Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2010

Pietarin uudet kulissit

Pietarin uudet kulissit

Julkaistu 16.9.2010

Venäjän vaurastuminen on näkynyt 2000-luvulla Pietarin katukuvassa. Kuvernööri Valentina Matvijenkon toisella kaudella kaupunginhallinto on halunnut jättää jälkensä kaupungin historiaan monumentaalisilla uudisrakennuksilla, joiden merkitys on kyseenalainen taloudelliselle hyvinvoinnille.

Lehden teemakokonaisuus pureutuu Pietarin kehitykseen. Lähes viiden miljoonan asukkaan Pietari on avainpaikalla, jos Itämeren alueen taloudellinen yhteistyö nousee kukoistukseen. Uuden Hansa-liiton tiellä on vielä melkoisesti rojua kylmän sodan ajalta.

Lue lisää tuoreimmasta UP-lehdestä.
Julkaistu 16.9.2010.

Pietari valmistautuu vallanvaihtoon

Daniil Tsygankov

Pietarin kuvernöörin Valentina Matvijenkon toista kautta ovat leimanneet kunnianhimoiset jättiprojektit. Matvijenko joutuu varautumaan syksyllä erottamisuhkaan, kun presidentti Medvedev vaihtaa yhä useamman alueen johtoon ”modernisaatioon” suuntautuneita talouseksperttejä.

Suurten suunnitelmien kaupunki

Daniil Tsygankov

Pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen on jäänyt Pietarissa vähälle huomiolle.

Kuvernöörien vaihtoviikot

Joonas Pörsti

Yli kolmasosa venäjän kuvernööreistä on joutunut vaihtoon presidentti Medvedevin kaudella.

Venäjä yrittää loikata nopealle raiteelle

Katri Pynnöniemi

Suurnopeusjunia on suunniteltu Venäjällä 1960-luvulta lähtien, mutta suunnitelmat kotimaisin voimin tehtävistä uudistuksista jäivät juhlapuheiksi. Junat päätettiin lopulta ostaa Saksasta ja Ranskasta.

Uuden yhteistyön avaimet Itämerellä

Fjodor Lukjanov

Uuden yhteistyön avaimet ItämerelläTaloudellinen vuorovaikutus sitoo Itämeren alueen maat entistä tiukemmin yhteen, mutta historian painolasti vaikeuttaa poliittisen ymmärryksen syntymistä. Fjodor Lukjanov hakee kehityksen mallia Hansaliitosta, joka yhdisti Itämeren 500 vuotta sitten.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Suomi on huipulla

Teija Tiilikainen

Newsweek-lehden selvitys maailman parhaan maan tittelistä herätti ansaittua huomiota. Tutkimuksessa valtioita vertailtiin niiden kansalaisille tarjoamien elinolosuhteiden perusteella. Suomi voitti vertailun.

Artikkeli

"Venäjällä käytetään isoja työkaluja"

Niina Sarkonen

Venäjä nousee jo talouskriisistä. Keskiluokan kasvu jatkuu maassa vahvana, uskoo hissiyhtiö Koneen Venäjän maajohtaja Maaret Heiskari. Hän on koukussa maan elinvoimaan ja dynaamisuuteen. Lue lisää UP-lehdestä 3/2010.

Artikkeli

Kiina-ilmiö iski Länsirannalle

Martina Ahola

Israelin miehittämän Länsirannan palestiinalaisista kodeista ei odottaisi löytyvän pieniä kipa-tehtaita. Palestiinalaisnaiset tienaavat kuitenkin kotitalousrahoja virkkaamalla juutalaisten uskonnollisia päähineitä.

Artikkeli

Länsirannikon pehkua

Joonas Pörsti

Kaliforniassa järjestetään marraskuun alussa osavaltion kansanäänestys marihuanan viljelyn ja hallussapidon vapauttamisesta kotitarpeisiin. Paikallistasolla voitaisiin lisäksi päättää marihuanan kaupallisesta tuottamisesta. Mielipidetiedustelujen mukaan lakimuutoksen kannattajia ja vastustajia on suunnilleen yhtä paljon.

Artikkeli

USA pitää kiinni opiskelijoista

Martina Ahola

Barack Obaman hallitus on karkottanut Yhdysvalloista ennätysmäärän rikoksista tuomittuja maahanmuuttajia. Yksi laittomien maahanmuuttajien joukko on kuitenkin säästynyt – opiskelijat.

Artikkeli

Kruunu pärjää omillaan

Juhana Vartiainen

Ruotsin esimerkki osoittaa, että hyvällä talouspolitiikalla voi menestyä myös ilman euroa. Pieni eurooppalainen maa kykenee sekä rahaliiton ulkopuolella että sen sisäpuolella sotkemaan asiansa tai hoitamaan niitä hyvin.

Artikkeli

Israelin siirtokunnat rauhan esteenä

Olli Ruohomäki

Länsirannan siirtokunnista luopuminen avaisi mahdollisuuden kestävään rauhaan Israelin ja uuden palestiinalaisvaltion välillä. Rauhan tiellä ovat siirtokuntiin muuttaneet aatteelliset uudisasukkaat ja ortodoksijuutalaiset, jotka eivät hyväksy maallista hallintoa.

Artikkeli

Lähi-itä katsoo nyt Turkkiin

Johanna Nykänen

Aktiivinen ulkopolitiikka on vahvistanut Turkin asemaa arabinaapureiden silmissä. Samaan aikaan liittolaisuus länsimaiden kanssa jatkuu. Turkin idänpolitiikka on etupäässä pragmaattista talouspolitiikkaa ja sisäpoliittista peliä.

Silminnäkijä

Ryhmäkuria ja ihmisoikeuksia

Sirpa Nyberg

Herään klo 5.30, pakkaan voileipiä kassiin ja lähden Geneven helmikuisessa tuiskussa polkemaan pyörällä kohti YK:ta. Vastatuuli on kova ja matkaan kuluu aikaa tavallista enemmän. YK-rakennuksia ympäröi korkea aita ja portit ovat kiinni. Paikalla on jo useampi vielä aikaisemmin herännyt diplomaattikollega ja minulle tuntemattomia autonkuljettajia.

Artikkeli

Diplomatia 2.0

Martina Ahola

Twitter-viesteillä terroristeja vastaan, demokratialiikkeille voimaa Facebookista? Teknologiauskovaiset odottavat sosiaalisen median mullistavan diplomatian. Arvostelijat varoittavat, että samat välineet vahvistavat myös itsevaltaisten hallitsijoiden asemaa.

Artikkeli

Verkkotunnusten valtiaat

Yrjö Länsipuro

Yhdysvallat on höllentänyt erityisasemaansa internetin hallinnassa. Etenkin Kiina haluaisi verkon YK:n valvontaan. Rikollisuuden ja verkkosodankäynnin uhkat pakottavat eripuraiset maat lisäämään entisestään kansainvälistä yhteistyötä.

Artikkeli

Gayle Lemmon: Naisten perustamat yritykset muuttavat yhteiskuntaa

Martina Ahola

Afganistaniin perehtynyt toimittaja-tutkija Gayle Lemmon haluaa ravistella Afganistaniin liittyviä käsityksiä. ”Mielikuva afgaaninaisista avuttomina uhreina ei vastaa todellisuutta. He huolehtivat perheidensä toimeentulosta jo talibanhallinnon aikana, rajoituksista huolimatta.”

Artikkeli

Kolonialistiset rajat murtuvat Sudanissa

Pasi Nokelainen

Siirtomaa-ajalta periytyvät rajat saattavat muuttua Afrikassa rauhanomaisesti, kun eteläsudanilaiset äänestävät tammikuussa itsenäistymisestä. Lopputuloksena voi olla myös konflikti, joka aiheuttaa Afrikan sarven alueella entistä suurempaa sekasortoa.

Artikkeli

Uuden energiatalouden kynnyksellä

Thomas Spencer

Euroopan tarvitsema sähkö voidaan tuottaa vuoteen 2050 mennessä lähes täysin ilman hiilidioksidipäästöjä. Tulevaisuuden alhaisemmat polttoainekustannukset kompensoivat siirtymäaikana tarvittavat miljardi-investoinnit.

Artikkeli

Kirjavieras: Itsetunnon kohennusta eurooppalaisille

Joonas Pörsti

Eurooppalaisilla on vahva yhteinen arvopohja, joka jää liian helposti pimentoon Euroopan unionia koettelevissa kriiseissä, väittää John McCormick uutuuskirjassaan. Tutkimusjohtaja Hanna Ojasen mielestä kirjaan listatut eurooppalaiset arvot tuntuivat hieman mainosmaisilta.

Kirja

Kirjatutka: Euroopan kokaiinihimo koukuttaa Afrikkaa

Kukka-Maria Kuisma

Länsi-Afrikka lukeutuu maailman köyhimpiin alueisiin. Se on myös globaalin huumekaupan viimeisin linkki ja uhri. Alueen kautta kulkee vuosittain kymmeniä tonneja huumeita, joiden arvo liikkuu yli miljardissa eurossa. Interpolin arvioiden mukaan kaksi kolmasosaa Euroopassa myytävästä kokaiinista kul­kee Länsi-Afrikan kautta.

Kirja

Kirjatutka: Ruotsille rohkeampaa peliä EU-kentällä

Kaisa Korhonen

Ruotsi on ollut Suomen tavoin Euroo­pan unionin jäsen 15 vuotta. Nämä eurooppalaistumisen vuodet ovat jättä­neet jälkeensä tarpeen päivittää kansal­lista poliittista järjestelmää, arvioi Stu­dieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) -tutkimusverkosto tämänvuotises­sa raportissaan. Viisihenkinen demokra­tianeuvosto esittää maalleen myös toi­veen aktiivisemmasta EU-politiikasta.

Kirja

Kirjatutka: Avun imperatiivi

Niina Sarkonen

Aivan tavallisena maanantaina viime vuoden maaliskuussa tamperelainen kasvatustieteiden professori Juha Suo­ranta sai sähköpostin, jonka seurauksia hän tuskin arvasi. Viestissä pyydettiin auttamaan suomalaisessa vastaanotto­keskuksessa asuvaa 17-vuotiasta afga­nistanilaispakolaista Ashraf Sahilia, jota uhkasi lähipäivinä karkotus Kreikkaan Dublinin sopimuksen perusteella. Krei­kassa turvapaikanhakijat asuvat täpö­täysissä vankiloissa tai kadulla. Ihmisoi­keusj...

Kirja

Kirjatutka: Pysyvästi paossa

Satu Nieminen

Toimittaja Annu Kekäläinen asui kolme kuukautta Kakuman pakolaisleirillä Luoteis-Keniassa. Kirjassa Leiri hän kertoo tarinoita keväällä 2008 kohtaamistaan leirin asukkaista, järjestöjen työntekijöistä sekä alueen alkuperäisväestöstä, jonka yhteisömaille leiri on perustettu. Tarkoituksena on ymmärtää, millaista on elää pakolaisleirillä.

Kirja

Kirjatutka: Verkostot kutovat tulevaisuutta

Ulla Anttila

Verkostoista on tullut muotitermi, jolla selitetään uuden vuosituhannen todellisuutta. Tunnettu yhteiskuntatietei­lijä Manuel Castells nivoo paikalliset ja globaalit verkostot yhteen ja hahmotte­lee niiden yhteyksiä internet-ajan mediaan.

Kirja

Kirjatutka: Kapina Meksikossa

Pekka Wahlstedt

Tavallisten ihmisten kapina kertoo meksikolaisen Oaxacan kaupungin kansannoususta, joka sai alkunsa opet­tajien lakosta. Teos ilmestyi jo neljä vuotta sitten, mutta kuin kohtalon sane­lemana se suomennettiin vähän ennen kuin ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola surmattiin viime keväänä samassa kau­pungissa. Teos tarjoaa siten laajemman taustan äskettäisille tapahtumille.

Artikkeli

Afganistanin sodan pojankasvot

Noora Kotilainen

Yhä monimutkaisemmaksi muuttuva Afganistanin sota tavoittaa tänä syksynä myös suomalaisyleisön verkkokalvot. Elokuvateattereihin saapui miltei

Kolumni

Obaman toivo muuttui tragediaksi

Markku Ruotsila

Marraskuun toisena päivänä demokraatit kokevat kaiken todennäköisyyden mukaan valtaisan vaalitappion Yhdysvaltain kongressivaaleissa. Miltei kaikki mielipidetiedustelut ovat jo jonkin aikaa kertoneet, kuinka yli 50 prosenttia äänestäjistä aikoo tukea presidentti Barack Obamaa haastavia republikaaneja.

Artikkeli

Pelkona Pandoran lippaan aukaisu

Pasi Nokelainen

Vaikka kansanäänestys Etelä-Sudanin asemasta sujuisi rauhal­lisesti, on epävarmaa, saako kansainvälinen yhteisö uuden jäse­nen. Avainasemassa maan

Artikkeli

Suomalaisten uusi työkenttä?

Pasi Nokelainen

Etelä-Sudan voi hyvin olla suo­malaisten rauhanturvaajien seuraava kohde ja presidentti Martti Ahtisaaren johtaman Crisis ManagementInitiativen seuraava projekti.

Artikkeli

Sisäisiä ja ulkoisia voimia

Pasi Nokelainen

Sudanin sisällissodat Ensimmäinen sisällissota Sudanin etelä- ja pohjoisosan välillä (1955–1972) alkoi jo hieman ennen Sudanin itsenäistymistä

Lue lehdestä