Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2010

Pakistanin ja Afganistanin sota

Pakistanin ja Afganistanin sota

Julkaistu 10.3.2010

Pakistan liittyi 2000-luvun alussa vastahakoisesti terrorismin vastaiseen rintamaan Yhdysvaltojen puolelle. Maan ulkopolitiikka on perustunut pitkään islamististen järjestöjen hyödyntämiseen. Afganistanin sota levisikin nopeasti Pakistanin omalle maaperälle.

Rauhan solmiminen talibanien kanssa vakauttaisi todennäköisesti Pakistania. Vaikutukset Keski-Aasian entisiin neuvostotasavaltoihin ovat sen sijaan arvaamattomia.

Lue lisää tuoreimmasta Ulkopolitiikka-lehdestä.

Pakistan kävi kuilun reunalla

Moeed Yusuf

Pakistan on tasapainoillut kaltevalla pinnalla maan turvallisuutta tukevien ja sitä uhkaavien ääriliikkeiden kanssa terrorismin vastaisen sodan alusta saakka. Naton operaatio Afganistanissa on levittänyt sekasorron myös Pakistanin puolelle. Sovinto Afganistanissa vahvistaisi myös Pakistanin vakautta.

Afganistanin kriisi horjuttaa Keski-Aasiaa

Martina Ahola

Naton nopea vetäytyminen Afganistanista olisi erittäin vahingollista epävakaille Keski-Aasian valtioille. Ongelmia aiheuttavat etenkin Afganistanista leviävät huumeet ja radikaali islamismi.

Kriisinhallinnan ratkaiseva testi

Joonas Pörsti

EU:n siviilikriisinhallinnan osaaminen on joutunut Afganistanissa koetukselle ensi kertaa sodan olosuhteissa. Tuloksia olisi tärkeää saada aikaan etenkin afgaanipoliisien koulutuksessa, johon myös Suomi osallistuu.

Oikeutta kylänvanhimmalta

Joonas Pörsti

Oikeutta kylänvanhimmaltaAfganistanissa voidaan kuulla kansainvälisen oikeusjärjestön IDLO:n ansiosta nyt myös puolustuksen puheenvuoro. Kylänvanhimmat tai uskonoppineet ratkaisevat Afganistanissa edelleen valtaosan oikeustapauksista. Siviiliriitoja, kuten avioeroa tai perinnönjakoa viedään harvoin oikeusistuimeen, koska syyttäjäviranomaisia tai tuomareita on liian vähän.

Kärsimys hävisi sodan kuvista

Noora Kotilainen

Kärsimys hävisi sodan kuvistaRuumiillisen kärsimyksen kuvat ovat miltei täysin kadonneet terrorismin vastaisen sodan kuvastosta. Tilalle on tullut uudenlainen auttajasotilaan hahmo, jossa yhdistyvät humanitaarisen työn tekijän ja aseistetun soturin piirteet.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Mieluummin askeleen edellä

Teija Tiilikainen

Talouskriisi yllätti maailman toissa syksynä. Varsin pian todettiin, ettei kansainvälisellä yhteisöllä ollut kriisin taltuttamiseen hyvin soveltuvaa korkean tason yhteistyöfoorumia. Aukot rahoitusjärjestelmien valvonnassa olivat myös jääneet huomaamatta. Syntyi vahvistettu G20, johon koottiin rikkaiden teollisuusmaiden ohella maailman nousevat talousmahdit sekä keskeiset kansainväliset rahoituslaitokset. G20-ryhmästä on rohkaisevien kokemusten jälkeen suunniteltu pysyvää yhteis...

Artikkeli

Markku Wilenius: Ihmiskunnan henkinen murros tekee tuloaan

Martina Ahola

Tulevaisuudentutkija Markku Wilenius odottaa alkavan vuosikymmenen olevan perustavanlaatuisen muutoksen aikaa. Hän nimesi viisi tärkeintä megatrendiä, jotka ovat globaalin markkinatalouden muutos, ympäristön muutos, väestön ikääntyminen, kuluttajien vallan kasvu ja geopoliittisen valtarakenteen muutos.

Artikkeli

Aseita ja apua Jemenille

Joonas Pörsti

Jemen nousi nopeasti läntisen turvallisuussektorin huomion keskipisteeseen, kun nigerialainen Umar Farouk Abdulmutallab yritti räjäyttää matkustajakoneen Detroitin yllä joulupäivänä. Arabian niemimaan al-Qaida ilmoitti suunnitelleensa iskun.

Artikkeli

Teinit huumekuriireina

Martina Ahola

Meksikon rikollisjärjestöt ovat ryhtyneet värväämään amerikkalaisteinejä huumekuriireiksi ja sala-ampujiksi, varoittavat Teksasin viranomaiset.

Artikkeli

Tieteen uusi suurvalta

Martina Ahola

Kiinan asema tieteen suurvaltana on kiistaton, jos mittarina pidetään julkaisujen määrää. Thomson Reutersin ylläpitämän tilaston mukaan kiinalaisten tieteellisten julkaisujen määrä on kasvanut viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana 64-kertaiseksi, enemmän kuin minkään muun maan.

Artikkeli

Itämeren suojelu Suomen ja Ruotsin käsissä

Markku Ollikainen

Haitat kiertävät Itämerellä merivirtojen mukana pohjoiseen ja länteen. Saastuttaja maksaa -periaatetta on siksi turha yrittää noudattaa meren suojelussa.

Artikkeli

Venäjä näkee sotilaallisia uhkia kaikkialla

Heikki Lehtonen

Sota Georgiaa vastaan antoi Venäjän johdolle hyvän syyn nopeuttaa asevoimiensa uudistusta. Turvallisuuspoliittiset linjanvedot osoittavat, että Venäjä näkee ympärillään lähes yksinomaan uhkia. Perinteisten asevoimien heikkoutta se kompensoi uhkaamalla ydinaseilla.

Artikkeli

Puheenvuoro: Sosiaaliturvaa koko ihmiskunnalle

Timo Voipio ja Ronald Wiman

Perusturva voitaisiin ulottaa myös köyhien maiden väestölle alle kahdella prosentilla maailman bruttokansantuotteesta. Perusturva vähentäisi köyhyyttä, lisäisi vakautta ja yrittäjyyttä sekä avaisi ilmasto- ja kauppapolitiikan umpikujia.

Artikkeli

Amazon myynnissä

Niina Sarkonen

Amazonin rikkaat luonnonvarat ovat vauhdittaneet Perun talouden nopeaan kasvuun. Öljy-yhtiöt ovat rakentaneet kyliin kouluja ja sairaaloita, mutta epätasainen kasvu on synnyttänyt väkivaltaisia konflikteja ja uhkaa monimuotoista luontoa.

Artikkeli

Kööpenhaminan pesänjakajat

Antto Vihma

YK: n ilmastoneuvottelut ajautuivat Kööpenhaminassa umpikujaan. Syntynyt poliittinen sopimus saattaa ennakoida uutta kevyen ilmastopolitiikan kautta, jossa ei tunneta sitovia päätöksiä.

Artikkeli

Euroopan pitäisi itsenäistyä ulkopolitiikassa

Joonas Pörsti

Turvallisuuspolitiikan tutkijan Nick Witneyn mielestä EU on jäänyt ulkosuhteissa Yhdysvaltojen suojatiksi, vaikka kommunismin uhka on väistynyt idästä jo kauan sitten.

Artikkeli

Kolumni: Bloggaava suurlähettiläs

Matti Laurén ja Juha Mononen

Yhdysvallat on ryhtynyt hyödyntämään sosiaalista mediaa digitaalisessa diplomatiassaan. Erilaiset sosiaalisen median sovellukset ovat näkyvästi esillä State Departmentin eli maan ulkoministeriön vastikään uudistetuilla kotisivuilla. Myös Yhdysvaltain uusi Suomen suurlähettiläs Bruce J. Oreck on havainnut sosiaalisen median merkityksen. Lähettiläs bloggaa aktiivisesti ja viestii myös mikroblogipalvelu Twitterin, videopalvelu Youtuben ja valokuvien verkkoarkiston Flickrin avulla. O...

Artikkeli

Velvollisuus dokumentoida

Martina Ahola

Heikko sananvapaustilanne vaikeuttaa tiedonsaantia Iranista. Sensuuria vastaan vuosikaudet taistelleet dokumentaristit kokevat kuitenkin velvollisuudekseen totuuden kertomisen. Yhteiskunnallinen kuohunta on vahvistanut tätä pyrkimystä.

Artikkeli

Kirjavieras: Tuhoaako siirtolaisuus Euroopan?

Henri Purje

Euroopan maahanmuuttopolitiikka on ollut taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen katastrofi, väittää amerikkalaistoimittaja Christopher Caldwell. Antropologi Marko Juntusen mielestä Caldwell paisuttelee kulttuurien törmäystä ja syyllistyy tarkoitushakuisuuteen.

Kirja

Kirjatutka: Railakkaasti Liberalismin puolesta

Hiski Haukkala

Pelko on aikamme sana. Etenkin EU:ssa vapistaan moninapaistuvan maailman edessä. Moni katsoo, että autoritaarinen valtiokapitalismi voittaa ja läntinen liberalismi häviää. Myös si­säpoliittisesti kuohuu: monet pelkäävät radikaalin islamin nousua ja avoimien ja moniarvoisten yhteiskuntiemme loppua.

Kirja

Kirjatutka: Kuka on juutalainen?

Olli Ruohomäki

Tel Avivin yliopiston historian professori Shlomo Sand kyseenalaistaa monta Israelin virallisen historiankirjoituksen tulkintaa poleemisessa kirjassaan The Invention of the Jewish People. Hän kiistää juutalaisen kansan erityisaseman ”valittuna kansana” ja esittää, että useat Israelin virallisen historiankirjoituksen kertomukset ovat myyttejä.  Jopa Israelin itsenäisyysjulistuksessa sanotaan, että juutalaiset joutuivat maanpakoon vuonna 70 jKr. roomalaisten hyökkäyksen seurauk...

Kirja

Kirjatutka: Tasapainotteleva saudien valtakunta

Mari Luomi

Saudi-Arabiasta kirjoitetaan harvoin yhtä mukaansatempaavasti kuin brit­tihistorioitsija Robert Lacey teoksessaan Inside the Kingdom: Kings, Clerics, Mo­dernists, Terrorists and the Struggle for Saudi Arabia. Nimensä mukaisesti kirja käy läpi Saudi-Arabian tarinan sen mo­nien ristiriitojen kautta.

Kirja

Kirjatutka: Peto pois nurkasta

Janne Hopsu

Iranin poliittisia päämääriä ei enää ohjaa Khomeinin islamilaisen vallan­kumouksen perintö, vaan maan kansal­liset intressit. Teheran on kärsivällinen ja pragmaattinen toimija, ei hullujen mul­lahien maa – marttyyriuden leimaamasta itseymmärryksestä huolimatta. Iran on Persianlahden alueen ainoa vakaa ja pysyvä valtio ja sen kanssa pitää yrittää neuvotella.

Kirja

Kirjatutka: Monta Kiinaa Afrikassa

Andrew Jones

Kiinan ja Afrikan maiden suhteet ovat vakiintuneet kuumaksi aihepiiriksi sekä mediassa että akateemisessa tutki­muksessa. Ajankohtaisuudesta kertoo myös viime aikoina kirjoitettujen teosten runsas määrä. Kiinan kasvavaa aktiivi­suutta Afrikan mantereella käsittelee myös Ian Taylorin uusin kirja.

Kirja

Kirjatutka: Kaikki on kyseenalaistettavissa

Vadim Kononenko

Superfreakonomics saa miettimään uudelleen monia asioita, joita nor­maalisti pidettäisiin yleisenä totuutena. Tiesitkö, että prostituoitu makaa toden­näköisemmin poliisin kanssa kuin pää­tyy poliisin pidättämäksi? Tai että suku­puolenvaihdos voi parantaa palkkaasi, mutta vain jos valitset oikean sukupuo­len? Tämä johtuu siitä, että naiset saavat usein alhaisempaa palkkaa, siinäkin ta­pauksessa, että olisivat sattuneet synty­mään miehenä.

Kirja

Kirjatutka: Kulttuurit kipinöivät Kaukasiassa

Ville Ropponen

Georgian ja Venäjän sota elokuussa 2008 toimii Anna-Lena Laurénin reportaasikirjan Vuorilla ei ole herroja lähtökohtana. Onneksi Laurén ei pysäh­dy Georgiaan, vaan pyrkii ymmärtä­mään Kaukasiaa laajasti. Hän pohtii politiikan lisäksi kaukasialaista mentali­teettia, historiaa, kulttuuria ja taloutta. Näkökulma on valpas ja moneen suun­taan kriittinen.

Kirja

Kirjatutka: Demokratia laahaa Venäjällä

Helena Rytövuori-Apunen

Ihmisoikeusasiamiehen viran perustaminen ja kuolemanran­gaistuksesta luopuminen ovat olleet Venäjälle sopivia keino­ja osoittaa lännelle, että maan demokratisoituminen etenee. Demokratian kolmas eurooppalainen normi eli vaatimus va­paista ja demokraattisista vaaleista on sen sijaan jäänyt toteu­tumatta.

Kirja

Kirjatutka: Uudet alamaiset

Johanna Nykänen

Euroopan rajojen tarkoitus ei ole enää pitää ulkomaalaisia maanosan ulkopuolella vaan ottaa heidät sisään hallinnan kohteiksi. ”Vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen” perustu­van alueen sijasta Euroopasta on muodostunut autoritäärisen hierarkkinen tila, joka tuottaa ja hallinnoi eroja.

Artikkeli

Yhteys Afrikkaan

Martina Ahola

”Afrikka ei ole yksi maa tai yhtenäinen manner eikä elämä Afrikassa tarkoita pelkkiä huolia ja ongelmia”, muistuttaa  Wanjiku wa Ngugi. Hän on tänä vuonna

Profiili

Laaja-alainen sillanrakentaja

Martina Ahola

Markku Wileniuksen tie maailman ensimmäiseksi tulevai­suuden tutkimuksen professoriksi on monen tekijän summa. Osasyynä voi olla hänen laaja-alainen kiinnos­tuksensa eri tieteenaloja kohtaan. Wileniuksen koulutustaustaan kuu­luu muun muassa yhteiskuntapolitiikka, talous, sosiaalipolitiikka ja luonnontieteet, sekä vähän insinööritieteitä.

Lue lehdestä