Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2011

Politiikkaa menneisyydellä

Politiikkaa menneisyydellä

Julkaistu 10.3.2011

Venäjä on ottanut talouskriisin jälkeen askeleen lännen suuntaan. Samalla maan poliittinen eliitti on käynnistänyt varovaisesti Stalinin kauden rikosten käsittelyn Puolan kanssa. Taustalla on kaksi vuosikymmentä kestänyt historiasota Itä-Euroopassa. Sen ytimessä on kansallisen identiteetin rakentaminen kommunismin romahdettua.

Saksan nuori polvi on vapautunut menneisyyden taakasta. Uusi itsetunto näkyy EU-politiikassa, jossa Saksa on valmis puolustamaan omaa etuaan.

Palaamme uusimmassa numerossa myös 50-vuotta täyttävän Ulkopolitiikka-lehden alkuvaiheisiin. Lehti syntyi Kekkosen ensimmäisellä presidenttikaudella, yöpakkasten ja noottikriisin tunnelmissa.

Vastahakoinen johtaja

Timo Behr

Vastahakoinen johtajaSaksa on kulkenut pitkän tien pelkoa herättävästä suurvalta-asemasta kylmän sodan aikaisen syyllisyyden kautta "uuden Saksan" aikakauteen. Talouskriisin koettelema Eurooppa katsoo Saksaan – ja pelkää samalla sen vahvistumista.

Taistelukenttänä menneisyys

Igor Torbakov

Itä-Euroopassa on käyty historiasotaa kylmän sodan päättymisen jälkeen. Venäjä kokee Itä-Euroopan maiden tulkinnat Neuvostoliiton ajasta hyökkäykseksi omaa eurooppalaisuuttaan vastaan. Venäjällä itsellään on vielä paljon työtä oman menneisyytensä käsittelemisessä.

Valtio muistaa puolestasi

Johanna Nykänen

Turkin valtiolla on pitkät perinteet kansalaisten muistin kontrolloinnissa.

Suomalaiset tuntevat historiansa

Joonas Pörsti

Sotahistorian rinnalle nousee kertomus suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisesta.

Sotaa ja rauhaa luokkahuoneissa

Juha Mäkinen

Koulujen historianopetukseen­ kohdistuu poliittisia into­himoja. Oppikirjoilla pyritään­ toisaalta myös ratkaisemaan­ syvään juurtuneita vastakkain­­asetteluja kansojen välillä.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Pyöreitä vuosia

Teija Tiilikainen

Tässä Ulkopolitiikka-lehden numerossa on paljon historiaa. Historialle ei voi kääntää selkää, vaan se vaikuttaa käsityksiin nykyisyydestä ja tulevasta. Historian voima on salakavala: ihmiset ovat yleensä vain osittain tietoisia niistä erilaisista tavoista, joilla historia johdattaa. Historialliset tulkinnat suhteellistuvat ja osoittavat rajallisuutensa, kun erilaisia tulkintoja samasta ilmiöstä asetetaan rinnakkain.

Profiili

Jaakko Iloniemi: Näin syntyi Ulkopolitiikka

Joonas Pörsti

Jaakko Iloniemi oli 1960-luvulla käynnistämässä Suomen kehitysapua ja 1970-luvulla valmistelemassa Etyk-huippukokousta Helsinkiin. 1990-luvun alussa hän muokkasi Suomen mielipideilmastoa suotuisaksi EU-jäsenyydelle. Niin, ja oli hän myös perustamassa Ulkopolitiikka-lehteä 50 vuotta sitten.

Profiili

Iloniemen virstanpylväät

Joonas Pörsti

Jaakko Iloniemi muistelee ulkopolitiikan tärkeitä käännekohtia.

Maailma palasina

Pyssyjä pasifisteille?

Juha Mäkinen

Väliamerikkalainen Costa Rica tunnetaan aseettomuudestaan. Maa lakkautti armeijansa vuonna 1948 käydyn sisällissodan jälkeen ja on sen jälkeen välttynyt sodilta. Valtiollinen pasifismi on olennainen osa costaricalaisten identiteettiä.

Silminnäkijä

Silminnäkijä: Herra B:n passitoimisto

Salla Nazarenko

Jos haluaa tietää, miten korruptio toimii ihmisten arjessa, ei tarvitse avata Transparency Internationalin raporttia. Tarvitsee vain mennä naimisiin kehitysmaan kansalaisen kanssa. Tilapäisesti maassa asuvat hyväpalkkaiset ulkomaalaiset eivät juuri törmää lahjusten kerjääjiin – paikalliset hoitavat likaisen työn heidän puolestaan. Mutta silloin, kun oma perheenjäsen on kotoisin korruptoituneesta maasta, maan tapa purskahtaa ennemmin tai myöhemmin päin naamaa kuin mätäpaise.

Kirja

Kirjatutka: Mitä taloustieteen oppikirjat eivät kerro?

Henri Purje

Vapaat markkinat tekevät kaikista vauraampia. Internet ja tietotekniikan kehitys ovat mullistaneet talouden. Tulevaisuus on innovaatio- ja palvelusektoreilla. Suuri julkinen sektori heikentää kasvua, tehokkuutta ja innovaatioita. Alhainen inflaatio vakauttaa talouden ja tukee kasvua.

Artikkeli

"Huone täynnä kaasua"

Juha Mäkinen

Kun Paavo Lipponen lokakuussa 1966 osallistui Tampereella järjestettyyn ulkopoliittiseen paneelikeskusteluun, hän oli oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan – mutta oikeastaan hän oli väärä mies. Alun perin tilaisuuteen oli nimittäin menossa kansanedustaja Pekka Kuusi, mutta kiireidensä vuoksi hän ehdotti tilalleen 25-vuotiasta valtiotieteen ylioppilas Lipposta.

Artikkeli

Nuoren polven ulkopolitiikka

Paavo Lipponen

Olisi liioiteltua väittää, että nuorella polvella on Suomessa selvästi erottuva ulkopolitiikkansa. Tänä syksynä käyty ulkopoliittinen keskustelu lähti tosin käyntiin lähinnä nuorempien ihmisten toimesta, mutta tässäkin keskustelussa syntynyt asetelma osoittaa, että todellinen ulkopoliittinen jakautuma ei noudata mitään selvää ikärajaa: pikemminkin voitaisiin puhua ikä- ja puoluerajojen poikki kulkevasta vanhoillisuus–edistyksellisyys-jakautumasta.

Maailma palasina

Ministerit lomalla

Joonas Pörsti

Viime joululomallaan Ranskan ulkoministeri Michèle Alliot-Marie nautti tunisialaisesta vieraanvaraisuudesta. Tammikuussa syrjäytetyn presidentti Ben Alin klaaniin kuuluva liikemies Aziz Miled lainasi ranskalaisministerin perheelle loman aikana kahdesti yksityistä suihkukonettaan. Mielenosoitukset Tunisian hallintoa vastaan olivat juuri alkaneet.

Artikkeli

Egyptin vallanvaihto alkoi tietoverkosta

Henri Onodera

Nuoren polven egyptiläisille tärkeitä kansalaisaktivismin työkaluja ovat kannettavat tietokoneet, kamerakännykät ja internetin yhteisöpalvelut. Nettiaktivismilla oli keskeinen rooli Mubarakin eroon johtaneiden suurmielenosoitusten järjestämisessä.

Artikkeli

Venäjä kurottaa länteen

Hiski Haukkala

Venäjä on ryhtynyt talouskriisin jälkeen yhteistyöhön Yhdysvaltojen ja EU:n kanssa laajalla rintamalla. Muutoksen kestävyyttä ja kaikkia syitä on vaikea tulkita, mutta missään nimessä tilaisuutta ei kannata jättää hyödyntämättä.

Kolumni

Venäjän ymmärtämisen taidosta

Katri Pynnöniemi

Jos päämääränä on ymmärtää, miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii, tai mihin Venäjä ehkä toiminnallaan pyrkii, olennaisinta on ”lukea” tarkasti, mitä venäläiset itse asiasta sanovat, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi.

Artikkeli

Rakkauden vuoksi tai siitä huolimatta

Anna Virkama

Avioliiton kautta Ranskaan saapuvien siirtolaisten maahanmuuttoa halutaan hillitä lakiuudistuksella, mutta vaarana on kaikkien ulkomaalaisten kanssa solmittujen liittojen leimaaminen tekaistuiksi.

Silminnäkijä

Antakaa meille Lopez ja sopimus

Reeta Paakkinen

Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa elettiin viime vuonna peruutettujen konserttien aikaa. Ensimmäisenä konserttinsa perui Jennifer Lopez. Hänet sai perääntymään tuhansien amerikankreikkalaisten lähettämä vetoomus, jossa R’n’B-tähteä pyydettiin perumaan konserttinsa ”miehitetyllä alueella”, kirjoittaa valtiotieteiden maisteri ja nykykreikan historian kandidaatti Reeta Paakkinen.

Artikkeli

Dilma Rousseffin kova testi

Mikael Wigell

Brasiliaa pidetään Latinalaisen Amerikan suurimpana menestystarinana ja tulevana suurvaltana. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet maan talouden rakenteelliset heikkoudet sekä äärimmäisen pirstaloitunut poliittinen järjestelmä, joka vaikeuttaa presidentti Dilma Rousseffin uudistustyötä.

Artikkeli

Euroopan oikeiston nousu taittuu

Joonas Pörsti

Oppositio ja populistiset liikkeet hyötyvät useissa Euroopan maissa talouskriisistä tämän vuoden vaaleissa. Euroopan oikeisto on vahvistunut 1990-luvun puolivälistä saakka, mutta onko edessä nyt käänne?

Artikkeli

Islamin vastainen populismi etenee Hollannissa

Niina Sarkonen

Vapauspuolue on vahvassa nosteessa maalis­kuun aluevaaleissa.

Artikkeli

Opposition kannatus nousee Saksassa

Susan Villa

Osavaltiovaaleista on tulossa tiukka testi liittohallitukselle.

Artikkeli

Talouskriisi koettelee Espanjaa

Teemu Sinkkonen

Oikeisto syyttää keskustavasemmistolaista hallitusta hitaasta reagoinnista kriisiin.

Artikkeli

Viro etsii uusia tavoitteita

Susan Villa

Kun suuret päämäärät on saavutettu, virolaisia kiinnostaa ennen kaikkea kotimaan talouden kehitys.

Artikkeli

Oikeiston valtakausi loppunee Tanskassa

Niina Sarkonen

Sosiaali­demokraattien ennustetaan­ vievän voiton parlamenttivaaleissa.

Puheenvuoro

Suomi ilmastodiplomatian kärkeen

Oras Tynkkynen

Suomessa ajatellaan yleisesti, ettei pienellä maalla voi olla suurta roolia kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Vähättelyyn ei kuitenkaan ole aihetta – meillä on hyvät edellytykset nousta ilmastodiplomatian kärkeen, kirjoittaa valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija ja Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Puheenvuoro

Kriisinhallinta vailla suuntaa

Oskari Eronen, Jari Mustonen, Markus Peltola

Suomalainen kriisinhallintaosaaminen on ollut tunnustettua. Mutta onko Suomelle käymässä liiallisen itsetyytyväisyyden sekä yhteisen suunnan ja innovatiivisuuden puutteen vuoksi ”nokiat”, kysyvät Oskari Eronen, Jari Mustonen ja Markus Peltola.

Artikkeli

Kahtiajako leimaa Yhdysvaltain mediaa

Lauri Seppälä

Vastakkainasettelu liberaalien ja konservatiivien välillä näkyy entistä vahvemmin amerikkalaisessa mediassa. Ideologisuus ja kärjistykset voimistuvat, kun syväanalyyseille ei ole kysyntää.

Kirjavieras

Teollisuusmies pettyi euroon

Yrjö Lautela

Saksan teollisuusliiton entinen puheenjohtaja Hans-Olaf Henkel on kääntynyt vastustamaan euroaluetta, koska siitä on tullut ”tulonsiirtoyhteisö”. Toimistopäällikkö Samu Kurri Suomen Pankista pitää kirjan tiukkasävyistä kritiikkiä yllättävänä.

Kirja

Demokratialla irti ydinaseista

Tarja Cronberg

Ydinsulkusopimus on onnistunut tehtävässään, toteavat David Cortright ja Raimo Väyrynen kirjassaan Towads Nuclear Zero.

Kirja

Obaman kahden rintaman sota

Olli Ruohomäki

Yhdysvalloilla on ratkaisevaa vaikutusvaltaa Afganistanin tilanteeseen, ja kaikkia liittolaisia kiinnostaa tietää, miten Yhdysvaltojen päätöksenteko toimii sodassa. Tätä Yhdysvaltojen Afganistan-politiikkaa koskevaa päätöksentekoa valottaa Washington Post -lehden apulaispäätoimittajan Bob Woodwardin kirja Obama’s Wars. Bob Woodward: Obama's Wars. Simon & Schuster 2010, 441 s.

Kirja

Kiina tien päällä

Lauri Tähtinen

Yhdysvaltalaistoimittaja Peter Hesslerin Country Driving on kertomus Kiianssa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana tapahtuneesta muutoksesta. Kyseessä on road trip, matkakuvaus tai oikeastaan useamman matkan ketju, joiden kuluessa kirjoittaja pyrkii jäsentämään Kiinaa tien päältä.

Kirja

Suomen historia brittitutkijan hampaissa

Jonathan Clements

Suomessa pitkään asuneen brittiläisen historioitsijan George Mauden teoksen kantava ajatus on, että Suomen poliittinen historia on täynnä stereotyyppisesti kuvattuja henkilöitä, epätodennäköisiä liittolaissuhteita ja käyttämättä jätettyjä mahdollisuuksia.

Kolumni

Juoksuhiekkaa Tunisiassa

Louis Clerc

Vuonna 2006 ilmestyneessä kirjassaan Tunisie – Terre de paradoxes (Paradoksien maa) toimittaja ja kirjailija Antoine Sfeir kuvasi presidentti Ben Alin johtamaa Tunisiaa islamismin vastaiseksi linnoitukseksi Pohjois-Afrikassa. Tunisian presidentti edusti Sfeirille malliesimerkkiä valistuneesta itsevaltiaasta, joka ohjasti kansaansa edistyksen kivikkoisella tiellä.

Profiili

Sauli Niinistö: Velanmaksun aika

Juha Mäkinen

Euroopan maiden hyvinvointi on alkanut paljastua savijaloille rakennetuksi. Sauli Niinistön ohje velkojensa kanssa ongelmiin joutuneille maille on yksinkertainen: pitää oppia elämään vaatimattomammin, tulojen mukaan.

Artikkeli

Välineet ja mekanismit

Juha Mäkinen

Euroopan rahoitusvakausväline (ERVV) on vuonna 2010 perustettu euroalueen väliaikainen kriisinhallintajärjestelmä, joka on käytössä kesäkuuhun 2013 asti. Heinäkuusta 2013 alkaen ERVV:n korvaa pysyvä Euroopan vakausmekanismi (EVM).

Lue lehdestä