Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 
Ulkopolitiikka 2/2018

Julkaistu 25.5.2018

Venäjä on noussut näyttävästi suurvaltojen kerhoon. Keinoja kaihtamaton ulkopolitiikka on horjuttanut vastustajia ja vahvistanut presidentin kannatusta kotimaassa. Strategiana on rajata länsivaltojen liikkumatilaa, syventää kumppanuutta Kiinan kanssa ja tehdä avointen ovien yhteistyötä muualla maailmassa, erityisesti Lähi-idässä. Vastakkainasettelu länsivaltojen kanssa voi tulla Venäjälle kuitenkin kalliiksi ja romuttaa Venäjän hallinnon suunnitelmat.

Venäjän ulkopolitiikkaa ohjaa opportunismi - mutta onko taustalla silti jonkinlainen strategia?

Joonas Pörsti/UP

Venäjä on nostanut itseään väellä ja voimalla takaisin globaalien suurvaltojen joukkoon. UP-lehti selvitti, ohjaako Venäjän ulkopolitiikkaa jonkinlainen strategia. Vastaus hahmottuu seitsemästä teesistä – lue kaksi ensimmäistä tästä ja loput Lehtiluukusta.

 
Lue verkossa myös
Pääkirjoitus

Suurvaltapolitiikan hinta

Teija Tiilikainen/UP

Venäjä on viime vuosina hyödyntänyt sekä omaa sisäpoliittista tilannettaan että kansainvälisen politiikan murrostilaa ja valtatyhjiöitä noustakseen suurvaltajärjestelmän ytimeen. Nousua voi pitää onnistuneena suorituksena, vaikka kaikki ei mennytkään Venäjän suunnitelmien mukaan, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.

Ajassa

Ruotsin demarit sanovat Natolle nej

Hellevi Raita

Ruotsidemokraattien linjanmuutos voisi viedä Suomen länsinaapurin Natoon.

Tyhmä kysymys

Miksi maatieto ei ole julkista Suomessa?

Laura Myllymäki/UP

Turvapaikanhakijoiden lähtömaita koskeva maatietokanta on Suomessa vain viranomaisten käytössä, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Miksi?

Ajassa

Demokraatit matkalla voittoon Yhdysvaltain välivaaleissa

Kaarina Vainio/UP

Demokraatit näyttävän olevan matkalla voittoon Yhdysvaltain marraskuisissa välivaaleissa.

Artikkeli

Venäjä mustamaalaa länttä taukoamatta

Sophie Eisentraut

Venäjä pyrkii hajottamaan länttä propagandallaan, jota maa levittää twiitti twiitiltä.

Essee

Naisia tarvitaan johtajiksi, jotta näkökulmat monipuolistuvat

Marjut Santoni

Pankeilta jää huomaamatta monia mahdollisuuksia, jos ne eivät palkkaa lisää naisia johtotehtäviin, kirjoittaa Euroopan investointipankin pääsihteeri Marjut Santoni.

Puheenvuoro

YK:hon jää Yhdysvaltojen kokoinen aukko

Liisa-Maija Harju

Kun YK on murroksessa, Suomen kaltaiset pienet valtiot voivat hyötyä voimasuhteiden muutoksista ja nostaa tavoitteitaan esiin.

Kirja

Kirja: Maailma on siirtymävaiheessa, ja länsi voi katkaista alamäkensä vain pysymällä yhtenäisenä

Yrjö Lautela

Euroopan kohtalon ratkaisee poliittinen ja taloudellinen yhtenäisyys. Sen on puolustettava demokratiaa, oikeusvaltiota ja vallanjakoa, kirjoittaa Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer.

Kirja

Kirja: Pakolaiskeskustelun sudenkuopat

Niina Oisalo

Keskustelu pakolaisista kiertyy usein keskusteluksi jostain muusta kuin pakolaisista: esimerkiksi omasta identiteetistä, oman kulttuurin menettämisen pelosta ja uhkakuvista. Mari Maasillan ja Kaarina Nikusen toimittaja kirja analysoi pakolaisista käytyä keskustelua mediassa.

Kolumni

Venäjä pyrkii "tasavertaiseen maailmaan" - mutta saattaa kavahtaa Kiinan vastaavaa toimintaa

Katri Pynnöniemi

Venäjän mielestä kansainvälisten suhteiden demokratisoitumisen tiellä ovat Washington ja sen liittolaiset, kun taas Moskova pyrkii "tasavertaiseen maailmaan", kirjoittaa apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

Artikkeli

Venäjää tukevaa uutisvirtaa Saksassa

Kaarina Vainio/UP

UP-lehti kartoitti huhtikuun lopussa, mitä linkkejä Venäjää myötäilevät saksankieliset Twitter-tilit jakoivat eniten.

Artikkeli

Politiikassa naiset kokevat yhä jopa väkivaltaa - mutta toiko #metoo tasa-arvoa?

Laura Myllymäki/UP

Lasikatot ovat monessa paikassa särkyneet, mutta poliittiset instituutiot muuttuvat hitaasti. Euroopan parlamentti avaa ikkunan ulkokuoren alla säilyneisiin tasa-arvon vinoumiin.

 

Lue lehdestä
Ajassa

Suomalaiset selättävät valeuutiset

Laura Myllymäki/UP

Suomella menee hyvin medialukutaidossa, väittää tuore tutkimus. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

Ajassa

Tsaarin hovimies

Laura Myllymäki/UP

Diktatuurina tunnetun Uzbekistanin uusi presidentti on osoittautunut yllättäjäksi: joulukuusta 2016 tehtävässä toiminut Šavkat Mirzijojev on vapauttanut vankilasta poliittisia toisinajattelijoita ja journalisteja sekä avannut ovia muulle maailmalle. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Profiili

Opas pelonhallintaan

Matti Koskinen

Kylmän sodan aikana Leo Michel työskenteli Pentagonissa vähentääkseen suurvaltojen välisen ydinsodan riskiä. Nyt hän toivoo, että ydinaseista puhuttaisiin pelon sijaan tiedon valossa. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

Artikkeli

Paluu Lähi-itään

Wolfgang Mühlberger & Marco Siddi

Venäjä on onnistunut tekemään Persianlahdesta vipuvarren suurille tavoitteilleen. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

 

Artikkeli

Kivi Naton kengässä

Matti Koskinen

Autoritaarinen Turkki lämpenee Venäjälle ja on ilmiriidoissa useiden Nato-liittolaistensa kanssa. Sotilasliiton arvopohja ja yhtenäisyys ovat murenemassa. Voiko Nato hajota?  Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Artikkeli

Ihanteellinen vihollinen

Taina Tervonen

Äärioikeisto on menestynyt viime vuoden aikana vaaleissa useassa Euroopan maassa. Puolueiden välillä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä, mutta ne kaikki ratsastavat islam-kritiikillä. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Artikkeli

Ilman sadetta

Elli-Alina Hiilamo

Voimistunut kuivuus heikentää ruokaturvaa Itä-Afrikassa. Paras tapa valmistautua ilmastonmuutokseen on investoida kastelujärjestelmiin ja muuhun maatalousteknologiaan. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.


Artikkeli

Iranin nousu sivuutti enemmistön

Liisa Liimatainen

Iranilaiset odottivat paljon ydinsopimukselta, mutta talouden nousu on rajoittunut energiasektorille. Se on hyödyttänyt jo ennestään hyvin toimeentulevia. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Artikkeli

Diplomaatit jalkatöissä

Kaarina Vainio/UP

Satavuotistaivaltaan juhliva ulkoministeriö on joutunut kiristämään työtahtiaan maailman murroksessa ja sosiaalisen median paineessa. Nykyisin diplomaatti on palveluammatissa. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Tapasimme

Optimisti ruorissa

Tuula Toivio

Ulkoministeriön valtiosihteeriksi noussut Matti Anttonen painottaa Afrikan merkitystä ja suhtautuu EU:n kehitykseen optimisti, niin kuin asioihin yleensäkin.  Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Kirjavieras

Yhteys todellisuuteen

Joonas Pörsti/UP

Alexis Stenfors hävisi pankkisaleissa lähes puoli miljardia ennen kuin havahtui. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Kirja

Velkatrauman jälkipuinti

Mattias Lehtinen

Vaakalaudalla eivät ole ainoastaan Kreikan talous ja kreikkalainen demokratia vaan demokratian tulevaisuus koko EU:n alueella, kirjoittaa Gianis Varoufakis. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Kirja

Kamppailua kybervallasta

Henrik Rydenfelt

Internetin historiassa kaksi vastakkainasettelua on ylitse muiden. Yksi koskee verkon vapautta, toinen verkon infrastruktuurin hallintaa, kirjoittaa Alexander Klimburg. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Kirja

Diplomatian höyhensarjassa

Matti Koskinen

Keski-Aasiaa halkova silkkitie yhdisti Lähi-itää ja Kiinaa vuosisatojen ajan. Nyt Kiina pelkää islamilaisen maailman kuohunnan leviävän maan oman rauhattoman uiguuriväestön keskuuteen, kirjoittaa James Reardon-Anderson. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Kirja

Bruttokansantuote vie harhaan

Elli-Alina Hiilamo

Valtiot käyttävät bruttokansantuotetta määrittämään taloudellista tilaansa, ja suurin osa poliittisesta päätöksenteosta tähtää BKT:n kasvattamiseen. Näin ei David Pillingin mukaan pitäisi olla. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Kirja

Digitaaliset köyhäintalot

Henrik Rydenfelt

Yhdysvaltalaisten hyvinvointipalvelujen siirtyminen tietojärjestelmiin on alistanut vähävaraiset uusille riskeille, kirjoittaa Virginia Eubanks. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
 

Kirja

Naiset rauhanrakentamisen sivuraiteilla

Ulla Anttila

YK:n yritykset voimaannuttaa naisia rauhanrakentamisessa saattavat jopa estää naisia saamasta vaikutusvaltaa rauhanprosessien kannalta merkittävissä poliittisissa kysymyksissä, kirjoittaa Laura Shepherd. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Kirja

Väkivaltahallinto venäläisittäin

Ryhor Nizhnikau

Toimittaja Amy Knightin kirja osoittaa, että (peitelty) väkivalta on yksi Venäjän nykyhallinnon kulmakivistä. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Matkaopas

Valkosipulileipää ja kulttuuririentoja

Margaryta Kirakosian

Politiikan dramatiikasta tunnettu Kiova on täynnä luovaa energiaa. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.

 

Hajataittoa

Uusi EU-virasto löytyi Savosta

Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.