Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 1/2018

Julkaistu 8.3.2018

Demokratia ei ole enää turvassa EU:n sisällä. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on jo vuosien ajan rakentanut epäliberaalia valtiota. Samalla maa on vahvistanut suhteitaan Venäjään, jonka järjestelmä on oppikirjaesimerkki vaaliautoritarismista. Yhdysvaltalaisen tutkijan Dan Slaterin mukaan demokratia voi ottaa takapakkia, jos polarisoiva johtaja pääsee yhteiskunnassa vallankahvaan.

Itsevaltaiset otteet lujittuvat EU:ssa ja demokratiat kallistuvat ympäri maailman – näin Unkarin Viktor Orbán on luonut yhteiskunnastaan epäliberaalin

Laura Myllymäki/UP

Demokratia ei ole turvassa enää missään, sanoo Michiganin yliopiston politiikantutkimuksen professori Dan Slater. Autoritaariset otteet ovat vahvistuneet niin Euroopan union sisällä kuin Venäjällä ja Yhdysvalloissakin. Lue artikkeli kokonaisuudessaan Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

 
Lue verkossa myös
Kolumni

Unkarin maalaistollot päihittivät Budapestin ylimieliset – ideologinen juopa maaseudun ja urbaaniälymystön välillä on muuttunut asemasodaksi

Katalin Miklóssy

1980-luvun Budapestissä liberaalit eivät nähneet, että valtiososialismin vastakohta voisi olla toisenlainen autoritaarinen järjestelmä, kirjoittaa Katalin Miklóssy.

Ajassa

Bitcoin vie energiaa kuin valtio mutta auttaa valuuttapulasta kärsiviä halvan sähkön maita

Tuula Toivio/UP

Virtuaalivaluutta bitcoinin louhinta kulutti viime vuonna enemmän sähköä kuin moni valtio. Bitcoinin louhinta on ollut kannattavaa erityisesti halvan sähkön maissa kuten Venezuelassa, joka kiertää myös valuuttasäännöstelyä kryptovaluutoilla.

Kirja

Kirja: Kamppailua sydämistä ja mielistä 140 merkillä – näin tavalliset ihmiset osallistuvat oikeisiin sotiin

Erik Nyström

David Patrikarakoksen kirja väittää, että sosiaalinen media on lisännyt tavallisten ihmisten valtaa vaikuttaa ympäröiviin tapahtumiin armeijoiden ja valtioiden kustannuksella.

Kirja

Kirja: Nälkiinnyttäminen on poliittista toimintaa, ja tekijät on saatettava vastuuseen

Elli-Alina Hiilamo

Alex de Waalin teos osoittaa, että nälkää käytetään yhä sodankäynnin ja joukkotuhon välineenä, kirjoittaa Elli-Alina Hiilamo.

Ajassa

Venäjällä katseet kääntyvät jo Putinin jälkeiseen aikaan – tutkija: »Jonkinlaista kilpailua vallasta varmasti tullaan käymään»

KAARINA VAINIO/UP

Venäjän presidentinvaalien voittajasta ei ole epäselvyyttä. Enemmistö venäläisistä kaipaa parannusta arkisiin asioihin eikä penää poliittista muutosta.

Pääkirjoitus

Liberaalidemokratian heikkoustila

Yksilönvapauksiin ja yksilön oikeuksiin painottuvan poliittisen ajattelun haastajiksi ovat nousseet kollektivistiset poliittiset aatteet, jotka nojaavat kansakuntiin ja muihin etnisiin tai uskonnollisiin yhteisöihin poliittisen elämän keskusyksikköinä, kirjoittaa Teija Tiilikainen.

Puheenvuoro

Perussopimusten rajat tulossa vastaan – EU:n ja Puolan kiista testaa unionin uskottavuutta

Päivi Leino-Sandberg ja Tia Möller

Todennäköisin ratkaisu EU:n ja Puolan kiistaan oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta on laiha poliittinen kompromissi, kirjoittavat Tia Möller ja Päivi Leino-Sandberg. 

Artikkeli

Venezuelan Madurolta loppuivat liittolaiset kansainvälisessä politiikassa – tarjoaako heikko oppositio vastusta vaaleissa?

Maija Salmi

Suurin osa venezuelalaisista haluaa presidentti Nicolas Maduron pois vallasta. Oppositiolla on kuitenkin omat ongelmansa: MUD-liittoutumaan kuuluvien puolueiden väliset näkemyserot ovat suuria. Lue juttu kokonaisuudessaan Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Lue lehdestä
Ajassa

Kuuden vuoden kuuliaisuus

Matti Pesu

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön linja joutuu testiin toisella kaudella, sillä maailma on nyt epävarmempi kuin kuusi vuotta sitten, kirjoittaa Matti Pesu. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Tyhmä kysymys

Mikä on valeuutinen?

KAARINA VAINIO/UP

Valeuutisia on tehty aina, vaikka niitä ei ole sellaisiksi kutsuttu, sanoo Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta

Ajassa

Kaupunki vailla vettä

Laura Myllymäki/UP

Etelä-Afrikan Kapkaupungissa vesipulasta kärsivät kaupunkilaiset keräävät sadevettä ja kierrättävät käytettyä talousvettä. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta

Ajassa

Elpyvä äärioikeisto

Marco Siddi

Italiassa vanhojen äärioikeistopuolueiden rinnalle on syntynyt uusia. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Ajassa

Maahanmuuttopresidentti

Laura Parkkinen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ottanut aktiivisen roolin jihadismin torjumiseksi. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Profiili

Kameleontti

Tuula Toivio/UP

Puolaa uhkaa EU:n pelätyin rangaistus: se saattaa menettää oikeuden vaikuttaa unionin päätöksiin. Maan Eurooppa-ministerin Konrad Szymańskin mielestä Puola ei riko oikeusvaltioperiaatetta. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Eurasianismin houkutus

Toni Alaranta

Nationalistinen Turkki tekee pesäeroa länteen flirttailemalla Venäjän ja Kiinan kanssa. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Isännän ääni kuuluu

Tiina Kirkas

Hongkongilaisten kiistellessä keskenään Kiina lisää vaikutusvaltaansa erityishallintoalueellaan. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Piikki Kiinan lihassa

Taiwanin vankistuva demokratia on poliittisen muutoksen menestystarina. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Kansalaisten ilmastosopimus

Dina Smeltz ja Karl Friedhoff

Vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hylkäsi ilmastosopimuksen, enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa sitä. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Jaettu kaupunki

Timo R. Stewart

Donald Trumpin ilmoitus siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Jerusalemiin ohitti kysymyksen palestiinalaisesta kaupungista. Kaupunginosien eriarvoisuus jää monelta havaitsematta. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Verikiviä kaupan

Ilari Aula

EU puuttuu pian mineraalien tuontiin hillitäkseen kaukaisia konflikteja. Kongon tapaus muistuttaa, että kaupan keinot eivät yksin riitä. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Pohjoinen dilemma

Hans Mouritzen

Trumpin presidenttikausi on pakottanut Pohjoismaat arvioimaan uudestaan suhteitaan Venäjään. Esikuva yhteistyölle voisi löytyä Obaman hallinnon aikaisesta mallista.Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Tapasimme

Vakaus on Euroopan etu

Taina Tervonen

Nigerissä Kirsi Henriksson oppi tuntemaan globaalin muuttoliikkeen syyt. Nyt hän siirtyy Kriisinhallintakeskuksen johtajaksi. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Kirjavieras

Epäonni opetti

Laura Myllymäki/UP

Atte Kaleva kaapattiin Jemenissä. Sen jälkeen hänen käsityksensä jihadisteista muuttui. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Kirja

Demokratian kurittajat

Matti Ylönen

Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Kirja

Jemenin syöksykierre

Wolfgang Mühlberger

Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Kirja

Hopeasija alueellisena järjestönä

Olli Ruohomäki

Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Kirja

Kaksi mallia demokraattisesta Euroopasta

Eero Vuohula ja Yrjö Lautela

Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Matkaopas

Elburs-vuorten syleilyssä

Liisa Liimatainen

Iranin pääkaupunki Teheran on kuhiseva metropoli, jonka asukkaat viestivät Telegram-sovelluksella. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.

Hajataittoa

Verkosto täyttyi keskustelusta

Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2018 tai Lehtiluukusta.