Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2013

Unelma uudesta Suomesta

Unelma uudesta Suomesta

Julkaistu 12.9.2013

Rakennemuutoksessa tarpovan Suomen kannattaisi unohtaa unelmat kaivoksista tai pelialasta talouden pelastajana, ja yritysten tulisi miettiä, kuinka hyötyä arvoketjuista parhaiten. Nuorten poliittisten vaikuttajien mielestä Suomi menestyy kansainvälisessä politiikassa asettamalla kansanvaltaisuuden ykköseksi.

Suomen uusi nousu

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvitus Antti Valta

Jos haluamme menestyä tulevaisuuden globaalissa kilvassa, koko talouden järjestys on ajateltava uudelleen. Toimialoista viis!

Suomi haluaa Keski-Aasiaan

Heta Muurinen, kuva Peretzp/Flickr

Nouseva Keski-Aasia kiinnostaa kauppakumppanina Suomea. Alueen maiden ihmisoikeustilanne ja demokratiakehitys ovat kuitenkin hälyttävän huonolla tolalla.

Suomi jakautuu voittajiin ja häviäjiin

Joonas Pörsti/UP

Tiedolliset ja sivistykselliset erot muodostavat uuden jakolinjan menestyvien ja putoajien väliin, ennustavat Ulkopolitiikka-lehden paneelin nuoret vaikuttajat. Kansainvälisessä politiikassa verkkoyhteyksien rajoittaminen voi kylvää uusien konfliktien siemeniä.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Maailmantalouden tukipylväät horjuvat

Teija Tiilikainen/UP

Kansainvälisessä talousjärjestelmässä tapahtuu kum­mia, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.

Ajassa

Siirtolaiset lähtevät Euroopasta

Anna Virkama, kuva Fields of View/Flickr

Talouskriisin vuoksi monet maahanmuuttajat palaavat nyt kotimaahansa tai etsivät parempaa toimeentuloa perinteisten teollisuusmaiden sijasta kehittyvistä talouksista.

Artikkeli

Puhtaan sodan illuusio

Erik Nyström, kuva Cpl Mark Webster/Defenceimagery.mod.uk

Miehittämättömistä lennokeista on tulossa yhä suositumpi sodankäynnin väline, ja lennokit ovat kaikkien valtioiden saatavilla. Iskut voivat kuitenkin rikkoa sodankäynnin sääntöjä.

Kirja

Pelko ei jätä sormenjälkiä

Anaïs Marin

Nykypäivän diktatuureja ei voi ylläpitää pelkästään väkivallalla ja propagandalla. Silmittömän sortopolitiikan tilalle on tullut mustamaalaus ja pelottelu, joilla oppositio ajetaan itsesensuuriin.

Kirja

Kameleontti kanslerina

Yrjö Lautela

Saksan liittokansleri on tuskin koskaan ollut niin tärkeässä ulkopoliittisessa osassa kuin Angela Merkel nyt. Mistä Merkelin ulkopolitiikassa on kyse?

Artikkeli

Pohjolakin haalii maata

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kartta Kauko Kyöstiö

Maailman maa-alasta yli 80 miljoonaa hehtaaria on ulkomaisessa hallinnassa. Pohjoismaisista sijoittajista eniten maata ovat haalineet ruotsalaiset ja norjalaiset. Heillä on hallussaan yli 1,2 miljoonaa hehtaaria ulkomaista maata.

Profiili

Diplomaattinen vaihtoehto

Joonas Pörsti/UP, kuva Jaakko Kilpiäinen

Syyrian siviilejä ei voida suojella rankaisuiskulla, sanoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen.

Maailma palasina

Ruokaturvaa vapaakaupalla

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kiina on kahden viime vuosikymmenen aikana onnistunut vähentämään aliravittujen määrää 100 miljoonalla, vaikka maan väestö on samaan aikaan kasvanut lähes 200 miljoonan ihmisen verran.

Maailma palasina

Kirkkoslaavi ei kelpaa Lukašenkalle

Juha Mäkinen/UP

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole tunnettu uudistusmielisyydestään, mutta toisinaan hänkin yllättää.

Maailma palasina

Norja tarvitsee upseereja ulkomailta

Juha Mäkinen/UP

Norjan puolustusvoimat kehuu laivastonsa olevan Euroopan uudenaikaisin. Huippumodernien fregattien käytössä on kuitenkin ilmennyt ongelma: norjalaisupseerit karkaavat yksityiselle sektorille parempien palkkojen perässä.

Maailma palasina

Boikotin boikotointia

Juha Mäkinen/UP

Lähi-idän konflikti läikkyy myös musiikin ja viihteen supertähtien maailmaan. Asetelma on valitettavan tuttu: joko olet puolellamme tai meitä vastaan.

Maailma palasina

Mannaa taivaasta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Taloustieteen perusoletuksiin kuuluu, että ihmiset ovat rationaalisia toimijoita, jotka pyrkivät maksimoimaan oman etunsa. Jostain syystä tämä perusoletus ei ole toistaiseksi lyönyt läpi kehitysyhteistyöajattelussa.

Maailman rajat

Amerikoiden läpitunkematon liitos

Juha Mäkinen/UP

Ne, jotka suunnittelevat matkustamista Amerikan mantereen halki pohjois–eteläsuunnassa, kohtaavat visaisen pulman Panaman ja Kolumbian rajalla.

Tyhmä kysymys

Miksi Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on kykenemätön päätöksentekoon?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän päätöksentekokykyä on tämän ja edellisen kongressin kaudella moitittu halvaantuneeksi, eikä syyttä. Vuoden alusta toiminut kongressi oli kesään mennessä säätänyt 31 lakia. Avoimia lakiesityksiä oli yli 5 200. Miksi Yhdysvaltain poliittinen koneisto ei kykene päättämään, kongressin valtaoikeuksista väitellyt tutkija Anna Kronlund Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksesta?

Kolumni

Uusi, vanha IMF

Matti Ylönen

IMF tunnettiin etenkin 1980-luvulla trickle-down-taloustieteen mekkana. Oppisuunnan ytimen muodostivat tiukka budjettikuri ja julkisten investointien leikkaukset, kaupan vapauttaminen, yritysverojen alentaminen ja kulutusverojen kiristäminen, yksityistäminen sekä talouden sääntelyn purku. IMF:n tämänvuotisessa kevätkokouksessa perinteiset äänenpainot olivat kuitenkin jääneet kauas historiaan.

Artikkeli

Länsi purkaa kaupan esteitä

Johanna Jacobsson

EU:n ja Yhdysvaltojen tavoittelema kauppa- ja investointikumppanuus on nostanut vapaakaupan parrasvaloihin. Lännen kauppaneuvotteluista voi syntyä yhteisiä normeja, joita muut maat seuraavat.

Artikkeli

Kaakkois-Aasiaan syntyy talousyhteisö

Markku Salomaa

Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean pyrkii vuoteen 2020 mennessä muodostamaan asteittain yhteismarkkina-alueen (AEC), jossa tuotteet, palvelut, pääomat ja työvoima liikkuvat vapaasti.

Kolumni

Vienti edellä

Kristi Raik

EU-maiden kilpajuoksu vientimarkkinoille murentaa entisestään unionin yhtenäisyyttä ja kykyä yhteisen ulkopolitiikan määrittelyyn.

Artikkeli

Menneisyyden varjot

Kukka Ranta

Serbia on onnistunut purkamaan EU-jäsenyysneuvotteluiden suurimmat esteet, mutta nationalismi, rikollisuus ja epäluulo länttä kohtaan ovat juurtuneet syvälle.

Artikkeli

Norja hakee energiaa yhä pohjoisempaa

Juha Mäkinen/UP

Öljyteollisuuden uusimmat porauslisenssit ovat Barentsinmerellä lähes Huippuvuorten tasalla. Ympäristöarvot jäävät Norjan politiikassa toistuvasti toiseksi.

Artikkeli

Saudit eivät pelkää enää

Liisa Liimatainen

Saudi-Arabiassa viriää yhteiskunnallista liikehdintää, jossa aloite on rohkeilla kansalaisvaikuttajilla. He vaativat työpaikkoja, parempia asuinoloja ja poliittisia oikeuksia kasvavalle väestölle.

Iltapäiväteellä UP:n kanssa

Ketteröityykö Maailmanpankki?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kun Maailmanpankin asiakasmaiden kirjo kasvaa, maailman suurin kehitysrahoittaja joutuu räätälöimään toimintaansa entistä tarkemmin, sanoo Maailmanpankin johtokunnan jäsen Satu Santala.

Puheenvuoro

Nato-yhteistyö tarvitsee uusia muotoja

Juha Rainne & Teemu Sepponen

Suomi ja muut Naton kumppanimaat joutuvat etsimään paikkaansa, kun Isaf-operaatio Afganistanissa päättyy ensi vuonna.

Kirja

Ruoan uusi geopolitiikka

Niina Oisalo

Maailman väestöstä noin miljardi on aliravittuja ja puolitoista miljardia ylipainoisia. Ruokaa on riittävästi, mutta se jakautuu epätasaisesti, koska sijoittajat ja suuryhtiöt käyttävät niin suurta valtaa ruoan tuotannossa ja jakelussa.

Kirja

Venäläistä rulettia Kašmirissa

Olli Ruohomäki

Kun Intia ja Pakistan seuraavan kerran ajautuvat todella vakavaan kriisiin, on odotettavissa korkeiden panosten näytelmä, jonka seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Sitä kirjaa en unohda

Politiikan ja taloustieteen synteesi

Juha Mäkinen/UP

Robert Gilpinin realistinen tapa kuvata kansainvälistä politiikkaa ja taloutta teki vaikutuksen nuoreen Olli Rehniin.

Kirja

Globaalin vallan rappio

Teija Tiilikainen/UP

Valtiollinen valta rapautuu, koska sen keskeinen perusta ei ole enää entisellään, kirjoittaa Mosés Naím.

Vain netissä

Turkin johto ajoi itsensä ahtaalle

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Arabikevään seuraukset ja Syyrian sota ovat osoittaneet Turkin ulkopolitiikan pohjan heikkouden. Samaan aikaan maa on kesän mielenosoitusten jäljiltä sisäisesti polarisoituneempi kuin aikoihin. Se voi kuitenkin olla hallitsevalle AK-puolueelle jopa hyväksi, kun se valmistautuu tuleviin vaaleihin.

Vain netissä

Läntinen järjestelmä säröilee

Justiina Dahl

Yhdysvaltojen poliittinen kriisi kyseenalaistaa suurvallan rakentaman kansainvälisen järjestelmän mielekkyyden.

Lue lehdestä