Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 4/2013

Sunnit ja šiiat

Sunnit ja šiiat

Julkaistu 5.12.2013

Lähi-idän valtiot ovat jääneet kansalaisilleen etäisiksi, eivätkä valtiot ole onnistuneet luomaan heille taloudellista turvaa. Sunna- ja šiiaenemmistöiset maat ovat jakautuneet omiin leireihinsä. Politisoituneen uskonkiistan polttopisteessä on paitsi sisällissotaa käyvä Syyria myös Irak.

Profeetan perintö

Teksti: Hannu Juusola, Kuva US Navy / Wikimedia Commons

Uskonto, heimo ja paikallisidentiteetti yhdistävät Lähi-idän asukkaita jo tiukemmin kuin heikentyneet valtiot. Alueen hallinnot lietsovat islamin oppisuuntien ikiaikaista konfliktia pysyäkseen vallassa ja pitääkseen demokratian loitolla.

Irakin totuuden hetki

Teksti: Erik Nyström, kuva: Wikimedia Commons

Irak on palaamassa lähtöruutuun. Maan poliittisia päättäjiä näyttää yhdistävän vain oman edun ajaminen.

Irakin öljybuumi hyödyttää Kiinaa

Pasi Nokelainen

Irakin sotaa vastustettiin keväällä 2003 maailmanlaajuisesti No blood for oil -banderollien alla. Taustalla oli ajatus siitä, että sodan

Muslimiveljeskunta itseään etsimässä

Janne Hopsu

Muslimiveljeskunta on taas ahtaalla. Järjestön johto on maan alla tai vankilassa, kuten Egyptin presidentin­virasta syrjäytetty Muhammed

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Vanhat viholliset yllättivät

Teija Tiilikainen/UP

Tiedustelu on vuosisatojen ajan ollut osa valtioiden enemmän tai vähemmän normaalia kanssakäymistä, mutta tämänkertaisissa vakoilupaljastuksissa oli uusi ulottuvuus, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.

Profiili

Koskenniemen maailma

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kansainvälisen oikeuden professori on kyllästynyt siihen, että julkisessa keskustelussa kauhistellaan maailman katastrofeja. Tässä haastattelussa hän paljastaa maailman todellisen ongelman.

Maailma palasina

Kehitys laannuttaa konfliktit

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Aseellisista konflikteista kärsivien maiden määrä näyttää puoliintuvan nykyisestä vuoteen 2050 mennessä, laskevat sodan- ja rauhantutkijat.

Maailma palasina

Turva on tiukassa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Lähes 300 000 ihmistä odotti elokuussa päätöstä turvapaikkahakemukseensa Euroopan unionin jäsenmaissa. Turvapaikanhakijoita on EU:ssa nelisenkymmentätuhatta enemmän kuin Espoossa asukkaita.

Maailma palasina

Afrikan saaria hallitaan parhaiten

Joonas Pörsti/UP

Matkapuhelinverkoilla rikastunut brittiläis-sudanilainen miljardööri Mo Ibrahim perusti vuonna 2006 nime­ään kantavan palkinnon, joka jaetaan vuosittain jollekin esimerkilliselle Afri­kan entiselle pääministerille tai presiden­tille ansioista hyvän hallinnon alalla

Maailma palasina

Kehitysyhteistyön tulokset jäävät piiloon

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Suomi on sitoutunut kehitysavun avoimuuteen heikosti eikä julkaise tietoja etenkään kehitysyhteistyön tuloksista, suomii brittiläinen Publish What You Fund -kampanja.

Maailman rajat

Maailman pohjoisin raja

Juha Mäkinen/UP

Suomella on hallussaan yksi maailmanennätys, jota harvoin kuulee hehkutettavan: meillä on maailman poh­joisin maalla kulkeva valtioraja.

Tyhmä kysymys

Miksi Suomen pitäisi liittyä Natoon, jos Ruotsi liittyy?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Ruotsissa puolustusliitto Naton kannatus nousee, ja Suomessa keskustellaan yhä kiivaammin puolustuksemme tulevaisuuden edellytyksistä. Nato-keskustelussa todetaan usein, että Suomen tulee seurata, mitä Ruotsi tekee. Miksi Suomen pitäisi liittyä puolustusliittoon, jos Ruotsi liittyy, euro-atlanttista turvallisuuspoliittista keskustelua edistävän Suomen Atlantti-seuran puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sd.)?

Artikkeli

Turkin poliittinen kulttuuri muuttui

Ahu Yigit

Kesän 2013 mielenosoitukset ovat syventäneet Turkin hallitsevan AK-puolueen taustalla vaikuttavaa jakolinjaa, vaikka puolueen kannatus on entisellään. Epäpoliittisena pidetty kaupunkilaisnuoriso sai Gezi-puistossa poliittisen herätyksen.

Kirja

Islamismin jälkeen

Mikko Mäki

Illinois'n yliopiston sosiologian professori Asef Bayat kutsuu post-islamismiksi niitä edistyksellisiä muutoksia, joita uslimienemmistöisten yhteiskuntien politiikassa on viime vuosina tapahtunut. Post-islamistinen ajattelu korostaa sekä oikeuksia että uskonnollisuutta, suosii maallista valtiota mutta myöntää uskonnolle aktiivisen roolin yhteiskunnassa.

Puheenvuoro

Lännen on joustettava Iranin ydinkiistassa

Tytti Erästö

Suomi voi EU-jäsenmaana vaikuttaa siihen, että Iranin pakotteilla on selkeä päämäärä ja pakotteita voidaan tarvittaessa purkaa. Uraanin rikastamisen salliminen tietyissä rajoissa on avain kompromissiin, kirjoittaa Tytti Erästö.

Artikkeli

Ihmisoikeuksia vai lännen oikeuksia?

Juha Mäkinen/UP

Länsimaisen ihmisoikeusliikkeen tulisi lakata kuvittelemasta, että omat normimme olisivat yleismaailmallisia, sanoo tutkija Stephen Hopgood. Etenkin Aasian maissa katsotaan, että ihmisoikeudet ovat alisteisia kunkin maan omille lähtökohdille.

Kirja

Kevennystä valkoisen miehen taakkaan

Noora Kotilainen

Humanitarismista on tullut vaivihkaa aikamme ideologia, jolla on monia yhtymäkohtia menneiden vuosisatojen kolonialistiseen ja imperialistiseen henkeen.

Silminnäkijä

Perun keskiluokka kuluttaa ja protestoi

Anna Virkama

Vielä kymmenisen vuotta sitten Liman nykyaikaisissa ostoskeskuksissa kävi lähinnä valkoihoisia, varakkaita pääkaupunkilaisia. Nyt talvikauden loppuunmyynnissä asiakaskunta näyttää etnisesti monimuotoisemmalta, ja ostoksille tullaan maakunnistakin, kirjoittaa Anna Virkama.

Puheenvuoro

Keskinäisriippuvuus syvenee

Erkki Tuomioja

Nato-jäsenyys ei parantaisi mahdollisuuksiamme edistää globaalia turvallisuutta, kirjoittaa ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Keskustelua

Puolustuspolitiikan vaihtoehdoista

Jukka Aminoff

Suomen itsenäinen puolustus voi muuttua hankalaksi ilman talouskasvua, kirjoittaa Jukka Aminoff.

Silminnäkijä

Pankkiautomaatilla Myanmarissa

Eeva Eronen

Iltapäivä Myanmarin henkisen pääkaupungin Yangonin keskustassa on hikinen. Eletään elokuun loppupuolta, ja minua jännittää. Matkaseuralaiseni naputtelee tunnuslukuaan CB Bankin automaattiin parin metrin päässä. Toimiikohan se? Pankkiautomaatin käyttäminen Myanmarissa ei ole arkinen asia, vaan pieni pala maailmanhistoriaa.

Artikkeli

Länsi-Balkanin väliinputoajat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

”Te ette ole meidän puolellamme”, on Makedonian ja Montenegron kansalaisyhteiskunnan viesti EU:lle. Unionin ovet näyttävät olevan auki, mutta ehdokasmaissa pelätään, ettei unioni tue maita tarpeeksi niiden ponnistellessa jäseniksi.

Iltapäiväteellä UP:n kanssa

Vuoropuhelu ehkäisee uusia konflikteja

Niina Oisalo

Etyjin tuore vähemmistövaltuutettu Astrid Thors näkee Länsi-Balkanin edelleen tulenarkana alueena.

Sitä kirjaa en unohda

Katso ihmistä silmiin

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Ken Lightin teos dokumenttivalokuvaajien työstä opetti Meeri Koutaniemen luottamaan luomisvimmaansa.

Kirja

Kumppani vai vihollinen?

Vadim Kononenko

Chatham Housen kokeneen Venäjä-tutkijan James Sherrin uuden kirjan teemana on Venäjän ulkoisen vaikutusvallan rajallisuus, jonka Venäjä pyrkii kätkemään voimakkaan poliittisen kielenkäytön taakse. Lue lisää UP-lehdestä 4/2013.

Kirja

Seitsemän kuolemansyntiä

Joonas Pörsti/UP

Myöhäiskeskiajalla elänyt saksalainen oikeustieteen tohtori Sebastian Brant lähestyi aikalaistensa paheita pirullisella satiirilla runoelmassaan Das Narren Schyff (Narrien laiva) vuodelta 1494. Brantin säkeet opastavat Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajaa Heikki Aittokoskea, joka seilaa omassa Narrien laivassaan Brantin tavoin ihmisyyden synkimmille vesille.

Artikkeli

Romanivastaisuus valtasi Ranskan

Anna Kokko

Yli kolme neljäsosaa ranskalaisista haluaisi karkottaa ulkomailta tulleet romanit maasta. Euroopan unionin mukaan jäsenmaat eivät panosta tarpeeksi romaneiden sopeuttamiseen.

Artikkeli

Antonio Missiroli: ”EU tarvitsee laivaston”

Teksti: Joonas Pörsti / UP, kuva: EUNAVFOR / Flickr

EU:n yhteistä puolustusta tarvitaan 2020-luvulla enemmän kuin koskaan, väittää EU:n turvallisuuspoliittisen tutkimuslaitoksen jotaja.

Artikkeli

Vienti nostaa Espanjaa

Raine Tiessalo

EU:n kriisimaa vahvistaa jalansijaansa euroalueen ulkopuolisilla kasvumarkkinoilla. Veto johtuu palkkojen nopeasta alentumisesta. Jotkut povaavat jo, että Espanja seuraa menestyksessä Saksaa.

Artikkeli

Pikkuveljen kasvu huolestuttaa Ranskassa

Raine Tiessalo

Ranskan osuus euroalueen viennistä on yhä melkein kaksinkertainen Espanjaan verrattuna, mutta maat kulkevat eri suuntiin.

Kirja

Tietoverkot sodassa

Jarno Limnéll

Tietotekniikan luotettavuudesta on tullut keskeinen osa sodankäyntiä, sillä asevoimat toimivat nyky-yhteis­kunnan tavoin pitkälti

Kirja

Maatalous investointien viidakossa

Niko Humalisto

Harva Afrikan valtio pystyy takaa­maan kasvavan väestönsä ruoka­turvaa. Mantereen viljelyteknologiat ja hallinnolliset järjestelmät ovat

Maailma palasina

Hei mekin vakoillaan!

Anna-Kaisa Hiltunen / UP

Maailman suurin internetin solmu­kohta DE-CIX sijaitsee lähes kes­kellä Saksaa, Frankfurtin kaupungis­sa. Keskellä tuota solmukohtaa on

Kolumni

Tukiopetuksella PISA-huipulle

Kirsi Crowley

Kiinalainen ystäväni heläytti poikkeuksellisen riemas­tuneen naurun. Olin kertonut lopettavani tyttäreni matematiikan yksityistunnit, koska

Vain netissä

Nyky-Venäjän kipupisteet valkokankaalla

Katri Pynnöniemi

Docpoint-festivaalilla nähdään dokumentit Venäjältä Saksaan kulkevasta kaasuputkesta ja nuorten poikien sotaleiristä.

Lue lehdestä