Julkaistu 25.5.2018
Venäjä on noussut näyttävästi suurvaltojen kerhoon. Keinoja kaihtamaton ulkopolitiikka on horjuttanut vastustajia ja vahvistanut presidentin kannatusta kotimaassa. Strategiana on rajata länsivaltojen liikkumatilaa, syventää kumppanuutta Kiinan kanssa ja tehdä avointen ovien yhteistyötä muualla maailmassa, erityisesti Lähi-idässä. Vastakkainasettelu länsivaltojen kanssa voi tulla Venäjälle kuitenkin kalliiksi ja romuttaa Venäjän hallinnon suunnitelmat.
Venäjä on viime vuosina hyödyntänyt sekä omaa sisäpoliittista tilannettaan että kansainvälisen politiikan murrostilaa ja valtatyhjiöitä noustakseen suurvaltajärjestelmän ytimeen. Nousua voi pitää onnistuneena suorituksena, vaikka kaikki ei mennytkään Venäjän suunnitelmien mukaan, kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja Teija Tiilikainen pääkirjoituksessaan.
Ruotsidemokraattien linjanmuutos voisi viedä Suomen länsinaapurin Natoon.
Turvapaikanhakijoiden lähtömaita koskeva maatietokanta on Suomessa vain viranomaisten käytössä, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Miksi?
Demokraatit näyttävän olevan matkalla voittoon Yhdysvaltain marraskuisissa välivaaleissa.
Venäjä pyrkii hajottamaan länttä propagandallaan, jota maa levittää twiitti twiitiltä.
Pankeilta jää huomaamatta monia mahdollisuuksia, jos ne eivät palkkaa lisää naisia johtotehtäviin, kirjoittaa Euroopan investointipankin pääsihteeri Marjut Santoni.
Kun YK on murroksessa, Suomen kaltaiset pienet valtiot voivat hyötyä voimasuhteiden muutoksista ja nostaa tavoitteitaan esiin.
Euroopan kohtalon ratkaisee poliittinen ja taloudellinen yhtenäisyys. Sen on puolustettava demokratiaa, oikeusvaltiota ja vallanjakoa, kirjoittaa Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer.
Keskustelu pakolaisista kiertyy usein keskusteluksi jostain muusta kuin pakolaisista: esimerkiksi omasta identiteetistä, oman kulttuurin menettämisen pelosta ja uhkakuvista. Mari Maasillan ja Kaarina Nikusen toimittaja kirja analysoi pakolaisista käytyä keskustelua mediassa.
Venäjän mielestä kansainvälisten suhteiden demokratisoitumisen tiellä ovat Washington ja sen liittolaiset, kun taas Moskova pyrkii "tasavertaiseen maailmaan", kirjoittaa apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.
UP-lehti kartoitti huhtikuun lopussa, mitä linkkejä Venäjää myötäilevät saksankieliset Twitter-tilit jakoivat eniten.
Diktatuurina tunnetun Uzbekistanin uusi presidentti on osoittautunut yllättäjäksi: joulukuusta 2016 tehtävässä toiminut Šavkat Mirzijojev on vapauttanut vankilasta poliittisia toisinajattelijoita ja journalisteja sekä avannut ovia muulle maailmalle. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Kylmän sodan aikana Leo Michel työskenteli Pentagonissa vähentääkseen suurvaltojen välisen ydinsodan riskiä. Nyt hän toivoo, että ydinaseista puhuttaisiin pelon sijaan tiedon valossa. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Wolfgang Mühlberger & Marco Siddi
Venäjä on onnistunut tekemään Persianlahdesta vipuvarren suurille tavoitteilleen. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Autoritaarinen Turkki lämpenee Venäjälle ja on ilmiriidoissa useiden Nato-liittolaistensa kanssa. Sotilasliiton arvopohja ja yhtenäisyys ovat murenemassa. Voiko Nato hajota? Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Äärioikeisto on menestynyt viime vuoden aikana vaaleissa useassa Euroopan maassa. Puolueiden välillä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä, mutta ne kaikki ratsastavat islam-kritiikillä. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Voimistunut kuivuus heikentää ruokaturvaa Itä-Afrikassa. Paras tapa valmistautua ilmastonmuutokseen on investoida kastelujärjestelmiin ja muuhun maatalousteknologiaan. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Iranilaiset odottivat paljon ydinsopimukselta, mutta talouden nousu on rajoittunut energiasektorille. Se on hyödyttänyt jo ennestään hyvin toimeentulevia. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Satavuotistaivaltaan juhliva ulkoministeriö on joutunut kiristämään työtahtiaan maailman murroksessa ja sosiaalisen median paineessa. Nykyisin diplomaatti on palveluammatissa. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Ulkoministeriön valtiosihteeriksi noussut Matti Anttonen painottaa Afrikan merkitystä ja suhtautuu EU:n kehitykseen optimisti, niin kuin asioihin yleensäkin. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Alexis Stenfors hävisi pankkisaleissa lähes puoli miljardia ennen kuin havahtui. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Vaakalaudalla eivät ole ainoastaan Kreikan talous ja kreikkalainen demokratia vaan demokratian tulevaisuus koko EU:n alueella, kirjoittaa Gianis Varoufakis. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Internetin historiassa kaksi vastakkainasettelua on ylitse muiden. Yksi koskee verkon vapautta, toinen verkon infrastruktuurin hallintaa, kirjoittaa Alexander Klimburg. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Keski-Aasiaa halkova silkkitie yhdisti Lähi-itää ja Kiinaa vuosisatojen ajan. Nyt Kiina pelkää islamilaisen maailman kuohunnan leviävän maan oman rauhattoman uiguuriväestön keskuuteen, kirjoittaa James Reardon-Anderson. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Valtiot käyttävät bruttokansantuotetta määrittämään taloudellista tilaansa, ja suurin osa poliittisesta päätöksenteosta tähtää BKT:n kasvattamiseen. Näin ei David Pillingin mukaan pitäisi olla. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Yhdysvaltalaisten hyvinvointipalvelujen siirtyminen tietojärjestelmiin on alistanut vähävaraiset uusille riskeille, kirjoittaa Virginia Eubanks. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
YK:n yritykset voimaannuttaa naisia rauhanrakentamisessa saattavat jopa estää naisia saamasta vaikutusvaltaa rauhanprosessien kannalta merkittävissä poliittisissa kysymyksissä, kirjoittaa Laura Shepherd. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Toimittaja Amy Knightin kirja osoittaa, että (peitelty) väkivalta on yksi Venäjän nykyhallinnon kulmakivistä. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Politiikan dramatiikasta tunnettu Kiova on täynnä luovaa energiaa. Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.
Lue juttu Ulkopolitiikka-lehdestä 2/2018 tai Lehtiluukusta.