Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 3/2015

Uusi järjestys

Uusi järjestys

Julkaistu 10.9.2015

Länsi on luottanut kapitalistiseen modernisaatiomalliin, jossa talouskasvu on johtanut demokratiaan. Lännen demokratiat eivät kuitenkaan ole kyenneet ratkaisemaan talousongelmiaan. Kiina ei puolestaan ole kasvusta huolimatta demokratisoitunut, ja Venäjä näyttää sulkeneen ovensa modernisaatiolta kokonaan. Kuka määrittelee maailmanpolitiikan uuden normaalin?

Itseään etsimässä

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Onko länsi menettänyt arvonsa, jos demokratia ei turvaa taloutta eikä kasvu demokratiaa?

Yhteistyöstä on pidettävä kiinni

Erkki Tuomioja

EU:n olisi pitänyt kuunnella Venäjää tarkemmin ennen Ukrainan kriisiä. Ulkoministeri Sergei Lavrov esitti vuonna 2013, että Venäjä oli EU:n itäisen kumppanuuden käynnistyessä halunnut osallistua kumppanuuteen tarkkailijana. EU-ulkoministerit eivät reagoineet.

Merikasarmin iloinen isäntä

Toivo Martikainen/UP

Timo Soinin mukaan Suomen tulee panostaa epävarmassa maailmassa sääntöjen noudattamiseen ja olla kansainvälisesti aktiivinen. Venäjän kanssa tarvitaan dialogia, mutta myös Nato-ovi on pidettävä auki.

Kantaako länsimaiden tarina?

Teija Tiilikainen

Läntinen oppi liberaalidemokratian ja markkinatalouden ylivertaisuudesta maailmanrauhaa ja vaurautta luotaessa kalpenee nyt niiden vahvojen kertomusten rinnalla, joiden varaan rakennetaan kovin erilaisia suurvaltaprojekteja, kirjoittaa UP-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.


 
Lue verkossa myös
Kirjavieras

Suomen vaikea päätös

Toivo Martikainen/UP

Suomalaiset eivät pysty keskustelemaan Natosta järkiperäisesti, sanoo Jukka Tarkka.

Totta vai tarua

Laillinen siirtolaisuus kannattaa

Heta Muurinen

Eurooppa kinastelee siitä, mitä tehdä Välimerellä kuoleville siirtolaisille. Samaan aikaan mantereen väki vanhenee, ja työvoimapula uhkaa. Entä jos rajat avattaisiin?

Tapasimme

Koittaa pitkä yö

Toivo Martikainen/UP

Venäjän talous sukeltaa hitaasti mutta vääjäämättä syvään kriisiin, arvioi tutkija Natalja Zubarevitš. Hänen mukaansa Venäjän talousongelmien varsinaiset syyt ovat muualla kuin Ukrainan sodassa tai öljyn hinnassa.

Kolumni

Lisää Putin-meemejä!

Saara Särmä

Nauru on parhaimmillaan, kun se kumpuaa radikaalista hauskuudesta eli kun se paljastaa vallan paikkoja, joihin olemme arjessa niin turtuneita, että emme niitä näe, kirjoittaa tutkija Saara Särmä.

Kirja

Ollako suurvalta vai eikö olla?

Jenni Heikka

Barack Obaman presidenttikautta on jäljellä reilu vuosi, ja puheet Obaman ulkopoliittisesta perinnöstä ja Yhdysvaltain tulevasta roolista kansainvälisellä kentällä ovat saaneet tuulta alleen. Joseph S. Nye Jr. ja Bret Stephens etsivät teoksissaan vastaustakysymykseen siitä, onko Yhdysvaltain suurvalta-aika ohitse.

Kirja

Populismi pitää määritellä uudelleen

Laura Parkkinen

Äärioikeisto, oikeistoradikalismi, fasismi ja populismi ovat käsitteitä, joita käytetään liian väljästi sekä tutkimuksessa että lehtikielessä. Siksi ne tulisi määritellä uudelleen, esittää Sciences Po -yliopiston tutkija Pierre-André Taguieff.

Ajassa

Miten IAEA valvoo Iranin ydinsopua, Tero Varjoranta?

Toivo Martikainen/UP

Jos Iran vielä yrittää kehittää ydinaseen, se saadaan varmasti selville, sanoo Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n varapääjohtaja Tero Varjoranta.

Artikkeli

Suuren sopimuksen edellytykset

Tuomas Forsberg

Venäjän paikka Euroopan turvallisuusarkkitehtuurissa jäi ratkaisematta kylmän sodan jälkeen. Miten uudesta turvallisuusjärjestyksestä voitaisiin sopia?

Artikkeli

Seitsenkymppisen näytönpaikka

Janne Taalas

Tasavuosia täyttävän YK:n pitää uudistua, jos se aikoo vastata nykyajan tarpeisiin. Vallanjako on ikuisuuskysymys, mutta maailmanjärjestön haasteet eivät lopu siihen.

Artikkeli

Rauhoittaako ydinsopu Lähi-itää?

Tytti Erästö

Sopimus ydinohjelmasta parantaa Lähi-idän alueellista turvallisuutta mutta kasvattaa Iranin suhteellista valtaa. Israel ja Saudi-Arabia pitävät sitä ydinaseiden leviämistä suurempana uhkana.

Artikkeli

Omin eväin maailmanvallaksi

Jyrki Kallio

Idän suurvalta haluaa yhtä aikaa toimia maailman moraalisena johtajana ja pitää kiinni keskeisistä intresseistään. Se esiintyy vallitsevan maailmanjärjestyksen haastajana, mutta tekee niin sisäpoliittisista syistä.

Artikkeli

2 x Timo Soini

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

EU olisi syytä purkaa vapaakauppaliitoksi, totesi oppositiojohtaja Timo Soini Ulkopolitiikka-lehden henkilöhaastattelussa toukokuussa 2013. Syyskuussa 2015 ulkoministeri Soini kannattaa UP-lehden haastattelussa Suomen aktiivista EU-jäsenyyttä.

Artikkeli

Haaveissa uraani ja itsenäisyys

Juha Mäkinen/UP

Maailman suurin saari on suunnitellut tulevaisuuttaan kaivosteollisuuden varaan, mutta arvioissa on oltu ylioptimistisia. Lähiaikoina avattava Grönlannin ainoa kaivos työllistää alle sata henkeä.

Puheenvuoro

EU uudistaa ulkopolitiikkaansa keskellä kriisejä

Tuomas Iso-Markku

EU:n naapurustoa ravistelevat kriisit pakottavat unionin päivittämään ulkopolitiikkansa suuntaa. Uudistustyöstä on kuitenkin tulossa vaikea.

Kirja

Presidentintekijä muistelee

Pasi Nokelainen

Edellisen presidentin siirtyessä syrjään amerikkalaiset äänestävät yleensä ehdokasta, joka on erilainen kuin väistyvä viranhaltija ja jonka vahvuudet paikkaavat edeltäjän miellettyjä heikkouksia, kirjoittaa David Axelrod tuoreessa kirjassaan.

Kirja

Kieroon kasvanut demokratiakokeilu

Sinikukka Saari

Vallan maksimointi annetuissa raameissa on kaikkien johtajien luontainen taipumus, ja Venäjältä nämä raamit eli valtaa rajoittavat instituutiot vain sattuivat puuttumaan, katsoo Vladimir Gelman kirjassaan.

Kirja

Diplomatian pelikenttä muuttuu

Louis Clerc

Iver B. Neumannin kirja sisältää antropologin omiin kokemuksiin perustuvia, usein hauskojakin pohdintoja diplomatian käytännöistä ja kulttuurista. Rosa Balfourin, Caterina Cartan ja Kristi Raikin toimittama teos puolestaan on vaativa ja moniääninen kirja, joka hahmottelee EU:n toimielinten keskelle syntynyttä Euroopan ulkosuhdehallintoa.

Kirja

Uusi kriisi, vanhat viisaudet

Olli Sinivaara

Euroopan ja Yhdysvaltain on rakennettava selkeä Venäjä-strategia, joka perustuu kovaan realismiin ja Venäjän historian tuntemukseen, kirjoittavat Rajan Menon ja Eugene Rumer.

Elokuva

Diktaattori pakosalla

Niina Oisalo

Iranilainen ohjaaja Mohsen Makhmalbaf kuvaa elokuvassaan vallankumousta paennutta diktaattoria, joka joutuu kohtaamaan häikäilemättömän vallankäyttönsä seuraukset: väkivalta luo väkivaltaa.

Matkaopas

Bisnestä ja nuudelikojuja

Eeva Eronen

Shanghain katuravintoloissa pohditaan pörssien kehitystä.

Vain netissä

Voiko bisneksellä tehdä hyvää?

Christopher Rowley

Monet Slush-tapahtumassa esiintyneet teknologiayritykset yrittävät parantaa maailmaa tarjoamalla välineitä yhteiskunnallisten vaikutusten mittaamiseen.

Artikkeli

Löysää puhetta ydinaseista

Toivo Martikainen/UP

ASEVARUSTELU. Ydinaseiden määrä vähenee, mutta aseiden käytöstä on tullut huulenheitonaihe.

Ajassa

Tärpit Turkin ymmärtämiseksi

Toni Alaranta

Mitä Turkkia seuratessa kannattaa pitää silmällä, kun maa etenee kohti uusia parlamenttivaaleja? UP-lehti listasi.

Lue lehdestä