Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2009

Talouskriisin jälkeen

Talouskriisin jälkeen

Julkaistu 17.9.2009

Kiinan ja Yhdysvaltojen taloudet ovat ajautuneet entistä syvempään keskinäisriippuvuuteen. Taustalla on sama syy kuin maailmaa myllertäneessä finanssikriisissä: Yhdysvallat on elänyt yli varojensa. Kiina heiluttaa nyt tahtipuikkoa, vaikka Yhdysvallat on edelleen ylivoimaisesti
vahvempi osapuoli.

Kiinan vanavedessä nousevat muut G20-ryhmän kehittyvät maat. Läntiset teollisuusmaat pysyvät vielä pitkään maailmanpolitiikan vallan kahvassa, mutta talouskriisi on murentanut niiden jalustaa.

Lue lisää tuoreimmasta Ulkopolitiikka-lehdestä.

Yhdysvaltojen riippuvuus Kiinasta syvenee

Matti Nojonen

Kiinan ylijäämätalouden ja Yhdysvaltojen alijäämätalouden keskinäinen riippuvuussuhde muistuttaa epäonnista katolista avioliittoa. Aviopari ei voi erota, vaikka keskinäinen luottamus ja yhteinen arvopohja puuttuvat. Taloudellinen pakkoliitto syntyi kuin varkain 2000-luvun aikana, ja nyt liiton sisäinen voimatasapaino on kallistumassa Kiinan eduksi.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Aasia nousee, Afrikka edelleen aallonpohjassa

Tapani Vaahtoranta

Suomen Afganistanin-politiikka on ollut enemmän suhteiden hoitoa Yhdysvaltoihin kuin itse konfliktin ratkaisua.” Näin Kirkon Ulkomaanapua johtava Antti Pentikäinen arvioi Ulkopolitiikan vuosi sitten ilmestyneessä numerossa. Sama näkemys nousi esiin kesällä, kun väkivallan kiihtyminen Afganistanissa toi vauhtia keskusteluun.

Artikkeli

Martin Scheinin: Periaatteen mies

Niina Sarkonen

Martin Scheinin on neljän vuoden ajan raportoinut terrorismin vastaisen sodan ihmisoikeusseuraamuksista YK:lle. Tällä hetkellä häntä työllistää myös suunnitteilla oleva yleismaailmallinen ihmisoikeustuomioistuin, jonka peruskirjaa Scheinin on ollut laatimassa. Lue lisää UP-lehdestä 3/09.

Artikkeli

Iranin toinen vallankumous

Kukka-Maaria Kuisma

Teollisuusmaissa syntyvyys tunnetusti laski koulutuksen ja vaurauden lisäännyttyä.  Nyt on huomattu, että talouskasvu on mahdollista vasta kun väestönkasvua on hidastettu tasolle, jolla ravinto-, koulutus-, työllistämis- ja asumiskulut eivät vie suurinta osaa tuloista.

Artikkeli

EU lilliputtisarjaan YK:ssa

Pasi Nokelainen

Lissabonin sopimuksen pitäisivirallisten myyntipuheiden mukaan vah­vistaa EU:n neuvotteluvoimaa ja näky­vyyttä maailmanpolitiikassa. YK:ssa saattaa käydä aivan päinvastoin, jos ir­lantilaiset sanovat ”yes” lokakuisessa kansanäänestyksessä ja sopimus astuu voimaan.

Artikkeli

Energiajärjestö soittaa hälytyskelloa

Olli-Matti Nykänen

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) laaja tutkimus maailman öljyvaroista maalaa synkän kuvan öljyriippuvaiselle maailmalle. Kyseessä on ensimmäinen kattava selvitys maailman öljykentistä. IEA:n pääekonomistin Fatih Birolin mukaan öljytuotannon huippu voi olla edessä jo vuoden 2020 tienoilla, minkä jälkeen tuotanto supistuu nopeasti. Esimerkiksi Britannian hallitus on aiemmin arvioinut, että öljyntuotantoa voidaan kasvattaa ainakin vuoteen 2030 saakka.

Artikkeli

Kapitalistinen manifesti: Ahneus on hyväksi (tiettyyn rajaan saakka)

Fareed Zakaria

Maailmantalous tuottaa globaaleja ongelmia, mutta ei niihin vastaavia poliittisia ratkaisuja, kirjoittaa Newsweekin päätoimittaja Fareed Zakaria.

Artikkeli

Kapitalismin kivikkoinen voittokulku

Olli-Matti Nykänen

Fareed Zakarian mukaan kriisiaikoina on usein vaadittu ja ennustettu radikaaleja muutoksia talousjärjestelmään. Kriisin jälkeen on yleensä jatkettu kuten ennenkin.

Artikkeli

Talouskriisi vahvistaa Kiinan asemaa

Joonas Pörsti

Maailmantalouden myllerrys nopeuttaa Kiinan, Intian ja muiden G20-ryhmän maiden nousua maailmanpolitiikassa. Länsimaiden arvovalta on saanut kriisissä kolauksen, mutta voi kestää vielä pitkään ennen kuin lisää päätösvaltaa siirtyy kehittyville maille.

Artikkeli

Kööpenhaminan sopu vielä kaukana

Anna Korppoo ja Alex Luta

Kööpenhaminassa neuvotellaan joulukuussa Kioton ilmastosopimuksen jatkosta. Ehdotetut päästövähennykset eivät vielä pysäytä ilmastonmuutosta.

Artikkeli

Suomi kisaa paikasta turvaneuvostossa

Pasi Nokelainen

Tuvalu ja 190 muuta maata päättävät suljetulla lippuäänestyksellä, tuleeko Suomesta YK:n turvallisuusneuvoston jäsen vuosiksi 2013–2014. Lehmänkaupat ja lobbaus kansainvälisten kokousten kulisseissa ovat jo täydessä käynnissä. Kovin kilpa käydään Afrikan äänistä.

Artikkeli

Protestit vahvistivat Iranin kansalaisyhteiskuntaa

Liisa Liimatainen

Kesäkuun presidentinvaalien jälkiselvittely jakoi Iranin entistä jyrkemmin tasavaltalaisiin uudistajiin ja kovan linjan konservatiiveihin. Nyt ulkopuolinen maailma tietää, että Iranissa on aktiivinen kansalaisyhteiskunta, joka jatkaa kamppailua uudistusten puolesta hallinnon harjoittamasta väkivallasta huolimatta.

Artikkeli

Brasilia etsii mallia ja kumppaneita Aasiasta

Lauri Tähtinen

Brasiliaa on luonnehdittu jo pitkään tulevaisuuden suurvallaksi, jonka vahvuuksia ovat monipuoliset luonnonvarat, tasaisesti kasvava väestö ja sijainti kaukana maailman konflikteista.

Artikkeli

Kurdit luottavat öljyyn ja demokratiaan

Ville Ropponen

Irakin Kurdistanin demokratisoituminen voisi näyttää suuntaa koko alueen kehitykselle. Kirkukin öljykaupungin asema kiristää toistaiseksi kurdien, arabien ja turkomaanien välejä. Myös Turkki pelkää, että kurdit vahvistuvat liikaa.

Puheenvuoro

Puheenvuoro: Mihin Natossa sitoudutaan?

Juha Rainne

Naton tehtävät määritellään vain osittain järjestön perustamissopimuksessa ja yhä enemmän poliittisin päätöksin. Lainsäätäjien tulisikin ottaa huomioon myös järjestön poliittiset sitoumukset, jos Natoon liitytään.

Artikkeli

Yim Sung-joon: "Pohjois-Korea hakee Yhdysvaltain huomiota"

Kristian Kurki

Pohjois-Korean viimeaikaiset provokaatiot ovat jälleen tulehduttaneet suhteita Korean niemimaalla. Pjongjang tyyntyy vasta saatuaan varteenotettavia kannustimia, uskoo eteläkorealainen suurlähettiläs Yim Sung-joon.

Artikkeli

Kolumni: Etniset jakolinjat ratkaisevat Afganistanin vaalit

Christian Jokinen

Liittoutuminen uudelleen alueellisten ja etnisten voimamiesten kanssa palauttaisi Hamid Karzain sisäpolitiikan pääpiirteissään vuotta 2004 edeltäneeseen tilaan, jos Karzai valitaan uudelleen presidentiksi. Karzai oli kautensa alussa pitkälti riippuvainen komentajien myötämielisyydestä.

Artikkeli

Muuri murtui, miten kävi illuusioiden?

Charly Salonius-Pasternak

Kylmän sodan aikaa on käsitelty Saksassa useiden elokuvien avulla. Itä-Saksa jätti jälkeensä ostalgiaa ja turvallisuuskoneiston rikkomia ihmissuhteita. Nuorelle polvelle tapahtumat ovat jo kaukaista historiaa, mutta vanhemmat sukupolvet jatkavat keskustelua saksalaisista identiteeteistä.

Kirja

Kirjatutka: Aktivismi Kiinassa kovilla

Hannele Pulkkinen

Maailman suurin internetin sensuurioperaatio ja isänmaallisuuskasvatus kuuluvat toimiin, joilla Kiinan kommunistinen puolue toivoo välttävänsä vuoden 1989 levottomuuksien toistumisen.Pekingin kevät 1989 kirjoittajien mukaan opiskelijoiden aloittama liikehdintä, johon muutkin yhteiskuntaluokat lähtivät mukaan, rasittaa kommunistista puoluetta edelleen. Useimpien muiden sosialististen järjestelmien romahtaessa Kiinassa järjestelmän vastustajat hajautettiin väkivalloin. Tapahtumilla ol...

Kirja

Kirjatutka: Kastittomien nousu

Tapio Tamminen

Intian kasti- ja luokkapyramidi on käännettävä oikein päin. Sorretun enemmistön on noustava valtaan. Vasta tuolloin Intia voi katsoa olevansa demo­kraattinen yhteiskunta.”

Artikkeli

Kirjavieras: Rauha on ihmisen geeneissä

Niina Sarkonen

Sotien selittäminen nuorten miesten luontaisella aggressiivisuudella on vanhanaikaista,sillä ihmiset valitsevat aina strategian, joka hyödyttää heitä eniten, sanoo evoluutioteoriaan perehtynyt sosiologi Anna Rotkirch. Ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä ja taipuvaisia pyrkimään rauhaan, ei sotaan. Lue lisää UP-lehdestä 3/09.

Kirja

Kirjatutka: Ottakaa vastuu

Ville Ropponen

Esseisti Sven Lindqvist aiheutti 1990-luvun alussa myräkän ruotsa­laisella kulttuurikentällä. Teoksessaan Tappakaa ne saatanat (1992, suom. 1996 Pequod) Lindqvist rinnastaa Eu­roopan suurvaltojen kolonialismin nat­sien holokaustiin. Lännen menneisyyden pimeyksien ruotimista Lindqvist on jat­kanut esimerkiksi teoksessa Nyt sinä kuolit (1999, suom. 2000 Pequod), joka käsittelee pommitusten historiaa.

Kirja

Kirjatutka: Väestönkasvu kiihdyttää ilmastonmuutosta

Tapani Vaahtoranta

Keskustelu ilmastonmuutoksesta on puutteellista. Kaikki tietävät, että maailman väestö kasvaa kolmella miljardilla vuosisadan puoliväliin mennessä. Tiedetään myös, että väestönkasvu lisää kasvihuonekaasupäästöjä. Silti väestökysymys usein unohtuu, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta. Huomio keskittyy talouskasvuun ja teknologiaan.

Kirja

Kirjatutka: Väliinputoaja vai oman tiensä kulkija?

Ville Ropponen

Helsingistä Minskiin on sama matka kuin Rovaniemelle. Silti dosentti Arto Luukkasen toimittama Tuntematon Valko-Venäjä on ensimmäinen suomen­kielinen artikkelikokoelma salaperäises­tä slaavilaisesta maasta, jota pidetään Neuvostoliiton ulkomuseona.

Kirja

Kirjatutka: EU:n toimivaltaa liioitellaan

Eero Vuohula

Sitten Timo Harakan vuonna 1995 julkaiseman hullunhauskan Spaget­tivatikaanin on Suomessa ilmestynyt useita kymmeniä vakavia ja syvällekäy­viäkin kirjoja Euroopan unionin toimin­nasta ja sen lieveilmiöistä. Kirjoittajien, ulkoministeriön ja median ponnisteluista huolimatta äänestäjät viime vaalien alla kuitenkin valittivat EU-tiedon puutetta ja protestoivat jättämällä äänestämättä.

Vain netissä

Toisenlainen näkemys Gazan sodasta

Olli-Matti Nykänen

Israelin hyökkäys Gazaan talvella 2008 –2009 oli poikkeuksellisen raju ja tuhoisa.  Suomessa vieraillut israelilaisen Breaking the silence -järjestön perustajajäsen Yehuda Shaul näkee maansa johdon tavoitelleen Gazassa näyttävää itsetunnon palauttavaa voittoa edellisen vuoden 2006 Libanonin sodan jälkeen, jonka Israel hävisi. Hän huomauttaa, että hyökkäys oli ensimmäinen varsinainen sotaoperaatio Gazan kaupunkiin.

Kolumni

Lissabonin kujanjuoksu

Aaretti Siitonen

Kujanjuoksu on antiikin ajoilta periytyvä sotilaallinen kuritustapa. Tuomitun pitää juosta kahden, tovereidensa muodostaman miesrivin välistä miesten lyödessä häntä kepein, raipoin, keihäin tai pistimin. Tuomittu vapautuu syytteistä, mikäli hän selviää juoksusta. Rangaistuksen jälkeen hänet hyväksytään jälleen täysivaltaiseksi osaksi yhteisöään. Tämä näyttää nyt olevan Lissabonin sopimuksen kohtalo. Moukaroituna, lyötynä ja kidutettuna se kuitenkin selviää kujanjuoksusta jaloillaan.

Artikkeli

Nixonilta mallia Iran-politiikkaan

Barbara Zanchetta

Yhdysvaltain ja Iranin tulehtuneet suhteet vaikeuttavat Iranin ydinohjelmasta käytäviä neuvotteluja. Maiden tulisi työntää koko ydinkiista hetkeksi syrjään ja keskittyä luomaan toimiva neuvottelusuhde. Yhteiset uhat kuten terrorismi ja Afganistanin taliban-kapina tarjoavat perusteita yhteistyölle. Mallia tarjoaa Nixonin liennytyspolitiikka Kiinaa kohtaan 1970-luvulla.

Lue lehdestä