Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2014

Rajattu maailma

Rajattu maailma

Julkaistu 11.9.2014

Globalisaatio ei ole lunastanut lupausta rajattomasta maailmasta. Uusia muureja ja aitoja on rakennettu 2000-luvulla enemmän kuin koskaan aiemmin. Tiukimmin rajoja valvotaan siellä, missä ne erottavat köyhiä rikkaista.

Rajattu maailma

Juha Mäkinen/UP

Globalisaatio ei ole lunastanut lupausta rajattomasta maailmasta. Uusia muureja ja aitoja on rakennettu 2000-luvulla enemmän kuin koskaan aiemmin. Tiukimmin rajoja valvotaan siellä, missä ne erottavat köyhiä rikkaista.

Kahden imperiumin rajalla

Joonas Pörsti/UP

Pietari Suuren maantieteilijät piirsivät Euroopan itärajan Uralille. Nyt Ukrainasta on tullut rajamaa, jossa Venäjä torjuu lännen imperiumin etenemistä.

Venäjän pelinappulat

Toivo Martikainen

Venäjä ylläpitää pitkittyneitä konflikteja naapurimaidensa alueella estääkseen naapurien lännettymistä. Geopoliittinen peli on konfliktialueiden ihmisille tragedia, ja pidemmän päälle se käy Moskovallekin kalliiksi.

Rajoista sopiminen ei riitä rauhaan

Juha Mäkinen/UP

Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisu edellyttäisi laajaa sovitteluprosessia.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Rajojen politiikka

Teija Tiilikainen

Rajojen määrittäminen on valtioiden valtapolitiikkaa, jonka seuraukset tunnetaan vahvasti paikallisella tasolla, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.

Profiili

Herra Euroopan reuna

Juha Mäkinen/UP

Frontexia yhdeksän vuotta johtanut Ilkka Laitinen tarkastelee rajoja ensisijaisesti turvallisuusnäkökulmasta. Poliittinen kiistely Frontexin vastuusta saa Laitisen ärtymään. 

Ajassa

Länsi yhdisti voimansa pakotteisiin

Joonas Pörsti/UP

Rahoitussektoriin kohdistuvista pakotteista on tullut globaaleilla markkinoilla entistä tehokkaampia. Pakotteet silti tuskin yksin taivuttavat Venäjän perääntymään Ukrainasta.

Ajassa

Idän uusi unioni

Anna-Kaisa Hiltunen ja Veera Laine/UP

Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin on ensi vuoden alussa määrä perustaa Euraasian talousunioni. Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi jo vuonna 2011, että tavoitteena on ottaa oppia EU:sta – ja välttää sen virheet. UP laittoi unionit vastakkain. 

Ajassa

Ranska rakensi Venäjälle modernin sotalaivan

Erik Nyström

Ulkopolitiikka kertoi Mistral-aluskaupoista numerossa 3/2014. Ranska lopulta purki sopimuksensa Venäjän kanssa ja myi laivat Egyptille syyskuussa 2015.

Artikkeli

Irti Saksan vanavedestä

Raine Tiessalo

Saksa nousi talouskriisissä EU:n johtavaksi valtioksi, mutta maan peesaamisessa on Suomelle riskejä, arvioi komissaarista europarlamentaarikoksi siirtynyt Olli Rehn. EU:n laajenemiselle hän ei laittaisi vielä pistettä.

Artikkeli

Selkä seinää vasten

Arkady Moshes

Ukrainan väestö on noin kaksi kertaa yhtä suuri kuin koko entisen Jugoslavian. Siksi Ukrainan ja länsimaiden johtajien tulisi pitää kirkkaana mielessä, ettei maan vakauttamisessa ja uudistamisessa voida enää epäonnistua.

Artikkeli

Venäjä oppi käymään informaatiosotaa

Pasi Nokelainen

Venäjä käy monen rintaman informaatiosotaa, mutta kotirintama on sille ylivoimaisesti tärkein, sanoo professori Aki-Mauri Huhtinen. 

Artikkeli

Kremlin arktiset unelmat

Vesa Ahoniemi

Venäjä tarvitsee arktisen alueen öljyä ja kaasua säilyttääkseen tuotantonsa nykyisellä tasolla. Sekaantuminen Ukrainan konfliktiin voi viedä pohjan Venäjän arktiselta strategialta, sillä tuotanto Jäämerellä edellyttää läntistä teknologiaa ja rahoitusta.

Artikkeli

Kauhun kalifaatti

Teemu Sinkkonen

Islamilaiseksi valtioksi itseään kutsuva jihadistijärjestö onnistui valtaamaan alueita Irakista ja Syyriasta ulkomaisten taistelijoiden ja raakalaismaisen väkivallan avulla. Kalifaatin perustaksi se ei kuitenkaan riitä.

Artikkeli

Rahalle hintaa

Juha Mäkinen/UP

Nousevien talouksien uudet luottoluokitusyhtiöt pyrkivät haastamaan suuryhtiöiden ylivallan. Siinä onnistuakseen niiden pitäisi pystyä herättämään luottamusta.

Artikkeli

Afrikan maatalous kaipaa investointeja

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

YK:n tavoitteena on puolittaa maailman aliravittujen määrä vuoden 1990 tasosta ensi vuoteen mennessä. Vaikka suhteellinen tavoite on jo lähes saavutettu, yli 840 miljoonaa ihmistä kärsii edelleen nälästä. UP-lehti selvitti Länsi-Keniassa, mitkä ovat Afrikan ruokaturvan suurimmat ongelmat.

Artikkeli

Somalien amerikkalainen unelma

Marko Kananen ja Jussi Ronkainen

Minnesotan somalit kouluttautuvat, työllistyvät ja perustavat ahkerasti omia yrityksiä. Silti yli 60 prosenttia heistä elää köyhyysrajan alapuolella. 

Artikkeli

"Yhteisöllisyys on nousussa"

Niina Oisalo

Yksilöllisyyttä korostavassa yhteiskunnassa vallanpitäjät joutuvat kehittämään yhä uusia pehmeän vallan tapoja saadakseen ihmiset taakseen, sanoo tutkija Anu Kantola. 

Artikkeli

Kadonnutta suuruutta palauttamassa

Sakari Linden

Ranskan kansallinen rintama haastaa Euroopan ulkopoliittisen status quon.

Kirja

Maailman ongelmat ratkaistaan kaupungeissa

Kanerva Kuokkanen

Valtiot ovat kriisissä eivätkä kykene vastaamaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai talouskriisin kaltaisiin ongelmiin.

Kirja

Liittovaltio brittiläisin maustein

Teija Tiilikainen

Arvostettu brittiläinen yhteiskuntatieteilijä ja parlamentin ylähuoneen jäsenAnthony Giddenspitää liittovaltiota ainoana ratkaisuna Euroopan unionia nakertaviin keskeisiin ongelmiin. Lue lisää UP-lehdestä 3/2014 tai sähköisestä näköislehdestä.

Vain netissä

Maidanilta Timbuktun kautta Homsiin

Juha Mäkinen/UP

Perjantaina Helsingissä käynnistyvän Rakkautta & anarkiaa
-elokuvafestivaalin ohjelmistossa on useita elokuvia, joiden aiheet liittyvät kansainväliseen politiikkaan. Ohessa UP-lehden kymmenen tärppiä festivaalin ohjelmistosta.

Vain netissä

Syyria tarvitsee tukea, ei sekaantumista

Juha Mäkinen/UP

Isis suorastaan anelee länsimaita hyökkäämään itseään vastaan, mutta radikalismia ei voi voittaa sotimalla, sanoo syyrialainen elokuvatuottaja ja aktivisti Orwa Nyrabia.

Lue lehdestä