Kiinassa kymmeniä miljoonia ympäristöpakolaisia
Ralf Lillbacka
Kiinan ympäristöongelmat uhkaavat maan nousua supervallaksi.
Kasvava vedenkulutus verottaa jo entuudestaan huvenneita vesivaroja. Kiinan kaupungeista kaksi kolmasosaa kärsii vedenpuutteesta, joka voi muutaman vuoden sisällä johtaa vakaviin seurauksiin Koillis-Kiinassa. Vesistöjen saastuttaminen on huolestuttavan laajamittaista.
40 prosenttia maan jätevedestä päästetään pitkälti käsittelemättömänä suoraan Jangtse-jokeen. Vesistöjen varsien asukkailla esiintyy monia terveysongelmia, kuten vauvojen ja lasten hidastunutta kasvua sekä ripulitauteja. Lisäksi syövät ovat yleistyneet.
Saastuminen ulottuu myös mereen. Kalastuskelvottomaksi käynyt alue Kiinan merestä on laajentunut muutamassa vuodessa huimasti – jo vuonna 2007 noin 80 prosenttia merialueesta oli käyttökelvotonta.
Saastumisen ohella eroosio ja aavikoituminen ovat vähentäneet viljelyyn kelpaavaa pinta-alaa. Vaikka Kiinassa asuu viidesosa maailman väestöstä, maassa on vain seitsemän prosenttia maailman viljelysalasta. Tämä osuus saattaa vielä supistua. Kiinan pinta-alasta neljäsosa on aavikkoa, joka laajenee noin 3 000 neliökilometriä vuodessa. Eroosio vaikuttaa suoraan 400 miljoonan kiinalaisen elämään, ja kymmeniä miljoonia voidaan pitää ympäristöpakolaisina.
Ilmastonmuutoksen seuraukset ovat jo nähtävissä, ja voivat vielä pahentua erityisesti Kiinan tiheään asutuilla seuduilla, kuten Jangtse-joen suistomaalla, missä asuu noin 400 miljoonaa ihmistä. Myös ilmastonmuutos pienentää viljelyalaa ja aiheuttaa poikkeuksellisen rajuja sääilmiöitä, kuten äärimmäistä kuivuuttaja erittäin voimakkaita myrskyjä.
Ilmaston lämpenemisestä johtuvalla merenpinnan nousulla olisi vakavia seurauksia Kiinan tiheästi asutulla rannikkoseudulla. Pohjavesivarantojen hupeneminen on jo aiheuttanut kaupunkien vajoamista. Esimerkiksi Shanghai on vajonnut 11,5 senttimetriä 30:n viime vuoden aikana.
Ympäristöongelmat ovat aiheuttaneet spontaaneja mellakoita, vievät yhä suuremman osan valtion talousarviosta ja uhkaavat näin maan talouskasvua. Maailmanpankki on arvioinut, että lähes kuusi prosenttia Kiinan talousarviosta on varattu ympäristöongelmien seurausten hillitsemiseen, esimerkiksi sairauskustannuksiin. Taloutta rasittavat myös vesivarantojen ja viljelysalueiden supistuminen sekä näiden johdosta kohonneet tuotantokustannukset.