue lehdestä
Artikkeli

Maailmanloppu, jonka jo tunnemme

Tim Dyson

Maapallo lämpiää ja ilmasto muuttuu. Tästä tutkijat ovat laajalti yhtä mieltä. Kehityksen suuntaa on käytännössä mahdoton kääntää, sillä ilmastonmuutosta ylläpitävät niin talouskasvun tavoittelu kuin väestön lisääntyminenkin, esittää brittitutkija Tim Dyson.