Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2015

Euroopan puolustus

Euroopan puolustus

Julkaistu 5.3.2015

Nato on vahvistanut Baltian ja muun Itä-Euroopan puolustusta Ukrainan sodan aikana ja luvannut Baltian turvaksi uusia nopean toiminnan joukkoja. Jos tosipaikka tulisi, joukkojen lähettämisestä voisi kuitenkin sukeutua poliittinen kiista. Myös Venäjä on uusinut puolustustaan, mutta rahapula saattaa jarruttaa uudistusta.

Euroopan taivas synkkenee

Teija Tiilikainen

Vain yhden vuoden aikana Euroopan turvallisuuspolitiikka on kokenut täyskäännöksen. Valtioiden välinen sota, jonka useimmat Euroopan maat olivat jo sulkeneet pois uhkakuvistaan, on palannut eurooppalaiseen arkeen, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.

Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

NATO. Liittokunta on vahvistanut Puolan ja Baltian puolustusta tuntuvasti. Silti on epäselvää, mitkä Euroopan maat olisivat tositilanteessa valmiita lähettämään joukkoja itäisten Nato-maiden avuksi.

Venäjä vahvistaa asevoimiaan

Erik Nyström

Venäjä kehittää Yhdysvaltain armeijan kaltaisia huippujoukkoja. Talouden ongelmat ja pula pätevistä sotilaista saattavat jarruttaa uudistusta.

Suomen on uusittava sotakalustoaan

Erik Nyström

Iskander-ohjukset ovat Venäjän hankintojen iskukykyisin osa Suomea vastaan.

 
Lue verkossa myös
Artikkeli

Valtion uusi aate

Veera Laine

NATIONALISMI. Venäjän opposition kansallismieliset liikkeet ovat joutuneet ahtaalle, kun Ukrainan sota on vahvistanut presidentti Putinin kannatusta. Valtion politiikassa kansallistunteen nostatus on saanut ideologisia piirteitä.

Ajassa

Keskusta ottaa ohjat

Joonas Pörsti/UP

VAALIT. Hallituskumppanit vaikuttavat siihen, muuttuuko Suomen linja EU- tai Venäjä-politiikassa.

Kirja

Kun totuus menetti merkityksensä

Toivo Martikainen/UP

Brittitoimittaja Peter Pomerantsev on kirjoittanut kenties hyytävimmän ja samalla viihdyttävimmän viime vuosina vastaan tulleen Venäjä-kuvauksen.

Kirja

Ristiretkellä veroparatiisissa

Seppo Penttilä

Suomi ja monet muut valtiot painivat budjettialijäämiensä kanssa, ja samaan aikaan verokilpailu rapauttaa etenkin yritysten voittojen ja pääomien verotusta. Veroparatiiseja on entistä vaikeampi sietää. Helsingin Sanomien toimittaja Jyri Hänninen on kirjoittanut kirjan ajankohtaisesta aiheesta.

Media

Maan tapa venäläisittäin

Alma Snellman

ELOKUVA. Leviathanin oli vaikeuksia päästä teattereihin Venäjällä, mutta elokuvan mainetta on seurannut kansainvälinen levitys.

Matkaopas

Belgrad maistuu elämältä

Outi Isotalo

SERBIA. Kafanoissa puhutaan talouskriisistä mutta syödään tuhdisti.

Kolumni

Porvarin suljettu sydän

Tom Kankkonen

Maahanmuuton rajoittamista vaativa Ruotsidemokraatit-puolue yli kaksinkertaisti kannatuksensa viime vaaleissa, ja noin puolet lisä-äänistä tuli maltilliselta kokoomukselta. Hälyttävää on, että Ruotsidemokraattien äänestäjille tunnusomaista ovat jyrkkä suvaitsemattomuus ja muukalaisvastaiset mielipiteet, kirjoittaa kolumnisti Tom Kankkonen.

Ajassa

Miten sananvapaus voi globaalisti, Christian Sundgren?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

MEDIA. Demokratia ei voi hyvin niin kauan kuin lehdistönvapaus heikentyy, muistuttaa Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Christian Sundgren. 

Tyhmä kysymys

Miten Venäjä voi olla Naton rauhankumppani?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Venäjä on ollut puolustusliitto Naton rauhankumppani vuodesta 1994, ja kumppanuussopimus on voimassa, vaikka käytännön yhteistyö on Ukrainan konfliktin vuoksi jäädytetty.

Ajassa

Köyhyys pahenee Afrikassa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

KEHITYS. Köyhien absoluuttinen määrä on lisääntynyt Afrikassa avusta huolimatta.

Ajassa

Arabit Israelia puolustamaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Israelin arabipuolueet saattavat päästä päättämään maansa turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, jos ennusteet maaliskuisten parlamenttivaalien tuloksesta toteutuvat.

Ajassa

Amerikkalaisia aseita islamisteille

Saana-Maria Jokinen

Yhdysvallat epäröi pitkään Syyrian kansannousun jälkeen ennen kuin aloitti aseavun maan oppositiolle. Nyt pelko siitä, että aseet päätyisivät ääri-islamisteille, näyttää toteutuneen.

Ajassa

"Iso yhteiskunta" jäi paperille

Antti Halonen

Yhä harvempi britti kokee pystyvänsä vaikuttamaan paikallisiin asioihin: valtaa, tai ainakaan vallan tunnetta, ei ole pystytty siirtämään paikalliselle tasolle, kertoo Civil Exchange -ajatuspaja, joka on tutkinut konservatiivipääministeri David Cameronin Big Societyksi ristimää yhteiskuntapoliittista ohjelmaa. Britanniassa äänestetään uudesta parlamentista toukokuun 7. päivänä.

Profiili

Hälytyskellojen soittaja

Joonas Pörsti/UP

RUOTSI. Toimittaja Mikael Holmström on tottunut kertomaan ruotsalaisille epämiellyttäviä totuuksia.Vasta puolustusvoimien komentajan sairasloma ja venäläinen pääsiäinen herättivät kansakunnan siitä mukavasta ajatuksesta, ettei uusia sotia enää tulisi.

Artikkeli

Yksinvaltainen demokratia

Timo Vihavainen

VENÄJÄ. 1800-luvun slavofiilisessä ajattelussa venäläisyyden ihanteet nousivat kyläyhteisöstä, joka nähtiin turmeltumattoman kollektivismin tyyssijana. Nyt demokratia on paalutettu syvälle Venäjän perustuslakiin, mutta etenkin uusslavofiilit vastustavat sitä epävenäläisenä. 

Artikkeli

Tukahdutettu vallankumous

Toivo Martikainen/UP

VENÄJÄ. Moskovan suurmielenosoituksissa huudettiin kolme talvea sitten Putinin vastaisia iskulauseita. Venäjän mielipideilmasto on muuttunut sen jälkeen niin perusteellisesti, että protestit tuskin toistuvat, arvioi tutkija Maria Lipman. 

Artikkeli

Islamismin kautta demokratiaan

Erik Nyström

Arabikevään jälkeen vahvistuneille islamisteille käy yhä selvemmäksi, ettei uskonnollisiin tavoitteisiin pyrkivä aate tarjoa vastausta ihmisten ongelmiin. 

Artikkeli

Sananvapauden rajat

Anna Virkama

ARABIMAAT. Profeetta Muhammed salli itseensä kohdistuneen arvostelun, muistuttaa mediatutkija Mohammed el-Nawawy.

Artikkeli

Kone antaa, kone ottaa

Pekka Vahvanen

TYÖ. Digitalisoituminen tekee vahvoista entistä vahvempia. Pilaako se kaikkien muiden tulevaisuuden?

Tapasimme

Kaukasian seksuaalivähemmistöt taistelevat oikeuksistaan

Anna Tervahartiala

GEORGIA. Vaikka syrjintä on kielletty, konservatiiviset asenteet ja väkivalta heikentävät seksuaalivähemmistöjen asemaa, sanoo Natia Gvianišvili.

Kirjavieras

Rotuopin pohjoinen suurvalta

Anne Ignatius

Ruotsin pitäisi ratkaista maahanmuuttopolitiikan ongelmat, kun äärikansallismieliset taas saavuttavat suosiota, sanoo kulttuuriantropologi Tapio Tamminen.

Kirja

Suomalais-saksalaista toisinajattelua

Yrjö Lautela

Saksalainen taloustieteen professori Marcel Fratscher ja toimittaja Timo Harakka ryöpyttävät kumpikin kirjoissaan totuttuja käsityksiä eurokriisistä. Fratscher osoittaa Saksan talouskunnon olevan paljon huonompi kuin yleisesti uskotaan. Harakka kritisoi EU:n kuripolitiikkaa, joka on tyrehdyttänyt talouskasvun ja ajanut esimerkiksi kreikkalaisia inhimilliseen kurjuuteen, mikä alkuvuodesta johti vasemmiston vaalivoittoon.

Kirja

Ennen oli paremmin

Henri Purje

Tutun tarinan mukaan taloudellinen eriarvoisuus on Yhdysvalloissa räikeämpää kuin kertaakaan sitten 1920-luvun. Joel Kotkinin mukaan tavanomaiset jaottelut, jotka perustuvat usein vasemmistoon ja oikeistoon, porvareihin ja työläisiin tai demokraatteihin ja republikaaneihin, sopivat nykytilanteen analysointiin huonosti. Tilalle hän tarjoaa uutta luokkajakoa. 

Kirja

Lähi-idän trilleri

Sanna Ra

Camp Davidin huippukokouksessa 1978 piti solmia Egyptin ja Israelin rauhansopimus ja ratkaista Palestiinan kysymys. Lawrence Wright loihtii aiheesta psykologisen trillerin, jossa vanhaa on höystetty uusilla aikalaishaastatteluilla. 

Kirja

EU kriisiytyy kuin Rooma

Eero Vuohula

Kun Rooman tasavalta uhkasi hajota Caesarin aikana, se muuttui eräänlaiseksi perustuslailliseksi demokratiaksi. Brysselin yliopiston Rooman historian professori David Engels pohtii, ollaanko Euroopan unionissa nyt vastaavassa tilanteessa ja tarvittaisiinko EU:ssakin aiempaa voimakkaampaa johtoa talouskriisin voittamiseksi. Rooma menestyi, ja Pax Romana vallitsi.

Silminnäkijä

Gazan kaista on muutakin kuin Hamas

Salla Nazarenko

Hamasin ja tavallisten gazalaisten liitto näyttää pakkoavioliitolta, kirjoittaa Salla Nazarenko.

Ajassa

Ulkopoliittisen kuulostelun aika

Teksti: Toivo Martikainen & Anna-Kaisa Hiltunen/UP

HALLITUS. Vaikka Suomi saa uudet ministerit, ulkopolitiikka säilyy entisellään, sanovat asiantuntijat.

Lue lehdestä