Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2014

Euroopan suunta

Euroopan suunta

Julkaistu 6.3.2014

Euroopan parlamentin työtä on päättyvällä viisivuotiskaudella leimannut Euroopan yhä jatkuva talouskurimus. Tyytymättömyyden odotetaan purkautuvan toukokuun vaaleissa jytkynä euroskeptikoille. Populistien vaikutusvalta jäänee silti vähäiseksi, jos yhdentymiseen myönteisesti suhtautuvat puolueet tiivistävät yhteistyötään.

Mistä Euroopalle tahti?

Juha Mäkinen

Eurokriisin aiheuttama tyytymättömyys on lisännyt EU-kriittisten voimien kannatusta, mutta on epävarmaa, missä määrin tämä näkyy EU-vaalien tuloksessa. Tutkijat uskovat, että eurojytky saisi perinteiset valtapuolueet tiivistämään yhteistyötään entisestään.

Komission puolivallaton puheenjohtaja

Teksti: Niklas Helwig / Kuvat: Wikimedia Commons

Puolueiden kärkiehdokkaat voivat lisätä europarlamentin vaalien näkyvyyttä. EU-komission tulevan puheenjohtajan valta on kuitenkin rajallinen.

Askel yhteiseen ulkopolitiikkaan

Teksti: Teemu Rantanen, Kuva: European External Action Service

EU onnistui vuonna 2013 liennyttämään Serbian ja Kosovon välejä sekä rakentamaan sopua Iranin ydinohjelmasta käydyissä neuvotteluissa.

Miksi yksi maltalainen vastaa yhtätoista saksalaista?

Juha Mäkinen

Euroopaan parlamentin edustajapaikat on jaettu tavalla, jonka vuoksi pienten jäsenmaiden kansalaisten ääni painaa enemmän kuin suurten.

Verkon vapauden puolesta

Juha Mäkinen

Ruotsin piraattipuoluetta edustava 26-vuotias Amelia Andersdotter on europarlamentin nuorin jäsen. Hän nousi parlamenttiin vasta joulukuussa 2011, kun Ruotsi sai Lissabonin sopimuksella kaksi lisäpaikkaa. Sitä ennen hän työskenteli piraattien toisen mepin, Christian Engströmin avustajana.

Meppien veteraani uskoo Eurooppaan

Juha Mäkinen

Saksan kristillisdemokraatteja edustava Hans-Gert Pöttering, 68, on EU-politiikan veteraani. Hän on ainoa meppi, joka on istunut Euroopan parlamentissa yhtäjaksoisesti ensimmäisistä, vuoden 1979 vaaleista lähtien. Tämän vuoden vaaleissa Pöttering ei enää asetu ehdolle.

EU-lain anatomia

Joonas Pörsti

Pankkiunionin rakentamista koskevassa mittelössä EU-parlamentti ja komissio pelaavat samassa joukkueessa jäsenmaiden hallituksia vastaan.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Eurooppalaiset vaalit?

Teija Tiilikainen

EU-tason poliittiset jakolinjat eivät tule edustetuiksi kansallisten puolujärjestelmien kautta, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.

Ajassa

Reilusti lämpimämpää

Joonas Pörsti

Maailma siirtyy päästövähennyksissä kohti vapaaehtoisuutta. Ilman toimivaa päästökauppaa hiilidioksidia on vaikea saada kuriin.

Profiili

Kaaoksessa Euroopan voima

Juha Mäkinen

Kirjailija Hannu Raittilan mielestä Euroopan ongelmat palautuvat kulttuurieroihin. Toisaalta tilkkutäkkimäinen rakenne on myös mahdollistanut Euroopan menestyksen.

Maailma palasina

Kisaisännöinti on politiikkaa

Teksti: Juha Mäkinen / Kuva: Valko-Venäjän presidentinkanslia

Vaatimus politiikan ja urheilun pitämisestä erillään on itsessään poliittinen teko, sanoo urheiluhistorian tutkija Erkki Vasara.

Maailma palasina

Persianlahden soinit ja stubbit

Juha Mäkinen

Arabian niemimaalla on käynnissä keskustelu alueen maiden yhdentymisestä samaan aikaan kun Euroopassa väitellään siitä, mihin suuntaan EU:ta pitäisi kehittää.

Maailma palasina

Ääni pois nuorilta!

Juha Mäkinen

Käsi kädessä maailman demokratisoi­tumisen kanssa on edennyt äänesty­siän laskeminen. Toisen maailmansodan päättymisen aikaan tyypillinen äänestys­ikä oli 21, mutta nykyään useimmissa maissa pääsee äänestämään viimeistään 18-vuotiaana. Kaikki eivät pidä tätä kehitystä suo­tavana.

Maailma palasina

Vanhainkoteja ylämaalle

Joonas Pörsti

Skotlantilaiset äänestävät syyskuussa, jatkaako maa osana Britanniaa vai lähteekö se omille teilleen. Skotlannin kansallispuolue SNP on nostattanut vaalien alla itsenäisyysaatetta kääntämällä katseen pohjoismaiseen malliin.

Artikkeli

Etykin lapsi jäi eläkkeelle

Teksti: Raine Tiessalo / Kuva: Juha Mäkinen

Suomi ja Ruotsi ovat osallistuneet Naton operaatioihin aktiivisemmin kuin monet liittouman jäsenmaat, muistuttaa valtiosihteerin tehtävät jättänyt Pertti Torstila.

Artikkeli

Myanmarin pitkä tie rauhaan

Henrik Suni

Myanmarissa soditaan nyt vähemmän kuin yli puoleen vuosisataan. Orastava demokratia vaatii rauhaa, mutta kestävätkö neuvottelut vuosikymmenten vihanpidon?

Artikkeli

Rauhaa pohjoisesta

Teksti: Marko Lehti, Kuvitus: Antti Valta

Rauhanvälityksestä on muodostunut Norjan ja Sveitsin kaltaisille pienille maille vahva kansainvälinen profiili. Suomella on rauhanvälityksen suurvallaksi vielä pitkä matka kuljettavanaan.

Silminnäkijä

Putoavien hehkulamppujen maa

Anna-Kaisa Hiltunen / UP

Valtio ei näytä kantavan vastuu­taan kansalaistensa peruspalveluiden ja turvallisuuden takaajana, jos tar­peeksi moni ei vaadi sitä tekemään niin. Kenian keskiluokan on kuiten­kin helpompi tyytyä puhumaan ulkoa tulevista uhkista, kirjoittaa Anna-Kaisa Hiltunen.

Artikkeli

Puun ja kuoren välissä

Veera Laine

Kamppailu Ukrainan suunnasta kärjistyi alkuvuonna väkivaltaiseksi konfliktiksi, jonka loppu ei ole vielä näkyvissä. Myös pienemmät EU:n itäiset naapurimaat Moldova ja Georgia tasapainoilevat Venäjän ja EU:n ristipaineessa. EU tarjoaa vakautta ja taloudellista turvaa, mutta kovilla ehdoilla. Venäjä taas painostaa maita liittymään omaan tulliliittoonsa.

Artikkeli

Saksa pitää linjansa

Tuomas Iso-Markku

Saksan uusi hallitusohjelma ei tee myönnytyksiä talouskriisin koettelemille EU:n jäsenmaille. Erityisesti Etelä-Euroopan kriisimaissa Saksan vaatimat säästötoimet sekä kivuliaat rakenneuudistukset herättävät kuitenkin huomattavaa vastustusta, jota ruokkii myös maan lisääntynyt poliittinen painoarvo.

Artikkeli

Pommeja paossa

Reeta Paakkinen ja Saana-Maria Jokinen

Syyrian sisällissodan vaikutukset näkyvät myös Syyrian naapurimaissa. Jo yli kaksi miljoonaa syyrialaista on hakenut turvaa muista alueen maista. Eniten tulijoita on Libanonissa, missä joka viides asukas on syyrialainen.

Artikkeli

Eurooppa raottaa oviaan

Anna-Kaisa Hiltunen

EU:sta voi hakea turvapaikkaa vasta paikan päällä. Syyriasta on käytännössä mahdotonta matkustaa unionimaihin laillisesti.

Iltapäiväteellä UP:n kanssa

Rajat verosuunnittelulle

Joonas Pörsti

Haastattelussa suomalaisyritysten toimintaa kriittisesti tarkastelevan Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Kolumni

Teot sanojen jälkeen

Ilari Aula

Poliittinen muisti on lyhyt. Finanssikriisin alussa länsi­maiden johtajat tekivät useita rahoitusmarkkinoiden sääntelyä tiukentavia aloitteita.

Sitä kirjaa en unohda

Postmoderni Eurooppa

Joonas Pörsti / UP

Kansleri Thomas Wilhelmsson palaa sosiologi Zygmunt Baumanin teksteihin, kun Euroopan suuri kertomus katkeilee.

Kirja

Demokratia selviää lähes kaikesta

Anna Kronlund

Erilaiset kriisit ovat hallinneet läntisten demokratioiden jul­kista keskustelua jo vuosia. Yhdysvalloissa puolueiden vas­takkainasettelu

Kirja

Kipeitä totuuksia Afganistanista

Mikko Harjulehto

Kanadalainen Graeme Smith saa­puu Afganistaniin 2005 nuorena 26-vuotiaana toimittajana, innostuu ja jakaa artikkeleissaan aluksi kansainväli­sen

Kirja

Töyssyinen polku demokratiaan

Ville Ropponen

Poliittinen muutos sähköisti kolme entistä neuvostotasavaltaa vuosi­tuhannen alussa. Georgiassa tapahtui Ruusuvallankumous 2003, Ukrainassa Oranssi vallankumous 2004 ja Kirgi­siassa Tulppaanivallankumous 2005. Vuosikymmen myöhemmin alkaa olla mahdollista arvioida, kuinka todellisia parannuksia ”värivallankumoukset” saivat aikaan.

Kirja

Googlettunut maailma

Pekka Vahvanen

Sarkastisesti nimetyssä klassikossaan Uljas uusi maailma kirjailija Aldous Huxley kuvasi tulevaisuutta, jossa ih­minen on täysin irtautunut

Vain netissä

Venäjä marssitti joukkonsa Krimille

Veera Laine & Joonas Pörsti

Ukrainalainen tutkija näkee niemimaalla kolme vaihtoehtoa.

Vain netissä

Ulkopolitiikan tutkimuksesta käytäntöön

Kari Möttölä

Ulkopolitiikka julkaisee verkkosivuillaan professori Kari Möttölän alustuksen, jonka hän piti marraskuussa 2013 ulkoasiainministeriön järjestämässä seminaarissa "Tutkimus kohtaa politiikan".

Vain netissä

Ehdokkaita ympäri Eurooppaa

Teksti: Juha Mäkinen, Kuvat: Ehdokkaiden kotisivut

Euroopan parlamentin 751 paikkaa tavoittelee tuhansia ehdokkaita kaikkiaan 28 jäsenmaasta. Tällä palstalla julkaistaan kiinnostavien eurovaaliehdokkaiden esittelyjä eri EU-maista aina vaaliviikkoon asti.

Lue lehdestä