Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2007

Valtapeliä Putinin säännöillä

Valtapeliä Putinin säännöillä

Julkaistu 21.9.2007

Neuvostoliiton ulkopolitiikan selitysmallit pätevät pitkälti myös Putinin Venäjällä, kirjoittaa tutkija Christer Pursiainen.

Lue verkossa myös
Artikkeli

Päätoimittajalta: Kaksi ympäristötragediaa

Tapani Vaahtoranta

Miksi olemme tuhoamassa Itämerta ja mahdollisesti aiheuttamassa vaarallisen ilmastonmuutoksen? Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan viljelijä ei tahallaan saastuta. Hän on varmasti oikeassa siinä, ettei kenenkään tarkoituksena ole pilata Itämerta. Tuskin kukaan myöskään päästää ilmakehään hiilidioksidia, jotta Grönlannin ja Etelämantereen jäät sulaisivat. Silti olemme aiheuttamassa sellaisia tapahtumia, jotka eivät pitkän päälle ole kenenkään etujen mukaisia....

Artikkeli

Korkeaojan kolmas tie

Tapani Vaahtoranta ja Matti Remes

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Juha Korkeaoja (kesk) varoittaa, että resurssipula vaikuttaa tulevina vuosina voimakkaasti puolustuspoliittisiin päätöksiin. Kriisinhallinnan ja kotimaan puolustuksen välille tulee löytää tasapaino. ”Natoon tai lisää rahaa” -keskusteluun Korkeaoja tuo kolmannen vaihtoehdon.

Artikkeli

Venäjä iskee pöytään vanhat valtit

Christer Pursiainen

Neuvostoliiton ulkopolitiikan selitysmallit pätevät pitkälti myös Putinin Venäjän ulkosuhteisiin. Selitystä viimeaikaisiin tapahtumiin voi hakea aina suurvaltatraditiosta venäläisten varhaislapsuuden kokemuksiin asti, kirjoittaa tutkija Christer Pursiainen.

Artikkeli

Venäjä kehittelee vastalääkettä demokratia-virukseen

Sinikukka Saari

Venäjä on viime vuosina kunnostautunut demokratian aktiivisena vastustajana. Kampanjan kohteeksi on joutunut etenkin Etyjin vaalitarkkailu. Ärhentely kumpuaa Venäjän perimmäisestä heikkoudesta.

Artikkeli

Miten Suomi vastaa Kiinan teknologiseen nousuun?

Linda Jakobson ja Teemu Naarajärvi

Kiinan johdon pyrkimys tehdä maasta tieteen ja teknologian suurvalta vaikuttaa väistämättä myös Suomeen. Vertailtuaan Kiinan ja Suomen tiedeympäristöjä artikkelin kirjoittajat pohtivat miten Suomen tulisi varautua siihen mahdollisuuteen, että Kiinan kunnianhimoiset tavoitteet toteutuvat.

Artikkeli

Marc Perrin de Brichambaut: Pienaseiden leviäminen saatava kuriin

Niina Sarkonen

Etyjin pääsihteeri Marc Perrin de Brichambaut ehdottaa, että Suomen tulisi keskittyä ensi vuoden puheenjohtajuuskauden aikana pienaseiden vastaiseen taisteluun. Erityisesti entisen Neuvostoliiton maiden käytöstä poistamat pienaseet ovat suuri riski maailman konfliktialueilla.

Artikkeli

Uudet uutiskanavat horjuttavat BBC:n ja CNN:n valta-asemaa

Janne Hopsu

Satelliittikanavien kasvava uutistarjonta edellyttää katsojilta entistä kriittisempää silmää. Al-Jazeera, Russia Today, France24 ja muut tulokkaat ovat BBC:n ja CNN:n ammattitaitoisia haastajia, mutta uutispainotuksissa näkyy usein rahoittajan ääni.

Artikkeli

Eripura uhkaa vesittää ilmastoneuvottelut

Tapio Wallenius

Uuteen kansainväliseen ilmastosopimukseen on vielä pitkä matka – eikä sopimuksesta välttämättä tule EU:lle mieleinen. Neuvotteluissa pitäisi sopia, kuka leikkaa päästöjään, kuinka paljon ja mihin mennessä.

Silminnäkijä

Silminnäkijä: Armenian aurinkokuningas

Salla Nazarenko

Autonkuljettajamme Karen lupasi näyttää ”Jerevanin hienoimman talon”, kun ajelimme pikkubussilla Tbilisistä kohti Jerevania. Ajattelin hieman kyynisesti, että tuskin mitään uutta tulemme näkemään: taas yksi mauton tornitalo venäläisten uusrikkaiden tapaan. Tällä kertaa sain hämmästyä oikeasti.

Artikkeli

Kansainvälisellä ilmastopolitiikalla on paikalliset juuret

Johannes Urpelainen

Ilmastopolitiikkaa tehdään nyt paikallisella tasolla, vaikka yksittäiset toimijat eivät voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen. Mistä kehitys johtuu? Onko siitä ilmastonmuutoksen hidastajaksi?

Kirja

Kirjatutka: Rauhanvälittäjät - rauhan kuninkaita ja sodan pelinappuloita

Kukka-Maaria Kuisma

Rauhansopimusten allekirjoitusseremoniat palatseissa ja legendaarisiksi muodostuneet kädenpuristukset salamavalojen välkkeessä – tämä on kuva, joka suurelle yleisölle välittyy rauhanneuvotteluista.

Kirja

Kirjatutka: Gore jyrähtää demokratian puolesta

Eero Vuohula

Al Goren teos The Assault on Reason, ”hyökkäys järkeä vastaan”, on New Scientist -aikakauslehden mukaan historiallinen teos, jota ei pidä arvioida kuten muita vastaavia poliitikkojen kirjoja. Kirja ei ole vain pitkä valitusvirsi Bushin hallinnon valheista ja presidentin omaksumasta tavasta olla asevoimien ylipäällikkönä noudattamatta voimassa olevaa lainsäädäntöä. Viimeaikaisen toimintansa myötä on Gore New Scientistin mielestä noussut Amerikan johtavaksi älyköksi, joka a...

Kirja

Kirjatutka: Rumsfeld - katastrofi mieheksi

Juha Kulmanen

”Donald Rumsfeld yhdistetään aina katastrofaaliseen sotaan Irakissa,” toteaa Washingtonissa asuva Andrew Cockburn, joka kirjoittaa ja luennoi Yhdysvaltain puolustusasioista.

Kirja

Kirjatutka: Missä ovat naiset?

Mari Luomi

Kansainvälisen politiikan opiskelijat ovat Suomessa nykyään enimmäkseen naisia, mutta heitä opettavat ja alaa tutkivat enimmäkseen miehet. Samoin maailman ulko- ja talouspoliittiset eliitit ja hyvä veli -verkostot koostuvat pääosin miehistä, he aloittavat sodat ja taistelevat niissä. Kirjassa Toinen maailmanpolitiikka yksitoista suomalaista eri tieteenaloja edustavaa naistutkijaa kysyy kukin vuorollaan: missä ovat naiset kansainvälisissä suhteissa?

Kirja

Kirjatutka: Psykologia rauhaa rakentamassa

Ulla Anttila

Blumbergin, Haren ja Costinin artikkelikokoelma Peace Psychology pyrkii vastaamaan kysymykseen: Miten psykologian tutkimustieto voi auttaa rauhan saavuttamisessa?

Kirja

Kirjatutka: Al-Qaidan ja Hizbollahin juurilla

Janne Hopsu

Vuosina 1994–98 eräs Osama bin Laden piti putiikkiaan Euroopan suurimmalla ostoskadulla, Lontoon Oxford Streetillä. Bin Ladenin toimisto, ”Neuvonta- ja uudis­tuskomitea”, lobbasi saudien nykyhallintoa vastaan.

Kirja

Kirjatutka: Miten välttää öljykatastrofi?

Antton Lounasheimo

”Mitä epävarmemmaksi öljyn hallitsema energiatalous muuttuu, sitä vaikeampaa on siirtyä eteenpäin”, kirjoittaa Paul Roberts kirjassaan Kun öljy loppuu – Uuden ener­giatalouden vaihtoehdot (The End of Oil – on the edge of a perilous new world).

Kirja

Kirjatutka: Harhaluuloja Saksan yhdistymisestä

Yrjö Lautela

Väite 1: Saksan liittotasavalta vakautti DDR:n hallintoa ja lykkäsi sen romahta­mista. Väite 2: Saksojen rahaliitto solmittiin liian aikaisin.

Kirja

Kirjatutka: Ympäristönsuojelun politiikkaa

Tapani Vaahtoranta

”Ympäristöongelmat eivät ole vain luon­nontieteellisiä ja teknologisia ongelmia, vaan myös taloudellisia ja poliittisia ongelmia.”

Kirja

Kirjatutka: ABC ja Iivana Julma - Agricola rauhantekijänä

Juhana Aunesluoma

Mikael Agricola (n. 1507–1557) tunnetaan suomen kirjakielen isänä ja uskonpuhdis­tajana. Oppinut humanisti julkaisi ensim­mäiset suomenkieliset kirjat ja toimi Turun piispana. Suurmiehen juhlavuoden yhteydessä julkaistut teokset valottavat Agricolan vähemmän tunnettua, joskin lyhyeksi jäänyttä diplomaatinuraa.

Kirja

Kirjatutka: Sankaruuden loppu

Yrjö Lautela

”Amerikkalaiset rakastavat Coca-Colaa, mutta me rakas­tamme kuolemaa.” Taliban-taistelijan iskulause kuvaa yhtä saksalaisen poliittisen ja sotahistorian tutkijan Herfried Münklerin kirjan teesiä, sotasankaruuden katoamista läntisistä de­mokratioista. Münkler pitää ensimmäisen maailmansodan tykistökeskityksiä käännekohtana. Haluttomuus sotia näkyi 1930-luvun myönnytyksissä Hitlerille.

Kirja

Kirjatutka: Vastakkain valmentaja-Bush ja julkisivu-Putin

Pasi Nokelainen

Ensi vuonna valta vaihtuu suurvalloissa, maaliskuussa Venäjällä ja marraskuussa Yhdysvalloissa. Tunnettujen toimittajien Bob Woodwardin ja Anna Politkovskajan mukaan nykyiset viranhaltijat ovat jättä­mässä seuraajilleen kovin erilaiset perinnöt. Siinä missä George W. Bush päättää kautensa historiallisen epäsuosit­tuna, Vladimir Putinin kannatusluvut ovat edelleen huippu­luokkaa.

Lue lehdestä