Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2013

Demokratian uudet ideat

Demokratian uudet ideat

Julkaistu 7.3.2013

Maailmanparlamentti tai maailman keskuspankki ovat kaukaisia tavoitteita, mutta niiden kaltaisia instituutioita tarvittaisiin säätelemään globaalia taloutta ja tasoittamaan kansantalouksia horjuttavia alijäämiä. Utooppisia ideoita on toteutettu ennenkin, ajan ja oikeanlaisen opportunismin avulla.

Kohti globaalia keynesiläisyyttä

Heikki Patomäki, kuvitus Antti Valta

Maailma tarvitsee uusia globaaleja instituutioita. Kansallisvaltioihin jakautunut liberaali maailmantalous sisältää ristiriitoja, joilla on taipumusta tuottaa kriisejä, konflikteja ja jopa sotia. Uusia ideoita voidaan toteuttaa, mutta tämä edellyttää aikaa ja oikeanlaista opportunismia.

Demokratian lyhyt historia

Joonas Pörsti/UP

Demokratiaa on toteutettu eri muo­doissa primitiivisissä yhteisöissä toden­näköisesti tuhansien vuoden ajan. Suoraa demokratiaa sovelletaan yhä joissakin metsästäjä-keräilijäyhteisöissä eri puo­lilla maailmaa.

Kansanvallan tulokkaat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Arabimaista Libya ja Tunisia olivat viime vuoden menestyjiä Freedom House -ajatushautomon demokratiamittareilla.

Yhden puolueen demokratia

Mark Waller

ANC-puolue on dominoinut Etelä-Afrikan politiikkaa vuodesta 1994. Mustasta koulutetusta keskiluokasta kuuluu nyt soraääniä puolueen valtaa kohtaan.

Horjahteleva demokratia

Joonas Pörsti/UP

Euroopan unioni on ratkonut talouskriisiään tavoilla, jotka eivät ole noudattaneet kaikilta osin demokratian pelisääntöjä. Vuonna 2009 voimaan astuneen Lissabonin sopimuksen piti vahvistaa Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien asemaa, mutta kehitys on ollut talouspolitiikassa sen jälkeen päinvastaista.

Demokraattisempi rahaliitto

Teija Tiilikainen/UP

Euroopan unionin päätöksenteon demokratisoinnin tarpeesta vallitsee laaja yhteisymmärrys, mutta keinoista ei ole päästy vielä yksimielisyyteen.

Eurooppa tahtoo vankistaa puolueitaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Euroopan tason demokratia on kriisissä. Komissio etsii ratkaisua uusilla oikeudellisilla säädöksillä.

 
Lue verkossa myös
Kirja

Kansallinen ja kansainvälinen etu yksissä kansissa

Lauri Tähtinen

Kansainvälinen yhteistyö voi juuri nyt huonosti, koska valtioiden mahdollisuudet muuttaa maailmaa ovat huonontuneet merkittävästi, toteaa Columbian yliopiston professori, historioitsija Mark Mazower. Hän tarkastelee uutuuskirjassaan maailmanhallinnan historiaa 1800-luvun alusta nykypäivään.

Pääkirjoitus

Demokratiaa yli rajojen

Teija Tiilikainen

Onko demokratia mahdollinen muuten kuin kansallisvaltion puitteissa, kysyy UP-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.

Maailma palasina

Ydinvoimaa, jawohl!

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Vaikka Saksa päätti toissavuonna luopuaydinvoimastaan, maa tukee uusien ydinvoimaloiden rakentamis­ta

Artikkeli

Kadonnutta kunniaa etsimässä

Juha Mäkinen/UP, kuva Jamieca/Flickr

Suomen ja Ruotsin kärsimät tappiot YK-äänestyksissä viime vuoden lopulla käynnistivät pohjoismaisen itsetutkiskelun. Pohjoismainen yhteiskuntamalli ja kyky yhteistyöhön ovat silti edelleen hyviä käyntikortteja maailmalla.

Sitä kirjaa en unohda

Ulkomaantoimittajan opas

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Tikkanen/UP

Toimittaja Marcel Niedergangin reportaasikirja näytti nuorelle Rauli Virtaselle tietä uusiin maihin ja ammatinvalintaan.

Kirja

Ei Arabiaa ilman šeikkejä?

Mikko Patokallio

Brittiläinen tutkija Christopher Davidson esittää, että arabikevään aikana nähty kansalaisaktivismi enteilee Persianlahden monarkioiden vanhan vallan loppua ja että enemmistö alueen monarkioista joko kaatuu tai vähintäänkin muuttuu radikaalisti vuoteen 2018 mennessä.

Kirja

Kongolaisten toivo

Maija Salonen

Kongon demokraattisessa tasavallassa kutsutaan kuoleman kolmioksi aluetta, joka kärsi pahiten Kongon sodissa. Se sijaitsee maan kaakkoisosassa lähellä Sambian vastaista rajaa, ja siitä kertoo toimittaja Ben Rawlencen tuore kirja Radio Congo.

Artikkeli

Kehitystavoitteet tarpeiden mukaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, grafiikka Kauko Kyöstiö

Globaalia kehitystä voitaisiin kehitystaloustieteilijä Andy Sumnerin mukaan vauhdittaa, jos lineaarisesta kehityksen käsitteestä luovuttaisiin.

Profiili

Korkein tuomari

Joonas Pörsti/UP

Talouskriisi on alkanut horjuttaa eurooppalaista oikeusvaltiota Kreikassa ja Unkarissa. Oikeuslaitoksen toimintakyvystä on syytä huolehtia myös Suomessa, sanoo korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo.

Maailma palasina

Aukeaako Nepalin umpisolmu?

Juha Mäkinen/UP

Nepalilla on hallitus, mutta ei perustuslakia eikä parlamenttia, jolle hallitus olisi vastuussa. Kukaan ei tiedä, milloin nepalilaiset pääsevät sanomaan sanansa vaaliuurnilla.

Maailma palasina

Vaaliväittely veljien kesken

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Keniassa järjestettiin tämän viikon maanantaina presidentinvaalit, joita edelsi jotakin historiallista: maassa järjestettiin ensimmäinen vaaliväittely kautta aikojen.

Maailma palasina

Afrikan uusi voimanainen

Joonas Pörsti/UP

Pörssillä on usein paha kaiku pieneläjien keskuudessa. Näin ei ole enää Etiopiassa, jossa raaka-ainepörssin perustaminen on parantanut monien maanviljelijöiden tuloja.

Maailma palasina

Maltalla kaikki äänestävät – miehiä

Juha Mäkinen/UP

EU-perheen pienin jäsen Malta valitsee uuden parlamentin 9. maaliskuuta. Maltalaiset ovat perinteisesti olleet aktiivisia äänestäjiä. Edellisissä, vuoden 2008 parlamenttivaaleissa äänestysprosentti tosin oli alhaisin lähes 40 vuoteen – 93,3 prosenttia.

Maailman rajat

Vanhalle rajalle maineenpalautus?

Juha Mäkinen/UP

Skotlantilaisten on määrä päästä sanomaan kansanäänestyksessä vuonna 2014, haluavatko he Skotlannin itsenäistyvän. Mikäli näin kävisi, Ison-Britannian saarelle syntyisi uusi valtionraja – tai paremminkin ikivanhalle rajalle palautettaisiin sen entinen asema.

Tyhmä kysymys

Miksi absoluuttinen köyhyysraja on 1,25 dollaria päivässä?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Maailmanpankki määrittelee absoluuttisen köyhiksi ihmiset, joiden päivittäiset tulot jäävät 1,25 dollariin tai sen alle. Miten köyhyysraja on määritelty, YK-yliopiston kehitystaloustutkimuksen instituutin WIDERin johtaja Finn Tarp?

Silminnäkijä

Keskiluokka kitisee Argenzuelassa

Mikael Wigell

Valuutanvaihtajat kuiskivat taas tarjouksiaan porttikonkien varjoista Florida-kadulla Buenos Airesin keskustassa. Se on varma merkki ongelmista. Viimeksi pimeää valuuttakauppaa käytiin 1980-luvulla, kun luottamus Argentiinan hallituksen kykyyn vakauttaa talous romahti, josta seurasi hyperinflaatiokriisi, kirjoittaa Mikael Wigell.

Artikkeli

Köyhyyden neljä paradoksia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Köyhyys on siirtynyt keskituloisiin maihin, kun tuloerot ovat kärjistyneet. Jos köyhyyttä halutaan tulevaisuudessa vähentää, globaaleja valtasuhteita on muutettava radikaalisti.

Artikkeli

Kurdikevät

Ari Kerkkänen & Mirva Helenius, kuva Mirva Helenius

Kurdit ovat saavuttaneet tunnustetun itsehallinnon Irakin pohjoisosassa ja hallitsevat Syyrian koillisosan kurdialueita. Turkissa hallitus on aloittanut uudelleen poliittiset neuvottelut aseellista taistelua käyvien kurdien kanssa. Poliittiset erimielisyydet estävät kurdialueita yhdistämästä voimiaan.

Artikkeli

Irakin jihadisteja taistelee nyt Syyriassa

Saana-Maria Jokinen

Islamistinen taistelujärjestö Jabhat al-Nusra on hankkinut asemansa Syyrian kapinallisrintamassa kurinalaisuudella ja Irakin sodasta tuodulla kokemuksella.

Artikkeli

Britannian lähdön hinta

Heta Muurinen

Jos Britannia eroaa Euroopan unionista, unioni kärsii ison kolauksen. Britannialle itselleen vahinko olisi kuitenkin vielä suurempi. Kolme tutkijaa ennustaa tulevaisuutta. Juttu on julkaistu UP-lehden numerossa 1/2013.

Kolumni

Ison valinnan edessä

Toby Archer

Britannia on tosiasiassa eurooppalaisempi kuin ennen, vaikka tunteen tasolla britit ovat sitoutuneet EU-instituutioihin heikosti, kirjoittaa tutkija Toby Archer. Juttu on julkaistu UP-lehdessä 1/2013.

Kirjavieras

Valistuneen optimistin käsikirja

Niina Oisalo

Kalifornialaista tulevaisuususkoa tihkuva kirjauutuus innosti Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikön Mika Pantzarin pohtimaan vertaisverkostojen mahdollisuuksia.

Kirja

Kalatkin vedestä

Heta Muurinen

Britannian vesiltä kalastettiin yli kaksi kertaa enemmän turskaa, koljaa ja punakampelaa vuonna 1889 kuin nykyisin, kertoo meri- ja suojelubiologi Callum Roberts kirjassaan The Ocean of Life. Kalakantojen romahdus on yksi suurimpia ympäristökatastrofeja ihmiskunnan historiassa, todetaan puolestaan Kalavale-kirjan takakannessa.

Kirja

Teollisuuden uusi aika

Pekka Vahvanen

Maailmassa on enemmän teollisuustyöntekijöitä kuin koskaan aikaisemmin. Teollisuustuotanto on siis yhä voimissaan, vaikka viime vuosikymmenet on puhuttu teollisuuden hiipumisesta ja palvelusektorin kasvamisesta. Teollisuustuotannon toimintaperiaatteet vain ovat murroksessa. Näin uskoo The Financial Timesin teollisuusasioihin erikoistunt toimittaja Peter Marsh uudessa kirjassaan The New Industrial Revolution.

Kirja

Eliitti estää kehityksen

Pasi Nokelainen

Tieteellistä tekstiä on toisinaan turhauttavaa lukea. The Role of Elites in Economic Development -teoksessa kyse ei ole vaikeaselkoisuudesta vaan kirjan sanomasta.

Kirja

Gazalaisäidin nurja todellisuus

Sanna Negus

Kirjassaan Laila el-Haddad kuvailee, millaista on elää äitinä, toimittajana ja aktivistina maailman suurimmassa avovankilassa. Ja miltä tuntuu, kun lapsen ensimmäisiä sanoja ovat Hamas ja kranaattituli.

Artikkeli

Köyhyyden neljä paradoksia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Köyhyys on siirtynyt keskituloisiin maihin, kun tuloerot ovat kärjistyneet. Jos köyhyyttä halutaan tulevaisuudessa vähentää, globaaleja valtasuhteita on muutettava radikaalisti.

Vain netissä

Metsäkiista ratkaisi Kenian presidentinvaalit

Antti Erkkilä, kuva GovernmentZA/Flickr

Kenian uusi presidentti Uhuru Kenyatta vihittiin virkaansa eilen tiistaina. Kiista metsien hallinnasta ja käytöstä nosti Kenian ensimmäisen presidentin pojan vaalivoittoon.

Vain netissä

UP:n juttutiimi menestyi aikakauslehtikilpailussa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

UP-lehden kansainvälinen juttutiimi tuli toiseksi Edit 2012 -aikakauslehtikilpailun Vuoden juttutiimi -sarjassa.

Lue lehdestä