Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2016

Nationalismi nousee

Nationalismi nousee

Julkaistu 10.3.2016

Euroopan unioni säröilee ulkoisen ja sisäisen paineen alla. Pakolaiskriisi koettelee EU:n kulmakiveä, vapaan liikkuvuuden periaatetta. Pakolaistilanne on vahvistanut EU:ssa nationalistisia ja populistisia voimia, jotka yrittävät kammeta unionia pois yhteiseltä raiteelta. Niin tekee myös Venäjä, joka on liittoutunut näiden voimien kanssa. Kesäkuussa britit päättävät kansanäänestyksessä maan jatkosta unionin jäsenenä.

Matkalla eurovaltioon

Juha Jokela

Euroopan rahaliiton valuvikojen korjaaminen voi luoda euroalueelle nopeastikin liittovaltion rakenteita. Vaihtoehtoisista malleista olisi syytä keskustella myös Suomessa.

Unionin ratkaiseva vuosi

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Euroopan unioni on perinteisesti vahvistunut kriiseissään. Nyt pakolaiskriisi, kansallismielinen populismi ja Britannian kansanäänestys voivat hajottaa sen. Miten umpikujasta voitaisiin päästä ulos?

Äärioikeisto ajan hengessä

Taina Tervonen

RANSKA. Pakolaiskriisi ja terrorismi kasvattavat äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman suosiota. Puolue on kuitenkin kompastunut fasistiseen perintöönsä ja eurovastaiseen talouspolitiikkaansa, sanoo politiikan tutkija Jean-Yves Camus. 

»Orbanisaation» uhka varjostaa Puolaa

András Rácz

KANSALLISMIELISYYS. PiS-puolueen murskavoitto parlamenttivaaleissa on herättänyt huolen Puolan kääntymisestä Unkarin viitoittamalle tielle. Lähtökohdat vallan keskittämiseen eivät kuitenkaan ole PiS:lle yhtä suotuisat.

Venäjän kuudes kolonna

Joonas Pörsti/UP

Venäjä horjuttaa Euroopan unionia solmimalla yhteyksiä Euroopan äärioikeistoon. Maa tarvitsee ulkomaisia kumppaneita myös omien kansalaistensa rauhoittamiseksi. 

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

EU:n vaihtoehdot puntariin

Teija Tiilikainen/UP

Kuka päättää EU:n tulevaisuudesta? Kysymys tulee väistämättä mieleen, kun kuuntelee unionin kriiseistä käytävää keskustelua, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen.

Ajassa

Ukrainan tärkein rintama

Joonas Pörsti/UP

Korruption kitkeminen on edellytys kaikille muille uudistuksille Ukrainassa, sanoo Antac-järjestön johtaja Daria Kaleniuk.

Artikkeli

Krimin valtaus vahvisti Venäjän asemia

Erik Nyström

Venäjä lisäsi valtaansa Mustallamerellä, mutta on edelleen Turkin armoilla Välimeren väylällä.

Artikkeli

Tosiasioita jäljittämässä

Anneli Ahonen

Järjestäytyneet ryhmät syöttävät venäläisille tiedotusvälineille tekaistuja tiedotteita. Sellaisen tunnistaa tarkistamalla lähetysosoitteen, sanoo riippumattoman Fontanka-uutissivuston päätoimittaja.

Puheenvuoro

Ranska eturintamassa Isisiä vastaan

David Cadier

Ranskan sotilaalliset väliintulot saavat huomiota, kun Yhdysvallat ja Britannia ovat aiempaa haluttomampia interventioihin, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija David Cadier.

Kirja

Superennustaja korjaa arvioitaan

Ville A. Saarinen

Joskus tavalliset lehdenlukijat kykenevät ennus­tamaan lähitulevaisuu­den poliittisia tapahtumia hämmästyttävän tarkasti, kirjoittavat Philip E. Tetlock ja Dan Gardner teoksessaan poliittisen ennustamisen psykologiasta.

Kirja

Saksan pakolaiskeskustelu jakautui

Yrjö Lautela

Saksassa on tervehditty turvapaikanhakijoita sekä ystävällisellä avu­nannolla että poltto­pulloilla. Kaksi kirjaa kokoaa aiheesta näkemyksiä puoluekentän eri laidoilta.

Kolumni

Järjestelmäromahduksia

Anu Koivunen

Ruotsin turvapaikkapolitiikka teki täyskäännöksen loppuvuo­desta 2015. Maa alkoi viestiä ole­vansa kantokykynsä äärirajoilla. Puheilla järjestelmäromahduksesta tehdään politiikkaa, kirjoittaa professori Anu Koivunen kolumnissaan.

Ajassa

Saksa pallottelee pakolaisia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

TAAKANJAKO. Nordrhein-Westfalenin pitäisi majoittaa yli 200 000 turvapaikanhakijaa.

Profiili

Rouva (v)erotuomari

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Monet suuryritykset eivät maksa miljoonavoitoistaan senttiäkään veroja Eurooppaan. EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager on päättänyt laittaa keplottelijat kuriin ja saanut vastaansa muun muassa Gazpromin, Googlen ja Barack Obaman. Juttu on julkaistu Ulkopolitiikassa 1/2016.

Artikkeli

Maailmanlopun sanansaattaja

Erik Nyström

ISIS. Abu Bakr al-Baghdadi oli tunnollinen opiskelija ja jalkapalloilija, joka vihasi häviämistä. Yhdysvaltojen vankilassa hän kasvoi johtajaksi ja voitti kaikki kostonhimoiset puolelleen.

Artikkeli

Pyhä sota on nihilististä sukupolvikapinaa

Teksti: Olivier Roy

Ranskan todellinen ongelma ei ole Isisin kalifaatti vaan nuorten kapina Ranskan omalla maaperällä, kirjoittaa islamiin erikoistunut politiikan tutkija Olivier Roy.

Artikkeli

Kansan valitsema presidentti

Erik Nyström

IRAN. Ydinsovun jälkeen Iranin johto tarvitsee uuden kriisin pysyäkseen vallassa, sanoo maan ensimmäinen presidentti, maanpaossa elävä Abolhassan Banisadr. Hän on taistellut koko elämänsä demokratian puolesta. 

Matkaopas

Kuumaa keittoa ja kansallismieltä

Sari Havukainen

PUOLA.Varsovalaiset kyllästyivät odotta­maan parannuksia sosiaaliturvaan ja asuntojen tarjontaan.

Lue lehdestä