Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2014

Suomen ääni kuuluviin

Suomen ääni kuuluviin

Julkaistu 28.5.2014

Suomi on tarjonnut maailmalle Etykin, pohjoisen ulottuvuuden ja Helsinki-prosessin. Suomella oli tärkeä osa myös kansainvälisen asekauppasopimuksen synnyssä. Mitä näille aloitteille tapahtui myöhemmin ja minkälaisia avauksia Suomen kannattaisi nyt tehdä?

Puolustajasta pelinrakentajaksi

Juha Mäkinen

Suomi on ollut maailmanpolitiikassa aloitteellinen ennen kaikkea silloin, kun se on pyrkinyt torjumaan Venäjän painostusta.

Suomen verkkainen startti

Joonas Pörsti

Team Finland -ohjelma yrittää tarttua vaikeaan tehtävään: miten muuttaa Suomen hyvä maine vientieuroiksi ja vaikutusvallaksi.

Suomi karsii edustustojaan

Juha Mäkinen

Suomen suurlähetystöverkoston painopiste on siirtynyt kaukomailta piirun verran Eurooppaan.

Vaikuttavin viisikko

Juha Mäkinen

Olli Rehn ja Martti Ahtisaari saivat ylivoimaisesti eniten ääniä Ulkopolitiikka-lehden kyselyssä Suomen merkittävimmistä vaikuttajista maailmalla. Kymmenen kärkeen nousi vain kaksi nimeä politiikan ulkopuolelta.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Erilaiset naapurit

Teija Tiilikainen

EU on kaikessa olennaisessa erilainen toimija kuin Venäjä, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.

Profiili

Venäjä elää menneisyydessä

Joonas Pörsti

Eurooppalaisia pidetään Venäjällä Yhdysvaltojen marionetteina, sanoo Pietarin eurooppalaisen yliopiston professori Vladimir Gelman. Osa venäläisistä olisi valmis sotaan länsimaita vastaan, kunhan hinta ei nousisi liian korkeaksi.

Artikkeli

Ulkopolitiikan nuorallatanssi

Anna-Kaisa Hiltunen

Ukrainan kriisi on ajanut Suomen ulkopolitiikan ahtaalle: yhtäältä Suomi on osa Euroopan unionia ja sen sanktiopolitiikkaa, toisaalta Venäjän naapurimaa, jonka etu on säilyttää hyvät kahdenväliset suhteet naapuriinsa.

Artikkeli

Jäätyneistä konflikteista Krimille

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen, Kartta: Kauko Kyöstiö

Venäjä on osallistunut asevoimillaan neljään jäätyneeseen konfliktiin entisen Neuvostoliiton alueella jo ennen Ukrainan tapahtumia.

Maailma palasina

Tonga lähti Afganistanista

Juha Mäkinen

Miten mahdetaan Afganistanissa pärjätä nyt? Kansainvälisen liittouman rivistöön tuli toukokuun alussa Tongan kokoinen lovi, kun pieni Tyynenmeren kuningaskunta veti jouk­konsa kotiin.

Tyhmä kysymys

Miten kansalaisuudettomat matkustavat valtiorajojen yli?

Anna-Kaisa Hiltunen

Maailmassa on YK:n pakolaisjärjes­tön UNHCR:n mukaan ainakin kym­menen miljoonaa ihmistä, jolla ei ole minkään maan kansalaisuutta.

Maailma palasina

Sotavoimaa eniten tarjoavalle

Mikko Räkköläinen

Ukrainan kriisin mielenkiintoinen sivujuonne ovat molempiin osapuoliin kohdistuneet syytökset palkkasoturien käytöstä. 

Maailma palasina

Ulkopolitiikka valittiin parhaaksi

Ulkopolitiikka valittiin huhtikuussa vuoden 2013 parhaaksi ammatti- ja järjestölehdeksi Aikakauslehtien Liiton järjestämässä Edit-kilpailussa.

Kolumni

Missä kuorossa Suomi laulaa?

Hanna Ojanen

Euroskeptikkojen vahvistumisella saattaa olla odottamaton seuraus, jos Venäjän-suhteista syntyy EU:n sisälle uudenlainen jakolinja, kirjoittaa Hanna Ojanen.

Artikkeli

Vaiennettu vahtikoira

Teksti: Toivo Martikainen. Kuva: JURI KOTŠETKOV / ALL OVER PRESS

Kreml on käynyt kovin ottein riippumattoman venäläismedian kimppuun parin vuoden takaisen mielenosoitustalven jälkeen. Politiikassa on kaikuja Neuvostoliiton ajasta, jolloin mielipiteensä uskalsi ilmaista avoimesti vain yksityiskodeissa keittiönpöydän ympärillä.

Artikkeli

Taisteluosastoista tuli paperitiikereitä

Niklas I. M. Nováky

EU:lle luotiin kymmenen vuotta sitten valmius nopeaan kriisinhallintaan, mutta taisteluosastoja ei ole lähetetty maailmalle vielä kertaakaan. Osastojen kokoonpano ja rahoitus suunniteltiin alun alkaen väärin.

Artikkeli

Talous pakenee laskijaansa

Anna-Kaisa Hiltunen

Bruttokansantuote on entistä hankalampi laskea, kun talous monimutkaistuu. Jo nyt paljon taloudellista arvoa jää mittarin ulottumattomiin.

Artikkeli

Arvailua Afrikan taloudesta

Anna-Kaisa Hiltunen

Suomen ja monen muun länsimaan talous saanee tulevana syksynä pienen kasvusykäyksen yhden yön aikana, kun kansantalouden tilinpitojärjestelmää uudistetaan. Uudistus tuskin kuitenkaan muuttaa käsitystämme esimerkiksi maailmantalouden valtasuhteista – toisin kuin esimerkiksi Nigerian viimekeväinen kansantalouden tilinpidon uudistus, joka nosti maan kertaheitolla keskituloisten maiden luokkaan ja Afrikan suurimmaksi taloudeksi.

Artikkeli

Viro hivuttautuu kohti hyvinvointivaltiota

Kaja Kunnas

Ääriliberaali talousmalli on jäämässä taakse. Maaliskuussa aloittanut uusi hallitus korotti ensi töikseen lapsilisät yli kaksinkertaisiksi. 

Artikkeli

Kiistaa kirkoista

Juha Mäkinen

Maailmanpolitiikan kiistat heijastuvat Unescon maailmanperintökomitean työhön. Komitea ohittaa valinnoissaan toistuvasti asiantuntijajärjestöjen suositukset. 

Artikkeli

Katalonia haikailee itsenäiseksi

Felix Siivonen

Syyskuussa tulee kuluneeksi 300 vuotta Katalonian liittämisestä osaksi Espanjan valtiota. Se saisi monien katalaanien mielestä riittää. Artikkeli on julkaistu Ulkopolitiikassa 2/2014.

Artikkeli

Sveitsi käänsi selkänsä

Teemu Sinkkonen

Vapaa liikkuminen Euroopan sisällä on ollut yhdentymisen tärkeimpiä periaatteita. Komissio on vähitellen taipunut EU-maiden vaatimuksiin tilapäisistä rajatarkastuksista. 

Puheenvuoro

Kehityspolitiikalta on voitava vaatia tuloksia

Tapio Wallenius

Kehitysyhteistyön sitoutuneimmat kannattajat eivät mielellään puhu toiminnan tuloksista. Niistä kysyminenkin johtaa helposti poliittiseen leimaamiseen, kirjoittaa Tapio Wallenius.

Keskustelua

Vuosikertomuksista on jo luovuttu

Timo Olkkonen

Yhteiskunnallista kehitystä on vaikea vangita yksiselitteisillä mittareilla, kirjoittaa Timo Olkkonen.

Iltapäiväteellä UP:n kanssa

Bryssel jäi taakse

Juha Mäkinen

Europarlamentista luopuneen Riikka Pakarisen mielestä Suomessa ei ymmärretä parlamentin vaikutusvaltaa. Unionin kehitykseen kannattaisi vaikuttaa enemmän parlamentin kautta. 

Kirja

Suomen kannattaisi segmentoida yleisönsä

Jaakko Aspara

Miten kansakunnan, maan tai valtion voisi houkuttelevasti ”brändätä”? 

Kirja

Onko Kanada kaupan?

Juha Mäkinen

Talous ja kulttuuri yhdistävät Yhdysvaltoja ja Kanadaa jo nyt paljon läheisemmin kuin vaikka EU:n tilkkutäkkiä. Toimittaja Diane Francisin mielestä maiden kannattaisikin yhdistyä. 

Kirja

Solakampi ja vahvempi Eurooppa

Yrjö Lautela

Roman Herzogin mielestä EU on kompen­soinut ulkopoliittista saamattomuuttaan laajentumisella.

Kirja

Kiina laiminlöi omat kuluttajansa

Jari Sihvola

Kiinan taloutta koskevasta keskustelusta ei ole nykyään vaikeaa löytää huolestuneita äänensävyjä. Pekingin yliopiston rahoituksen professori Michael Pettis esittää kirjassaan varsin pessimistisen näkemyksen Kiinan näkymistä. 

Kirja

Afrikan Stalingrad ja Venetsia

Olli Ruohomäki

Vaikka osa maasta on jatkuvan kaaoksen vallassa, toisilla alueilla eletään rauhassa. Maahan on juurtunut uudenlaisia liiketoimia, turvallisuus on parantunut ja paikallispolitiikka aktivoitunut. 

Kirja

Kapitalismin kesytys

Heta Muurinen

Jussi Ahokas ja Lauri Holappa kyseenalaistavat kirjassaan taloustieteen valtavirta-ajattelun.

Sitä kirjaa en unohda

Puhu terroristeille

Anna-Kaisa Hiltunen

Nurkkaan ajettuina terroristeista tulee vielä vaarallisempia, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Vain netissä

Itsenäistyä vai ei, Skotlanti?

Anna Bálint

Skotlantilaiset päättävät kansanäänestyksessä 18. syyskuuta, säilyykö Britannia yhtenäisenä. UP-lehti kysyi itsenäistymisen kannattajalta ja vastustajalta, miksi Skotlannin pitäisi itsenäistyä – tai ei.

Lue lehdestä